De beste Android-emulators voor Windows 10 in vergelijking

Met een Android-emulator voor Windows 10 kun je je favoriete games en apps niet alleen op je smartphone of tablet draaien, maar ook op je pc. En ontwikkelaars gebruiken deze optie ook graag om de …

De beste Android-emulators voor Windows 10 in vergelijking

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. De beste Android-emulators voor Windows 10 in vergelijking

Met een Android-emulator voor Windows 10 kun je je favoriete games en apps niet alleen op je smartphone of tablet draaien, maar ook op je pc. En ontwikkelaars gebruiken deze optie ook graag om de apps te testen die ze hebben geprogrammeerd. In dit artikel laten we je kennismaken met enkele kanshebbers voor de titel “Beste Android-emulator voor Windows 10” en laten we je zien welke voor- en nadelen ze hebben.

Zijn de prestaties van een Android-emulator vergelijkbaar met die van een smartphone of tablet?

De huidige emulators zijn al in staat tot snellere OpenGL versies, maar helaas zijn de prestaties meestal nog wat slechter dan op een geoptimaliseerd (mobiel) eindapparaat.

Kan ik ook apps en games uit de Google Play Store laden via de Android emulator?

Ja. Alle in dit artikel gepresenteerde tools hebben een directe verbinding met de Play Store, via welke u content kunt installeren op dezelfde manier als op uw smartphone of tablet.

Heb ik een touchscreen nodig om de emulator te gebruiken?

U kunt een touchscreen gebruiken als u dat wilt, maar het is niet verplicht. De typische (Android) inputs zoals swipen, tikken of schudden gaan in de emulator via het toetsenbord of de muis.

1. MEmu – De Android-emulator voor gameliefhebbers

Met behulp van de “MEmu Emulator” kunt u een Android-omgeving simuleren op uw pc en zo populaire apps en games zoals “Clash of Clans” of Snapchat gebruiken op uw Windows 10-desktop. De tool biedt een programma-interface zoals u die kent van de meeste Android-smartphones of -tablets. Naast de gebruikelijke functies heeft het ook een hele reeks praktische speciale functies.

Invoer zoals tikken, vegen of kantelen kan bijvoorbeeld worden vervangen door vrij te kiezen toetsencombinaties of worden benaderd via de muis. U kunt ook met een klik screenshots maken of eventueel uw (virtuele) GPS-locatie wijzigen.

Wanneer u het programma voor de eerste keer start, krijgt u een geïllustreerde inleiding tot de belangrijkste functies. Daarna kunt u zoals gewoonlijk inloggen op uw Google-account en (net als op uw mobiele telefoon) content downloaden uit de Play Store of als alternatief APK-bestanden installeren.

Bedienoberfläche des Memu Android Emulator
Je kunt de belangrijkste functies in Memu bedienen via de besturingsbalk aan de rechterkant van het scherm.

1.1 Meerdere instanties dankzij multiplayermodus

De “MEmu Emulator” is primair ontworpen voor spelletjes en wordt gekenmerkt door zijn eenvoudige bediening en duidelijke structuur (incl. besturingsbalk met de belangrijkste basisfuncties en de home-knop). Met de multiplayer modus kunt u ook meerdere instanties tegelijk openen. Op deze manier kunt u spellen spelen met verschillende Google-accounts of verschillende apps openen met één account. Indien gewenst kan MEmu uw spelsessies opnemen als MP4-video’s zodat u ze later opnieuw kunt spelen.

In onze test (op een Acer Nitro 5) liepen alle apps en games soepel, inclusief, tot onze verrassing, het grafisch intensieve “Riptide GP Renegade”. Uiteindelijk hangen de prestaties echter altijd af van de kracht van je hardware. De “MEmu Emulator” is gratis en compatibel met alle huidige Windows versies (64 bit).

 • Eenvoudige bediening door praktische besturingsbalk
 • Duitse versie beschikbaar
 • Typische smartphone-invoer kan worden vervangen door sneltoetsen en muisinvoer
 • APK’s kunnen worden geïnstalleerd
 • Google Play Store reeds voorgeïnstalleerd
 • Geen ondersteuning voor huidige Android-versies

2. nox App Player – Android voor Windows en MacOS

De “Nox App Player” is ook een gratis emulator voor Android. Hoewel de ontwikkelaars ervan niet de allernieuwste Android-versie gebruiken, is deze toch voldoende voor de meeste games en apps. Het programma start direct in volledig scherm en is handig te bedienen via een werkbalk aan de rechterkant van het scherm. Daarmee kun je onder meer het volume regelen of screenshots maken.

Bedienoberfläche des NoxPlayer Android Emulator für Windows 10
Met NoxPlayer krijg je niet het allernieuwste Android, maar het is nog steeds voldoende voor de meeste games en apps.

De tool komt ook met enkele praktische extra functies, zoals de screencast-functie, waarmee je video’s van je apps kunt opnemen, of de GPS-functie, waarmee je de apps voor de gek kunt houden door te denken dat je een locatie naar keuze hebt.

U kunt nieuwe apps en games rechtstreeks uit de Google Play Store downloaden of APK-bestanden gebruiken voor de installatie. Die kun je gewoon in het programmavenster slepen. In de nieuwste versie van de “Nox App Player” zijn een aantal vernieuwingen en verbeteringen doorgevoerd en is onder meer het geheugenbeheer van de emulatiesoftware aanzienlijk verbeterd.

In onze test leidde de programmastart op onze Windows-computer herhaaldelijk tot een blauw scherm. Na enig onderzoek konden we Hyper-V als oorzaak aanwijzen. Om de emulator correct te laten werken, moet u de functie vooraf deactiveren in het configuratiescherm (via“Programma’s verwijderen -> Windows-functies activeren of deactiveren“).

 • APK’s installeerbaar
 • Zeer performant en krachtig
 • Google Play Store reeds voorgeïnstalleerd
 • Geen ondersteuning voor huidige Android versies

3. Speel Android-games op uw Windows-computer met AndY

Als u van eenvoudige dingen houdt, dan is de “AndY Android Emulator” precies goed voor u. Meteen na de installatie staat een volwaardig Android-systeem inclusief Google Play Store-verbinding tot je beschikking, dat je kunt instellen als een normale smartphone of tablet.

Devirtuele machine van de “AndY Android Emulator is gebaseerd op Oracle’sVirtualBox. Dit heeft als voordeel dat u tijdens het opstartproces niet hoeft te kiezen tussen Android en Windows. In plaats daarvan start de emulator in een apart venster op uw bureaublad. U kunt gegevens invoeren met muis, toetsenbord of touchscreen (eventueel met multi-touch ondersteuning). Daarnaast kunnen ook camera’s of microfoons worden gebruikt die op de computer zijn aangesloten.

U kunt de extra functies van de “AndY Android Emulator” bedienen via de zogenaamde “Launcher” tool. U kunt bijvoorbeeld back-ups maken, de resolutie wijzigen of het aantal CPU-kernen instellen. De tool heeft ook toegang tot het lokale bestandssysteem, wat de uitwisseling van bestanden en de installatie van APK’s aanzienlijk vereenvoudigt.

Om de emulator te gebruiken, raden de ontwikkelaars minstens 3 GB RAM en 10 GB vrije ruimte op de harde schijf aan. Je hebt ook een grafische kaart nodig die OpenGL 2.1 ondersteunt.

3.1 Verdenking van cryptomunters

Recentelijk is de “AndY Android Emulator” steeds meer onder vuur komen te liggen omdat er een cryptominer in het installatiepakket verstopt zou zitten. Ons testpakket was “schoon”, maar we raden nog steeds aan ervoor te zorgen dat de download afkomstig is van een gerenommeerde bron.

Screenshot von Bluestacks
Als Andy te heet is voor je vanwege het cryptominer ding, is BlueStacks, dat ook gebaseerd is op VirtualBox, een goed alternatief.

Tip: Een andere zeer gebruiksvriendelijke (en gratis) app-speler op basis van VirtualBox is BlueStacks. Deze wordt vooral gekenmerkt door zijn goede graphics, lage latentietijden en flexibele bedieningsfuncties. Door bovendien de (eveneens gratis) app “BlueStacks Cloud Connect” te installeren, heb je de mogelijkheid om je mobiele apps handig te synchroniseren met de app-speler op je desktopclient.

 • Veel praktische extra functies (bijv. lokale bestandstoegang)
 • Geen reclame binnen de Android-emulatie (browserwerkbalken moeten apart worden uitgeschakeld)
 • Geen actuele Android-versie
 • Verdacht van het installeren van crypto-miners

4. Ontwikkel en emuleer software met Google Android Studio.

De“Google Android Studio” is een soort “Microsoft Visual Studio” voor Android: de volledig geïntegreerde (maar ook zeer complexe) ontwikkelomgeving is vooral gericht op ontwikkelaars en programmeurs . Het is gebaseerd op de IntelliJ IDEA Community Edition en vormt dus ook een alternatief voor de Android SDK, die in wezen bestaat uit Eclipse en de ADT-plug-in.

Screenshot des Google Android Studio
Beste emulator? De Google Android Studio is een zeer complexe ontwikkelomgeving die vooral gericht is op ontwikkelaars en programmeurs.

De“Google Android Studio” bevat alle noodzakelijke functies voor het ontwikkelen en debuggen van Android-apps en stelt ontwikkelaars in staat om meerdere versies te maken en te optimaliseren voor verschillende toesteltypes. U ontwerpt uw gebruikersinterfaces in de speciale lay-out editor en test ze voor verschillende resoluties.

Het instellen van de toolkit is echter niet geheel eenvoudig. Naast de Android Software Developer Kit (SDK) moet ook de Java Development Kit (JDK) worden geïnstalleerd. Bovendien heeft Google al aangekondigd dat de ontwikkeling van “Android Studio” voor 32-bit voor het einde van dit jaar zal worden stopgezet en dat het dus alleen beschikbaar zal zijn voor 64-bit versies.

 • Wijzigingsvoorbeelden in real time en voor verschillende schermformaten mogelijk
 • Directe toegang tot Google-diensten
 • Ondersteuning voor Android TV en Android Wear
 • Geen Duitse taalversie beschikbaar

5. conclusie: de beslissing is eigenlijk gemakkelijk

De in dit artikel gepresenteerde emulators bieden allemaal een vergelijkbaar scala aan functies, dus in principe kun je bij de keuze niet ver misgaan. Voor ontwikkelaars of ambitieuze gebruikers die ook zelf apps willen ontwerpen en testen, raden we “Google Android Studio” aan. Gamers daarentegen zouden vooral onder de indruk moeten zijn van de prestaties van de “Nox App Player”.

Bij de “AndY Android Emulator” moeten we echter nogmaals uitdrukkelijk tot voorzichtigheid manen, omdat de tool er momenteel van verdacht wordt een cryptominer te installeren.

De meest succesvolle Android-emulators voor Windows 10 vindt u ook in de volgende video:

Gerelateerde berichten