G DATA in de test: Hoe presteert G DATA Internet Security?

G DATA is een Duitse aanbieder van beveiligingsoplossingen die al meer dan 30 jaar met succes op de markt is vertegenwoordigd en in 2005 als eerste bedrijf ooit realtime virusbescherming publiceerde. De nieuwste versie wordt …

G DATA in de test: Hoe presteert G DATA Internet Security?

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. G DATA in de test: Hoe presteert G DATA Internet Security?

G DATA is een Duitse aanbieder van beveiligingsoplossingen die al meer dan 30 jaar met succes op de markt is vertegenwoordigd en in 2005 als eerste bedrijf ooit realtime virusbescherming publiceerde. De nieuwste versie wordt in 2020 samen met andere beschermingsprogramma’s opnieuw aangeboden als een krachtig internetbeveiligingspakket. Hier leest u welke functies G DATA Internet Security bevat en of het programma ook in onze test overtuigde.

Kan ik mijn smartphone ook beschermen met G DATA Internet Security?

Het beschermingspakket bestaat ook als mobiele versie voor iOS- en Android-toestellen, die u kunt downloaden van de site van de fabrikant of via de desbetreffende winkel.

Is Internet Security ook geschikt voor gebruik in bedrijven?

Internet Security en de beschermingsmechanismen die het bevat zijn uitsluitend ontworpen voor particuliere gebruikers. G DATA biedt met zijn Endpoint Security-producten echter ook passende oplossingen voor de professionele sector.

Is G DATA Internet Security ook beschikbaar als testversie?

Enerzijds biedt de fabrikant een testlicentie aan, anderzijds kunt u Internet Security na registratie bij de fabrikant 30 dagen gratis testen. Helaas werkte geen van beide in onze test.

1. G DATA Internet Security in de test: Installatie en opstarten

Voor onze test hebben we het installatiepakket van G DATA Internet Security gedownload van de website van de fabrikant. Door te dubbelklikken op het uitvoerbare bestand wordt de wizard gestart, die ons door de installatie leidt. Dit kan met standaardinstellingen of met door de gebruiker gedefinieerde instellingen. We kiezen voor de eerste optie en bevestigen onze keuze met“Volgende“. Het hele proces duurt ongeveer 5 minuten en verloopt automatisch. Alleen in de laatste stap moeten we de gegevens van de gebruikte licentie invoeren.

G DATA Internet Security Installation unter Windows 10
De installatie van G DATA Internet Security kan worden uitgevoerd met standaardinstellingen of door de gebruiker gedefinieerde instellingen.

G DATA biedt een proefversie van 30 dagen aan voor zijn Internet Security, die we voor dit doel willen gebruiken. Hiervoor moeten we ons gratis registreren bij de fabrikant en vervolgens krijgen we de sleutel per e-mail toegestuurd. Wat in theorie eenvoudig klinkt, werkte in de praktijk helaas niet. Toen we op de optie “Testversie activeren” klikten, kregen we alleen een foutmelding, zodat we spontaan besloten ons te bedenken en tijdelijk een volledige versie zonder actieve licentie te gebruiken. Na het activeren moeten we onze computer nog opnieuw opstarten, en dan kunnen we eindelijk aan de slag.

G DATA Internet Security aktivieren
Helaas werkte het activeren van de proefversie bij ons niet, dus werken we met een volledige versie zonder actieve licentie.

2. gebruikersinterface & gebruiksgemak

Na het starten van de applicatie belanden we eerst in het Security Center, een soort cockpit die de belangrijkste informatie over de status van G DATA Internet Security weergeeft. Naast informatie over hoe up-to-date de virushandtekeningen zijn, kunt u hier ook de afzonderlijke beschermingsmodules in- en uitschakelen of uw licentie vernieuwen. De overige functies kunt u bereiken via de knoppen in de menubalk bovenaan.

Homescreen der G DATA Internet Security
Geen overbodige toeters en bellen: de gebruikersinterface van G DATA Internet Security oogt helder en overzichtelijk.

De fabrikant heeft gelukkig volledig afgezien van onnodige toeters en bellen in de gebruikersinterface en vertrouwt op een helder en overzichtelijk ontwerp. Dit maakt het ook voor gebruikers die nog niet met een G-DATA product hebben gewerkt erg gemakkelijk om aan de slag te gaan.

Tip: Als u een gebruiker bent van G DATA Antivirus en wilt upgraden naar Internet Security, hoeft u het niet opnieuw te installeren. De twee programma’s hebben een gemeenschappelijke gebruikersinterface.

3 De belangrijkste functies van G DATA Internet Security in één oogopslag

3.1 Betrouwbare virusbescherming

Dankzij twee parallel werkende scanners met gedragscontroles zoals geïntegreerde exploitbescherming en anti-spam heeft de antivirus van G DATA naar verluidt een bijzonder hoog detectiepercentage. De geheugen- en opstartscanner garandeert dat er geen schadelijke programma’s worden uitgevoerd wanneer het systeem wordt opgestart. De rootkit scanner test daarentegen alle toepassingen die tijdens het opstarten in de systeemstart terechtkomen. Daarnaast maakt de tool ook tijdgestuurde scans mogelijk en neemt desgewenst verwijderbare media en de autostart mee in de scan.

G DATA Internet Security Rootkit Scanner in Aktion
De Rootkit Scanner test alle toepassingen die tijdens het opstarten in de systeemstart terechtkomen.

We wilden zelf zien hoe hoog de detectiegraad van de antivirus was en hebben daarom onze testcomputer geïnfecteerd met een hele reeks min of meer bekende malware. Het resultaat overtuigde ons: de virusscanner was inderdaad in staat om alle malware te detecteren en te elimineren (of in quarantaine te plaatsen).

3.2 Firewall leren

De firewall van G DATA Internet Security biedt uitgebreide bewaking van alle inkomende en uitgaande verbindingen. U kunt aangeven of het autonoom moet handelen en leren of u moet raadplegen bij het blokkeren en vrijgeven van verzoeken van het internet.

 • In de automatische pilootmodus werkt de firewall volledig autonoom en houdt hij alle gevaren van uw pc weg. Wij raden deze instelling aan voor minder ervaren gebruikers.
 • U kunt de firewallbescherming aanpassen aan uw individuele behoeften via het handmatig aanmaken van regels.
Firewall und Datenschutz Einstellungen von G DATA Internet Security
In de firewall instellingen kunt u aangeven of u geraadpleegd wilt worden bij het blokkeren en deblokkeren van verzoeken van het internet.

Tijdens het dagelijks gebruik van de computer leert de firewall geleidelijk aan welke programma’s u gebruikt en welke een veiligheidsrisico vormen. U kunt met toegangscontrole ook bepalen wie u wilt toestaan USB-sticks, branders, harde schijven of andere (externe) apparaten op uw computer te gebruiken.

3.3 Meer prestaties dankzij Autostart Manager

De Autostart Manager is een zeer praktische extra functie waarmee u kunt bepalen welke toepassingen u wanneer wilt starten. Normaal gesproken worden deze direct bij het opstarten van het systeem geladen, maar door ze toe te voegen aan de autostartlijst kunt u er bijvoorbeeld een tijdsvertraging voor instellen of bepaalde programma’s opstarten afhankelijk van de belasting van het systeem of de harde schijf. Dit versnelt de systeemstart en komt tegelijkertijd de algemene prestaties van de PC ten goede.

Autostart Manager in G DATA Internet Security
Met de Autostart Manager kunt u regelen welke toepassingen wanneer moeten worden gestart.

3.4 Back-ups voor meer gegevensbeveiliging

Met de automatische back-upfunctie creëert u maximale veiligheid en beschermt u zichzelf eenvoudig en effectief tegen het verlies van gevoelige gegevens. G DATA Internet Security bewaart uw foto’s, video’s of documenten ofwel beveiligd met een wachtwoord op uw computer of in een beveiligde cloud (bijvoorbeeld Dropbox, DriveOnWeb of Google Drive). Extra installaties zijn hiervoor niet nodig.

Goed om te weten: Als u zich registreert voor de back-upfunctie van de G DATA-software, ontvangt u 5 GB gratis opslagruimte bij DriveOnWeb.

3.5 Verdere functies van G DATA Internet Security

 • Met de functie voor ouderlijk toezicht kunt u de toegang tot bepaalde websitecategorieën of handmatig gedefinieerde URL’s blokkeren en zo uw kinderen beschermen tegen gevaarlijke en ongepaste inhoud.
 • De anti-ransomware functie spoort chanterende Trojaanse paarden op voordat ze uw gegevens kunnen gijzelen.
 • De Performance Tuner verwijdert nutteloze bestanden en verouderde cache-items en verhoogt zo zonder veel moeite de prestaties van uw computer, terwijl de Browser Cleaner vervelende add-ons en werkbalken verwijdert uit Google Chrome, Mozilla Firefox of Internet Explorer.
 • G DATA Bank Guard zorgt ervoor dat uw browser alleen onvervalste inhoud weergeeft, waardoor online bankieren en internetwinkelen een veilige aangelegenheid wordt.
 • Keylogger bescherming voorkomt dat uw toetsaanslagen worden gelezen.
 • Dankzij de wachtwoordmanager hoeft u nooit meer ingewikkelde wachtwoorden te onthouden. De functie kan ook in de browser worden geïntegreerd en vult desgewenst automatisch de inloggegevens in.
Keyloggerschutz in G DATA Internet Security
De uitgebreide keyloggerbeveiliging voor programma’s voorkomt het uitlezen van toetsaanslagen.

4. G DATA Internet Security in de test: Hulp & ondersteuning

Naast uitgebreide online hulp in de vorm van FAQ’s en talrijke tips biedt G DATA ook de mogelijkheid om via het ticketsysteem hulp te vragen aan een supportmedewerker. Telefonische ondersteuning is alleen beschikbaar via een internationaal telefoonnummer, maar we hebben tevergeefs gezocht naar een live chatfunctie.

Voor onze test openden we een e-mailticket, dat binnen een uur werd beantwoord. Met de instructies in het ticket konden we ons probleem volledig oplossen. Snel en competent – op de support van G DATA valt absoluut niets aan te merken.

5 G DATA Internet Security in de test: Mobiel gebruik

G DATA Internet Security is ook beschikbaar als mobiele versie voor Android en iOS, die zelfs gratis te gebruiken is in de Light-versie. De tool beschermt uw smartphone of tablet betrouwbaar tegen allerlei soorten malware en biedt ook tal van andere nuttige functies.

https://www.youtube.com/watch?v=rwQs_D_dmZc

Het controleert bijvoorbeeld de machtigingen van uw apps en detecteert of deze veilig zijn of dat u misschien zelfs stiekem wordt bespioneerd. Mocht u ooit slachtoffer worden van diefstal of uw apparaat verliezen, dan kunt u het met behulp van G DATA Mobile Security lokaliseren en eventueel op afstand alle gegevens wissen die erop zijn opgeslagen.

6 G DATA Internet Security in de test: Prijs

De prijs voor G DATA Internet Security is afhankelijk van de looptijd en het aantal apparaten. De licentie voor één apparaat kost momenteel 39,95 euro voor een looptijd van één jaar, wat volgens ons een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding is. Per licentie kunnen maximaal 10 apparaten worden beschermd. Gedetailleerde informatie over de kosten vindt u op de website van G DATA.

7 Conclusie van onze G DATA test: Complete oplossing voor de veiligheidsbewuste thuisgebruiker

Wie kiest voor G DATA Internet Security krijgt een allround zorgeloos pakket voor een eerlijke prijs. We waren vooral onder de indruk van de eenvoudige bediening en het uitstekende detectiepercentage. Ook de geïntegreerde kinderbeveiliging is zeer praktisch. Wie nog meer back-up- en afstemmingsfuncties nodig heeft, is waarschijnlijk beter af met G DATA Total Security.

Overigens: hoe de concurrent Kaspersky het in onze test deed, vindt u hier.

Een second opinion over G Data Internet Security krijgt u in de volgende video:

Gerelateerde berichten