Inductief opladen: Uitleg en voor- en nadelen van de technologie

De batterij van je smartphone is weer eens leeg en je kunt de oplaadkabel niet vinden. Inductief opladen bespaart je niet alleen het zoeken, maar ook de vervelende wirwar van kabels. Het enige wat je …

Inductief opladen: Uitleg en voor- en nadelen van de technologie

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. Inductief opladen: Uitleg en voor- en nadelen van de technologie

De batterij van je smartphone is weer eens leeg en je kunt de oplaadkabel niet vinden. Inductief opladen bespaart je niet alleen het zoeken, maar ook de vervelende wirwar van kabels. Het enige wat je hoeft te doen om je toestel op te laden is het op een oplaadstation plaatsen. Het principe is vergelijkbaar met dat van een elektrische tandenborstel of een inductieve kookplaat, maar vereist een hoger vermogen. In dit artikel leggen we uit hoe inductief opladen werkt en wat de voor- en nadelen van de technologie zijn.

Ondersteunen alle smartphones inductief opladen?

Nee, alleen de huidige toestellen zoals de iPhone 8 of de nieuwe Samsung Galaxy-modellen zijn al standaard uitgerust met de functie. Alle andere telefoons kunnen echter desgewenst achteraf met een speciaal hoesje worden uitgerust.

Kan ik met één laadstation meerdere apparaten tegelijk opladen?

Ja, sommige van de duurdere oplaadpadmodellen ondersteunen ook het opladen van meerdere apparaten tegelijk, ongeacht of ze met iOS of Android werken.

Is inductief opladen schadelijk voor de gezondheid?

De meningen van deskundigen over deze vraag lopen uiteen. Terwijl sommige wetenschappers verzekeren dat de straling geen schadelijk effect heeft op het menselijk lichaam, beweren anderen juist het tegenovergestelde.

1. uitleg: hoe werkt inductief opladen?

Erklärung Induktives Laden mit Hülle nachrüsten
Als uw smartphone nog geen draadloze oplaadfunctie heeft geïntegreerd, kan deze desgewenst ook achteraf met een speciaal hoesje worden ingebouwd.

Gebruikers van een elektrische tandenborstel of een inductiekookplaat zijn waarschijnlijk al enige tijd bekend met de technologie van draadloos (d.w.z. inductief) opladen, en ook in de smartphone-sector wint het geleidelijk aan acceptatie. Inmiddels is de functie van draadloos opladen al in veel van de huidige toestellen (bijvoorbeeld de iPhone 8 of de nieuwe Samsung Galaxy-modellen) geïntegreerd. Indien nodig kan de functie echter achteraf worden ingebouwd in de vorm van een speciaal gsm-hoesje waarin een spoel is geïntegreerd. Deze neemt de stroom van de oplader op en geeft deze via een USB- of Lightning-kabel door aan de batterij.

Mechanisch werkt het geheel via een spoel die in het laadstation is ingebouwd. Als je deze nu via een kabel aansluit op een stopcontact of een USB-poort, stroomt er wisselstroom doorheen. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld rond de pad.

Ook de smartphone heeft zo’n spoel. Als die in de buurt komt van het magnetische veld van het laadstation, loopt er ook stroom door deze spoel, die dan rechtstreeks naar de batterij gaat. De meeste laadstations detecteren zelf of er een apparaat in de buurt is dat stroom nodig heeft. Als dat niet het geval is, wordt de elektrische spanning tijdens de “rusttijden” verlaagd.

Goed om te weten: De eerste commerciële aanbieder van laadstations voor inductief laden was de Zweedse meubelgigant IKEA.

1.2 De eigen oplaadstandaard Qi

Vroeger waren er in totaal drie standaarden voor draadloos opladen: Qi (Chinees voor “levensenergie”), dat in 2008 werd opgericht door het Wireless Power Consortium (WPC), en Rezence en Powermat, die nu ook tot het WPC behoren. In de praktijk speelt echter alleen Qi een rol als oplaadstandaard.

Goed om te weten: Meer dan 200 fabrikanten (waaronder bijvoorbeeld Apple, NEC, Toshiba, Samsung en Sony) hebben zich verenigd in het Wireless Power Consortium (WPC) om draadloze energieoverdracht te bevorderen en de Qi-standaard vooruit te helpen.

Qi-laadstations hebben een standaardvermogen van 5 watt. Sommige modellen (bijv. geselecteerde Samsung-toestellen en sommige modellen van Huawei) hebben ook een snellaadmodus tot 15 watt, maar die kun je alleen gebruiken als die ook door de smartphone wordt ondersteund. Ter vergelijking: de huidige iPhones laden inductief op met slechts maximaal 7,5 watt.

2 De voor- en nadelen van inductief opladen

Verschiedenen Smartphones und Tablets
Dankzij een uniforme oplaadstandaard heb je niet meer voor elke smartphone, tablet of fitness tracking polsband een aparte kabel nodig, maar kun je ze allemaal met hetzelfde oplaadkussen opladen.

De mogelijkheid om je smartphone zonder kabel van stroom te voorzien is natuurlijk het meest voor de hand liggende voordeel van inductief opladen. Naast de wirwar van kabels, vervalt hiermee ook het vervelende geklungel met de stekker van de connector. Dit beschermt de connector, wat weer leidt tot een langere levensduur van het apparaat.

Inmiddels gebruiken al veel verschillende fabrikanten de uniforme Qi-standaard. Dat betekent dat je niet meer voor elke smartphone, tablet of fitness tracking polsband een aparte kabel nodig hebt, maar ze allemaal (of het nu Android of iOS is) met hetzelfde oplaadpad kunt opladen. Bij sommige oplaadstations kun je zelfs meerdere apparaten tegelijk opladen.

Goed om te weten: Inmiddels is de technologie van inductief opladen ook klaar voor serieproductie voor elektrische auto’s. De fabrikanten zijn het echter (nog) niet eens kunnen worden over een gemeenschappelijke standaard voor de laadstations, waardoor er momenteel nog verschillende oplossingen zijn met verschillende vermogens en capaciteiten.

Last but not least is het natuurlijk altijd een kwestie van uiterlijk. Sommige laadstations zijn daarom onopvallend geïntegreerd in meubels (bv. tafels, lampen, rekken) of in auto’s en zelfs geïnstalleerd op openbare plaatsen. Zo is een lege batterij bij de dokter, in een restaurant of op de luchthaven bijvoorbeeld geen probleem meer.

2.1 Inductief laden heeft ook nadelen

Draadloos opladen is eenvoudig en handig, maar toch heeft de technologie zijn zwakke punten. Allereerst heb je een smartphone nodig die de Qi-oplaadstandaard ondersteunt, of een speciaal telefoonhoesje of inductie-adapter om de technologie überhaupt te kunnen gebruiken.

Induktives Aufladen
Tijdens het opladen kun je je smartphone praktisch niet gebruiken. Want zodra je hem oppakt, wordt de stroomvoorziening onderbroken.

Bovendien kun je je mobiele telefoon tijdens het opladen praktisch niet gebruiken. Want zodra je hem oppakt, wordt de stroomvoorziening onderbroken. Momenteel mag de smartphone slechts enkele centimeters van het oplaadkussen verwijderd zijn. Het bedrijf Energous heeft echter al aangekondigd de afstand voor het einde van dit jaar te willen uitbreiden tot zo’n 4,5 meter. Dit zou als voordeel hebben dat alle apparaten binnen een ruimte permanent kunnen worden opgeladen.

Inductielaadstations zijn momenteel nog vele malen duurder dan conventionele kabels en het duurt bijna twee keer zo lang om op te laden. Dit komt doordat bij het opladen met een kabel stroom vloeit met een sterkte van 1200 tot 2000 mA, terwijl dat bij draadloos opladen slechts 500 tot 800 mA is. De efficiëntie van inductief opladen is ook veel lager: ongeveer 10 tot 20 procent van de totale energie gaat verloren tijdens het proces.

3 Waar moet je op letten bij inductief opladen?

Om ervoor te zorgen dat het opladen zonder kabel probleemloos verloopt, moet u op de volgende zaken letten:

  • Gebruik geen dik hoesje of een hoesje van metaal, anders laadt de smartphone niet goed op.
  • Zorg ervoor dat er zich geen magneetstrips of RFID-chips (bijvoorbeeld in de vorm van creditcards of paspoorten) in de buurt van het magneetveld bevinden, omdat deze het opladen belemmeren en ook zelf beschadigd kunnen raken.
  • Verwijder het apparaat van het laadstation zodra de batterij vol is. Anders begint het laadproces opnieuw zodra het batterijniveau onder de 99 procent komt en verzwakt de batterij op den duur.
  • Schakel het trilalarm uit , zodat de telefoon niet per ongeluk van het oplaadkussen glijdt en de stroomtoevoer wordt onderbroken.

Bekijk voor een uitgebreidere uitleg over inductief opladen deze YouTube-video:

Gerelateerde berichten