Microsoft Visio-alternatief: vergelijking van verschillende programma’s voor Windows

Visio is het visualisatieprogramma van Microsoft waarmee u technische tekeningen, bedrijfsprocessen en allerlei diagrammen kunt maken. De software is vooral ontwikkeld voor professioneel gebruik in grotere bedrijven en is daarom vaak veel te complex voor …

Microsoft Visio-alternatief: vergelijking van verschillende programma’s voor Windows

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Microsoft Visio-alternatief: vergelijking van verschillende programma’s voor Windows

Visio is het visualisatieprogramma van Microsoft waarmee u technische tekeningen, bedrijfsprocessen en allerlei diagrammen kunt maken. De software is vooral ontwikkeld voor professioneel gebruik in grotere bedrijven en is daarom vaak veel te complex voor het beoogde doel. Bovendien is Visio geen koopje, waardoor veel gebruikers op zoek zijn naar een goedkoop of zelfs gratis alternatief. In dit artikel laten we je kennismaken met verschillende Visio-alternatieven voor Windows en laten we je zien wat ze kunnen.

Heb ik per se Visio nodig als ik de inhoud van een Visio-bestand wil zien?

Als u alleen de bestanden wilt bekijken, volstaat een Visio-viewer. Wilt u echter zelf diagrammen, processen of mindmaps visualiseren, dan hebt u een volledige versie nodig of een van de alternatieven uit dit artikel.

Bieden de alternatieven dezelfde mogelijkheden als het “origineel”?

Vooral de gratis tools kunnen qua prestaties niet altijd tippen aan de “Microsoft kolos”. De aangeboden functies zijn echter meestal voldoende voor normaal gebruik.

Maakt Visio deel uit van het Microsoft Office-pakket?

Nee. Microsoft Visio is geen onderdeel van een van de vele Office-pakketten en is dat ook nooit geweest.

De beste Visio-alternatieven in één oogopslag

1. yEd Graph Editor: de flexibele versie

De yEd Graph Editor is een Java diagrammen tool waarmee u snel en gemakkelijk duidelijke diagrammen en schematische tekeningen (bijvoorbeeld een flowchart of netwerk diagram) kunt maken. U begint (net als bij de meeste andere grafische programma’s) op een wit vlak waaraan u verschillende knooppunten (objecten) toevoegt. U kunt kiezen uit verschillende vormen, grafieken en tabelsjablonen, die u naar wens kunt labelen en kleuren. Het kleuren verdeelt de gemaakte objecten vervolgens automatisch in categorieën.

Je verbindt afzonderlijke knooppunten om de beurt met behulp van verschillende lijnen en pijlen. De verbindingen van uw kant worden op hun beurt ook weer gegroepeerd. U kunt de indeling van de componenten zo vaak wijzigen als u wilt en aanpassen aan uw behoeften, of de bestaande indeling logisch laten herschikken volgens een door u gekozen sjabloon. Dankzij talrijke voorinstellingen zijn echter ook volledig nieuwe structuren geen probleem.

De yEd Graph Editor exporteert de afgewerkte grafieken als pixelafbeeldingen of in een gangbaar vectorformaat zoals EPS, PDF of de W3C-standaard SVG (Scalable Vector Graphics).

2 Draw.io: Het Visio-alternatief voor technici en ingenieurs

Met de gratis online tool Draw.io kunnen diagrammen, tekeningen, mindmaps, plattegronden en zelfs schakelschema’s worden gemaakt zonder extra software te hoeven installeren. Hiervoor biedt het platformonafhankelijke programma een hele reeks sjablonen voor de meest uiteenlopende categorieën, waaronder bijvoorbeeld netwerk-, technologie-, bedrijfs-, UML- en Venn-diagrammen, evenals verschillende infrastructuren voor het Google Cloud Platform. Als alternatief voor de kant-en-klare sjablonen kunt u ook uw eigen overzichten maken.

Hoewel Draw.io niet open source is, draait het als een webapplicatie in alle browsers die HTML5 ondersteunen (bijv. Mozilla Firefox of Google Chrome). Visueel is de gebruikersinterface gebaseerd op Microsoft Visio, waardoor beginners snel hun weg zouden moeten kunnen vinden. Vervolgens kunt u de diagrammen opslaan in verschillende formaten of exporteren als vector- of bitmapbestanden.

Visio Alternative draw.io. unter Windows 10
Wanneer je draw.io voor het eerst oproept, moet je de taal en de opslaglocatie voor je bestanden opgeven.

Wanneer je Draw.io voor de eerste keer oproept, moet je de taal (inmiddels is de tool ook in het Duits beschikbaar) en de opslaglocatie voor je bestanden kiezen. Naast de lokale harde schijf kun je ook kiezen uit de clouddiensten Google Drive, One Drive en Dropbox.

Tip: In Draw.io heb je ook de mogelijkheid om diagrammen te delen via een URL, ze in te bedden in een of meer websites of ze te importeren in de projectmanagementsoftware Trello.

3 LucidChart: de oplossing voor teams

LucidChart is een Visio-alternatief (ook web-based) dat het tekenen van diagrammen, flowcharts, wireframes, organigrammen, mindmaps en UML snel en eenvoudig maakt. De tool maakt de import en export van Jira-, Confluence- en Office-bestanden mogelijk, evenals de integratie van alle diagrammen in de vorm van een HTML-snippet. Daarnaast wordt ook G-Suite ondersteund en kunnen zelfs links eenvoudig worden geïntegreerd in de verschillende diagramgebieden. Het toevoegen van afbeeldingen en externe documenten is echter niet mogelijk.

https://www.youtube.com/watch?v=St95m84Rs5g

LucidChart is ontworpen voor teamwerk en heeft daarom een hele reeks ingebouwde samenwerkingsfuncties, waaronder een eigen chat waarin u in realtime commentaar kunt achterlaten en lezen. Bovendien kunnen meerdere mensen tegelijk aan een document werken en de wijzigingen van alle teamleden in realtime volgen.

Bijzonder praktisch is ook de versiebeheerfunctie, waarmee u oudere versies van uw bestanden op een later tijdstip opnieuw kunt bekijken en eventueel herstellen. De documenten kunnen via een speciaal gegenereerde (privé)link worden doorgegeven of per e-mail worden verstuurd. Verzending per e-mail is echter alleen mogelijk als de ontvanger ook bij de provider is geregistreerd. Openbare links daarentegen kunnen direct worden doorgestuurd naar een PDF-document of een website. Delen via Facebook en Twitter is ook mogelijk.

Er is een gratis proefversie voor LucidChart. Na afloop daarvan beginnen de prijzen bij 4,95 euro per maand (voor één gebruiker). De teamtarieven beginnen bij ongeveer 20 euro per maand (voor drie gebruikers).

Tip: LucidChart is ook beschikbaar als gratis add-on voor Google Docs, Spreadsheets en Presentaties, waarmee u uw LucidChart-diagrammen rechtstreeks in uw documenten en spreadsheets kunt invoegen.

4. Visio-alternatief LibreOffice Draw: de open source tool

Draw is een gratis open source editor voor vectorafbeeldingen die deel uitmaakt van het LibreOffice downloadpakket. Hoewel het gereedschap niet zo krachtig is als de bovengenoemde Visio-alternatieven, is het toch goed geschikt voor snelle schetsen en ook meer geavanceerde tekeningen. Daarnaast bevat het ook tal van functies voor het bewerken van afbeeldingen, zoals aanpassingen voor scherpte, helderheid of kleurverloop. Naast verschillende vormen, waaronder cirkels, lijnen, pijlen, rechthoeken enz. heeft u ook toegang tot een reeks achtergronden, geluiden en homepage-symbolen. Bovendien kunt u met een klik legenda’s, 3D-objecten, symbolen en stroomdiagrammen maken.

Freeware LibreOffice Draw unter Linux
Naast verschillende vormen, waaronder cirkels, lijnen, pijlen, rechthoeken etc., heeft u met LibreOffice ook toegang tot een reeks achtergronden, geluiden en startpaginasymbolen.

U kunt uw project vervolgens opslaan als BMP, JPG, GIF of PNG. Draw ondersteunt ook verschillende andere bestandstypen en kan ook afbeeldingen opslaan als PDF. Een andere praktische functie is de functie voor het maken van notities, die je kunt gebruiken om met collega’s informatie uit te wisselen over bepaalde onderdelen van je project. Dankzij de programmaoverschrijdende integratie kunt u uw bestanden met één klik importeren in Writer of Impress.

Goed om te weten: LibreOffice is voortgekomen uit Open Office, wat betekent dat de basisbroncode in beide suites identiek is. LibreOffice is echter moderner en bestaat, in tegenstelling tot Open Office, ook in een 64-bits versie. Er zijn ook steeds meer regelmatige updates voor.

In de volgende video vindt u nog enkele Visio-alternatieven:

Gerelateerde berichten