Homepage-ontwerp voor beginners – welke mogelijkheden zijn er?

Het is inmiddels algemeen bekend dat internet een centrale rol speelt voor bedrijven. Ook steeds meer particulieren richten een eigen homepage in, hetzij om een hobby op het net kenbaar te maken, hetzij om een …

Homepage-ontwerp voor beginners – welke mogelijkheden zijn er?

Grafik Webdesign
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. Homepage-ontwerp voor beginners – welke mogelijkheden zijn er?

Het is inmiddels algemeen bekend dat internet een centrale rol speelt voor bedrijven. Ook steeds meer particulieren richten een eigen homepage in, hetzij om een hobby op het net kenbaar te maken, hetzij om een eigen blog bij te houden. Wat betreft het aantal websites met een nationale uitgang (.de) stond Duitsland begin 2013 bovenaan de Europese ranglijst, volgens het ministerie van Consumentenbescherming.Maar welke mogelijkheden hebben beginners voor het ontwerp?

Er zijn veel manieren om een website te ontwerpen. Maar welke is het meest geschikt voor wie en voor welk doel? Wie zich voor het eerst met dit onderwerp bezighoudt, moet de voor- en nadelen van de verschillende oplossingen zorgvuldig met elkaar vergelijken.

Individuele oplossingen met behulp van webdesigners – professioneel, maar duur

Vooral grotere bedrijven, maar ook zelfstandigen en freelancers geven er de voorkeur aan webdesigners in te schakelen om hun eigen aanwezigheid op het web te creëren. Deze methode heeft zijn eigen voor- en nadelen:

 • Een goede webdesigner weet meestal hoe hij een professionele homepage moet ontwerpen.
 • Het resultaat ziet er individueel uit en onderscheidt zich van websites die volgens het bouwsteenprincipe zijn ontworpen.
 • U hoeft nauwelijks tijd te besteden aan het ontwerp.
 • Een professional kost geld, zeker als hij goed werk levert.
 • Als u grote veranderingen aan uw website wilt aanbrengen, moet u daarvoor vaak terug naar de webdesigner.

Gebruik kant-en-klare sjablonen – de website van de plank

Als u niet zoveel geld wilt uitgeven, kunt u ook een andere weg kiezen en uw website zelf ontwerpen. Tegenwoordig beschikken geïnteresseerden over een aantal programma’s waarmee zelfs beginners snel een eigen homepage kunnen ontwerpen. Volgens 1and1.de kunnen dergelijke sjablonen zelfs zonder voorkennis worden gebruikt. Hiervoor is een selectie van kant-en-klare sjablonen beschikbaar. Ook deze methode heeft voor- en nadelen:

 • Het kost weinig geld. In de regel betaal je iets voor een eigen domein en misschien ook voor betaalde sjablonen, maar dat staat in geen verhouding tot het loon van een webdesigner.
 • Content management systemen als WordPress of Joomla maken het eenvoudig om professioneel ogende websites te ontwerpen.
 • Voor het getrainde oog is het meestal herkenbaar wanneer een website is ontworpen met geprefabriceerde templates. Onder bepaalde omstandigheden kan dit ook een nadeel zijn.
 • Hoewel het maken van een homepage met kant-en-klare templates ook voor niet-professionals haalbaar is, kost het tijd.

Kant-en-klare sjablonen aanpassen – de ideale oplossing?

Tot slot is er de mogelijkheid om zelf voorgedefinieerde sjablonen aan te passen.

 • Ook hiervoor betaalt u aanzienlijk minder geld dan voor een webdesigner.
 • Het resultaat ziet er individueler uit dan wanneer u gewoon een voorgedefinieerd sjabloon gebruikt.
 • In de regel zijn er grenzen aan uw ontwerpmogelijkheden. U bent pas echt vrij als u zelf sjablonen ontwerpt. Daarvoor hebt u echter programmeerkennis nodig.

Conclusie

Uiteindelijk hangt de juiste beslissing ook af van de omstandigheden. Als u een particuliere website wilt, kunt u zonder aarzelen kant-en-klare sjablonen gebruiken. Bedrijven, freelancers en zelfstandigen hebben er vaak baat bij hun homepage een individueel tintje te geven door sjablonen te veranderen. Als u hoge verwachtingen heeft van het resultaat en zelf niet echt thuis bent in de materie, is het inhuren van een professional een goed idee, ook al kost dat meer geld. Zo zal uw website altijd onmiskenbaar zijn.

Gerelateerde berichten