5KPlayer – Meer dan zomaar een audio/videospeler

De markt voor multimediaspelers lijkt verzadigd. Afgezien van de on-board tools van Windows, waar niemand echt van houdt, vormen de VLC-speler en iTunes zeker het leeuwendeel van de toepassingen die zorgen voor het afspelen van …

5KPlayer – Meer dan zomaar een audio/videospeler

GUI des 5KPlayer
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Multimedia
  6. »
  7. Entertainment
  8. »
  9. 5KPlayer – Meer dan zomaar een audio/videospeler

De markt voor multimediaspelers lijkt verzadigd. Afgezien van de on-board tools van Windows, waar niemand echt van houdt, vormen de VLC-speler en iTunes zeker het leeuwendeel van de toepassingen die zorgen voor het afspelen van multimedia op PC-systemen. Met de nieuwe 5KPlayer zou dit echter kunnen veranderen, want deze heeft niet alleen een zeer toegankelijke interface.

Nieuw programma, nieuw ontwerp, nieuw concept

De nieuwe, gratis 5KPlayer verrast aanvankelijk met een zeer eenvoudige interface. In plaats van menu’s en knoppen verwelkomt de software de gebruiker met een tegellook en past zich daarmee discreet aan de Windows UI-stijl aan. Maar in tegenstelling tot de aanvankelijke vrees kunnen zelfs UI-haters het programma goed bedienen.

GUI des 5KPlayer
GUI van de 5KPlayer

De 5 tegels verbergen het hele scala aan functies van de 5KPlayer: naast het puur afspelen van video en muziek dient de software ook als webradio, streamripper voor videoportalen en als AirPlay-zender en -ontvanger.

Formaatwonderen zijn in trek

Vroeger moesten codecs voor de verschillende audio- en videoformaten rechtstreeks in Windows worden geïnstalleerd, zodat de Windows Media Player of het Windows Media Center het multimediabestand ook kon afspelen. De VLC Media Player staat hier aan de top, vóór andere – vooral gratis – vertegenwoordigers van het mediaspelersgilde. De 5KPlayer biedt ook ondersteuning voor gangbare videoformaten zoals MKV/M2TS/MP4/AVI/WMV/FLV en de audioformaten MP3, DTS meerkanaals geluidssysteem, AAC, AC3, WMA en de verliesloze audioformaten FLAC&ALAC.

Aangezien 5kPlayer ook werkt als een “regiovrije” video-DVD-speler, kan het worden gebruikt om de leemte op te vullen na de stopzetting van de ondersteuning van video-DVD sinds Windows 8.

De eigenlijke videoweergave is zeer elegant opgelost. Als u de muis in het afspeelvenster beweegt, verschijnt de functiebalk met de bedieningselementen. De soundtrack, ondertiteling of rotatie kunnen aan de bovenrand worden ingesteld.

Videowiedergabe
Video afspelen

Via het contextmenu in het beeld kun je het beeld en geluid optimaliseren, snapshots maken, het afspeelbeeld permanent op de voorgrond houden en nog veel meer. Een daar vermelde functie “Converteren” leidt echter naar de website http://www.5kplayer.com/software/convert-dvd-video.htm , waarop de fabrikant tegen betaling een converter aanbiedt als aanvulling op 5KPlayer.

Als audiospeler slaat 5KPlayer geen goed figuur. In onze test speelde de software geen m3u-afspeellijsten met relatieve padinformatie af en gaf geen covers weer die in de MP3-bestanden zaten. We misten ook een “mini-modus” voor het afspelen van audio, die andere spelers wel hebben.

Audiowiedergabe
Audio afspelen

AirPlay

De 5KPlayer wordt aangeprezen als een Airplay-ontvanger en -streamer. Als ontvanger kan de 5KPlayer video’s van iPhone, iPad, iPod en Apple Watch op Mac OS X ontvangen en in de speler afspelen. Omgekeerd kan de streamer ook video’s van de 5KPlayer afspelen op apparaten zoals Apple TV of AirPlay-luidsprekers.

AirPlay
AirPlay

In onze test konden we zonder problemen videomateriaal van een iPhone op de pc afspelen via Airplay, mits de apparaten zich in hetzelfde WLAN bevonden.

AirPlay
AirPlay

De omgekeerde route was ook mogelijk, waarbij een stream alleen mogelijk was naar overeenkomstige ontvangende apparaten zoals de Apple TV of AirPlay ontvangers (bijvoorbeeld Denon AV ontvangers) en de mediabestanden in de formaten MP4, MOV, M4V, MP3 en AAC moesten zijn.

Radio

De radiofunctie is een leuke toevoeging, maar is geen vervanging voor een volwaardige webradio. Er zijn een paar buitenlandse radiostations om uit te kiezen en een invoerregel voor een stream-URL, die veel van de Duitse streams die we testten niet accepteerde.

Radiowiedergabe
Radio playback

Videostream

5KPlayer kan ook video- en audiostreams rippen. Naast YouTube worden ook Facebook, Yahoo, DailyMotion, Vimeo, Vevo, Metacafe, Myspace, Vine, UStream, MTV, Instagram, Bliptv, LiveLeak, CBS en muziek van SoundCloud en andere videoportalen ondersteund.

Streamripper
Streamripper

Na het invoeren van de URL wordt deze geanalyseerd en wordt de inhoud kort weergegeven. De uitvoerkwaliteit en het formaat kunnen worden aangepast via het tandwielsymbool. Klik op Download om het bestand lokaal op te slaan.

Bij gedownloade bestanden kan het geluidsspoor achteraf als MP3 of AAC worden uitgepakt.

Tonspur extrahieren
Audio track uitpakken

Conclusie

Als videospeler is 5KPlayer rondom overtuigend. Toegankelijke interface zonder veel “poespas” en beperking tot de essentie, video-dvd-ondersteuning en de AirPlay-functie zijn de kernelementen en hoogtepunten van de speler. De Streamripper-functie is leuk, maar zeker geen reden om over te stappen op de 5KPlayer. Als audiospeler is de 5KPlayer zeker niet de eerste keuze: het gebrek aan ondersteuning voor m3u-bestanden, de weergave van covers in mp3-tags en de minispeler zijn een duidelijk knock-out criterium voor audioliefhebbers. Als de fabrikant dit en de radiomodule verbetert en het programma met een Duitse interface aanbiedt, zou de 5KPlayer voor veel gebruikers een echt alternatief kunnen worden voor de concurrenten, waarvan sommige overladen zijn met functies.

5KPlayer

Downloaden via WinTotal

Producent: DearMob
Prijs Gratis
Systeem: MacOS, Windows XP of hoger
Pluspunten: Prettige interface, brede ondersteuning voor diverse formaten, AirPlay.
Negatieven: Zwakke punten in audioweergave, webradio te spartaans

Gerelateerde berichten