Quo vadis Windows Mobile? – De laatste kans voor Microsoft met Windows 10 Mobile

Nadat Microsoft in de zomer van 2015 met succes Windows 10 op desktopsystemen en tablets lanceerde, wordt Windows 10 Mobile nu uitgerold op smartphones, wat waarschijnlijk Microsofts laatste kans is om voet aan de grond …

Quo vadis Windows Mobile? – De laatste kans voor Microsoft met Windows 10 Mobile

Windows 10 Mobile
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Quo vadis Windows Mobile? – De laatste kans voor Microsoft met Windows 10 Mobile

Nadat Microsoft in de zomer van 2015 met succes Windows 10 op desktopsystemen en tablets lanceerde, wordt Windows 10 Mobile nu uitgerold op smartphones, wat waarschijnlijk Microsofts laatste kans is om voet aan de grond te krijgen in de mobiele sector. Volgens ons zijn de voortekenen echter nogal slecht.

Geschiedenis

Windows Mobile (voorheen Windows CE) was Microsofts eerste poging om een besturingssysteem op mobiele apparaten zoals handhelds te vestigen. Windows Mobile werd echter stopgezet ten voordele van het besturingssysteem Windows Phone, dat vanaf nul werd ontwikkeld. De samenwerking met Nokia en de lancering van Windows Phone draaide vervolgens uit op een zeer kostbare overname van Nokia’s mobiele telefoondivisie met de daaropvolgende weglating van “Nokia” uit de toestelnamen.

Windows CE
Pocket PC en Co: Het begin van Microsoft

Android kwam veel later op de markt dan Windows CE. Aanvankelijk moest Android het opnemen tegen Apple en Symbian. Samen met HTC als partner kon het besturingssysteem zich echter snel vestigen omdat Symbian technisch stil lag, Apple zijn besturingssysteem alleen gebruikte voor zijn eigen toestellen, terwijl Android door veel fabrikanten werd gebruikt als open-source besturingssysteem voor toestellen in alle prijssegmenten.

Korte tijd later waren er slechts twee toppers: Apple en Android. Het mobiele besturingssysteem van Microsoft vocht met Blackberry om de derde plaats en wist uiteindelijk te zegevieren tegen de concurrentie uit Canada.

Windows Phone was al een goed smartphone-besturingssysteem en werd aanvankelijk geleverd op de eerste Lumia-toestellen – in 2011 nog ontwikkeld in samenwerking met Nokia – maar speelde vooral in de interactie met Windows geen bijzondere troeven uit. Na de cosmetische update naar Windows Phone 8.1 is Windows 10 Mobile dan ook een nieuwe poging van Microsoft om desktop en mobiel te koppelen en zich zo te verdedigen tegen de superioriteit van Android en iOS.

Lumia 630 mit Windows Phone 8, Bildquelle: Microsoft
Lumia 630 met Windows Phone 8, beeldbron: Microsoft

Geen slecht systeem

Windows 10 Mobile is een krachtig besturingssysteem voor mobiele apparaten en is zeer gebruiksvriendelijk, vooral voor pc-gebruikers: Windows 10 Mobile vertrouwt op dezelfde tegelinterface als de desktopvariant van Windows. Het besturingsconcept heeft echter alleen echt zin op apparaten met aanraakbediening. Wie al een Microsoft-account heeft, kan het account koppelen aan Windows Mobile en zo veel diensten (mail, agenda, cloudopslag) en ook instellingen van de desktop (bijv. achtergrond en kleurenschema) gebruiken op verschillende apparaten.

Windows 10 auf Laptop und Smartphone
Windows 10 op laptop en smartphone, beeldbron: Microsoft

Het vakblad connect vergeleek in januari 2016 Android 6, iOS 9 en Windows 10 Mobile en was verrast hoe goed Windows 10 Mobile iOS en Android kan bijbenen.

Lumia-apparaten van Windows

Naast Nokia, HTC en Huwaei smartphones die het Windows-besturingssysteem gebruiken, biedt Microsoft sinds enige tijd ook eigen smartphones aan. De nieuwere modellen met het mobiele Windows 10 vervangen de Nokia branding door een Microsoft label. De Lumia 950 XL overtuigde behoorlijk in de vakpers, niet alleen vanwege de uitstekende camera, maar ook vanwege de niet alleen cosmetische verandering van het besturingssysteem: weg van Windows Phone 8.1 naar Windows 10 Mobile.

Lumia 950
Lumia 950, beeldbron: Microsoft

Het ecosysteem beslist

Helaas is de kwaliteit en kwantiteit van de app-winkel nog steeds slecht, wat we ook bekritiseerden in onze review van de Microsoft Surface Pro 4.

Hoe interessant en innovatief de Windows smartphones hier en daar ook zijn, de situatie met het aanbod van apps voor Windows ziet er somber uit. Terwijl gebruikers van Android smartphones zoals de populaire Samsung Galaxy S7 toegang hebben tot een groot aanbod van apps in de Google Play Store, is de Windows Store nog steeds relatief leeg. Windows-versies van veel bekende apps zijn nergens te vinden.

Windows 10 Store
Windows 10 Store

Microsoft doet er alles aan om ontwikkelaars enthousiaster te maken voor apps op het Windows-platform, en heeft de projecten Windows Bridge voor iOS en Windows Bridge voor Android gelanceerd om meer apps naar Windows te porten. Tot nu toe heeft het echter niet geholpen. Windows wordt simpelweg niet geaccepteerd door ontwikkelaars als mobiel platform, wat zeker ook te maken heeft met de huidige marktsituatie.

Begin van het einde

In ieder geval in de vakpers nemen de kritische commentaren en voorspellingen over de toekomst van Windows Mobile toe. De verkoopcijfers van Microsoft’s Lumia smartphones zijn te slecht. Zo verkocht Microsoft in het derde kwartaal van 2015 wereldwijd slechts 10,5 miljoen smartphones. Met bijna 400 miljoen verkochte smartphones in het algemeen is dat slechts 1,1 procent. Zeker te weinig voor de marktleider op de desktop. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het internationale marktonderzoeksbureau IDC in maart 2016 een sluipende dood van Windows Mobile voorspelde en het wereldwijde marktaandeel tegen 2020 op minder dan één procent ziet, waarmee het zijn eigen voorspelling uit december 2015 fors naar beneden bijstelde.

Microsoft lijkt ook niet meer echt in zijn succes te geloven en schrapte medio 2015 al bijna 8.000 banen bij de overgenomen mobiele telefoondivisie van Nokia. De huidige strategie van Microsoft richt zich meer op zakelijke klanten, wiens apparaten samen met desktop en server centraal beheerd en geadministreerd kunnen worden in een Windows-omgeving, en minder op particuliere gebruikers, zo valt op te maken uit een e-mail van Microsoft CEO Nadella aan Microsoft-medewerkers uit de zomer van 2015.

We zullen zien waar de reis toe leidt. Niemand gelooft echter echt dat Microsoft met Windows 10 Mobile op middellange termijn een rol van betekenis gaat spelen. Al met al is dat erg jammer, want de Lumia-toestellen zijn qua prijs/prestatie veel beter dan de reputatie van Windows op de smartphone zelf, zoals ook blijkt uit tests van het nieuwe instapmodel Lumia 550 of de Lumia 650.

Intrografisch: © Oleksiy Mark / Fotolia.com

Gerelateerde berichten