Foto-apps voor de iPhone: interessante camera-apps en meer

Smartphonecamera’s worden steeds krachtiger, maar voor ambitieuze amateurfotografen zijn de geïntegreerde iOS-functies vaak niet voldoende. De enige optie is het gebruik van een app van derden, waarvan er gelukkig veel op internet te vinden zijn. …

Foto-apps voor de iPhone: interessante camera-apps en meer

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Foto-apps voor de iPhone: interessante camera-apps en meer

Smartphonecamera’s worden steeds krachtiger, maar voor ambitieuze amateurfotografen zijn de geïntegreerde iOS-functies vaak niet voldoende. De enige optie is het gebruik van een app van derden, waarvan er gelukkig veel op internet te vinden zijn. Ze variëren van klassieke fotobewerkers tot portret- en selfietools en toepassingen voor complexe fotomontages en 360-gradenopnamen. In dit artikel laten we je kennismaken met verschillende foto-apps waarmee je de prestaties van je iPhone-camera op heel verschillende manieren kunt verbeteren.

Waarom is een alternatieve foto-app voor de iPhone de moeite waard?

De foto-app van iOS is praktisch omdat hij via het vergrendelingsscherm gemakkelijk toegankelijk is. Het ontbreekt echter aan belangrijke functies zoals instelmogelijkheden voor de ISO-waarde, de belichtingstijd of de mogelijkheid om bestanden in RAW-formaat op te slaan.

Kunnen foto’s met een camera-app net zo professioneel worden bewerkt als op een pc?

Om hardwarematige redenen is de reikwijdte van een mobiele bewerkingssoftware niet gelijk aan die van een desktop-tool. Desondanks kan met een app als ProCam of Facetune verfijnd bewerkingswerk worden uitgevoerd.

Wat kost een goede foto-app?

De meeste foto-apps brengen kosten in rekening voor het downloaden, extra content en uitgebreide functies (meestal als abonnement of eenmalige in-app aankoop). Deze bedragen meestal niet meer dan 10 euro. Er zijn echter ook goede gratis alternatieven (bijvoorbeeld Snapseed) die niet onderdoen voor commerciële programma’s.

1. de beste foto-apps voor de iPhone in één oogopslag

1.1 Collect – Photo Journal, Diary – foto’s maken en een dagboek bijhouden

Screenshot der Collect Foto App fürs iPhone
Naast het maken van een dagelijks dagboek kun je met Collect ook fotocollages maken, nieuwe albums aanmaken of notities toevoegen aan je foto’s.

Collect- Photo Journal, Diary is een handige app die foto-items omzet in een dagelijks dagboek en verschillende functies biedt waarmee je het achteraf kunt delen. Je hoeft ze alleen maar toegang te geven tot de camera en fotogalerij van je smartphone.

Na het starten word je eerst begroet door een lege kalender. Helaas is er geen handleiding, maar de bediening is vrij intuïtief, omdat u alle belangrijke acties direct vanaf het startscherm kunt openen.

Om een nieuw item toe te voegen, tikt u gewoon op een dag in de kalender. Die kun je vervolgens delen met je vrienden of familie via het deelmenu. Daarnaast kunt u met Collect ook fotocollages maken, nieuwe albums aanmaken of notities aan uw foto’s toevoegen.

Collect kost 3,49 euro in de Apple Store en bevat geen reclame. Via in-app aankopen kun je extra functies kopen in de vorm van upgrade packs. Het “Keep Safe Pack” vult Collect bijvoorbeeld aan met extra synchronisatiemogelijkheden en een automatische back-up naar je iCloud-account. Met het “Creative Pack” daarentegen kun je je foto’s, notities, tags en bijschriften exporteren naar Dropbox en Flickr.

1.2 ProCam – De universele allrounder

Voor 6,99 euro is de camera-app ProCam niet bepaald een koopje, maar hij biedt een veelheid aan functies die het hart van elke mobiele telefoonfotograaf sneller doen kloppen. Zoals de meeste tools in zijn soort kunnen de belangrijkste beeldparameters, zoals scherpte, sluitertijd of ISO, handmatig worden ingesteld.

https://youtu.be/wCeN9N0KpLQ

Instellingen voor het bestandsformaat, flitser en HDR, alsmede de cameramodule (voor iPhones met dubbele camera’s) kunnen direct in het opnamevenster worden gedaan; voor belichtingsgegevens en witbalans gebruikt u de schuifregelaars daaronder. ProCam biedt in totaal meer dan 60 filters, 17 lenzen (waaronder bijvoorbeeld macro, fisheye of tilt shift) en uitgebreide beeldbewerkingsfuncties (draaien, knippen, enz.). Sommige daarvan moeten echter tegen betaling worden aangeschaft via een in-app aankoop.

https://www.youtube.com/watch?v=Nw4ETupFUYg

Het pijltje naast de ontspanknop brengt je naar de verschillende opnamestanden, waaronder continu-opname, interval, 3D, nachtmodus, lange belichting en portretten. Daarnaast kan de ProCam ook time-lapse-opnamen maken en video’s in 4K-resolutie opnemen. Indien nodig kunt u aan deze laatste muzieknummers toevoegen en het volume ervan aanpassen aan de oorspronkelijke opname.

1.3 Facetune – een schoonheidsbehandeling voor uw selfies

Screenshot der Facetune Foto App für iPhone
Mooi, grappig of gewoon cool: Haal het beste uit je selfies met
.

Met Facetune maak je je foto’s klaar voor Instagram & Co. want, zoals de naam al doet vermoeden, richt de app zich vooral op het verfraaien van je gezicht. De tool bestaat uit verschillende kleine tools die vrij eenvoudig te hanteren zijn en elk een specifiek detail aanpassen. Het gaat bijvoorbeeld om een tandenborsteltool, waarmee je verkleuringen of onzuiverheden van je tanden kunt verwijderen, of de “smoothing” functie, waarmee je vervelende rimpels en puistjes in een handomdraai kunt laten verdwijnen. Uw gezicht slanker maken, rode ogen verwijderen of uw foto wat meer scherptediepte geven – Facetune maakt het mogelijk!

Tijdens de eerste stappen ondersteunt de app je met geïllustreerde instructies waarin elke functie en de effecten ervan op de foto in detail worden uitgelegd. Dit is vooral handig voor niet-professionals, omdat de gereedschapsselectie ook gereedschappen bevat die professionele fotografen gebruiken om portretten te bewerken. Als u klaar bent met het bewerken van een opname, kunt u deze lokaal opslaan op uw smartphone of een van de vele deelfuncties voor verschillende platforms gebruiken. De bijna 4,50 euro voor de download zijn dus echt goed besteed.

Screenshot der Facetune Foto App auf einem iPhone 11
Alle veranderingen in Snapseed kunnen praktisch met twee vingers gedaan worden.

1.4 Snapseed – Het gratis alles-in-één pakket

Snapseed is zoiets als de eierlegende Wollmilchsau onder de beeldbewerkingsapps, want de gratis tool biedt niet alleen basisbewerkingsfuncties zoals contrast of helderheid, maar komt ook met een hele reeks opmerkelijke effecten, filters, verscherpingsopties en kaders. De tool is ontwikkeld door Google en is dus rechtstreeks toegankelijk vanuit Google Photos.

De momenteel bewerkte foto wordt weergegeven in het rechter venstergedeelte, links daarvan vindt u de belangrijkste functies. U selecteert deze eenvoudig met een veeg van boven naar beneden en past vervolgens de afbeelding aan met een veeg van links naar rechts. Alle wijzigingen zijn dus praktisch met twee vingers uit te voeren. Met behulp van de live preview kunt u het resultaat ook altijd in de gaten houden.

Goed om te weten: Snapseed werd oorspronkelijk ontwikkeld door de makers van de “Nik”-plug-in voor Adobe Photoshop en later overgenomen door Google.

Snapseedkan ook individuele beeldzones wijzigen (bijvoorbeeld onderbelichte of rafelige gebieden) en ingezakte lijnen of zijdelingse kanteling corrig eren. Er is echter geen mogelijkheid om het zoomniveau aan te passen en een gradatiecurve is helaas niet beschikbaar.

Tip: Een andere praktische foto-app voor de iPhone en iPad is de eveneens gratis tool “Vignette – Contact Pictures”. Hiermee kun je van de grijze cirkels echte foto’s maken, want de tool speurt de sociale netwerken af naar actuele profielfoto’s en vergelijkt die met je adresboek. Als een profiel kan worden toegewezen aan een contact, stelt Vignette voor om de betreffende profielfoto over te nemen. Als de foto je bevalt, kun je hem gewoon met een tik van je vinger overnemen.

Gerelateerde berichten