Welke Linux? Een presentatie van de beste Linux-distributies voor thuisgebruikers

Die Fülle an Linux-Distributionen ist für Einsteiger kaum zu überblicken. In dem folgenden Ratgeber erklären wir ein paar Grundlagen zu Linux und geben Tipps zur Auswahl der besten Linux-Distributionen und stellen diese jeweils kurz vor.

Welke Linux? Een presentatie van de beste Linux-distributies voor thuisgebruikers

Welches Linux: Verschiedene Linux Distributionen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Welke Linux? Een presentatie van de beste Linux-distributies voor thuisgebruikers

De grote wereld van verschillende Linux-distributies is moeilijk te overzien voor thuisgebruikers, maar ook voor professionals. Regelmatig komen er nieuwe besturingssystemen op basis van Linux bij, die ofwel gemaakt zijn voor speciale doeleinden zoals servertaken of direct concurreren met Windows en MacOS als volwaardig besturingssysteem. In de volgende gids laten we u kennismaken met de diversiteit van de Linux-wereld met de populairste distributies zoals Ubuntu, Debian of Linux Mint en helpen we u de vraag te beantwoorden welke Linux u voor uw doeleinden moet uitproberen.

  • De verscheidenheid aan Linux-distributies biedt een ruime keuze voor elke smaak en elk doel.
  • Er zijn verschillende gebruikersinterfaces voor Linux. Kies uw favoriet en zoek dan de distributie die het beste bij u past, want niet bij alle systemen kunt u de interface gemakkelijk veranderen.
  • Bijna elke Linux is ook beschikbaar in een live-versie en kan dus gemakkelijk worden uitgeprobeerd in een virtuele omgeving onder Windows zonder tijdrovende installatie.

1. Linux Kernel, X Window System en Distributies: Technische termen uit de Linux-wereld

1.1 De Linux-kernel als het basisraamwerk van elke Linux-distributie

Linus Torvalds wordt beschouwd als de uitvinder en naamgever van Linux, sinds hij in 1991 de eerste Linux-kernel publiceerde onder een GPL-licentie. De kernel vormt de binnenste laag van het besturingssysteem en bevat alle systeemgerelateerde functies en drivers. Andere lagen en ringen worden vervolgens om de kernel heen gebouwd en vormen zo het volledige besturingssysteem.

Er zijn honderden Linux-distributies met verschillende interfaces, verschillende drivers voor bepaalde hardware, verschillende pakketbeheerders, verschillende installatieprogramma’s, een focus op bepaalde taken of oudere hardware, en bovendien een verscheidenheid aan verschillende thema’s als gebruikersinterfaces.

Zou u het geweten hebben? Android, het besturingssysteem van Google voor miljoenen smartphones wereldwijd, is in feite ook een Linux-systeem met een eigen interface en specifieke aanpassingen voor gebruik als smartphone.

1.2 Linux maakt verschillende gebruikersinterfaces mogelijk

Microsoft Windows verandert zijn gebruikersinterface alleen van versie tot versie. De gebruiker kan de interface alleen binnen de versie enigszins aanpassen . Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een oud Windows 7 startmenu emuleren voor Windows 8 of Windows 10 met alternatieve programma’s zoals Classic Shell of Rainmeter gebruiken om het Windows bureaublad op te leuken. Meer staat Windows in principe niet toe. De systemen van Apple kunnen ook alleen worden gebruikt met de standaard gebruikersinterface.

De modulaire structuur van Linux daarentegen maakt het mogelijk de besturingssystemen met verschillende grafische gebruikersinterfaces te gebruiken. Verantwoordelijk hiervoor is de X Display Manager als onderdeel van het X Window System. Er zijn veel verschillende bureaubladomgevingenvoor Linux. Bekende zijn bijvoorbeeld KDE, GNOME, Xfce, MATE of Cinnamon.

Er zijn bureaubladomgevingen met vergelijkbare, maar ook met totaal verschillende lay-outs. Dat geldt ook voor de gebruikersbegeleiding, de bediening en ook verschillende opties en instellingen. Daarnaast zijn er distributies, zoals bijvoorbeeld Linux Mint, die al beschikbaar zijn met verschillende bureaubladomgevingen, zodat de gebruiker deze niet apart hoeft aan te passen.

Zoek de distributie op basis van de gebruikersinterface: Ook al is Linux zeer modulair, niet elke distributie kan de gebruikersinterface zo gemakkelijk veranderen, omdat de verschillende verschijningsvormen ook bepaalde software en functies bevatten. Er zijn distributies zoals Fedora, Linux Mint of OpenSuse die verschillende gebruikersinterfaces toestaan. Systemen als Ubuntu zijn echter gefixeerd op Gnome als bureaublad. Uitlopers zoals Xubuntu (Xfce) of Kubuntu (KDE) gebruiken daarentegen een andere interface met dezelfde substructuur.

Het voorbeeld van Linux Mint laat zien hoe flexibel Linux is met betrekking tot de desktop (klik om te vergroten).

[foogallery id=”381339″]

GNOME in versie 3 is een zeer moderne gebruikersinterface, maar doet het zonder startmenu en streeft in plaats daarvan naar een moderne maar eenvoudige bediening. Ontbrekende elementen of functies kunnen echter worden toegevoegd met extensies. De hardware-eisen voor een bureaublad met GNOME zijn erg hoog. Een uitloper van Gnome is de Unity-interface, die Ubuntu in versie 17 als alternatief voor Gnome gebruikt. Naast Ubuntu gebruiken ook andere bekende distributies zoals Fedora en OpenSuse Gnome als bureaublad. Cinnamon is ook een moderne uitloper van Gnome, die bijvoorbeeld door Linux Mint wordt gebruikt.

Fedora mit GNOME
Fedora met Gnome
  • Modern ontwerp en eenvoudige bediening
  • Grotere flexibiliteit in configuratie door uitbreidingen
  • Hoge hardware-eisen
  • Bedieningsconcept doet het zonder klassieke elementen zoals startmenu
  • Niet erg flexibel in de basisversie zonder uitbreidingen

MATE is ook een zeer moderne interface, maar kan de vele innovaties van Gnome 3 niet helemaal bijbenen – het is gebaseerd op de broncode van Gnome 2. Aan de andere kant biedt MATE nog steeds een klassieke desktop en is daarom een van de ideale interfaces voor Linux-beginners of mensen die overstappen van Windows en andere desktopsystemen , en heeft slechts matige hardware-eisen. MATE wordt bijvoorbeeld gebruikt door Linux Mint of Ubuntu MATE.

Ubuntu MATE
Ubuntu MATE
  • Klassieke bedieningselementen op het bureaublad
  • Zeer flexibel in aanpassingen
  • Ideaal voor beginners en switchers
  • Sommige van de meegeleverde programma’s zijn nog van GNOME 2

Van de verschillende moderne gebruikersinterfaces isKDE waarschijnlijk het meest verspreid en vormt het een ideaal compromis tussen vertrouwde bedieningsconcepten van bijvoorbeeld Windows en moderne elementen, maar in tegenstelling tot Xfce vereist het ook hoge systeembronnen. Fedora, OpenSuse of Kubuntu, een uitloper van Ubuntu, vertrouwen weer op de klassieker.

Fedora mit KDE
Fedora met KDE
  • Moderne interface “Plasma” met veel configuratiemogelijkheden
  • Zeer flexibel met widgets en vele taakbalken
  • Eigen, zeer goede bestandsbeheerder en image viewer
  • Hoge systeemvereisten
  • Deels zeer complex voor beginners

Xfce lijkt nogal gewoon tot saai in de glans van Gnome of KDE, maar het is een van de meest verspreide Linux-interfaces. Dat komt ook door de zeer lage hardware-eisen en het gebruiksgemak van Xfce. Debian, Fedora, OpenSuse en de populaire SystemRescueCD, bijvoorbeeld, vertrouwen op Xfce.

Fedora mit xfce
Fedora met xfce
  • Lage hardware-eisen
  • Klassieke desktop
  • Goede bestandsbeheerder
  • Ontwerp nogal conservatief en niet erg spectaculair

Daarnaast zijn ervele variaties of volledig alternatieve desktop systemen, zoals de Deepin Desktop Environment van Linux Deepin of Pantheon van Elementary OS.

2 De verschillende hoofdtakken van Linux-distributies

De website Distrowatch vermeldt momenteel meer dan 300 verschillende distributies, maar sommige daarvan zijn niet verder gekomen dan de alfa-status of zijn alleen ontwikkeld voor zeer specifieke doeleinden en maken dus geen aanspraak op een compleet desktopbesturingssysteem.

Als u de distributies daar nader bekijkt, vindt u waardevolle informatie over elke distributie:

Distrowatch
Informatie over een distributie bij Distrowatch

Voor elke distributie vindt u informatie over welke desktop systemen het ondersteunt. De informatie “gebaseerd op” is interessanter. In principe zijn de meeste distributies gebaseerd op een van de grote hoofdtakken zoals Arch Linux, Debian, Ubuntu, Gentoo, Red-Hat of Slackware.

Welke Linux is het meest geschikt als volwaardig alternatief desktop besturingssysteem?

Het kiezen van de beste Linux-distributies is moeilijk tot onmogelijk gezien de massa en de verschillen. Elke grote Linux-distributie die zichzelf als desktop-besturingssysteem ziet, heeft zijn bestaansrecht en zeer specifieke voor- en nadelen. Overeenkomstige lijstjes op het internet moeten daarom altijd met voorzichtigheid worden behandeld.

De volgende compilatie is daarom een “persoonlijke” verkenning van verschillende Linux benaderingen om het vrije besturingssysteem naar de desktop te brengen, en maakt geen aanspraak op volledigheid.

Dewebsite Distrochooser is een goede gids en biedt hulp bij het vinden van de ideale distributie voor de gebruiker. Met behulp van een test kun je uitzoeken welke distributie het meest geschikt is voor jouw doeleinden. De test stelt vragen over het beoogde gebruik, je eigen ervaring met de pc, kennis van Linux, type installatie of live-cd en nog veel meer.

Der Test von Distrochooser
De Distrochooser test vindt de beste Linux-distributie voor u.

In het resultaat, waarvoor de antwoorden kunnen worden gewogen, stelt de site verschillende distributies voor en vat hun verdiensten kort samen in een tekst en bullet points. Uiteraard is er ook een link naar de website van de distributie.

LTS, STS, Stable en Unstable: Bij Linux-distributies kom je vaak termen tegen als LTS, Stable en Unstable: een systeem met de aanduiding Unstable moet je bij productieve werking liever vermijden, omdat het om een “onstabiele” of “experimentele” versie van een distributie gaat. Aan de andere kant kunt u een “stabiele” versie zonder problemen in de praktijk gebruiken, omdat de fabrikant verklaart dat deze stabiel is. Een systeem met het LTS-label, wat staat voor Long Term Support, is vooral geschikt voor grotere omgevingen die hun systemen niet voortdurend willen onderhouden of resetten. LTS betekent in feite dat deze systemen langer dan de normale edities worden onderhouden en voorzien van updates. Voor Ubuntu is dit 60 maanden, vergeleken met 9 maanden voor normale edities. Een nieuwe LTS-versie wordt om de twee jaar uitgebracht, terwijl de normale edities, die Ubuntu STS (Short Term Support) noemt, om de 6 maanden worden uitgebracht en dus eerder nieuwe functies bevatten dan een LTS-versie.

3.1 Ubuntu

Ubuntu, dat gebaseerd is op Debian, is een van de populairste distributies als desktopvervanger en richt zich met zijn moderne interface Gnome 3 vooral op gebruikers met krachtige pc’s die af willen van het oude besturingsconcept in de stijl van Windows 7 met een startmenu. Het nieuwe besturingsconcept doet enigszins denken aan een mix van Windows 8, iOS en Android. De programma’s worden in tegels weergegeven en een horizontale taakbalk herbergt programma’s en andere elementen.

Ubuntu Oberfläche
Ubuntu interface GNOME

Ubuntu wordt geleverd als Ubuntu Desktop al met een grote selectie voorgeïnstalleerde programma’s zoals LibreOffice, VLC of Firefox en kan worden uitgebreid met veel meer programma’s via een mooie app store.

Ubuntu App Store
Ubuntu App Store
  • Stabiele basis op Debian-basis
  • Moderne gebruikersinterface
  • Goede software selectie en App Store
  • Voor beginners is de GNOME 3 interface even wennen.

Er zijnveel uitlopers van Ubuntu met alternatieve desktopsystemen zoals Kubuntu (KDE), Lubuntu ( LXDE) of Ubuntu MATE.

Hulp en tips voor Ubuntu-gebruikers: rond Ubuntu heeft zich een grote fancommunity ontwikkeld. In de Duitstalige wereld is vooral de website Ubuntuusers ons dierbaar, die met instructies, FAQ’s en vele tips en trucs vooral voor beginners de overstap en de eerste stappen onder Linux vergemakkelijkt.

Naast de desktopversie is Ubuntu zelf ook beschikbaar als servereditie en als Ubuntu Studio. Deze distributie is gebaseerd op Ubuntu, maar is aangevuld met veel software met een focus op audio, graphics en videobewerking.

Ubuntu Studio
Ubuntu Studio met multimedia-softwarepakketten

3.2 Linux Mint

Linux Mint is althans sinds de overgang van Ubuntu naar Gnome 3 het nieuwe alternatief voor beginners en overstappers. Linux Mint, dat is gebaseerd op Ubuntu, gebruikt de Cinnamon-desktop, een uitloper van MATE, met een besturingsstructuur die erg lijkt op die van Windows, waardoor het zeer gemakkelijk te gebruiken en te hanteren is, vooral voor beginners. Het uiterlijk van de desktop kan verder worden aangepast met behulp van zogenaamde thema’s.

Linux Mint mit Cinnamon
Linux Mint met Cinnamon

Wie Linux Mint liever met een andere desktop gebruikt, heeft de keuze: naast Cinnamon is Linux Mint ook verkrijgbaar met puur MATE of Xfce.

  • Klassiek, modern besturingsconcept, dus ideaal voor beginners en overstappers
  • Ubuntu als basis
  • Als alternatief ook met MATE of Xfce

3.3 Linux Deepin

Linux Deepin, ook gebaseerd op Debian, heeft sinds het begin van het jaar veel aandacht gekregen. De belangrijkste reden hiervoor is waarschijnlijk de zeer flexibele desktop van Deepin, die niet gebaseerd is op de bekende concepten en een volledige eigen ontwikkeling is. De desktop biedt een startmenu, dock aan de rand van het scherm en veel dat Windows- en Mac-gebruikers kennen van hun systemen. Samen met een uitgebreid softwarepakket en de App Store is Deepin een goed alternatief voor Linux Mint of Ubuntu.

Linux Deepin mit Taskleiste und Startmenü
Linux Deepin met taakbalk en startmenu
  • Modern, individueel bureaublad
  • Veel aanpassingsmogelijkheden in de weergave
  • Gemakkelijk in te stellen en te installeren
  • Duitse vertaling niet overal consistent
  • Geen actuele live versie beschikbaar

3.4 Manjaro Linux

Manjaro Linux is de duidelijke leider in de DistroWatch hitlijsten op het moment van dit schrijven. De distributie, die gebaseerd is op Arch Linux, wordt beschouwd als snel en robuust, maar vereist nog steeds een krachtige computer vanwege Gnome 3. Als je niet van Gnome 3 houdt, kun je ook een distributie downloaden met een alternatieve interface zoals Cinnamon, KDE, MATE of Xfce. Een eenvoudig installatieprogramma in de stijl van Ubuntu, ondersteuning voor geoptimaliseerde stuurprogramma’s voor grafische kaarten of WLAN-stuurprogramma’s maken het systeem zelfs voor beginners interessant.

  • Snelle en robuuste Linux
  • Distributie beschikbaar met verschillende interfaces
  • Grafische installatie voor beginners
  • Niet zo beginnersvriendelijk als bijvoorbeeld Linux Mint
  • Hoge hardware eisen

3.5 Fedora

Fedora is gebaseerd op Red Hat Linux, maar gebruikt altijd de nieuwste software en componenten. Als je op zoek bent naar een state-of-the-art distributie met de nieuwste mogelijkheden en programma’s, dan ben je misschien blij met Fedora. De “altijd eerst” mentaliteit heeft echter zijn prijs: Fedora is niet altijd het meest stabiele systeem wanneer het wordt geleverd en moet vaak worden voorzien van updates om een of ander probleem bij de gebruiker op te lossen. Windows 10 gebruikers zijn dit echter gewend. Een bijzonder kenmerk van Fedora is de gemakkelijke overstap van Gnome3 naar KDE, MATE, Xfce, Cinnamon en andere desktopsystemen.

Fedora mit GNOME
Fedora met Gnome
  • Gnome 3 en andere desktops beschikbaar
  • Zeer actuele software en componenten
  • Niet altijd stabiel en bugvrij
  • Hogere hardware-eisen
  • Niet gemakkelijk te installeren

3.6 Elementair OS

Elementary OS, dat gebaseerd is op Ubuntu, gebruikt zijn eigen gebruikersinterface genaamd “Pantheon”, die zelfs op wat zwakkere systemen goed draait en een eenvoudige maar chique uitstraling heeft. In tegenstelling tot veel andere distributies vertrouwt Elementary OS op minder bekende software zoals AbiWord en Gnumeric in plaats van LibreOffice of Epiphany in plaats van Firefox als webbrowser. Niettemin kan bekende software ook worden geïnstalleerd via een interne app store.

Elementary OS mit eigener Oberfläche
Elementary OS met een eigen interface
  • Eigen desktop met minder hardwarevereisten
  • Alternatieve programma’s in plaats van de bekende vertegenwoordigers
  • Gemakkelijk te gebruiken
  • Niet zoveel mogelijkheden om de interface aan te passen

3.7 OpenSUSE

OpenSUSE is zeer wijdverbreid, vooral in Duitsland. Veel Linux-beginners kennen misschien nog de eerste SuSE-distributies, die op verschillende CD’s werden verkocht. Grote downloads via internet waren in de jaren ’90 nog ondenkbaar. SuSE ging op een gegeven moment naar Novell en OpenSUSE wordt als voortzetting van het klassieke SuSE aangeboden als openSUSE Leap of openSUSE Tumbleweed. Terwijl openSUSE Leap, als stabiele release, jaarlijks verandert, is OpenSUSE Tumbleweed als het ware altijd de nieuwste distributie en wordt voortdurend bijgewerkt met nieuwe pakketten en software.

In tegenstelling tot andere distributies gebruikt OpenSUSE zijn eigen ontwikkeling YaST (Yet another Setup Tool) voor de configuratie, die al in de eerste SuSE-versies de configuratie van Linux met behulp van een grafische interface mogelijk maakte, terwijl andere systemen nog vertrouwden op tekstdesks. De populariteit van Ubuntu en co. doet de glans van OpenSUSE en YaST wat verbleken, hoewel bijvoorbeeld de configuratie van printers in het netwerk hier bijzonder eenvoudig is in te stellen.

YaST von OpenSUSE
YaST van OpenSUSE

OpenSUSE wordt geleverd met Gnome 3 of KDE, maar kan tijdens een aangepaste installatie ook andere desktopsystemen zoals MATE, Xfce en Lxde gebruiken. Over het algemeen is OpenSUSE zeer flexibel tijdens de installatie en biedt het een ruime keuze aan software en pakketten tijdens de installatie.

Paketverwaltung mit YaST
Pakketbeheer met YaST
  • Veel desktopsystemen en installatiepakketten
  • Uitgebreide installatieroutine met vele opties
  • YaST voor configuratie en beheer
  • Installer soms te complex voor beginners

4. Linux systemen voor speciale taken, een kort overzicht

Niet alle Linux-distributies hebben de volledige vervanging van het desktop-systeem voor ogen, sommige zijn ontwikkeld voor bepaalde speciale taken. Hier vindt u een kleine selectie van de fijne op Linux gebaseerde helpers.

4.1 GParted

GParted is een live-distributie gebaseerd op de GNOME Partition Editor (GNU Parted), waarmee je harde schijven en partities kunt beheren onder een grafische interface, bijvoorbeeld nieuwe partities aanmaken, de grootte aanpassen, bestaande partities verplaatsen, kopiëren of verwijderen. GParted concurreert dus met gratis partitieprogramma’s onder Windows, waarvan er inmiddels vele zijn. Naast GNU Parted zijn er nog andere helpers in de distributie.

GNU Parted
GNU Parted voor beheer van partities

4.2 Parted Magie

Parted Magic moet in dit verband ook genoemd worden. De Linux-distributie biedt in principe alles over gegevensdragers, partities, klonen en gegevensherstel onder een zeer fraaie interface. Ondanks het open source concept is de distributie echter alleen in de meest recente versie te downloaden tegen betaling van 11$. Een oudere versie is echter nog steeds gratis beschikbaar.

Parted Magic
Parted Magic als speciale distributie voor harde schijven en SSD

4.3 Rescatux

Rescatux is een nood-Linux met LXDE-desktop en biedt talrijke wizards voor typische problemen van Windows- en Linux-gebruikers. U kunt Rescatux gebruiken om vergeten Windows-wachtwoorden opnieuw in te stellen, vergrendelde Windows-gebruikers te ontgrendelen, een Windows-gebruiker te promoveren tot admin, de bootloader van Windows of Grub voor Linux te repareren, verwijderde bestanden te herstellen met Photorec en nog veel meer. De bediening is enigszins “atypisch”, omdat scripts en commando’s meestal met de knoppen worden uitgevoerd.

Rescatux als Rettungsanker für vergessene Kennwörter
Rescatux als reddingslijn voor vergeten wachtwoorden

4.4 SystemRescueCD

De SystemRescueCD is een van de vaste favorieten op het gebied van Linux-gebaseerde noodmedia en wordt al jaren ijverig onderhouden en herzien. De kern ervan is een ArchLinux waaromheen vele utilities zoals GParted, Partimage, een inpakprogramma, tools en utilities voor data recovery, diagnostische tools voor het RAM, stress test, netwerk diagnostiek en nog veel meer zijn verzameld. Dit betekent dat de SystemRescueCD in elke PC-noodkit thuishoort.

SystemRescueCD
SystemRescueCD als ideaal noodmiddel

4.5 Kali Linux

De distributie Kali Linux, ook gebaseerd op Debian, wordt vooral gebruikt in de beveiligingssector en wordt vaak aangeduid als een “hackersdistributie”. De suite, speciaal ontwikkeld voor forensisch onderzoek en netwerkspecialisten, heeft meer dan 600 penetratietesten met tal van veelvoorkomende netwerkaanvalscenario’s en de gebruikelijke tools voor het analyseren van dataverkeer zoals Wireshark of Nmap.

Kali Linux
Kali Linux

4.6 Tails

Tails is gebaseerd op Debian en is een speciale live-distributie voor anoniem en veilig gebruik van het internet. Daartoe biedt Tails directe toegang tot het TOR-netwerk en biedt het tal van tools voor veilige, versleutelde communicatie zoals OpenGPG, versleuteling van gegevensdragers, enz.

Tails
Tails

4.7 Puppy Linux

Onder de term Puppy Linux zijn er verschillende vertegenwoordigers zoals Puppy Linux Xenialpup of Puppy Linux Slacko. Alle Puppy-distributies zijn specifiek gericht op oudere pc-systemen met 32 bits en laten ook toe om ze met moderne programma’s te gebruiken. Puppy Linux Slacko kan al uit de voeten met minder dan 128 MB RAM, terwijl Puppy Linux Xenialpup minstens een PC met 1 GHz en 768 MB RAM vereist.

Puppy Linux Xenialpup
Puppy Linux Xenialpup speciaal voor oudere computers

4.8. 4MLinux

4MLinux is ook speciaal ontwikkeld voor oudere pc-systemen en vereist minimaal slechts 128 MB RAM en 1 GB op de harde schijf. Toch biedt 4MLinux een zeer goede uitrusting en actuele programma’s zoals LibreOffice, GIMP, Firefox, Chromium of Thunderbird en serverdiensten met de LAMP-server (Apache, MaridaDB, PHP, Perl, Phython…).

4mlinux
4MLinux blaast oude pc’s nieuw leven in
.

4.9 FreeNAS

FreeNAS is gebaseerd opFreeBSD, wat geen Linux-distributie is, maar in veel opzichten erg op Linux lijkt. Daarom hebben we besloten FreeNAS in deze verzameling op te nemen. FreeNAS is ook beschikbaar als live medium en hoeft dus niet geïnstalleerd te worden. Gebruikersbeheer, software RAID en protocollen zoals IFS/SMB (Samba), (T)FTP, NFS, UPS, SSH, AFP, UPnP, iSCSI, RSYNC maken FreeNAS tot een gratis alternatief voor een gekocht NAS-systeem.

FreeNAS Dashboard
FreeNAS Dashboard

4.10. SteamOS

Linux is met SteamOS ook een echt gameplatform. Valve heeft zijn Steam-dienst verpakt in een eigen Linux-distributie, waardoor gameliefhebbers via de Steam-winkel gemakkelijk toegang hebben tot actuele titels en de spellen op Linux kunnen spelen. Vavle heeft de knowhow van AMD en Nvidia aan boord en kan zo ook onder Linux optimale gameprestaties bieden. Aangezien veel bekende titels nu ook onder Linux beschikbaar zijn, zou SteamOS kunnen uitgroeien tot een echt alternatief voor gamers.

SteamOS im Vollbildmodus für TV-Geräte
SteamOS in volledige schermmodus voor tv-toestellen

4.11. LibreELEC

De ideale aanvulling op een film- of muziekcollectie op een netwerkopslag is de speciale distributie LibreELEC, die het mediacentrum Kodi als centraal punt gebruikt. U kunt een kleine pc en zelfs een Raspberry PI als computer gebruiken en daarmee genieten van multimedia-inhoud zoals films, muziek of foto’s op het scherm of de tv, zonder dat u zich hoeft te ergeren aan trage smartfuncties of formaatbeperkingen van smart-tv’s.

LibreELEC mit Kodi
LibreELEC met Kodi

5. Linux als alternatief voor of aanvulling op Windows? U hebt de keuze

5.1 Linux als vervanging van Windows 7

Windows 7 wordt vanaf januari 2020 niet meer voorzien van updates. Wie niet wil overstappen op Windows 8.x of Windows 10 of zijn pc niet meer aan de eisen van de nieuwe Windows-versies kan het beste een van de gepresenteerde Linux-alternatieven bekijken. Het gratis besturingssysteem heeft de nerd-status allang verlaten en kan ook Windows-gebruikers overtuigen met zijn eenvoudige bediening en heldere structuur. Omdat veel van de onder Windows beschikbare programma’s ook onder Linux kunnen draaien (met uitzondering van Microsoft Office) of er tenminste vergelijkbare alternatieven beschikbaar zijn, wordt Linux steeds meer een alternatief voor Windows.

5.2 Hoe Linux veilig uit te proberen als live systeem in een virtuele omgeving

Bijna alle Linux-distributies zijn ook beschikbaar als live-versie. Deze kunt u zonder installatie uitproberen in een virtuele omgeving met programma’s als VirtualBox, VMWare Workstation Player en zelfs Hyper-V, onderdeel van Windows 10.

Download daarvoor de live-versie als ISO-image, maak in de virtualiser een nieuwe virtuele machine aan en mount de ISO-image als gegevensdrager.

ISO-Abbild eingebunden
ISO image geïntegreerd in VMWare Workstation

Start vervolgens de virtuele machine en start op vanaf de virtuele DVD.

Na korte tijd verschijnt de gewenste live Linux in een virtuele omgeving om veilig uit te proberen.

Fedora in einer virtuellen Umgebung
Fedora in een virtuele omgeving

5.3 U kunt Linux ook parallel met Windows installeren

Als je voor Linux hebt gekozen, kun je nieuwere distributies relatief eenvoudig naast Windows installeren. Dit wordt mogelijk gemaakt door moderne installateurs onder Linux en de EFI-firmware van de pc. Dit betekent dat de problemen van vroegere bootloader-corruptie eindelijk tot het verleden behoren.

https://youtu.be/GQGufF-zL78

Met programma’s als Rufus of de Universal USB Installer kun je ook ISO-images naar een USB-stick overzetten en vervolgens Linux vanaf een USB-stick installeren.

Universal USB Installer transferiert ISO-Abbilder auf USB-Sticks
Universal USB Installer zet ISO-images over op USB-sticks

5.4. Linux is ook beschikbaar als subsysteem voor Windows 10 via de Microsoft Store

Sinds de Fall Creators Update van Windows 10 naar versie 1709 biedt Windows ook een Linux-subsysteem waarmeeverschillende Linux-distributies rechtstreeks onder Windows kunnen worden uitgevoerd.

Het subsysteem moet wel eerst geïnstalleerd worden.

Windows Subsystem für Linux
Windows-subsysteem voor Linux

Als je vervolgens in de Microsoft Store zoekt naar “Linux”, dan krijg je een ruime keuze uit de bekende Linux-distributies om te downloaden en te installeren.

Microsoft Store Linux
Microsoft Store Linux

Je kunt dan bijvoorbeeld Debian of Ubuntu direct onder Windows opstarten zonder dat je een aparte partitie of bootmanager nodig hebt. Ook hier kun je het zonder virtualiser doen. Er is momenteel geen eenvoudiger manier om Linux onder Windows te draaien.

Gerelateerde berichten