Iedereen die thuis zit met een smartphone en een desktopsysteem op twee verschillende platforms kent het probleem: het synchroniseren van bestanden, contacten of agenda’s verloopt niet altijd even soepel en vereist vaak de hulp van extra programma’s. Dit kan frustrerend en vaak vervelend zijn. Voor het volgende artikel vroegen we ons af of Microsoft gebruikers met een smartphone op basis van Windows Phone 8.1 en Windows op een desktop-pc net zo’n goed gevoel kan geven als gebruikers van Apple binnen hun ecosysteem ervaren tussen iPhone en MacOS.
Inhoudsopgave
Het oude probleem – het ronde moet in het vierkante gaan
Wie op meerdere apparaten thuis is, wil zeker een deel van zijn gegevens, agenda’s en contacten op al die apparaten gesynchroniseerd houden. Dankzij cloudproviders en vele gratis aanbiedingen is dat in principe geen probleem. De specifieke synchronisatie met één apparaat is echter vaak niet zo triviaal op te lossen. Veel smartphonefabrikanten leveren daarom software om te synchroniseren met bestanden van de pc. Afhankelijk van de fabrikant en de tool werkt dit meer of minder goed. De ideale oplossing zou dus de symbiose van mobiel apparaat en desktop op hetzelfde platform kunnen zijn, zoals Apple doet met zijn producten.
Goedkoop maar niet goedkoop – Nokia Lumia 630
Voor ons artikel hebben we bewust niet gekozen voor een van de high-end smartphones met Windows Phone 8.1, bijvoorbeeld de zeer recent uitgebrachte Lumia 930. Onze keuze viel op het instapmodel Lumia 630, die als single- en dual-simtoestel voor 159 euro RRP in de winkels ligt.
We wilden de Lumia 630 gebruiken om een indruk te krijgen van wat toestellen in de lagere prijsklasse inmiddels kunnen en of de meerprijs voor toestellen van hogere kwaliteit echt de moeite waard is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Apple, waar klanten slechts een kleine keuze aan premium toestellen hebben, kan Microsoft met de overname van Nokia en de succesvolle omvorming tot een zelfstandig Windows Phone merk “Lumia” een breed portfolio aanbieden en zo vele groepen kopers aanboren.
Technisch…
De Lumia 630 is een stap boven de Lumia 530, die ook nieuw is uitgebracht en met net geen 100 euro iets goedkoper is, maar qua CPU-prestaties en geheugen is afgeslankt ten opzichte van de Lumia 630.
De smartphone heeft een 4,5-inch IPS-scherm met een resolutie van 854 x 480 pixels en een pixeldichtheid van 221 ppi en wordt aangedreven door een Snapdragon 400 quad-core CPU met een kloksnelheid van 1,2 Ghz. Het toestel heeft 512 MB intern geheugen, 8 GB massaopslag en een microSD-kaartslot dat kaarten tot 128 GB accepteert. WLAN IEEE 802.11 b/g/n, Bluetooth specificatie 4.0 en dataverbindingen tot HSDPA – 21,1 MBit/s worden standaard ondersteund, LTE helaas niet. De batterij heeft een capaciteit van 1830 mAh. Het toestel is ook beschikbaar als dual-SIM model, in dat geval kan het twee simkaarten tegelijk accepteren en is het voor beide klaar om te ontvangen. Wordt echter één kaart gebruikt voor telefonie, dan is het zend- en ontvangsttoestel gedurende die tijd bezet. Twee gesprekken via beide kaarten zijn dus niet mogelijk.
Zie voor meer details de productlink voor de Lumia 630.
Beoordelingen van de Lumia 630 vindt u bijvoorbeeld op inside-handy.de of Connect.
En optisch
Ondanks de lage prijs is de afwerking van het toestel onberispelijk. Het plastic klepje aan de achterkant kan worden verwijderd. Daarachter zitten de vervangbare batterij (zo’n ding bestaat eigenlijk nog), de vakjes voor de SIM-kaarten en voor een microSD-geheugenkaart.
Het toestel ligt goed in de hand, maar wordt soms onaangenaam warm in het bovenste gedeelte bij surfen of andere CPU-intensieve handelingen. Je verbrandt je vingers niet, maar je kunt duidelijk voelen hoe de CPU in het instapmodel letterlijk “naar lucht hapt”. Het geluid van de luidspreker, als je een klein gaatje in de achterkant zo kunt noemen, is niet bruikbaar voor meer dan een alarmtoon. Hier en bij de geïntegreerde camera, die zonder fotolamp of flitser al snel zijn grenzen bereikt, merk je de besparingsfactoren ten opzichte van een toestel van hogere kwaliteit.
Als je gewoon op zoek bent naar een goede, gebruiksvriendelijke smartphone, ben je misschien tevreden met de Lumia 630. Je hebt niet echt “meer” smartphone nodig.
Windows Phone 8.1
De Lumia 630 wordt al geleverd met Windows Phone 8.1, dat enkele vernieuwingen biedt ten opzichte van versie 8.
- Apps kunnen worden geïnstalleerd op de microSD-kaart
- Je kunt je favoriete foto gebruiken als tegelachtergrond op de startpagina.
- Stille modus, die alle oproepen rechtstreeks naar de mailbox leidt en alle meldingen uitschakelt
- Nieuwe Xbox Video en Xbox Music app
- WordFlow-toetsenbord voor tekstinvoer
- Verbeterd zoeken in content op het apparaat, bijvoorbeeld in contacten of agenda-items
- Verbeteringen in het infocentrum, meldingen en instellingen
- Betere agenda
- Synchronisatie van wachtwoorden, app-instellingen, favorieten, tabbladen van Internet Explorer enz. met Windows
De spraakassistent Cortana is momenteel alleen beschikbaar in de VS.
Een compleet overzicht van alle vernieuwingen in Windows Phone 8.1 vind je bij Microsoft.
Laten we gaan
Maak verbinding met Windows
Als je de smartphone via een micro USB-kabel (niet meegeleverd) aansluit op een pc met Windows 7 of Windows 8/8.1, wordt hij herkend en geïnstalleerd.
Het apparaat wordt dan onder Windows 8.1 weergegeven als een verwisselbare schijf en geeft toegang tot zijn geheugen.
U kunt nu documenten, muziek, ringtones, podcasts, foto’s en video’s verplaatsen tussen uw telefoon en computer.
Desktop applicatie
Na de eerste verbinding wordt het toestel weergegeven in Windows en wordt een hint gegeven naar de gratis Windows Phone desktop applicatie.
Voor Windows 7 en hoger biedt Microsoft de Windows Phone desktop applicatie aan, die de volgende functies biedt:
- Synchroniseer onbeveiligde muziek, foto’s, films, tv-programma’s en podcasts vanuit uw bestaande Apple iTunes-bibliotheek of Windows-bibliotheken naar uw Windows Phone 8.
- Automatisch foto’s en video’s die u met uw telefoon hebt gemaakt naar uw PC importeren.
- Bekijk opslaginformatie zodat u in één oogopslag kunt zien hoeveel opslagruimte u gebruikt voor elk type content en zorg er eenvoudig voor dat er altijd voldoende opslagruimte beschikbaar is.
- Afspeellijsten naar uw telefoon downloaden
- Zoek naar nummers die als ringtone kunnen worden gebruikt en voeg ze toe aan uw telefoon
Na de installatie vindt de set-up plaats. De gebruiker kan hier aangeven of hij of zij het apparaat wil synchroniseren met iTunes (alleen onbeveiligde media-inhoud) of met de Windows-bibliotheken.
Het afstemmen van de inhoud gebeurt via de software en is heel eenvoudig maar duidelijk gehouden.
En als app
Voor de Windows UI-interface biedt Microsoft ook de Windows Phone-app, die touch-compatibel is en ook op ARM-tablets kan worden geïnstalleerd. Onder Windows 8.1 wordt de app na de eerste verbinding met de pc automatisch gedownload uit de store.
De pagina’s “Toepassingen voor synchronisatie” en “Mijn Windows Phone synchroniseren” geven opnieuw een goed overzicht van de verschillende mogelijkheden van de synchronisatiefuncties.
Microsoft account en OneDrive
Alleen met een OneDrive account in gebruik kan de Windows Phone 8.1 zijn cloud verbinding en koppeling met Windows 8.x echt tot zijn recht laten komen.
Back-up
Net als bijvoorbeeld Apple’s iCloud dient Microsofts cloudopslag OneDrive als back-upmedium. Apps, instellingen, SMS, foto’s en video’s kunnen automatisch worden gebackupt onder “Instellingen > Back-up”.
De back-up van “Apps en instellingen” omvat in detail diverse informatie zoals
- Apps die op uw mobiele telefoon zijn geïnstalleerd, inclusief hoge scores en voortgangsgegevens indien van toepassing
- Wachtwoorden voor uw accounts
- uw belgeschiedenis
- Accounts die op uw telefoon zijn ingesteld
- Lay-out en ontwerpkleur van uw startscherm
- Instellingen rond uw telefoon, bijvoorbeeld voor foto’s, berichten, e-mail en andere accounts, het vergrendelingsscherm of spraakherkenning
Back-ups kunnen worden beheerd vanaf uw telefoon, bijvoorbeeld om oudere back-ups te verwijderen.
Zie voor meer informatie over het maken van back-ups met OneDrive de pagina Gegevens backuppen.
Synchroniseren met andere apparaten en Windows 8.x
Van de gegevens in de cloud kunt u niet alleen een back-up maken, maar ook synchroniseren met andere apparaten op basis van Windows 8 of Windows Phone 8.1. Met andere woorden: Veel van de gegevens zoals
- Foto’s en video’s, documenten
- Instellingen van thema’s, apps en Internet Explorer
- WLAN-wachtwoorden (alleen synchroniseren met beveiligde WLAN-netwerken)
heen en weer bewegen tussen Windows Phone, Surface Tablet of desktop PC met Windows 8.1. Een achtergrondafbeelding op de smartphone verschijnt dan bijvoorbeeld ook op de desktop. Onder Windows 8.1 kunt u onder PC-instellingen -> OneDrive in detail vastleggen wat gesynchroniseerd moet worden.
Meer informatie vindt u ook op de pagina’s Documenten synchroniseren met OneDrive en Instellingen en personalisatie.
Agenda en contacten
Zolang de gebruiker een agenda of contactpersonen gebruikt via een Microsoft-account bij Outlook.com, wordt deze in sync gehouden met de apparaten die er toegang toe hebben. Google- en iCloud-accounts kunnen ook worden geïntegreerd, maar dan bieden ze niet alle functies.
Synchronisatie van contacten en afspraken via Outlook of andere PIM’s is echter niet voorzien. Microsoft biedt wel instructies over “Synchroniseren van contacten en agenda’s van Outlook op de PC voor mijn mobiele telefoon” met behulp van de Outlook Hotmail Connector, maar dit is in feite gewoon een kwestie van bestaande contacten verplaatsen of kopiëren naar Microsofts cloud mail service. Voor Exchange-gebruikers, waarschijnlijk alleen in grotere bedrijfsnetwerken, is het geheel wat eenvoudiger, omdat de smartphone dan rechtstreeks verbinding maakt met Exchange.
Het is verbazingwekkend dat Microsoft zo zwak is op zo’n essentieel punt als de synchronisatie van gegevens met de eigen PIM. Dit is juist de discipline die we van een smartphone met een Windows besturingssysteem hadden verwacht, want het was een van de sterke punten van de verbleekte “Windows Mobile” toestellen tot en met versie 6.
Synchronisatie via de cloud is geen haalbare optie voor gebruikers die graag werken met lokale PST-bestanden voor contacten, agenda’s en mails. Microsoft biedt dan ook geen verbetering ten opzichte van andere oplossingen zoals het Apple iCloud Control Panel voor Windows, dat de contacten en agenda’s uit de iCloud integreert in Outlook als externe gegevensbron.
Conclusie
Microsoft gebruikt primair zijn eigen clouddienst voor synchronisatie, net als Apple. In het geval van bestanden moet je ze echter in OneDrive opslaan of aan de pc koppelen, want de automatische SYNC-functie dekt veel, maar niet de werkgegevens.
Maar het is verrassend dat Microsoft Outlook-gebruikers in de kou laat staan en niet de mogelijkheid biedt om lokale contacten en agenda’s met het toestel te synchroniseren. Het is geen troost dat Microsoft connectiviteit integreert met Google diensten en eigen diensten zoals outlook.com.
Microsoft moet dit zeker verbeteren en overwegen of deze optie niet achteraf via software moet worden ingebouwd.
Intrographic en productafbeeldingen: Microsoft / Nokia