Alternatieven voor Windows Media Player in de test

In unserem Media Player-Test stellen wir verschiedene Alternativen zum Windows Media Player vor, welche nicht nur als DVD-Player taugen, sondern darüber hinaus noch viele weitere Funktionen bieten.

Alternatieven voor Windows Media Player in de test

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Multimedia
 6. »
 7. Entertainment
 8. »
 9. Alternatieven voor Windows Media Player in de test

Windows Media Player (WMP) is een overblijfsel uit vervlogen tijden, hopeloos verouderd in vergelijking met moderne video- en audiospelers, en wordt ook niet meer onderhouden door Microsoft. Daarom stellen we in deze test gratis alternatieven voor en helpen we je de beste mediaspeler voor jouw behoeften te vinden.

 • Windows Media Player is nog steeds opgenomen in Windows 10, maar speelt veel video- en audioformaten niet af.
 • Alternatieve mediaspelers daarentegen kennen veel meer formaten en bieden veel meer functies, zoals het afspelen van dvd’s of webstreams.
 • Voor het rippen van audio-cd’s is Windows Media Player nog steeds de beste keuze boven de alternatieven.

1. multimedia lokaal en van het internet: Hiervoor heb je een mediaspeler nodig

De consumptie van mediabestanden verandert door de vaste tarieven voor muziek en video en het snelle internet. Terwijl men vroeger op de pc naar audio-cd’s luisterde of films keek met de Windows Media Player, die tot Windows 8 ook als dvd-speler fungeerde, luistert men tegenwoordig naar muziek via streamingdiensten zoals Spotify of kijkt men films met Netflix en andere alternatieven in de browser. Op kantoor daarentegen luisteren gebruikers soms naar webradio via de webbrowser.

2 Windows Media Player overtuigt tegenwoordig niet meer

Toch zijn klassieke mediaspelers ook vandaag nog nodig, bijvoorbeeld om naar MP3 geconverteerde muziek van audio-cd’s te beluisteren of om de eigen filmcollectie op de pc te bekijken.

De bekendste vertegenwoordiger van dit softwaregenre is, naast Winamp, waarschijnlijk de Windows Media Player. WMP werd in 1998 geïntroduceerd met Windows 98 en is door Microsoft onderhouden tot en met de huidige versie 12, die dateert uit 2012. Het is dan ook niet verwonderlijk dat WMP slechts een klein deel van de tegenwoordig gangbare bestandsformaten kan afspelen en dat het qua werking sterk verouderd lijkt. Tot Windows 7 gebruikten veel gebruikers Windows Media Player nog minstens als gratis dvd-speler. Microsoft heeft deze optie met Windows 8 verwijderd, omdat de daarvoor benodigde MPEG2-decoder om licentieredenen niet meer in Windows zit.

Windows N is zonder Windows Media Player: Om antitrustredenen moest Microsoft onder druk van de EU ook een Windows-versie op de markt brengen waarin Windows Media Player niet is opgenomen. Dit is de reden waarom zelfs Windows 10 vandaag nog wordt aangeboden in de versies Windows 10 Home N of Windows 10 Pro N…..

Microsoft heeft de functies van WMP in Windows 10 vervangen door de apps Groove Music en Film & TV, maar heeft in de nieuwste versie 12 nog steeds Windows Media Player aan boord.

Windows Media Player 12
Windows Media Player 12 in Windows 10

3. vereisten voor een moderne mediaspeler

Wat is een codec?

Een codec is een algoritme waarmee muziek- of filmbestanden worden getranscodeerd en verpakt in een containerformaat. Een MKV-container kan dus een video bevatten met een H264 of h265 videospoor en een audiospoor in MP3 of AAC. De codecs zijn in feite de sleutels waarmee de audio- en videotracks kunnen worden gedecodeerd. MKV, AVI of MP4 daarentegen zijn slechts containerformaten en geen codecs. Met hulpmiddelen zoals MediaInfo kunt u de containers bekijken en zien welke codecs worden gebruikt voor de audio- en videotracks.

Het belangrijkste kenmerk van een mediaspeler is dat hij alle gangbare codecs en containerformaten ondersteunt, zoals Audio Video Interleave (.avi), Matroska (.mkv), MPEG2 (.mpg, .mpeg, .vob, .ts), H.264, H.265, DivX, Xvid, MPEG-4 (.mp4), Quicktime (.mov), Flash Video (.flv), Windows Media File (.wmv, .asf) en voor muziek WAVE (.wav), MPEG-1 Audio Layer 3 (.mp3), Windows Media Audio (*.wma), Advanced Audio Coding (*.aac), Ogg Vorbis (*.ogg) en Free Lossless Audio Codec (*.flac).

Alleen als een mediaspeler de codes en containerformaten al ondersteunt, kunnen dergelijke mediabestanden direct worden afgespeeld zonder verdere codecs te installeren.

Naast audio- en videobestanden moet een goede mediaspeler op zijn minst DVD-video’s kunnen afspelen. Dit vereist niet alleen de MPEG2-decoder, maar ook de mogelijkheid om de structuur van een video-dvd via de VOB-bestanden te lezen en het dvd-menu te openen. Blu-Ray media daarentegen vereisen verdere, betalende licenties, zodat de meeste mediaspelers niets kunnen doen met een (gecodeerde) Blu-Ray disc.

DVD-Wiedergabe mit dem 5KPlayer
DVD afspelen met de 5KPlayer werkt zonder problemen.

Test van gratis dvd-spelers voor Windows 10: Lees ook onze test van de beste gratis dvd-spelers voor Windows 10.

Audio-cd’s zijn nog niet dood en genieten ook nu nog een grote populariteit. Een mediaspeler moet ze daarom ook afspelen en meta-informatie zoals artiest, titel en cover ofwel uit de cd-tekstinformatie of via online databases lezen en in de speler weergeven.

Een geïntegreerde audio ripper zou ideaal zijn om muziek CD’s om te zetten in MP3 of andere formaten en de bestanden op te slaan met de juiste ID tags voor titel en artiest, maar geen van de test kandidaten biedt dit in de gewenste vorm. In ons artikel Muziek converteren gemakkelijk gemaakt, presenteren we daarom verschillende gratis programma’s voor het rippen van muziek naar audiobestanden.

Naast lokale media spelen ook webstreams een grote rol. Een moderne mediaspeler moet daarom niet alleen URL’s afspelen van bronnen als YouTube, mediabibliotheken van tv-zenders, etc., maar deze desgewenst ook lokaal kunnen rippen.

VLC Media Player konvertiert Online-Inhalte
De VLC Media Player zet online content om.

Met een DLNA- of UPNP-server kan media-inhoud in het netwerk beschikbaar worden gemaakt voor andere pc’s of afspeelapparaten (bijvoorbeeld spelconsoles of smart-tv’s). Veel NAS-besturingssystemen zoals de Synology DiskStation Manager en zelfs de Fritz!Box kunnen als mediaserver worden gebruikt en zo inhoud van harde schijven of USB-sticks via het thuisnetwerk streamen. De mediaspeler moet dus toegang hebben tot deze inhoud.

VLC und DLNA
VLC heeft toegang tot DLNA-servers

Als de mediaspeler zelf als mediaserver kan fungeren, kunt u zelfs zonder NAS- of routerfuncties films en muziek naar een smart-tv en andere ontvangende apparaten streamen.

Voor videoverbetering (helderheid, scherpte, rotatie, enz.) bieden sommige mediaspelers ook videofilters. Voor geluid zijn er audiofilters, bijvoorbeeld om het geluid individueel aan te passen met een equalizer.

Videos drehen: In VLC kein Problem
Video’s schieten: Geen probleem in VLC

Als de mediaspeler hardwaredecodering biedt, kunnen video’s in resoluties tot 4K zonder schokken worden afgespeeld, zelfs op zwakkere systemen.

4. de beste mediaspelers voor Windows in de test

We hebben de populairste en volgens ons beste mediaspelers voor Windows bekeken en vergeleken.

iTunes werd door Apple vooral ontwikkeld als koppeling tussen de pc en iOS-apparaten, maar is in principe niet meer essentieel voor gebruik vandaag de dag. Als mediaspeler is iTunes tamelijk ongeschikt, omdat het alleen mediabestanden uit zijn bibliotheek afspeelt en slechts enkele standaardformaten ondersteunt. Aangezien Apple ook heeft aangekondigd dat iTunes in de toekomst niet meer zal worden gebruikt, hebben we iTunes niet verder in de vergelijking meegenomen. Winamp viel ook af uit de vergelijkingstest, omdat de speler technisch nog steeds op het niveau van 2014 is en dus geschikter is als audiospeler voor retro-fans.

Welke speler welke functies ondersteunt, vindt u in de volgende vergelijkingstabel.

Functie VLC Media Player Mediaspeler Klassiek Kodi 5KPlayer GOM-speler SMPlayer
Systemen Windows, MacOS, Linux, Android, iOS Windows Windows, Linux, MacOS, Android, iOS, Raspberry PI Windows, MacOS Windows Windows
Taal Duits, Engels Duits, Engels Duits, Engels Engels Duits, Engels Duits, Engels
Draagbaar [ja] [ja] [ja] [nee] [nee] [ja]
Windows App [ja] [nee] [ja] [nee] [nee] [nee]
Hardware decodering [ja] [nee] [ja] [ja] [ja] [ja]
Ondersteunde audioformaten ++ + ++ + ++
Ondersteunde videoformaten ++ + ++ + + +
ID-tags voor audio-CD-weergave [nee] [nee] [nee] [nee] [nee] [nee]
Rip Audio CD [ja] [nee] [nee] [nee] [nee] [nee]
Formaat omvormer [ja] [nee] [nee] [nee] [nee] [nee]
DVD-weergave [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] zie tekst [ja]
Webstream weergave [ja] [ja] beperkt [ja] [ja] [ja] [ja]
Webradio [ja] via webstream [ja] via webstream [ja] via plug-ins [ja] [ja] via webstream [ja]
Streamripper [ja] [nee] [ja] via plugins [ja] [nee] [nee]
DLNA/UPNP toegang [ja] [nee] [ja] [ja] [nee] [nee]
DLNA/UPNP server [ja] [nee] [ja] [ja] [nee] [nee]
Skins [ja] [nee] [ja] [ja] [nee] [nee]
Videofilter [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Audio filter [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Volledig scherm [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Houd het venster op de voorgrond [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Paginanummer aanpassen [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Afspeelsnelheid wijzigen [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
[download link=”/download/vlc-media-player/”] [download link=”/download/media-player-classic-homecinema/”] [download link=”/download/kodi-ehemals-xbmc/”] [download link=”/download/5kplayer/”] [download link=”/download/gom-player/”]] [download link=”/download/smplayer/”]

4.1. VLC Media Player

In de loop der jaren is de VLC Media Player uitgegroeid tot een van de populairste mediaspelers, wat niet alleen te danken is aan de grote ondersteuning voor bijna alle audio- en videoformaten, maar ook aan de vele functies en mogelijkheden.

De interface kan worden aangepast met skins. Bediening is overal mogelijk met vrij toe te wijzen sneltoetsen en het scala aan functies is enorm. VLC speelt niet alleen bijna elk denkbaar audio- en videobestand af. U kunt ook streams van elke bron in het netwerk of op internet openen, DLNA- en UPnP-streamingservers met VLC benaderen en ook media zoals audio-cd’s of video-dvd’s afspelen.

DVD-Wiedergabe in VLC
DVD afspelen in VLC

Omgekeerd kunt u ook media vanuit VLC streamen naar netwerkapparaten (bijvoorbeeld veel SmartTV’s) met behulp van een DLNA-client. Netwerkstreams zoals YouTube-video’s of inhoud van mediabibliotheken kunnen lokaal worden opgeslagen en alle andere afgespeelde bestanden kunnen ook worden geconverteerd naar andere doelformaten.

VLC kan inzoomen op de video, de afspeelsnelheid in vele stappen verlagen en verhogen, de beeldverhouding aanpassen of bijsnijden, filters toevoegen zoals deinterlace en zelfs de kleuren en rotatie van een video aanpassen. Talrijke audio-effecten zoals een equalizer en synchronisatie tussen video en geluid ronden de reeks functies af.

VLC Media Player in detail: Een gedetailleerde presentatie van alle mogelijkheden van de VLC Media Player vindt u in ons artikel Allround talent VLC Media Player.

 • Enorme formaatondersteuning
 • Videofilters voor beeld, scherpte en rotatie
 • Streamripper en formaatomzetter
 • CD-ripper zeer functie-arm
 • Het aantal functies van de app verschilt gedeeltelijk aanzienlijk van de desktopversie

4.2 Media Player Classic Home Cinema

Media Player Classic Home Cinema (MPC-HC) is gebaseerd op de stijl van de oude Windows Media Player 6.4 en is geoptimaliseerd voor een lage systeembelasting. Dit betekent dat de MPC-HC ook geschikt is voor zwakkere computers. De speler kan zowel video-dvd’s, muziek-cd’s als muziek en video als bestanden afspelen en ondersteunt veel van de gangbare formaten. Bij het afspelen kunnen de beeldzoom, de beeldverhouding en de afspeelsnelheid worden aangepast.

Media Player Classic Home Cinema
Media Player Classic Home Cinema

De software kan webstreams afspelen, maar kan geen video’s uit URL’s van YouTube en Co. halen zodat ze in de speler worden weergegeven. Er is geen toegang tot mediaservers, streamrippers of formaatconverters.

 • Ook geschikt voor zwakkere computers
 • Eenvoudige bediening
 • Spartaanse mogelijkheden en functies
 • Saaie gebruikersinterface

4.3 Kodi

Kodi (voorheen XBMC) is in principe geen pure mediaspeler, maar een uitgebreid mediacentrum voor audio en video met een schat aan functies en mogelijkheden. In Kodi draait alles om mediabeheer voor films, series, muziek etc.. Kodi scheidt deze in eigen categorieën, voegt informatie toe zoals cover, titel, genre, plot, acteur, artiest, enz. door ze te vergelijken met mediadatabases en organiseert zo nog grotere mediacollecties.

Serien mit Kodi
Series met Kodi

Kodi kan ook worden gebruikt als mediaspeler en speelt vele audio- en videoformaten af, evenals audio-cd’s, video-dvd’s en onbeveiligde Blu-Ray-media.

KODi Musikwiedergabe
KODi muziek afspelen

Kodi kan mediabestanden beschikbaar maken voor andere streaming clients als UPNP AV-server in het netwerk en ook toegang krijgen tot UPNP AV-servers van NAS-systemen of de Fritz!Box zelf.

Kodi heeft een zeer modulaire structuur en het scala aan functies kan worden uitgebreid via tal van add-ons. U kunt kiezen uit webradio’s, toegang tot mediabibliotheken van vele tv-zenders en zelfs tv-ontvangst via PVR-clients of IPTV.

Kodi instellen: In ons artikel Kodi 18: vernieuwingen, functies en tips voor het instellen kom je alles te weten over het populaire mediacentrum.

 • Enorme reeks functies
 • Kan worden uitgebreid met add-ons
 • Uitstekende mediabibliotheek
 • Overladen als pure mediaspeler
 • Vereist trainingstijd

4.4. 5KPlayer

5KPlayer is niet erg bekend, maar als mediaspeler is het een serieus alternatief voor VLC en co. De gratis software speelt video en muziek in de gebruikelijke formaten als bestanden, maar ook video-dvd’s en ISO-images van video-dvd’s.

5KPlayer spielt auch Video-DVDs
Video-DVD in 5k Player

YouTube is rechtstreeks in de 5KPlayer geïntegreerd om video’s van daar in de speler af te spelen en ook om ze lokaal als bestand op te slaan. U kunt echter ook URL’s van vele andere videosites opgeven en hun streams ook afspelen of rippen.

5kplayer spielt auch Webstreams
De 5kplayer speelt ook webstreams af.

Sommige stations zijn al ingebouwd voor webradio. Andere kunnen worden afgespeeld via de stream-URL van de provider.

Als speciale functie biedt de 5KPlayer niet alleen toegang tot DLNA-servers in het lokale netwerk, maar kan hij ook mediabestanden beschikbaar maken in een bibliotheek op het netwerk als DLNA-server. Voor gebruikers van Apple-apparaten is er een spannende extra functie: Airplay. U kunt video’s van de iPhone of iPad rechtstreeks in de 5KPlayer afspelen en omgekeerd ook lokale media-inhoud afspelen op apparaten zoals Apple TV of AirPlay-luidsprekers.

5kplayer mit AirPlay und DLNA
5kplayer met AirPlay en DLNA

5KPlayer in detail: Een volledige introductie van de 5KPlayer vindt u in ons artikel 5KPlayer – meer dan zomaar een audio/videospeler.

 • Mediaspeler met DLNA en Airplay
 • Webradio en streamripper
 • Alleen Engelse interface
 • Speelt geen audio CD’s

4.5 GOM-speler

Als mediaspeler ondersteunt de GOM-speler vele formaten en kan zowel audio-CD’s als video-DVD’s afspelen.

GOM Player mit schöner Oberfläche
GOM Player met een mooie interface

Toen hij echter een video-dvd probeerde af te spelen, gaf de GOM-speler onmiddellijk een foutmelding omdat hij de vereiste codec voor het digitale geluid van de dvd niet kon afspelen zonder extra codecs te installeren. Hier moet de gebruiker het probleem zelf oplossen en de betreffende codec downloaden en installeren van een site.

gom mit fehlenden Codecs

Codec Installation vom GOM Player
Codec Installatie bij GOM Player

U kunt ook streams openen door de URL van de stream als bron op te geven. Dit werkt ook met de URL’s van veel videoportalen zoals YouTube. Het contextmenu geeft u toegang tot vele functies en opties zoals video- en audiofilters, beeldverhouding, venstergrootte of diverse skins.

Inde test werden we gestoord door het onzuivere installatieprogramma, dat ons twee virusbeschermingsoplossingen probeerde op te dringen, en reclame in het programma. Dit kan worden uitgeschakeld met de betaalde pro-versie, die nog meer functies biedt.

 • Mooie interface
 • Ondersteunt vele videoformaten
 • Speelt webstreams af
 • Onzuiver installatieprogramma
 • Reclame in het programma
 • Al problemen met video-DVD’s tijdens het afspelen

4.6 SMPlayer en MPlayer voor Windows

Met SMPlayer en MPlayer voor Windows zijn er twee mediaspelers die de gratis MPlayer als kern gebruiken. Aangezien de twee spelers slechts marginaal van elkaar verschillen, presenteren we hier de SMPlayer met de modernere interface.

SMPlayer
SMPlayer speelt ook webstreams af

De SMPlayer speelt niet alleen vele audio- en videoformaten af, maar ook YouTube-video’s, audio-cd’s en webradio’s. Voor navigatie in YouTube is er een aparte YouTube-browser, die eerst moet worden gedownload en geïnstalleerd als de SMTube-extensie.

De interface is niet mooi en doet denken aan oudere programma’s, maar kan binnen bepaalde grenzen worden aangepast en individueel worden geconfigureerd.

Einstellungen vom SMPlayer

Technisch gezien is SMPlayer echter zeer up-to-date. Diverse audio- en videofilters kunnen het geluid beïnvloeden of het videobeeld verbeteren, roteren en ook schalen.

 • Ondersteunt vele videoformaten
 • Veel video- en audiofilters
 • Interface niet bijzonder aantrekkelijk
 • Menu’s voor de instellingen zijn verwarrend

5 Onze aanbeveling

Van alle mediaspelers vinden wij datalleen VLC het volledige pakket biedt. Ondanks de vele functies is VLC gemakkelijk te gebruiken, heeft het de grootste formaatondersteuning en praktische functies zoals een streamripper, formaatconverter en toegang tot DLNA-servers.

Als u alleen op zoek bent naar een pure mediaspeler, vindt u wellicht ook SMPlayer of MPlayer voor Windows. Deze spelers worden gekenmerkt door hun duidelijke focus op alleen het afspelen van media.

Hebje een uitgebreide mediacollectie, dan is Kodi wellicht de juiste keuze. De installatie is iets uitgebreider, maar Kodi inspireert met een enorm scala aan mogelijkheden en verandert je pc in een echt mediacentrum.

De 5KPlayer is vooral interessant als je de Airplay-functie wilt gebruiken en streams van Apple-apparaten op je pc wilt bekijken of mediabestanden naar een Apple TV of andere AirPlay-ontvanger wilt sturen.

Gerelateerde berichten