Duitsers worden over het algemeen beschouwd als zeer gedisciplineerd en ordelijk, maar als het op financiën aankomt, is hun portemonnee soms nogal losjes. Statistisch gezien heeft één op de vijf Duitsers schulden van (gemiddeld) 33.000 euro. De grootste struikelblokken zijn niet de vaste kosten, zoals huur of elektriciteit, maar variabele uitgaven of betalingen die maar één keer per jaar worden afgeschreven (bijvoorbeeld voor verzekeringen). Met een budgetboek-app kun je gemakkelijker onnodige uitgaven opsporen en beter gebruikmaken van mogelijke besparingsmogelijkheden. In dit artikel presenteren we de beste tools voor Android en iOS.
Een goede huishoudboek software moet u op een ongecompliceerde en eenvoudige manier ondersteunen bij uw persoonlijke boekhouding en vermogensbeheer en boekingen en resultaten duidelijk grafisch weergeven.
Of een huishoudboekje app geschikt is voor u, hangt natuurlijk van u af. Maar als u uw smartphone toch al bijna nooit neerlegt, is een app voor u veel zinvoller dan een notebook of pc-software.
In de regel zijn de functies van de gratis apps ook voldoende voor het bijhouden van een normale huishoudelijke agenda. Deze hebben echter meestal lagere veiligheidsnormen met betrekking tot internetbankieren en gegevensbescherming.
Inhoudsopgave
1 Bluecoin’s Finance & Budget: Grote functionaliteit, makkelijk te gebruiken
De gratis financiële app Bluecoins is een huishoudboekje-app voor iOS- en Android-toestellen die vooral punten scoort door zijn gebruiksgemak en brede scala aan functies. Je maakt je transacties aan door handmatig de bedragen, categorieën en subcategorieën in te voeren. Regelmatige betalingen en vaste kosten voert u in via de functie “Smart Autocomplete” en hoeft u dus later niet opnieuw in te voeren. Indien nodig kunt u ook foto’s, bonnen of facturen aan de invoer toevoegen. De app maakt ook onderscheid tussen lopende rekeningen, geld- en spaarrekeningen. Met behulp van de functie “Transacties splitsen” is het ook mogelijk om meerdere categorieën aan één transactie toe te wijzen.
Naast een dagelijks overzicht biedt Bluecoin’s Finance & Budget ook een maandelijkse kalender, talrijke filteropties (bv. op inhoud, categorie of rekening) en gedetailleerde statistieken en beschrijvende grafieken en procentuele grafieken voor de respectieve transacties.
De geïntegreerde begrotingstool toont een prognose van uw financiën op basis van een vooraf bepaald budget. Een andere bijzonder praktische functie is de herinneringsfunctie, die u laat weten wanneer een openstaande factuur moet worden betaald.
Uw gegevens zijn in Bluecoins beschermd door middel van een wachtwoord en vingerafdruk, en een (geautomatiseerde) lokale back-up is te allen tijde mogelijk. Voor geavanceerde functies, zoals synchronisatie met een cloudaccount, moet u upgraden naar de premiumversie van de budgetbeheerder. Deze kost momenteel ongeveer 8 USD, maar is ook volledig reclamevrij.
Tip: Bluecoin’s Finance & Budget heeft ook een reismodus waarmee u buitengewone uitgaven (bijvoorbeeld de vierde caipirinha in de cocktailbar) van de juiste labels kunt voorzien.
2 Money Manager: Als u wat gedetailleerder wilt zijn
Zelfs de gratis versie van Money Manager heeft een aantal functies die bij de concurrentie alleen tegen meerprijs beschikbaar zijn. Daartoe behoort het periodiek aftrekken van bedragen, wat uiterst nuttig blijkt te zijn, vooral bij het invoeren van doorlopende opdrachten.
Voor elke nieuw aangemaakte boeking vraagt de tool tal van gegevens op, zoals categorie, tijdstip, bedrag, datum en betalingsmethode. Bovendien kunt u zelf extra beschrijvingen en notities maken of de inkomsten- en uitgavencategorieën individueel aanpassen aan uw behoeften. Money Manager kan ook door 2 personen tegelijk worden gebruikt en is daarom bijzonder geschikt voor koppels.
Afhankelijk van hoe gedetailleerd en nauwkeurig uw invoer is, maakt de toepassing er vervolgens statistieken en grafieken van. Een ander voordeel van deze methode is dat de overvloed aan informatie het gemakkelijker maakt om uw gegevens later te filteren. Vaak terugkerende betalingen kunt u bookmarken, zodat u ze later gemakkelijker kunt toevoegen.
Money Manager komt ook met een rekeningverbinding waarmee u terugkerende betalingen automatisch kunt laten afschrijven. U kunt de gegevens van de app via een Wi-Fi-verbinding exporteren naar een Excel-bestand op uw pc en daar bewerken. Ook aan de beveiliging is gedacht: om ongeoorloofde toegang tot uw gegevens te voorkomen, kunt u de Money Manager-app beveiligen met een pincode.
Tip: Een goed alternatief voor koppels of gezinnen is MoneyControl , waarmee u ook meerdere gebruikers kunt beheren. De basisversie is ook gratis te gebruiken en biedt een vergelijkbare reeks functies als Money Manager.
3 SayMoney: Sparen zonder reclame
Het eerste wat opvalt aan SayMoney – Haushaltsbuch is het aantrekkelijke design. Maar ook qua functionaliteit heeft de app veel te bieden. Gelukkig zijn er zelfs in de gratis versie geen advertenties.
https://www.youtube.com/watch?v=yzvUwncabAc
Onmiddellijk na de start kunt u uw maandelijkse inkomsten en uitgaven invoeren (zelfs in verband met verschillende rekeningen of creditcards) en ze eventueel aanvullen met nota’s of bonnetjes. Alle gegevens worden toegevoegd aan de geselecteerde categorie, die u uit de lijst kiest of zelf aanmaakt.
U kunt ook maandelijkse budgetlimieten instellen voor afzonderlijke rekeningen. Dit voorkomt dat u uw rekening overbelast en maakt het gemakkelijker om uw spaardoelen te bereiken. Je kunt op elk moment zien hoe ver je ingestelde budget al gebruikt is. In tegenstelling tot andere apps presenteert SayMoney – Haushaltsbuch de afzonderlijke categorieën niet grafisch, maar onderscheidt ze alleen met kleuren en tekst.
De app beschikt ook over spraakbesturing, hoewel die qua commando’s nog wat beperkt is. Als hij dienovereenkomstig is ontwikkeld, zou hij de invoer van nieuwe gegevens enorm kunnen versnellen.
Goed om te weten: In de gratis basisversie van SayMoney – Haushaltsbuch kunnen maximaal 10 doorlopende opdrachten worden aangemaakt. Om deze limiet op te heffen, moet je eenmalig 89 cent betalen.
4. mijn huishoudboekje: geen internetverbinding
Mein Haushaltsbuch iseen universele app voor Android en iOS die tot de populairste in zijn categorie behoort. In tegenstelling tot de concurrentie leunen de ontwikkelaars niet op een fancy design, maar richten ze zich (naar eigen zeggen) vooral op de verdere ontwikkeling en uitvoering van klantwensen.
Hoewel het uiterlijk en de menunavigatie van de app niet helemaal up-to-date zijn, sluimert er een hele potpourri aan praktische functies onder de retro motorkap. De structuur is zeer goed gestructureerd, zodat inkomsten en uitgaven snel en eenvoudig kunnen worden ingevoerd. Met behulp van individuele boekingen en doorlopende opdrachten ziet u gemakkelijk hoeveel geld u maandelijks ter beschikking hebt. Dankzij de grafische weergave kunt u ook grotere aankopen over een langere periode bijhouden.
Bovendien heeftde budgetboek-app een budgetmodus waarmee u spaardoelen kunt instellen, afhankelijk van bepaalde criteria of tijdsperioden . Bij terugkerende budgetten kunt u aangeven of de resterende bedragen moeten vervallen of naar de volgende maand moeten worden overgedragen.
Om veiligheidsredenen heeft Mijn Budgetboek geen internettoegang en dus geen accountverbinding. Als u het toch op meerdere apparaten wilt gebruiken of automatische back-ups in de cloud wilt opslaan, raadpleeg dan het hoofdstuk “Synchroniseren” in de geïntegreerde instructies.
De app is beschikbaar in 11 talen en kan een maand lang gratis worden getest. Daarna geldt een eenmalige vergoeding van 2,99 euro.
Goed om te weten: My Budget Book werd derde in de categorie “Finance & Business” bij de connect Awards 2014.