Instant messengers zijn een onmisbaar onderdeel geworden van de moderne communicatie en WhatsApp alleen al heeft wereldwijd ongeveer 1,5 miljard gebruikers. Sinds de overname door Facebook krijgt de ooit populairste dienst steeds meer kritiek, vooral vanwege problemen met gegevensbescherming. Gelukkig zijn er betere en veiligere alternatieven. Een daarvan is de korte berichtendienst Telegram, die vooral sinds het begin van de Corona-crisis steeds populairder is geworden. Hier vindt u alles wat u moet weten over de cloudgebaseerde berichtenapp “Made in Russia”.
Telegram werd in 2013 opgericht door de broers Pavel en Nikolai Durov, die ook het populairste sociale netwerk in Rusland, vk.com, hebben opgericht. De meeste ontwikkelaars komen oorspronkelijk uit Sint-Petersburg, maar het bedrijf is gevestigd in Dubai, Arabië.
Telegram is cloud-based, in tegenstelling tot de meeste andere berichtendiensten. Dit betekent dat de chats niet op de smartphone of tablet worden opgeslagen, maar in de cloud. Dit betekent dat je de app op meerdere apparaten tegelijk kunt gebruiken, maar dat de berichten theoretisch door iedereen die toegang heeft tot de server kunnen worden gelezen.
De app is gratis en komt volledig zonder reclame, wat volgens de ontwikkelaars ook zo moet blijven. Mocht de dienst echter zonder geld komen te zitten, dan zou bepaalde content in de toekomst via een in-app aankoop kunnen worden aangeboden (bron: https://telegram.org/).
Inhoudsopgave
Wat is Telegram en wat kan ik ermee doen?
Telegram is een gratis messenger app waarmee je directe berichten kunt sturen en ontvangen naar je vrienden, familie of kennissen. Voorwaarde hiervoor is dat zij ook Telegram gebruiken. De berichten kunnen zowel pure tekst zijn, maar ook media (bijv. foto’s, video’s) of andere bestanden en documenten, waarvan de maximale grootte 1,5 GB is. Bovendien zijn naast de gebruikelijke emoji’s ook talrijke stickers beschikbaar.
Goed om te weten: Telegram kan niet alleen op mobiele apparaten (onder iOS en Android) worden gebruikt, maar ook in de browser of als software op de pc.
Registreren bij Telegram gaat via je eigen telefoonnummer, net als bij WhatsApp. De app is cloud-based, wat betekent dat je overal en vanaf verschillende apparaten toegang hebt tot al je chatberichten. Je kunt er ook groepen mee aanmaken tot 200.000 en kanalen met een onbeperkt aantal leden.
1.1 Gegevensversleuteling en 2-factor authenticatie
Standaard versleutelt Telegram chats alleen van het apparaat van de gebruiker naar de cloudserver. Hierdoor heeft u toegang tot al uw chats vanaf verschillende apparaten zonder een back-up te hoeven maken. De gegevens die op de server zijn opgeslagen, kunnen echter theoretisch worden bekeken door de operator of een andere derde partij met toegangsrechten.
Daarom heeft Telegram naast open chats ook een functie voor “geheime” chats, waarvoor geen opslag in de cloud nodig is. Deze zijn end-to-end versleuteld en kunnen alleen worden gebruikt op het apparaat waarop het gesprek is gestart. End-to-end versleuteling is niet mogelijk voor groepschats. Gesprekken die u vanuit de app voert, zijn standaard versleuteld.
Er kan ook een vernietigingstimer worden ingesteld voor berichten in het privékanaal, waardoor ze na een door u opgegeven tijd worden vernietigd. Merk echter op dat de timer ook ongelezen berichten omvat. Als verdere veiligheidsmaatregel is er ook de optie om een tweetrapsaanmelding te activeren, waarbij naast de sms-code een (zelfgekozen) wachtwoord moet worden ingevoerd.
1.2 Geplande verwijdering van chatberichten
Telegram bewaart alle berichten (behalve geheime chats) op de cloudservers, maar ze worden daar na verloop van tijd verwijderd. U kunt natuurlijk ook zelf gesprekken of afzonderlijke berichten verwijderen. Daarbij verwijdert u ze echter niet alleen van uw apparaat, maar ook van alle anderen – bijvoorbeeld ook van de mobiele telefoon van de ontvanger.
2 Telegram en gegevensbescherming: hoe veilig is de berichtenapp?
De crux van de vraag over gegevensbescherming bij Telegram is dat de verklaringen van de ontwikkelaars nauwelijks te controleren zijn en dat het de meeste gebruikers niet echt duidelijk is wat ze verwachten op het gebied van gegevensbescherming in het algemeen.
Stiftung Warentest, bijvoorbeeld, bekritiseert Telegram voor het opslaan van gebruikerscontacten op een van zijn servers ter vergelijking. Volgens de ontwikkelaar is deze procedure verplicht omdat het anders niet mogelijk is om te zien wie van je contacten ook Telegram gebruikt. U kunt echter ook op elk moment de toegang tot uw contacten verbieden. In dat geval moet je je contacten zelf vragen of ze de messenger-app ook gebruiken.
Goed om te weten: Volgens het privacybeleid bewaart Telegram het IP-adres, de app-versie, informatie over het type apparaat dat wordt gebruikt en de gebruikersnaam (inclusief wijzigingsgeschiedenis) maximaal twaalf maanden. Dit is vooral om SPAM te beperken. Voor de rest is er helaas niets bekend over de omgang met informatie en locatiegegevens (bijvoorbeeld met betrekking tot de functie “lokale groepen”). Naar eigen zeggen hebben de exploitanten tot nu toe echter nooit gegevens doorgegeven aan autoriteiten of overheden.
3. alternatieve versie Telegram X
Met Telegram X biedt de fabrikant zelf een alternatief dat niet alleen sneller zou zijn dan het “normale” Telegram, maar ook over een aantal experimentele functies beschikt naast aantrekkelijkere animaties. Daarnaast zou ook het batterijverbruik aanzienlijk lager zijn in vergelijking met het origineel. Telegram X dient vooral als test-app voor functies die mogelijk later naar de “normale” app worden overgezet.
Conclusie: WhatsApp of Telegram?
Op het gebied van gegevensbescherming en encryptie ligt Telegram duidelijk voor op de groene reus. Beide messengers zijn end-to-end versleuteld. De makers van Telegram verzekeren echter dat ze geen informatie doorgeven aan overheden of autoriteiten, terwijl WhatsApp zelfs openlijk toegeeft die door te geven (na uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker).
Nog een pluspunt: de API van Telegram is openbaar, wat vooral ontwikkelaars zou moeten plezieren. Je kunt bijvoorbeeld ook je eigen apps maken en dankzij Bot API alle dienstenintegreren of zelfs betalingen van gebruikers accepteren.
De Russische ontwikkelaars voegen ook regelmatig nieuwe functies toe aan hun messenger, waardoor deze ook in dit opzicht superieur is aan WhatsApp. Deze laatste wordt echter door aanzienlijk meer mensen gebruikt, wat een elementair criterium is bij instant messaging diensten. Want communicatie is alleen mogelijk als je contacten hetzelfde chatprogramma gebruiken als jij.
Nog meer informatie over dit onderwerp vindt u in onze vergelijking “Telegram vs. WhatsApp”.