Cyberlink Media Suite 9 – de volle mep?

Cyberlink staat bekend om zijn multimediasoftware, met name het vlaggenschipprogramma PowerDVD. De Media Suite 9 is volgens Cyberlink de ultieme universele softwareoplossing voor creativiteit en entertainment en omvat 12 producten uit het portfolio van de …

Cyberlink Media Suite 9 – de volle mep?

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Multimedia
 6. »
 7. Videobewerking
 8. »
 9. Cyberlink Media Suite 9 – de volle mep?

Cyberlink staat bekend om zijn multimediasoftware, met name het vlaggenschipprogramma PowerDVD. De Media Suite 9 is volgens Cyberlink de ultieme universele softwareoplossing voor creativiteit en entertainment en omvat 12 producten uit het portfolio van de fabrikant. Wij namen de multimedia wondertas onder de loep.

Multimedia fabrikant grab bag

Cyberlink is zeker een van de grote namen op het gebied van multimediasoftware, vooral met PowerDVD voor het afspelen van films of PowerDirector als hoogwaardige videobewerkingssoftware.
Daarnaast heeft de fabrikant nog andere producten in zijn assortiment, die ook afzonderlijk worden verkocht, maar alleen in grotere hoeveelheden in de Media Suite worden gedistribueerd.

De Media Suite 9 bestaat uit twaalf softwareproducten die volgens de fabrikant alles bieden voor het afspelen, creëren, presenteren en genieten van digitale media, plus mediaconversiesoftware voor het overzetten van bestanden naar smartphones en mobiele apparaten. Het softwarepakket zou daarmee de complete oplossing zijn voor de digitale levensstijl.

Media Suite 9 wordt aangeboden in 3 edities, die aanzienlijk verschillen in prijs en omvang van de diensten. Alleen de Ultra Edition voor net geen 100 euro kan Blue-ray media afspelen. Wie zonder speler kan, kan zich ook met de Pro-versie voor 80 euro redden.

De fabrikant heeft op zijn website een gedetailleerd overzicht van de edities, waarin ook de vernieuwingen ten opzichte van Media Suite 8 worden weergegeven.

Een kijkje in het pakket

De onderdelen van Media Suite 9 zijn de volgende producten in detail:

Film Entertainment

 • PowerDVD – afspelen van Blu-Ray (alleen Ultra), HD en 3D

Videobewerking en disc authoring

 • PowerDirector – HD-videobewerking
 • PowerProducer – Blu-Ray en DVD authoring

Audiospoorbewerking

 • WaveEditor – Audiobewerking

Video-conversies: Nieuw!

 • MediaEspresso (alleen Ultra en Pro) – Mediaconversie

Schijfbranden en gegevensbeveiliging

 • Power2Go – schijven branden
 • PowerBackup – reservekopieën voor gegevens
 • PowerDVD Copy – DVD’s kopiëren
 • InstantBurn – een pakket brandopties
 • LabelPrint – labels maken

Snel fotobeheer

 • MediaShow – foto-organizer
 • PhotoNow! – snel en eenvoudig foto’s bewerken

Interface en bediening

Na de installatie presenteert Media Suite 9 zich met een app launcher die doet denken aan het Apple Dock.

App Launcher

Startprogramma

De App Launcher is verdeeld in zeven taakgebieden, waarachter geschikte ingangen zijn verborgen.

App Launcher

App Launcher

Afhankelijk van de gekozen actie start de App Launcher dan de betreffende toepassing of heeft intern toegang tot de functies ervan (bijv. audio ripper, branden van disc images, etc.).
De afzonderlijke programma’s kunnen ook direct worden gestart.

ms_3

App Launcher

Korte individuele presentatie

Hieronder zullen we de afzonderlijke onderdelen van het programma kort nader toelichten.

PowerDVD

Cyberlink PowerDVD 10 is onberispelijk en veruit de beste DVD/BD-afspeelsoftware op de markt. Dit is in talrijke tests door verschillende tijdschriften bewezen.
PowerDVD maakt het mogelijk DVD en Blu-Ray af te spelen (alleen Ultra Edition, incl. 3D) met CPU/GPU versnelling en het afspelen van lossless HD audio. TrueTheater 3D maakt het eenvoudig om DVD’s van 2D naar 3D te converteren en DVD- en videobestanden visueel te verbeteren met de TrueTheater HD-verbeteringstechnologie. De bediening van de software is even eenvoudig als normaal.

PowerDVD 10

PowerDVD 10

PowerDVD kan ook worden geïntegreerd in het Media Centre van Windows Vista en Windows 7, waar het ook kan worden gebruikt als een DVD/BD-afspeelmodule.
PowerDVD kan ook worden gebruikt om muziek en ander filmmateriaal af te spelen en heeft zelfs toegang tot DLNA-servers in het netwerk.

PowerDVD 10

PowerDVD 10

PowerDirector

PowerDirector is de eerste keuze voor uitgebreide videobewerking. Met zijn duidelijke gebruikersinterface, uitgebreide formaatondersteuning, montage van HD-materiaal in realtime, functionele tijdlijn, BiB-functies, talrijke effecten, filters, overgangen en nog veel meer is het programma al jaren een van de topfavorieten onder videofans.

PowerDirector

PowerDirector

Media Suite 9 bevat echter alleen de vorige versie, PowerDirector 8, die nog niet de voor versnelde HD-videobewerking geoptimaliseerde technieken en volledige 64-bits ondersteuning biedt.
Een gedetailleerde presentatie van PowerDirector versie 9 vindt u hier.

PowerProducer

PowerProducer 5.5 zorgt voor Blu-Ray en DVD authoring. U kunt het programma gebruiken om bewerkte films of ander videomateriaal een aantrekkelijke vorm te geven met interactieve menu’s, achtergrondmuziek of introvideo.

PowerProducer

PowerProducer

De gebruiker wordt tijdens het authoren ondersteund door assistenten. De software kan vrijwel elk videomateriaal verwerken en converteren naar het uitvoermedium.

Er zijn talrijke sjablonen voor de menu’s, maar die zijn niet allemaal even aantrekkelijk en lijken vaak te speels. Op de DiretorZone zijn er meer te downloaden, maar ook die zijn niet bijzonder overtuigend. Helaas is de software niet erg flexibel als het gaat om het maken van eigen sjablonen en beperkt het de gebruiker aanzienlijk. Er kunnen bijvoorbeeld geen knoppen worden uitgenodigd of gemaakt. Ook de tekstfuncties zijn niet overtuigend. We hadden meer verwacht van een software die in de stand-alone versie net geen 50 euro kost. Concurrent Nero laat met Nero Vision zien hoe het beter kan.

Videoconversies met MediaEspresso

Met MediaEspresso 6 kunnen multimediabestanden worden geconverteerd en geoptimaliseerd voor tal van eindapparaten. MediaEspresso verwerkt niet alleen videobestanden, maar kan ook audiobestanden en afbeeldingen converteren – zelfs in batchmodus en meerdere bestanden tegelijk. Voor Windows Vista- en Windows 7-gebruikers is er een desktopgadget waarmee het programma ook kan worden bediend en dat automatisch aangesloten apparaten detecteert (en dan indien nodig inhoud converteert en direct kopieert). Videobestanden kunnen niet alleen worden geconverteerd, maar ook automatisch worden geüpload naar YouTube of Facebook. De brede formaatondersteuning maakt het programma de ideale tool voor formaatconversies voor bijv. iPhone, iPad, PSP & andere draagbare apparaten.

MediaEspresso

MediaEspresso

We hadden het programma al in 2010 in meer detail gepresenteerd, dus we verwijzen naar deze presentatie.

Wave-editor

Voor audiobewerking (bijvoorbeeld voor uw eigen videoproductie met PowerDirector) levert Cyberlink de eigen WaveEditor, die voldoende mogelijkheden biedt om uw eigen audiobestanden te bewerken met knip- en trimfuncties, talloze effecten en ondersteuning voor VST-plug-ins. Dankzij de 50-voudige undo-functie kunnen wijzigingen heel gemakkelijk ongedaan worden gemaakt.

Wave Editor

Wave Editor

Opties voor branden en gegevensback-up

Verschillende programma’s verzorgen brand- en back-uptaken.

Met Power2Go 7 kan de gebruiker gegevens, foto’s, muziek en video’s branden op DVD, CD en Blu-Ray. Het brandprogramma ondersteunt ook het BDXL-formaat, waarmee tot 128 GB op één schijf kan worden gebrand. De bediening van Power2Go is taakgericht, zoals het volgende screenshot laat zien.

Power2Go

Power2Go

De weergave bij het branden van bestanden is de gebruikelijke 3-delige weergave:

Power2Go

Power2Go

De geschreven gegevens kunnen desgewenst worden gecontroleerd. Speciale functies zoals het maken van bootable discs zijn niet beschikbaar. Disc images kunnen worden gemaakt of gebrand in het eigen P2i en open ISO formaat.

De audio ripping functie, die ook wordt aangesproken door de App Launcher voor het lezen van muziek, is zeer spartaans. Alleen WAV of WMA (maximaal 128 Kbit) kan als uitvoerformaat worden opgegeven.

Audio-CD rippen

Audio CD rippen

Het is niet bekend welke internet database wordt benaderd voor de ID tags, maar het resultaat is niet erg overtuigend: bijna geen van de test-cd’s werd herkend, zodat de tags handmatig moesten worden ingevoerd.

PowerBackup maakt back-ups van bestanden en mappen op DVD/CD of Blu-Rays, maar kan de back-ups ook opslaan op (USB) harde schijven of in het netwerk. De back-up wordt dan opgeslagen in een eigen containerformaat. Naast de back-up kan ook een restore tool zijn weg vinden op het back-up medium.

PowerBackup

PowerBackup

Het back-upprogramma biedt volledige, differentiële en sequentiële back-upmethoden, en kan de back-up versleutelen en comprimeren. Ook prijzenswaardig is de back-up Verfify functie, die standaard geactiveerd is. Logbestanden en tijdgestuurde back-ups ronden de positieve indruk van de back-upoplossing af.

PowerDVD Copy daarentegen transcodeert DVD-films als ze niet CSS-gecodeerd zijn. Aangezien dit de minste films zijn die te koop en te huur zijn, is het voordeel zonder extra programma’s – die in Duitsland illegaal zijn – zeer beperkt. Idealiter kan de gebruiker bepalen welke componenten (hoofdfilm, trailer, menu, geluidssporen, enz.) hun weg vinden naar het doelmedium en hoe goed de totale kwaliteit zal zijn ten opzichte van het origineel.

PowerDVD Copy

PowerDVD kopiëren

LabelPrint zorgt voor het afdrukken van labels voor boekjes of schijfstickers. De Lightscribe-functie is ook geïmplementeerd in LabelPrint.

LabelPrint

LabelPrint

Snel fotobeheer

Voor fotobeheer biedt de suite 2 componenten.

PhotoNow! is een nogal povere foto-editor, zowel qua uiterlijk als qua functies, die niet past bij de andere onderdelen van de MediaSuite. Het kan effecten toevoegen aan foto’s en ze bijsnijden, maar ook kleurcorrecties en rode ogen verwijderen. Er is tenminste een New:Original weergave.

PhotoNow

PhotoNow

MediaShow daarentegen is een fotomanager in de stijl van Picasa met ingebouwde gezichtsherkenning, beoordeling, PhotoTags enz.

MediaShow

MediaShow

Net als bij het gratis aanbod van Google, kunt u foto’s uitvoeren als films of video’s of ze uploaden naar Flickr of Facebook.

Conclusie

Terwijl de Nero Multimedia Suite zijn wortels heeft in de brandsector, is de Cyberlink Media Suite andersom. PowerDVD en PowerDirector zijn de zwaargewichten en drijvende krachten van de suite, die worden vergezeld door de andere satellieten. Niet alles wat blinkt is goud, zoals PowerProducer laat zien. De brandfuncties met Power2Go zijn voldoende, maar ook niet allesomvattend. Vooral als het gaat om het inlezen van audiodragers schiet de suite tekort met zijn gebrek aan functionaliteit. PowerBackup daarentegen springt eruit als een parel, al koopt niemand de suite alleen vanwege het back-upprogramma. MediaEspresso kent als formaatconverter ook zijn vak. De twee modules voor beeldbewerking en -beheer lijken gekunsteld. Wij verwachtten en misten een echt multimediabeheer voor foto’s, video en audio en een DLNA-server.

Als je naar de afzonderlijke prijzen voor PowerDVD 10 3D en PowerDirector kijkt, zit je al ver boven de volledige prijs van de Cyberlink Media Suite Ultra als je beide producten koopt. In ruil daarvoor krijgt u echter PowerDirector in versie 8, wat gezien de besparing acceptabel is. Daarom moeten alle potentiële kopers van PowerDVD of PowerDirector vooraf nagaan of zij de Media Suite liever in de juiste editie kopen. Als de focus van de aankoop daarentegen meer op “branden” ligt, zijn er zeker betere alternatieven.

Cyberlink Media Suite 9 (Ultra)

Download de demo via WinTotal

Producent: Cyberlink
Prijs 100 Euro (Ultra), 80 Euro (Pro)
Systeem: Windows 7, Vista, XP
Pluspunten: Sterke DVD/BD weergave, zeer goede video bewerking, formaat conversie en back-up oplossing, algemeen pakket redelijk geprijsd.
Negatieven: Authoring zeer beperkt, slechte audio ripping functie, brandprogramma slechts gemiddeld.

Gerelateerde berichten