De gratis VLC Media Player geniet vooral grote populariteit vanwege de vele audio- en videoformaten die het direct ondersteunt. Achter de wat ouderwetse interface gaan echter veel minder bekende of bijna onbekende functies en mogelijkheden schuil, zoals het afspelen van DVD’s en Blu-Ray media, toegang tot UPnP servers, formaatconverters en zelfs Streamripper en nog veel meer. In dit artikel presenteren we de mogelijkheden van VLC in meer detail.
- U leert in dit artikel hoe u de VLC Media Player beter kunt bedienen,
- beeld en geluid beïnvloeden met VLC (video’s roteren, audio vervangen, beeld- en geluidsfilters, enz,)
- video snapshots maken met VLC of mediabestanden converteren,
- streams afspelen met VLC en zelfs opnemen,
- video-dvd’s en media van een DLNA-server afspelen met VLC.
Inhoudsopgave
De VLC Media Player als allrounder voor alle gangbare mediaformaten
Met de komst van meer mediacodecs voor audio en video werd Windows Media Player, die tot dan toe onder Windows werd gebruikt, snel overweldigd en leverde zelfs bij bekende bestandsformaten foutmeldingen, waarin stond dat de inhoud niet kon worden afgespeeld of dat de gebruikte codec niet beschikbaar was.
Wat is een codec?
Een codec is een algoritme waarmee audio- of videobestanden worden getranscodeerd en verpakt in een containerformaat. Een AVI-container kan bijvoorbeeld een met Xvid gecodeerd videospoor en een MP3-geluidsspoor bevatten. De codecs zijn als het ware de sleutels waarmee de audio- en videosporen kunnen worden “geopend”, terwijl AVI, MKV of MP4 slechts containerformaten zijn. U kunt zien welke codes in een container worden gebruikt met gratis tools zoals MediaInfo of VideoInspector. De VLC Media Player kan naast de metadata ook de codecs van een mediabestand weergeven onder Tools-> Media Information.
De VLC Media Player, voortgekomen uit het Videolan project, sprong al vroeg in dit gat. Zo kon via een VideoLAN-server content worden gestreamd, die op zijn beurt met de VLC Media Player kon worden ontvangen en afgespeeld. De VideoLAN-server werd geïntegreerd in de VLC Media Player, die vooral zo populair is bij miljoenen gebruikers omdat hij bijna elk mediabestand gratis en zonder reclame afspeelt. Naast een versie voor installatie en de afgeslankte Windows-app is er ook een draagbare versie die geen installatie vereist.
U kunt de huidige versie van VLC Media Player gratis downloaden van WinTotal of van de fabrikant.
Mediaformaten
VLC gebruikt voor zijn rijkdom aan formaten verschillende vrije codec-bibliotheken zoals FFmpeg, libmpeg2, x264 en X265 en heeft geen toegang tot de in Windows geïntegreerde codecs, maar stelt op zijn beurt zijn codecs ook niet ter beschikking van Windows, omdat deze anders permanent als codecs in het systeem zouden moeten worden geïntegreerd, wat codec-pakketten zoals ADVANCED Codecs, Combined Community Codec Pack (CCCP) of LAV Filters onder Windows doen.
De volgende videoformaten en containers worden ondersteund (per 03/2018): AVI, MP4, MKV, MPEG-1/2, DivX® (1/2/3/4/5/6), MPEG-4 ASP, XviD, 3ivX D4, H.261, H.263 / H.263i, H.264 / MPEG-4 AVC, Cinepak, Theora, Dirac / VC-2, MJPEG (A/B), WMV 1/2, WMV 3 / WMV-9 / VC-1, Sorenson 1/3, DV, On2 VP3/VP5/VP6, Indeo Video v3 (IV32), Real Video (1/2/3/4).
Als audioformaten herkent VLC MPEG Layer 1/2, MP3 – MPEG Layer 3, AAC – MPEG-4 part3, Vorbis, AC3 – A/52, E-AC-3, MLP / TrueHD>3, DTS, WMA 1/2, WMA 3, FLAC, ALAC, Speex, Musepack / MPC, ATRAC 3, Wavpack, Mod, TrueAudio, APE, Real Audio, Alaw/µlaw, AMR (3GPP), MIDI, LPCM, ADPCM, QCELP, DV Audio, QDM2/QDMC, MACE.
Versie 3 met nieuwe kern maar dezelfde interface
Versie 3 van VLC is begin februari 2018 uitgebracht. De release vormt een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkelaars, omdat code en functionaliteit van de verschillende platforms nu zijn samengevoegd. Natuurlijk zijn er ook enkele nieuwe functies in VLC 3, zoals verbeterde hardwaredecodering speciaal voor zwakkere systemen, ondersteuning voor maximaal 12-bits kleurdiepte en HDR, 60-graden video’s, 3D-audio en nog veel meer. Alle vernieuwingen van versie 3 vindt u in Videolan’s eigen presentatie van versie 3.
Verfraai de ouderwetse interface
Videolan heeft daarentegen weinig wijzigingen aangebracht in de VLC-interface. Die is nog steeds vrij technisch en verwarrend voor leken. Functies als dvd-weergave, toegang tot streaming servers en vele andere opties zijn moeilijk of niet te zien. Pas voor versie 4 van VLC is een nieuwe interface aangekondigd, die hopelijk toegankelijker is voor niet-professionals en de mogelijkheden en functies beter overbrengt.
Tot die tijd staat het u echter vrij om de VLC-interface aan uw eigen wensen aan te passen. Daarvoor biedt de VLC Media Player een uitgebreide editor onder “Tools -> Customise interface”.
Daarnaast kun je onder “Extra -> Plugins en Extensies” kiezen uit tal van skins waarmee je het uiterlijk van VLC kunt opleuken.
De geïnstalleerde skins moeten echter op een omslachtige manier worden geselecteerd via “Tools -> Settings -> Interface” in het uiterlijk via “Use custom interface”. De skins staan in de map c:\usersAppdata\Roaming, die zelfs verborgen is.
Leren van sneltoetsen voor snelle bediening
VLC heeft vele, vele functies, maar ze zijn verborgen in menu’s en submenu’s. Omdat bijna alle functies ook via een sneltoets kunnen worden opgeroepen, is het belangrijk de belangrijkste te kennen. De VLC Media Player toont deze al in de menu-items. Zo opent CTRL+O een mediabestand, terwijl CTRL+L de afspeellijst weergeeft.
U kunt alle toegewezen functies via Extra -> Instellingen onder Snelkoppelingen weergeven, ze wijzigen of een snelkoppeling toewijzen aan niet-toegewezen toetsen zoals de“Baas-toets“.
Video snapshot met VLC
Met de sneltoets Shift+S maakt VLC een videosnapshot van het huidige videobeeld. Een veelgestelde vraag is: Waar worden snapshots opgeslagen? Het antwoord is te vinden in het menu“Video” in de instellingen . Daar kunt u aangeven in welke map de videosnapshots worden opgeslagen, welk voorvoegsel en formaat worden gebruikt en of VLC een sequentiële nummering uitvoert. Als hier geen pad wordt opgegeven, plaatst VLC de snapshots in de map met foto’s van de gebruiker, meestal c:users.
Zet de video snapshot map op een plaats waar je hem snel kunt vinden, misschien op het bureaublad.
Speciale functies bij het afspelen van bestanden met VLC
Als VLC Media Player is geselecteerd als de standaard app voor muziek en video onder Windows 10(Instellingen -> Apps -> Standaard apps), speelt VLC een mediabestand af als u erop dubbelklikt.
Maar de VLC Media Player kan nog meer:
Als je bijvoorbeeld een mediabestand dat wordt gedownload naar een geopend spelervenster sleept, probeert VLC het al af te spelen. Zo kunt u de kwaliteit van het bestand en de inhoud ervan beoordelen voordat u het volledig downloadt. Uiteraard werkt dit ook met beschadigde bestanden.
Ook mediabestanden die in ingepakte ZIP- of RAR-archieven zitten, hoeft u niet uit te pakken voor VLC. U sleept het ingepakte bestand gewoon naar de speler, die vervolgens de inhoud van het archief afspeelt.
Als u beschikt over ISO-bestanden , d.w.z. afbeeldingen van optische gegevensdragers, hoeft u deze niet beschikbaar te stellen via Windows 10 zelf of speciale tools zoals Virtual CloneDrive. Met een image van bijvoorbeeldeen film-dvd speelt VLC deze af alsof de gegevensdrager zelf is geplaatst.
U kunt niet alleen één bestand in VLC openen, maar ook meerdere bestanden of zelfs een hele map via media. Deze functie is praktisch om alle audiobestanden van een album na elkaar af te spelen of om dvd’s af te spelen waarvan de bestandsstructuur is gebaseerd op “VOB-bestanden”. U hoeft dus niet elk bestand afzonderlijk te starten en kunt een film zonder onderbreking afspelen.
Mogelijkheden van de VLC-afspeellijst
De afspeellijst is een van de meest praktische functies van VLC, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Helaas zit de afspeellijst niet verstopt achter “Media” of “Afspelen”, maar in het View gebied en wordt meestal gedockt weergegeven.
De lijst biedt niet alleen toegang tot streaming bronnen in het lokale netwerk zoals DLNA-servers, maar ook tot video’s, muziek en foto’s uit de persoonlijke mediaverzameling onder Windows, meestal de respectievelijke mappen in de profielmap van de gebruiker.
Anderzijds is de mediabibliotheek bovenaan de lijst enigszins onopvallend. In plaats van voortdurend bestanden te openen via media, kunt u gewoon frequente bronmappen toevoegen aan de bibliotheek en zelfs eigen mappen aanmaken voor een beter overzicht.
VLC indexeert de mappen van de mediabibliotheek en toont “pictogrammen” als miniaturen in de weergave, bijvoorbeeld de cd-covers.
De zoekfunctie in de rechterbovenhoek kan worden gebruikt om geïndexeerde media te doorzoeken en zo snel specifieke titels te vinden en af te spelen.
Praktische functies voor het afspelen van muziek en video’s met VLC
In tegenstelling tot veel andere spelers biedt VLC veel mogelijkheden om de beeld- en geluidsweergave te beïnvloeden.
- Onder“Video” kunt u de beeldgrootte aanpassen aan het venster of op volledig scherm weergeven, wat ook mogelijk is via de sneltoetsen “f” voor volledig scherm en “esc” voor afsluiten.
- Onder“Beeld” kunt u ook“Altijd op voorgrond” gebruiken om het spelervenster voor andere vensters te houden, zodat u bij het bewerken van een Word-tekst in de rechterbovenhoek ook naar een live-uitzending van een voetbalwedstrijd kunt kijken.
- Weer via “Video” of de sneltoetsen “z” of SHIFT+z kunt u in 4 stappen in- of uitzoomen op de video.
- De afspeelsnelheid van het mediabestand kan worden versneld of vertraagd met de sneltoetsen “Plus” en “Minus”, terwijl “Tab” het mediabestand pauzeert.
- Het volume tijdens het afspelen kan worden aangepast met het pictogram rechtsonder in de speler of met de sneltoetsen CTRL+pijl omhoog of CTRL+pijl omlaag.
- Als er een geluidsafwijking is tussen video en audio, kan de geluidsvertraging worden verhoogd met de sneltoets “k” en verlaagd met “j”.
- Met de toets “b” kunt u gemakkelijk het audiospoor veranderen voor bijvoorbeeld films met meerdere taalsporen. U vindt de functie via de interface onder“Audio -> Audiospoor”.
VLC kan echter ook direct tijdens het afspelen zowel audio als video beïnvloeden zonder het oorspronkelijke bestand te wijzigen. Het hiervoor benodigde menu vindt u onder Extra “Aanpassingen en effecten”. Hier kunt u het audiobereik naar eigen wens aanpassen via een equalizer en hebt u vele opties met compressor, spatialiser, stereo-uitbreiding en toonhoogteregeling.
De video-effecten zijn nog uitgebreider. U kunt tint, helderheid, contrast, verzadiging en gamma, korrel of scherpte aanpassen,
De video pixel voor pixel bijsnijden, kleuren omkeren of extraheren, kleurfilters zoals sepia toepassen op het beeld,
en zelfs de geometrie van de video veranderen. Met de functie “Draaien” kunt u bijvoorbeeld verkeerd uitgelijnde video’s van mobiele telefoons horizontaal afspelen in plaats van verticaal.
Speciale tools voor veel videobestanden:Als u verschillende video’s permanent wilt roteren omdat ze verkeerd zijn uitgelijnd, helpt de gratis Free Video Flip and Rotate. De kleine tool draait en flipt video’s die verkeerd zijn uitgelijnd….
VLC als vervanging voor de ontbrekende dvd-speler in Windows 10
De VLC Media Player kan meer dan alleen bestanden afspelen, maar verbergt zijn mogelijkheden enigszins achter de interface, die overladen is met functies. Wat veel gebruikers niet weten: VLC speelt ook dvd’s en zelfs Blu-Ray media af. Vooral gebruikers van Windows 10, die uit kostenoverwegingen verstoken bleven van de MPEG2-decoder, kunnen VLC gebruiken als gratis DVD-speler onder Windows 10.
Met het menu“Open Media” vindt u de bijbehorende dialoog om bijvoorbeeld een film-dvd af te spelen.
De DVD wordt dan zoals gebruikelijk via het menu afgespeeld.
Op deze manier kun je ook Blu-Ray media afspelen, zolang ze onbeveiligd zijn, want VLC heeft geen toegang tot het coderingsproces van de BD-media.
Gratis dvd-spelers voor Windows 10:Meer afspeelsoftware voor dvd’s onder Windows 10 vindt u in ons artikel Gratis dvd-spelers voor Windows 10.
Tijdens het afspelen kunt u het audiospoor wijzigen onder Audio -> Audiospoor en daarmee de taal voor dvd’s. In het menu Ondertitels zijn de verschillende talen voor de ondertitels beschikbaar.
Font cache in VLC Media Player: Gebruikers van VLC krijgen af en toe een melding dat de font cache wordt aangemaakt of vernieuwd, waardoor het enkele momenten duurt voordat VLC het gewenste mediabestand afspeelt. De font cache is vooral nodig voor ondertitels. Als u het zonder doet, kan de daarvoor benodigde tekstrenderer ook worden uitgeschakeld. Ga daarvoor naar “Instellingen” in het menu “Extra” van VLC. Aan de linkerkant, helemaal onderaan onder “Toon instellingen”, klik op “Alle” en schakel dan over naar de sectie “Video”. Daar, in de sectie Ondertitels /OSD, selecteert u “Dummy Font Renderer” voor de tekst renderer module.
Na een herstart verschijnt de melding met de fontcache niet meer.
VLC speelt videostreams en audiostreams af
Achter de vermelding“Open network stream” zit een mogelijkheid om een streambron te openen door een URL in te voeren. U kunt hier een URL invoeren van een videodienst zoals YouTube, maar dit heeft in eerste instantie geen zin (tenzij u de video wilt opnemen en/of converteren). Het is praktischer om een netwerkstream voor video of audio te benaderen. Door bijvoorbeeld http://live-ut-lh.daserste.de/i/daserste_ut_de@300832/master.m3u8 in te voeren is het mogelijk om ARD direct in de live stream te bekijken.
Radiozenders kunnen ook rechtstreeks worden afgespeeld met de juiste stream-URL’s.
Hoekom ik aan de stream-URL?
In de regel maken alleen de radiostations hun stream-URL’s openlijk bekend. U kunt verschillende tools of speciale browserextensies gebruiken om de stream-URL van een aanbod weer te geven. Een handigere manier is het gebruik van de bijbehorende directories op het internet. In de wiki van Ubuntuusers staat een item met stream URL’s van Duitse TV stations. Voor radio-URL’s is http://www.stream-urls.de de eerste plaats om naartoe te gaan – het vermeldt webradio’s of internetradio’s van over de hele wereld.
Toegang tot DLNA en UPnP streaming servers met VLC
Wat zijn UPnP of DLNA?
UPnP of DLNA zijn twee standaarden voor de distributie en controle van media-inhoud in het netwerk. Vooral DLNA is een industriestandaard geworden en wordt ondersteund door veel entertainmentapparatuur zoals TV-toestellen of AV-ontvangers.
NAS-apparaten zijn ook in steeds meer particuliere huishoudens te vinden en dienen als centrale bestandsopslag. De mediabestanden die zich daar bevinden, worden door de NAS-schijven niet alleen als bestandsdeling, maar ook via UPnP of DLNA beschikbaar gesteld. Ook mediaprogramma’s zoals KODI of mediaservers zoals Plex stellen beheerde media beschikbaar via DLNA. VLC biedt echter niet de mogelijkheid om met de functie “Open network stream” toegang te krijgen tot de DLNA-functies van de NAS-drives.
Als u in plaats daarvan op de toetsencombinatie CTRL+L drukt, verschijnt de afspeellijst. Aan de linkerkant vindt u verschillende bronnen, waaronder mediaservers die in het lokale netwerk beschikbaar zijn. U kunt dus gemakkelijk toegang krijgen tot de inhoud ervan.
VLC als streaming server
Omgekeerd kan VLC ook worden gebruikt als streamingserver. De mogelijkheden omvatten echter geen DLNA/UPnP-server, zoals men zou verwachten. In plaats daarvan kan VLC alleen geselecteerde bestanden beschikbaar maken voor specifieke netwerkapparaten (bijv. een DLNA-client of een pc met VLC) via Media -> Stream. Gebruik hiervoor de volgende wizard om RTP / MPEG Transport Stream als protocol te specificeren en klik vervolgens op “Toevoegen”.
Voer nu het netwerkadres van de doelcliënt in of een multicast adres zoals 239.0.0.1. Dit zal het bestand naar alle clients streamen zonder dat je direct een bestemmings-IP hoeft op te geven.
In de laatste stap bepaal je het uitvoerformaat voor de stream. Aangezien VLC deze in realtime kan transcoderen, kunt u ook streams van nogal ongebruikelijke formaten voor tv-toestellen afspelen, bijvoorbeeld in MPEG4-conformiteit.
Om de stream bijvoorbeeld weer aan de clientzijde met VLC te ontvangen, hoeft u alleen maar rtp://multicast adres:poort in te voeren in het venster“Open network stream” (CTRL+C) en Play te selecteren. In plaats van het multicast-adres kunt u ook het lokale IP van de streaming-server gebruiken.
Formaatconversie met VLC
VLC is ook een formaatomzetter en kan mediabestanden (audio en video) omzetten in andere formaten. Dat is bijvoorbeeld praktisch als u een TS-stream van een SAT-ontvanger wilt omzetten in een gangbaar formaat zoals MP4 of MKV. Onder Media vindt u de functie“Converteren / Opslaan“, die ook via de sneltoets CTRL+R kan worden opgeroepen.
In de volgende dialoog kunt u afzonderlijke of meerdere bestanden en hele mappen opgeven die moeten worden geconverteerd.
In de volgende stap bepaalt u het uitvoerprofiel, waarbij VLC al vele profielen kent voor verschillende apparaten zoals iPod, HD-TV of Android-toestellen.
U kunt echter ook uw eigen profiel maken via het“gereedschapspictogram” en vrij het containerformaat, de videocodec, de audiocodec en andere details kiezen.
Geef tot slot het uitvoerpad en de bestandsnaam op en je bent klaar om te beginnen met de conversie. Als u de optie “Uitvoer tonen” niet activeert, zal de conversie zo snel plaatsvinden als de hardware toelaat en dus niet in real time van het mediabestand.
Naast videobestanden kan VLC ook audioformaten converteren.
VLC is niet zo snel als andere formaatconverters die ook de ondersteuning van de grafische kaart gebruiken, bijvoorbeeld de Xilisoft Video Converter, waarvoor betaald moet worden. Het biedt ook niet de rijkdom aan functies van tools als XMedia Recode (gratis). Voor incidentele conversie is VLC echter voldoende.
Streams opnemen met VLC
VLC kan ook ontvangen streams opnemen en lokaal opslaan als bestand. Er zijn twee manieren om dit in VLC te doen:
Ten eerste kunt u de onder “Formaatconversie met VLC” beschreven methode ook gebruiken voor streams door een stream te selecteren in plaats van een bestand.
Rippen van streams
De andere dialogen voor uitvoerkwaliteit en pad komen overeen met die voor formaatconversie.
De tweede manier is via de opnameknop, die u kunt zien onder“Beeld -> Geavanceerd beheer“.
De vraag waar VLC opnames opslaat kan beantwoord worden door te kijken onder“Tools -> Settings -> Input/Codecs“. In de sectie Bestanden kunt u een opnamedirectory opgeven waar de videobestanden worden opgeslagen. Als dit niet is gedefinieerd, plaatst VLC de opnames met naam, tijd en streambron in de map“Video’s” van de gebruiker, meestal c:USERNAMEVideos.
Conclusie
De VLC Media Player is een echt allround talent. Voor de meeste gebruikers is er dan ook geen reden om een andere audio- of videospeler te gebruiken. De VLC-interface verbergt veel van de krachtige functies, maar met een beetje training moet het gebruik ervan geen probleem zijn. In versie 4 kunnen we echter hopen op een herziene interface.