Microsoft 365 gepresenteerd: Wat kan de opvolger van Office 365?

Sinds 21 april 2020 is Office 365 automatisch Microsoft 365 geworden. Voor bestaande Office 365-gebruikers verandert er qua gebruik niets. De overgang biedt echter ook enkele nieuwe functies en inhoud, die we in dit artikel …

Microsoft 365 gepresenteerd: Wat kan de opvolger van Office 365?

Logo Microsoft
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Kantoor
  6. »
  7. Microsoft 365 gepresenteerd: Wat kan de opvolger van Office 365?

Sinds 21 april 2020 is Office 365 automatisch Microsoft 365 geworden. Voor bestaande Office 365-gebruikers verandert er qua gebruik niets. De overgang biedt echter ook enkele nieuwe functies en inhoud, die we in dit artikel presenteren.

Wat is Microsoft 365?

Microsoft 365 omvat verschillende abonnementsmodellen voor Windows- en Office-producten van Microsoft.

Moet ik mijn Office 365-abonnement wijzigen?

Nee. Microsoft zet bestaande Office 365-abonnementen automatisch om. Ook het inloggen met uw Microsoft-account en de prijzen blijven identiek.

Welke voordelen biedt Microsoft 365 ten opzichte van het vorige Office 365?

Microsoft heeft nu alle abonnementen (op kleine uitzonderingen na) onder één naam en biedt gebruikers van een Office 365 abonnement nu ook enkele extra functies en programma’s, tegen de vorige prijs.

1. office 365 en Microsoft 365 waren voorheen aparte producten

Onder de naam Office 365 bracht Microsoft voorheen het abonnement op de Office-onderdelen Office 365 Personal (licentie voor één gebruiker) voor particuliere gebruikers en Office 365 Home (licentie voor maximaal 6 gebruikers of Office 365 Business en Business Premium voor zakelijke klanten op de markt. Naast toegang tot de Office-onderdelen Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access en Publisher omvat het abonnement ook licenties voor de mobiele apps, cloudopslag in OneDrive met 1 terabyte per gebruiker en 60 gratis Skype-minuten.

2 Office 365 wordt Windows 365

Microsoft 365 bestaat al een tijdje en is een soortgelijk abonnement als Office 365, maar bevat naast de Office-toepassingen ook een abonnement op Windows 10 en het beveiligingsplatform Microsoft Defender Advanced Threat Protection. Tot nu toe konden alleen bedrijven zich abonneren op Microsoft 365.

Microsoft kondigde echter in een blogpost op 30 maart 2020 aan dat beide abonnementsdiensten in de toekomst worden samengevoegd onder de naam Microsoft 365, wat betekent dat de eerdere Office 365-abonnementen dan onder nieuwe namen opgaan in Microsoft 365 met dezelfde functies: Office 365 Personal wordt nu Microsoft 365 Single, Office 365 Personal wordt Microsoft 365 Family, enzovoort. Het aanbod van functies blijft in eerste instantie identiek aan Office 365.

Microsoft zegt dat de reden voor de verandering is dat de nieuwe naam “beter de verscheidenheid aan functies en de voordelen weergeeft die deze abonnementsoplossing particuliere gebruikers en bedrijven biedt”.

Automatische overgang: Bestaande abonnementen worden automatisch overgezet tegen de vorige prijs. U hoeft dus verder niets te doen en kunt met uw bestaande account inloggen op Office.com. De overgang is al aangekomen in de Office-onderdelen.

Produkt Microsoft 365
In de Office-onderdelen van het abonnement is de naam al veranderd in Microsoft 365.

Office 365-plannen voor bedrijven: De naamswijziging heeft geen invloed op de Office 365-plannen voor bedrijven, waarmee bedrijven Office-onderdelen per gebruiker en per maand kunnen blijven afnemen (Office 365 E1 t/m E3).

Het volgende overzicht geeft een samenvatting van het nieuwe Microsoft 365-aanbod ten opzichte van Office 365.

Microsoft 365 Familie Microsoft 365 Enkelvoudig Microsoft 365 Zakelijk Standaard Microsoft 365 Zakelijk Premium
Oude naam Office 365 Thuis Office 365 Persoonlijk Office 365 Zakelijk Office 365 Zakelijk Premium
Gebruik Privé Privé Zakelijk Commercieel
Model Abonnement Abonnement Abonnement Abonnement
Prijzen 99 Euro /jaar 69 Euro /jaar 10,50 Euro per gebruiker/maand 16,90 Euro per gebruiker/maand
Licenties 6 gebruikers 1 gebruiker per gebruiker per gebruiker
Desktop toepassingen Word
Excel
PowerPoint
OneNote
Outlook
Toegang
Uitgever
Word
Excel
PowerPoint
OneNote
Outlook
Toegang
Uitgever
Word
Excel
PowerPoint
OneNote
Outlook
Toegang
Word
Excel
PowerPoint
OneNote
Outlook
Access
Office mobiele licenties 5 voor tablets
5 voor smartphones
1 voor tablet
1 voor smartphone
15 per gebruiker waarvan
5 tablets
5 pc’s
5 smartphones
15 per gebruiker waarvan
5 tablets
5 pc’s
5 smartphones
Cloud opslag 1 TB per gebruiker 1 TB 1 TB per gebruiker 1 TB per gebruiker
Gratis minuten Skype 60 minuten per gebruiker 60 minuten Online- en videoconferenties tot 250 deelnemers via Teams Online- en videoconferenties voor maximaal 250 deelnemers via Teams
Creatieve premium content ja ja ja ja
Intelligente creatieve tools ja ja ja ja
Andere diensten Exchange, Sharepoint, Teams Exchange, Sharepoint, Teams, Azure Informatiebeveiliging

Naast de getoonde Microsoft 365-abonnementen is er ook Microsoft 365 Education, dat zowel Windows als Office bevat, maar alleen via onderwijsinstellingen kan worden aangeschaft. De koopversies van Office 2019, bijvoorbeeld Office Home & Student 2019, blijven ook beschikbaar.

3. komende innovaties

Bij de introductie van het nieuwe abonnement kondigde Microsoft ook nieuwe functies aan die onmiddellijk of binnenkort beschikbaar zullen zijn als onderdeel van het abonnement zonder extra kosten.

Microsoft 365 Family Safety
Microsoft 365 Family Safety, beeldbron: Microsoft

Microsoft Family Safety, een app voor Windows, Android en iOS, komt binnenkort uit om ouders te helpen de schermtijd, gebruikte apps en toegestane content op apparaten beter en centraal te beheren. Daarnaast wordt een functie voor het delen van locaties opgenomen. Tot nu toe was zoiets alleen in beperkte vorm beschikbaar voor Windows en van Apple voor iOS. De cross-platform aanpak klinkt spannend. Alleen de tijd zal leren of en hoe goed deze functie tussen de drie besturingssystemen (en ook de Xbox-console) werkt. Een preview-versie is al gratis te downloaden.

Sinds de overgang heeft u ook toegang tot vele premium sjablonen voor Word, Excel en PowerPoint, die u kunt gebruiken voor uw eigen documenten. Daarnaast heeft u toegang tot vele ontwerpen, licentievrije Getty-afbeeldingen, video’s, nieuwe lettertypen of symbolen. De inhoud zoals afbeeldingen, symbolen of stickers kunt u bijvoorbeeld in Word gebruiken via het tabblad Invoegen -> optie Afbeeldingen -> Afbeeldingen archiveren.

Archivbilder von Microsoft 365
Gratis archiefafbeeldingen zijn nu beschikbaar via Invoegen -> Afbeeldingen -> Archiefafbeeldingen.

De Microsoft Editor is een andere nieuwe functie. Dit is een intelligente schrijfassistent, die beschikbaar is als extensie voor Microsoft Edge of Microsoft Edge Chromium en helpt om teksten op het web beter te formuleren. Het houdt niet alleen rekening met spelling en grammatica, maar ook met formuleringen en andere bijzonderheden. De tool doet denken aan de Duden Korrektor en zou voor 20 verschillende talen moeten werken. Tot nu toe zijn de meeste functies echter alleen beschikbaar voor de Engelse taal, zodat de functie in Duitsland nog niet zinvol kan worden gebruikt. We zijn benieuwd of de Microsoft-editor op middellange termijn de spellingcontrole in Office zal vervangen.

Andere extensies en add-ons voor Office zijn gepland voor de toekomst, bijvoorbeeld een extensie in Excel waarmee banktransacties direct in een tabel kunnen worden ingelezen of Presenter Coach voor PowerPoint, dat machine learning moet gebruiken om tijdens presentaties suggesties te doen aan de spreker om de presentaties te verbeteren. Klinkt in eerste instantie als veel toekomst. Maar er zijn nog geen concrete details.

3.1 Microsoft Teams ook voor particuliere gebruikers

Microsoft Teams für Privatanwender
Microsoft Teams voor privégebruikers, beeldbron Microsoft

De spannendste vernieuwing is de mogelijkheid om Microsoft Teams ook als privépersoon te gebruiken. Tot nu toe konden alleen zakelijke klanten gebruik maken van Microsofts videoconferentiesoftware, die sinds de Corona-fase een enorme populariteit en acceptatie kent. Particuliere gebruikers werden tot nu toe verwezen naar Skype en konden geen gebruik maken van Microsoft Teams. Microsoft wil daar nu verandering in brengen en kondigde aan dat het binnenkort ook een “alles-in-één-app” zal aanbieden, waarmee ook besloten groepen samen kunnen chatten en activiteiten kunnen plannen, zoals boodschappenlijstjes, reisarrangementen, het organiseren van feestjes, enzovoort. Je kunt je nu al inschrijven voor een komende preview-versie van Microsoft Teams for Home.

4 Nieuwe naam, verder weinig nieuws op dit moment

Voor Office 365-abonnees veranderen noch de prijzen noch de bestaande abonnementen. De nieuwe naam is waarschijnlijk vooral om marketingredenen gekozen. De nieuwe functies klinken spannend, maar zijn duidelijk toegesneden op thuisgebruikers. We houden de ontwikkeling in de gaten en zullen de Microsoft Editor, Microsoft Family Safety en Microsoft Teams for Home in de gaten houden en erover berichten zodra de definitieve versies beschikbaar zijn.

Gerelateerde berichten