CD-kast gecomprimeerd – Deel 3 Beheer

Dit artikel laat zien hoe u uw CD-verzameling efficiënt kunt omzetten in het ruimtebesparende audioformaat MP3. De schrijfstijl is erop gericht de stappen naast het lezen te volgen. Nadat we in deel 1 alles hebben …

CD-kast gecomprimeerd – Deel 3 Beheer

© tatko aparatko - Fotolia.com
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. CD-kast gecomprimeerd – Deel 3 Beheer

Dit artikel laat zien hoe u uw CD-verzameling efficiënt kunt omzetten in het ruimtebesparende audioformaat MP3. De schrijfstijl is erop gericht de stappen naast het lezen te volgen.

Nadat we in deel 1 alles hebben gegeven over het uitlezen van audio-CD’s en achtergrondinformatie over het MP3-formaat, gaat deel 2 nu over de nabewerking van de uitgelezen nummers met alle mogelijkheden.

Deel 3 van de serie behandelt nu de volgende onderwerpen:

4. het beheer
4.1 EncSpot codec viewer voor MP3’s
4.2 MP3’s afspelen met WinAmp als voorbeeld
4.3. branden met Nero
4.3.1. een audio image branden
4.3.2. MP3 als audio CD
4.3.3. een MP3 CD maken
4.4. verstandig archiveren
4.5. CD hoesjes maken met Data Becker CD printer
5. conclusie

Programma’s voor deel 3 staan in deel 1. Wat is nodig:

  • Joe
  • MP3Utility
  • MP3-Info Uitbreiding
  • MP3-tag
  • Audacity
  • RazorLame
  • MP3Gain
  • EncSpot

4.1 EncSpot codec viewer voor MP3’s

Dit programma, waarvan de installatie snel en ongecompliceerd is (gewoon op “Volgende” klikken), toont zeer betrouwbaar de gebruikte codec. In de mapstructuur links kunt u een map selecteren, erop klikken, en u krijgt de bijbehorende informatie over de MP3’s die deze bevat:

EncSpot
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als de bitsnelheid variabel is, wordt de gemiddelde bitsnelheid weergegeven.

4.2 MP3’s afspelen met WinAmp als voorbeeld

WinAmp is een van de bekendste en meest verspreide MP3-spelers. Het is ook mogelijk om plug-ins te integreren. Het gaat hier niet om de eigenlijk vanzelfsprekende werking, maar om een verstandig gebruik van de speler voor onze doeleinden. We zullen hier ook WinAmp versie 2 gebruiken, omdat versie 3 een aanzienlijk slechter geheugenbeheer heeft.

We downloaden de versie met de volledige functionaliteit en installeren die met de installatie-optie“Compleet“. Aan het eind van de installatie moeten de internetsnelheid en diverse systeemintegratie-opties worden ingesteld:

WinAmp
Klik op de afbeelding om te vergroten

Klik op “Volgende” en u wordt gevraagd uw instellingen te bevestigen. Als uw privacy belangrijk voor u is, zouden uw instellingen er zo uit kunnen zien:

WinAmp
Klik op de afbeelding om te vergroten

Klik nu op “Volgende” en vervolgens op “Start” en de speler zal voor de eerste keer starten. Het browservenster kan worden gesloten, het venster van de afspeellijst moet worden vergroot. Dit kan door met de muisaanwijzer op de rechter benedenhoek te klikken en de muis naar beneden te slepen. Voorlopig kan de speler worden gesloten.

Vervolgens installeren we de plug-in“mp3cue“. Nu kan de speler weer gestart worden. WinAmp opent nu met een nieuw venster (van de plug-in “mp3cue”). Het venster kan bijvoorbeeld naast het venster van de afspeellijst worden gesleept.

Nu willen we als voorbeeld laten zien hoe we een afbeelding van een CD (een enkele grote MP3 met cue) met WinAmp kunnen afspelen en binnen de grote MP3 kunnen navigeren met behulp van de plug-in. Daartoe moeten we eerst het MP3-bestand openen. Dus klikken we op de open-knop, waarvan het ontwerp ons doet denken aan videorecorders…

WinAmp

…en dubbelklikken op het MP3-bestand dat overeenkomt met de open cue. Het afspelen begint. Nu klikken we met de rechtermuisknop in het lege venster van de plug-in en vervolgens op“Import“. In de dialoog die opent, selecteren we met een dubbelklik het juiste cue-bestand. U kunt nu navigeren binnen de mp3 door te dubbelklikken op een titel in het mp3cue-venster of door te klikken op de gele springteken-knoppen helemaal onderaan.

Om de afspeellijst leeg te maken, klikt u op de knop“-Bestand” onderaan het venster van de afspeellijst en vervolgens op “-Alles“.

Om afzonderlijke MP3’s aan de afspeellijst toe te voegen, kan de bekende open-knop worden gebruikt. Als u een hele map (met de mogelijkheid van subdirectories) wilt afspelen, kunt u de knop links van de“-File” knop gebruiken met het opschrift“+ File”. Als u daar op“+ Verz.” klikt, kunt u gemakkelijk naar de map zoeken. Het mp3cue-venster kan hiervoor worden gesloten. Als u het weer wilt weergeven, klikt u op dit pictogram van de speler om mp3cue te selecteren en vervolgens op“Tonen/Verbergen“.

WinAmp

Zoals u kunt zien door op dit pictogram te klikken, biedt deze speler een schat aan opties. U kunt bijvoorbeeld andere skins selecteren. Dit verandert het uiterlijk van de speler. De belangrijkste instellingen vindt u onder “Opties” -> “Instellingen”. Bij “Omgeving -> Bestandstypen” kunt u de gekoppelde bestandstypen selecteren. Een heel mooie en ruimtebesparende optie is om WinAmp alleen in het systeemvak weer te geven in “Opties -> Weergave”. Ook hier kunt u naar hartelust experimenteren.

4.3 Branden met Nero

Na het maken en bewerken van MP3’s willen we ze nu gaan branden. Als brandprogramma is gekozen voor Nero Burning ROM, omdat dit programma zeer wijdverbreid is en inmiddels bij veel branders wordt meegeleverd als brandsoftware. We zullen kijken naar het branden van images (meer precies mp3 + cue), mp3-cd’s en mp3 als audio-cd.

4.3.1 Het branden van een audio image

We starten Nero zoals gewoonlijk. Eventuele wizards moeten worden geannuleerd. Eerst klikken we op“File” en dan op“Burn CD image“…

Beeld branden
Klik op de afbeelding om te vergroten

…zoeken naar de map waar het image bestand staat en dubbelklikken op het cue bestand. Dan duurt het even voordat Nero de cue en het mp3-bestand heeft ingelezen. Nu hoeven we alleen nog maar de brandsnelheid in te stellen en daar gaan we.

4.3.2. mp3 als audio CD

In de tweede stap gaan we mp3 bestanden branden als audio CD. Hiervoor starten we Nero opnieuw op, als we dat nog niet gedaan hebben. We sluiten de wizard af (indien nodig) en klikken op“Audio CD“. Nu kunnen we de CD titel en artiest invoeren. De gebruikte Benner moet wel cd-tekst ondersteunen. Om het project te starten, klikken we in dit dialoogvenster op“Nieuw“. Nu klikken we door naar de map in de rechter mappenboom waar onze mp3’s staan en markeren ze. Nu slepen we ze gewoon naar het linker veld. Dit duurt even totdat alle bestanden in het rechter veld staan. Voor het branden moeten we er nog voor zorgen dat alle bestanden, behalve de eerste, gemarkeerd zijn.

MP3 als audio-CD branden
Klik op de afbeelding om te vergroten

Eens ze gemarkeerd zijn, klikken we met de rechtermuisknop op een titel, dan op “Eigenschappen” en schrijven het cijfer 0 in het veld“Pauze“. Dit voorkomt pauzes tussen de titels. Hierover straks meer. We passen de wijziging toe door op OK te klikken. Als we nu naar het brandsymbool gaan (het symbool met de brandende CD, of anders via “File” à “Burn CD”), opent het tabbladBurn”. Desgewenst kunt u eerst het brandproces simuleren. Deze optie kost meestal onnodige tijd en heeft alleen zin voor te grote CD’s. De beste brandmethode voor audio CD’s is de Disc-At-Once/96 modus(Disc-At-Once werkt natuurlijk ook). Op deze manier worden de pauzes die we eerder op 0 seconden hebben gezet ook uitgevoerd. Als we de modus Track-At-Once gebruiken, hebben de eerder ingestelde pauzes geen effect. Het resultaat is dat tussen twee titels een pauze van 2 seconden wordt ingesteld. Het vinkje “Fix CD ” moet aan staan, anders kunnen CD-spelers de CD niet aan. Klik nu op“Burn” en klaar is Kees.

4.3.3 Een MP3 CD maken

We starten Nero zoals gewoonlijk en klikken op“CD-ROM (UDF/ISO)” (helemaal onderaan in de selectie). Het is echter belangrijk om op te merken of je een “multi-sessie” wilt starten om later mp3’s toe te voegen of niet. We gaan er hier van uit dat we geen multi-sessie CD willen maken.

De volgende opties moeten worden ingesteld in het tabblad ISO:

MP3 CD maken
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als we op“Nieuw” hebben geklikt, gaan we naar de betreffende mappen en slepen we de gewenste mappen met daarin mp3’s zoals gebruikelijk naar de linkerkant van het brandveld. Als de CD in een MP3-speler moet worden afgespeeld, helpt het om in de gebruiksaanwijzing van de speler te kijken of deze functie ook wordt ondersteund. Als dat niet het geval is, moeten alle gewenste mp3’s rechtstreeks naar het project worden gesleept zonder een map aan te maken. In ons geval zal de CD een mappenstructuur hebben:

MP3 CD maken
Klik op de afbeelding om te vergroten

Brand nu de CD zoals gebruikelijk en de MP3 CD is klaar. Veel stand-alone DVD-spelers ondersteunen ook het mp3-formaat en de mappenstructuur.

4.4 Verstandig archiveren

Op dit punt hadden we graag een goed programma gepresenteerd, maar geen enkel programma biedt bij benadering het comfort dat een verstandige mappenstructuur biedt. Daarom volgt hier een suggestie die zich bij voortdurend gebruik heeft bewezen:

Verstandige structuur
Klik op de afbeelding om te vergroten

Eerst sorteren op albums, maxi’s en samplers, dan op artiest, dan op cd-titel en tenslotte (indien nodig) op aantal cd’s. Dit is natuurlijk slechts een suggestie en kan naar believen worden veranderd. Deze volgorde is later handig bij het branden van CD’s om ze terug te vinden.

Als u programma’s zoekt, kunt u de volgende suggesties nader bekijken:

Algemeen voor bestandsbeheer

  • CD-beheer
  • M-DVD.org

Speciaal voor MP3 beheer

  • Geavanceerde MP3 catalogus Pro
  • MP3 manager
  • MyFindex

4.5 Covers maken met Data Becker CD Printer

Hier presenteren we een mogelijkheid om covers voor CD’s te maken (voor de volledigheid). Bij dit programma hoort een handleiding, dus we gaan alleen in op de belangrijkste stappen voor ons doel en hoe het werk gemakkelijker kan.

Naast het volgende programma kun je de hoes ook maken met Nero, bijna elk ander brandprogramma of zelfs in Microsoft Word en Co.

Er is een demo van Data Becker CD/DVD printer, maar helaas zijn alle lettervelden vervangen door een te groot “Demo” opschrift. Het programma biedt echter veel comfort en rechtvaardigt de prijs, want alle dergelijke vooraf geteste programma’s waren ofwel shareware (minstens even duur) en/of moeilijk te gebruiken, en bovendien meestal Engelstalig. Het programma wordt voortdurend verder ontwikkeld en de huidige versie ondersteunt zelfs DVD-covers. Updates en sjablonen worden op de homepage als gratis download aangeboden.

Hier is de interface met het single-CD sjabloon open:

Eigen CD cover
Klik op de afbeelding om te vergroten

Laten we eerst de linkerbalk eens nader bekijken. Op dit moment is de muisaanwijzer actief. Daarmee kun je objecten selecteren en bewerken. Om het te testen kun je dubbelklikken op het opschrift “Interpret”.

Daaronder staat een icoontje met een vel papier, 3 letters en een pen. Als dit is geselecteerd en in de weergave een kader is getekend, kunt u tekst invoeren in een veld dat verschijnt. Deze tekst verschijnt in de lay-out na bevestiging met een klik op OK. Het tekstveld kan vrij worden verplaatst. Het lettertype kan worden bewerkt met de bovenste balk (lettertype, grootte, kleur, enz.). Met het rechter vak kunnen exacte coördinaten van het tekstvak worden ingevoerd. In het tekstvak staan 2. kleine cirkels met pijlen. De cirkels zijn in het midden verbonden met een horizontale lijn. Als u de muisaanwijzer over zo’n cirkeltje beweegt, erop klikt, de muisknop ingedrukt houdt en de muis beweegt, kunt u het tekstvak draaien.

De volgende knop is voor ronde tekst. Met de stempelknop eronder kun je kant-en-klare tekstmodules invoegen.

Vervolgens is er de knop voor afbeeldingen. Met deze knop kunt u afbeeldingsbestanden invoegen. Als u een scanner heeft, kan deze knop u veel typewerk besparen, omdat u de inhoud van CD’s niet hoeft over te typen (bv. in de sjablonen), maar direct CD-hoesjes scant.

De knop daaronder leest de CD-tekst en geeft die geformatteerd weer. Daaronder staat een knop met een directory-boom. Hiermee kunnen delen van de verkennerweergave worden gevisualiseerd. Dit is bijvoorbeeld erg handig voor MP3 CD’s en hun mapstructuur op de CD.

Nu zijn er twee vormpictogrammen; één voor frames en één voor lijnen.

Voor elk pictogram verschijnt een aparte optiebalk boven de lay-out.

Terug naar het sjabloon: Bij het bewerken is een zoomfactor van 75% nuttig gebleken. Gebruik daarnaast altijd gelijke lettergroottes, dus 6, 8, 10, 12, etc., anders ontstaan er verschillende afstanden tussen de regels en letters.

Als u bijvoorbeeld een extra CD-etiket wilt maken, klikt u in het menu op “Pagina” en vervolgens op “CD”. Voor beginners raden wij aan de assistent te gebruiken, die bij het starten van het programma wordt gestart (mits het betreffende vinkje is gezet). De assistent kan ook worden geopend vanuit het programma door te klikken op “Bestand” en vervolgens op de eerste vermelding “Assistent”.

De sjablonen bevatten lay-outs voor de Inlet en het Boekje (behalve Maxis). Terwijl u de artiest en titel nog vrij gemakkelijk met de hand kunt invoeren (kopiëren en plakken), wordt dit moeilijk bij titels en tracklengte. Daarom gebruiken we een andere functie van EAC. Plaats hiervoor de betreffende CD en start EAC. Nu wordt ofwel de CD-tekst gelezen of de freedb-database opgevraagd. Deze gegevens (indien gevonden) kunnen naar de database worden gekopieerd door te klikken op “Database”, dan op “Export CD Information” en nu op “Clipboard”. Dit kan ook snel worden gedaan met de toetsencombinatie [CTRL]+[D].

Eigen CD cover
Klik op de afbeelding om te vergroten

Nu terug naar de CD-printer. Dubbelklik op de titellijst (die met de nummering), rechtsklik en klik op “Plakken”. Nu passen we de opmaak van het sjabloon aan. Hiervoor moet het volgende gebeuren: De laatste regel moet worden verwijderd, alle tracklengtes moeten worden verwijderd, alle tabs tussen het tracknummer en de tracknaam moeten worden ingeruild voor een spatie, de eerste 3 regels moeten worden verwijderd (de CD-titel inclusief artiest en een lege regel). Tenslotte moeten alle nullen in titels met één nummer worden vervangen door 2 spaties. Natuurlijk zijn er geen grenzen aan uw eigen creativiteit. In ons geval ziet het resultaat er als volgt uit:

Eigen CD cover
Klik op de afbeelding om te vergroten

Dit gebeurt analoog aan de titellengte, behalve dat hier alles wordt verwijderd behalve de tijden zelf.

Als iets te snel is verwijderd, kan het worden hersteld met een rechtsklik en een klik op “Ongedaan maken”.

Het eindresultaat van de inlaat ziet er in ons voorbeeld zo uit:

Eigen CD cover
Klik op de afbeelding om te vergroten

Natuurlijk kunt u zich de moeite besparen als u een scanner bezit, want het programma biedt ook scannerondersteuning. U kunt dus covers rechtstreeks in de lay-outs scannen.
Nu kan de hoes worden afgedrukt. Daarvoor dient het pictogram met de printer. Een klik erop opent de afdrukassistent:

Eigen CD hoesje
Klik op de afbeelding om te vergroten

Hier moet je zeker het vakje “Print crop and fold marks” aanvinken. Dit maakt het veel gemakkelijker te hanteren na het afdrukken.

Nog een tip: eerst vouwen en dan snijden. Ten eerste worden de vouwmarkeringen afgesneden en ten tweede zullen de vouwen nauwkeuriger zijn als je meer oppervlakte hebt om mee te werken.

5. slotwoord

Er zijn veel programma’s die het MP3-formaat ondersteunen. Er zijn alternatieven voor elk van de hier gepresenteerde programma’s. Misschien nog beter, deels Engelstalige, shareware en commerciële software. Het aanbod is breed en zou voor elk wat wils moeten hebben.

Zoals uit dit artikel blijkt, is het onderwerp zeer breed. Dit is slechts een basis voor een zeer complex en interessant gebied. Inmiddels zijn er talloze websites die zich met dit onderwerp bezighouden.

Veel stappen lijken op het eerste gezicht ingewikkeld, maar hoeven meestal maar één keer gedaan te worden als men voor het eerst met de programma’s begint. Als je eenmaal een paar keer je eigen MP3’s hebt geproduceerd, worden de stappen al snel eentweede natuur. Raak in het begin niet ontmoedigd.

Veel plezier met het comprimeren van uw CD-kast.

Gerelateerde berichten