Apps om gitaar te leren: de beste tools voor beginners en gevorderden

Veel mensen dromen ervan een instrument te leren, en velen zijn vooral dol op de gitaar. Helaas is er vaak niet genoeg tijd of geld voor professionele muzieklessen bij een leraar. Gelukkig zijn er nu …

Apps om gitaar te leren: de beste tools voor beginners en gevorderden

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Apps om gitaar te leren: de beste tools voor beginners en gevorderden

Veel mensen dromen ervan een instrument te leren, en velen zijn vooral dol op de gitaar. Helaas is er vaak niet genoeg tijd of geld voor professionele muzieklessen bij een leraar. Gelukkig zijn er nu steeds meer apps waarmee je ook online gitaar kunt leren spelen. In dit artikel presenteren we een vergelijking van de beste tools voor beginners en gevorderden.

Hoeveel tijd heb ik nodig om gitaar te leren spelen?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag, omdat de voortgang van het leren van verschillende factoren afhangt. Professionele gitaristen zijn echter van mening dat je nooit echt klaar bent met leren.

Heb ik een eigen gitaar nodig om de apps te gebruiken?

Natuurlijk is het een voordeel als je het instrument dat je wilt leren al bezit. Als alternatief bieden Play Virtual Guitar of Coach Guitar een virtueel fretboard waarop je via het touchscreen de snaren kunt tokkelen.

Bieden de gratis apps om gitaar te leren dezelfde functies als de commerciële instrumenten?

Helaas niet. De gratis tools (behalve Play Virtual Guitar) zijn meestal ofwel beperkt in hun functionaliteit of bieden slechts een beperkt aantal lessen aan. Als je serieus en continu wilt oefenen, ontkom je er bijna niet aan een abonnement te nemen.

1. yousician – de virtuele gitaarleraar

Wie serieus en met pedagogische begeleiding gitaar wil leren, kan niet om Yousician heen. De app belooft ongecompliceerde en leuke online lessen en is daarmee een van de populairste in zijn genre. Het concept is vrij eenvoudig: je speelt en Yousician luistert, begeleidt je akkoord voor akkoord door het nummer en geeft je desgewenst in real time suggesties voor verbetering.

Gitarre lernen mit der Yousician App
Yousician begeleidt je akkoord voor akkoord door het nummer en geeft je desgewenst in real time suggesties voor verbetering.

Na het inloggen heet je nieuwe leraar je welkom in de vorm van een speaker, die je in de eerste stap uitlegt hoe je je instrument correct moet stemmen. Dit wordt meteen gevolgd door de eerste tutorial, waarin je grafisch begeleide opdrachten op de gitaar uitvoert. De moeilijkheidsgraad neemt bij elke les toe. In totaal biedt de app meer dan 1.000 oefeningen waarmee je jezelf vingerzettingen, akkoorden en vingertechnieken kunt aanleren. Met elke les verzamel je ook punten waarmee je je kunt meten met de hele Yousician-community.

Yousician is voor iOS en Android te downloaden in de respectievelijke store en 7 dagen gratis te testen. Daarna moet je echter diep in de buidel tasten: Een maandabonnement kost 29,99 euro, en een jaarabonnement kost maar liefst 179,99 euro. Maar aangezien een uur gitaarles met een “echte” leraar 40 tot 60 euro kost, kan de aanschaf toch de moeite waard zijn.

 • Talrijke oefeningen en tutorials op verschillende moeilijkheidsgraden
 • Geschikt voor beginners en gevorderden
 • Linkshandige modus
 • App geeft feedback op eigen spel
 • Gratis versie alleen voor 7 dagen uitproberen
 • relatief duur

2. speel virtuele gitaar – de rock’n’roll app voor op zak

Met Play Virtual Guitar van Netfocus heb je geen eigen gitaar nodig, want de app voor iOS en Android simuleert het spelen direct op je smartphone. Daarom is hij minder geschikt om te leren dan voor muzikaal vermaak.

Screenshot von Play Virutal Guitar deutsch
De verschillende kleuren geven de verschillende speeltechnieken aan.

Na het starten opent het gitaarbord met de zes snaren, die je via het touchscreen individueel kunt tokkelen. Standaard is een akoestische gitaar voorgeprogrammeerd, maar je hebt ook de mogelijkheid om over te schakelen naar een elektrische gitaar. Terwijl de akkoordenmodus vooral bedoeld is om nieuwe akkoorden te leren, kun je in de solomodus je ideeën zonder richtlijnen uitvoeren en desgewenst zelfs opnemen. De verschillende kleuren geven de verschillende speeltechnieken aan.

Een ander kenmerk van Play Virtual Guitar is de bibliotheek, waartoe je toegang krijgt door op het boeksymbool te klikken. Deze bevat onder andere alle akkoorden inclusief grafisch voorbereide vingermarkeringen om op een echte gitaar te oefenen. In de gratis versie is het aantal mogelijke opnames helaas beperkt en de voortdurende reclame werkt op een gegeven moment op de zenuwen. Voor het overige is Play Virtual Guitar echter een zeer geslaagde gitaarleer-app die ook beginners op speelse wijze kennis laat maken met het onderwerp.

 • Uitgebreide functies
 • Ook zonder gitaar te spelen via touchscreen
 • Opname mogelijkheid voor gespeelde nummers
 • veel reclame

3. leer gitaar beginner LITE – de beginnerstool

Screenshot von Gitarre lernen Anfänger LITE deutsch
Na het starten van Learn Guitar Beginner LITE is het eerste wat je leert hoe je je instrument goed moet stemmen

In Gitarren lernen Anfänger LITE zegt de naam al genoeg, want de app is vooral bedoeld voor gitaarbeginners. Je kunt de belangrijkste vingerzettingen en akkoorden in korte voorbeeldvideo’s bekijken en vervolgens op de gitaar spelen. Over het geheel genomen is de tool zeer intuïtief en ziet er ook goed uit.

Na het starten is het eerste wat je doet je speelniveau selecteren. De gratis versie van Gitarre Lernen Anfänger LITE biedt helaas alleen niveau 1 om te oefenen, maar dat is prima geschikt voor beginners. Na het selecteren van het niveau kun je kiezen uit 52 verschillende lessen, die elk door een ervaren gitaarleraar van commentaar worden voorzien. Als je op het play-symbool drukt, speelt de professional het akkoord voor je af in een gematigd tempo en geeft de app de bijbehorende noten en vingerzettingen als grafiek weer. Indien nodig kun je zelfs inzoomen op de vingerzetting. De app is beschikbaar voor iPhone, iPad en Android in de betreffende store en bevat gelukkig nauwelijks reclame.

 • ook geschikt voor beginners en kinderen
 • veel lessen becommentarieerd door ervaren gitaardocenten
 • nauwelijks reclame
 • de gratis versie bevat slechts één niveau

4. coach gitaar – gitaar leren met behulp van het kleurenprincipe

Coach Guitar is een stap-voor-stap cursus voor iOS en Android die je vanaf nul gitaar leert spelen. Vergelijkbaar met Learn Guitar Beginner LITE kun je ook hier verschillende videolessen bekijken, maar deze spelen op een virtueel fretboard in plaats van op de gitaar. Er zijn in totaal 5 kleuren, die elk een vinger symboliseren – makkelijker kan het niet!

Coach Guitar is verdeeld in vier secties:

 • Home presenteert de beste hoogtepunten (d.w.z. de nieuwste lessen) in de stijl van de populaire app stores.
 • Mijn oefenlessen spreekt in principe voor zich.
 • Library bevat een verzameling van alle oefenlessen met de bijbehorende informatie.
 • Het tabblad Me verbindt je met Facebook, waar je badges kunt vrijspelen en je vorderingen kunt delen met je vrienden.

Tijdens de oefeningen moet je steeds opnieuw kleine doelen bereiken. Dit houdt het leren leuk en helpt je sneller vooruitgang te boeken. In totaal kun je kiezen uit meer dan 600 hits uit verschillende genres, waaronder niet alleen klassieke stukken maar ook moderne nummers, die wekelijks worden uitgebreid. Praktisch: De lessen zijn ook offline te gebruiken. Zo kun je ook op reis bijvoorbeeld blijven oefenen. Coach Guitar is alleen verkrijgbaar als maandabonnement voor een prijs van 9,99 USD (ca. 8,50 euro).

 • intuïtieve bediening dankzij 5-kleurensysteem
 • talrijke liedjes uit de meest uiteenlopende genres
 • ook geschikt voor kinderen
 • linkshandige modus
 • eerlijke prijs (maandelijks abonnement)
 • geen

Gerelateerde berichten