Voedingsapps in vergelijking: de beste digitale voedingsdagboeken

Calorieënteller, afslankgroep of mobiel kookboek: naast talloze fitness-apps schieten bijna dagelijks nieuwe voedingsapps als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels is het besef doorgedrongen dat de juiste voeding een essentiële factor is voor trainingssucces. Daarom wenden …

Voedingsapps in vergelijking: de beste digitale voedingsdagboeken

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Voedingsapps in vergelijking: de beste digitale voedingsdagboeken

Calorieënteller, afslankgroep of mobiel kookboek: naast talloze fitness-apps schieten bijna dagelijks nieuwe voedingsapps als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels is het besef doorgedrongen dat de juiste voeding een essentiële factor is voor trainingssucces. Daarom wenden steeds meer sporters en mensen die willen afvallen zich tot elektronische ondersteuning voor hun voedingskeuzes. In dit artikel hebben we de vier beste voedingsapps voor verschillende toepassingsgebieden samengesteld en laten we de voor- en nadelen van elk zien.

Welke soorten voedingsapps zijn er?

Naast klassieke voedingsdagboeken zijn er ook praktische winkelhulpjes zoals Codecheck, die informatie over de ingrediënten van gescande producten weergeeft.

Is een voedingsapp ook nuttig voor bodybuilders?

Ja, want de juiste voeding speelt ook een doorslaggevende rol bij spieropbouw (oftewel aankomen). Een digitaal voedingsdagboek ondersteunt je onder andere bij het kiezen van voedingsmiddelen en het berekenen van de juiste hoeveelheden.

Wat kost een goede voedingstracker?

Een voedingstracker app hoeft niet per se duur te zijn. In dit artikel laten we je kennismaken met verschillende tools die je in de basisversie helemaal gratis kunt gebruiken.

1. MyFitnessPal – De voedingsapp voor statisticiLogo der MyFitnessPal Ernährungs App

Met de voedingstracker MyFitnessPal kun je je voedselinname loggen en je energieverbruik bepalen. De tool is veel meer dan een simpele calorieënteller, want hij berekent het optimale voedingsconcept voor je op basis van je persoonlijke informatie en doelen.

Naast calorieën, vet, koolhydraten en eiwitten worden ook waarden als vezels, suiker en cholesterol vermeld. Gedetailleerde informatie over uw vooruitgang wordt weergegeven in duidelijke diagrammen.

Verschiedenen Screenshots der MyFitnessPal Ernährungs App
Op basis van je invoer berekent de MyFitnessPal voedingsapp automatisch je vooruitgang en geeft deze weer in beschrijvende diagrammen.

Daarnaast houdt de app ook je conditie in de gaten: je kunt hem bijvoorbeeld koppelen aan een bijbehorende tracker of een geschikt sportprogramma samenstellen uit de ongeveer 350 oefeningen in de database.

Omdat het samen gewoon leuker is, kan MyFitnessPal ook gekoppeld worden aan profielen van vrienden. Zo kun je je successen delen en gemotiveerd blijven.

Goed om te weten: MyFitnessPal wordt gedistribueerd door de gelijknamige fabrikant MyFitnessPal Inc. dat sinds 2015 onderdeel is van sportkledinggigant Under Armor Inc.

Met meer dan 6 miljoen vermeldingen heeft MyFitnessPal momenteel ’s werelds grootste voedsel- en caloriedatabase. Als uw product er, tegen de verwachting in, niet bij zit, hoeft u alleen maar de streepjescode ervan te scannen en krijgt u onmiddellijk een volledige lijst met macronutriënten.

MyFitnessPal is beschikbaar voor Android en iPhone en kan gratis worden gedownload in de Google Play Store of de Apple Store. In de basisversie is de app echter niet vrij van reclame. Door een betaalde premium versie aan te schaffen, verdwijnt de vervelende reclame en krijg je er nog meer functies (bijvoorbeeld de voedingsanalyse) bij.

  • gedetailleerde analyses en statistieken
  • eenvoudige en zeer intuïtieve bediening
  • compatibel met talrijke wearables
  • grote database met vele voedingsmiddelen en talrijke fitnessoefeningen
  • niet reclamevrij in de basisversie
  • registratie bij de aanbieder vereist voor gebruik

2. yazio – het praktische alles-in-één voedingsdagboekLogo der Yazio Ernährungs App

De food tracker Yazio analyseert ook uw voeding en gebruikt een grote database met meer dan een miljoen voedingsmiddelen. U kunt gemakkelijk ontbrekende items toevoegen met behulp van de barcodescanner. Zo ziet u in één oogopslag welke producten de calorielimieten overschrijden of welke uit het menu geschrapt of juist opgenomen moeten worden.

Ook voor uw sportprestaties, die u in uw voedingsdagboek kunt tellen, zijn passende vermeldingen beschikbaar. De app houdt ook uw lichaamswaarden bij en toont uw successen in een duidelijk diagram.

Yazio berekent automatisch koolhydraten, calorieën, vet en eiwitten en registreert de resultaten in je statistieken. In principe is voor gebruik geen registratie vereist.

Maar om individuele doelen te stellen en voorkeursdiëten te selecteren (bijv. “gewichtsvermindering”, “koolhydraatarm”, “vetarm” of “eiwitrijk”) moet je een persoonlijk profiel aanmaken. Afhankelijk van de selectie definieert Yazio vervolgens een dieetplan dat rekening houdt met het aantal calorieën en de verhouding voedingswaarde. Natuurlijk kunt u de waarden ook handmatig instellen als dat nodig is.

Verschiedenen Screenshots der Yazio Ernährungs App
De Yazio-app maakt voor jou een individueel dieetplan dat rekening houdt met zowel de voedingswaardeverhouding als het aantal calorieën.

De basisversie van Yazio is gratis beschikbaar voor iOS en Android, maar is hinderlijk met vervelende reclame. Daarnaast is de app ook beschikbaar in een pro-versie, die alleen beschikbaar is in combinatie met een betaald abonnement. Deze verwijdert niet alleen alle reclame, maar biedt ook tal van extra functies, zoals kant-en-klare dieetplannen, allerlei heerlijke recepten en nog meer analyses en statistieken.

  • geen registratie vereist voor gebruik (behalve voor persoonlijk profiel)
  • gedetailleerde evaluaties en statistieken
  • ook geschikt voor beginners
  • betaalbare Pro-versie met veel nuttige extra functies
  • de basisversie is niet vrij van reclame

3. codecheck weet wat er in zitLogo von Codecheck

Is mijn eten veganistisch of vegetarisch? Hoeveel suiker bevat het en is het lactose- of glutenvrij? Als je vaak met dergelijke vragen wordt geconfronteerd, is Codecheck precies de juiste app voor jou. Met de camera van je gsm scan je de barcode van je product en kom je meteen te weten welke ingrediënten en micronutriënten het bevat.

In tegenstelling tot andere trackers herkent de app niet alleen voedsel, maar analyseert hij ook tal van andere producten, zoals cosmetica. Het hart van de app is de enorme database met enkele miljoenen vermeldingen. Als een product geen barcode heeft, kun je het direct in de database opzoeken.

3.1 Rood gemarkeerde producten moet je zo mogelijk vermijden

Een voedingswaarde stoplicht in Codecheck geeft informatie of het product past in je huidige voedingspatroon en hoe het er qua ingrediënten uitziet. Rood staat voor stoffen waarvan vermoed wordt dat ze kanker of allergieën veroorzaken. Groen daarentegen duidt op ongevaarlijke ingrediënten.

Frau scannt Produkt mit Codecheck
Codecheck scant niet alleen de inhoud van voedsel, maar analyseert ook tal van andere producten, zoals cosmetica.

Daarnaast biedt de app tal van andere instel- en filtermogelijkheden. Voer bijvoorbeeld het zoutgehalte of de hoeveelheid verzadigde vetzuren in en geef aan of je alleen duurzame palmolie accepteert of deze in het algemeen wilt vermijden.

Filteren op biologisch, merken of beoordelingen is ook mogelijk. Codecheck heeft ook een functie die mensen met een allergie waarschuwt voor ongeschikte producten.

Goed om te weten: Codecheck zegt voor het samenstellen van productinformatie samen te werken met tal van gerenommeerde experts en organisaties, waaronder Greenpeace en de Bund für Umwelt- und Naturschutz.

De basisversie van Codecheck is gratis te downloaden in de Google Play Store of de Apple Store, maar ook hier moet je advertenties dulden. Voor een eenmalig bedrag van een kleine 9 euro kun je ze verwijderen. Via de praktische in-app aankoopfunctie kunt u geselecteerde producten ook rechtstreeks bij deelnemende winkels bestellen.

  • geen registratie vereist voor gebruik (behalve voor persoonlijk profiel)
  • veel filteropties
  • grote database met enkele miljoenen items
  • gedetailleerde informatie over ingrediënten van voedingsmiddelen en cosmetica
  • niet reclamevrij in de basisversie
  • scanner herkent het product vaak niet

1.4 Noom – De voedingsadviseur voor uw portemonnee

Noom is de voeding tracking app voor al diegenen die zich vast voorgenomen hebben om voortaan wat meer aandacht aan hun voeding te besteden. De tool is gebaseerd op een concept dat meer bewegen en bewuster eten combineert. Het doel is niet alleen om calorieën te tellen, maar ook om gewoontes te veranderen, wat ook bijdraagt aan een gezondere levensstijl op de lange termijn.

Daartoe gebruikt Noom onder meer een stoplichtsysteem waarmee het voedsel beoordeelt. Appels, tomaten, avocado’s, eieren of koffie krijgen bijvoorbeeld een “groene” of “gele” beoordeling, terwijl pizza, wijn of rundvlees een “rode” beoordeling krijgen.

Elke gebruiker heeft een persoonlijk caloriebudget dat rekening houdt met leeftijd, geslacht en activiteitsniveau (en enkele andere factoren). Voedsel met weinig calorieën (“groen”) verdient de voorkeur, terwijl “rood” voedsel met mate moet worden geconsumeerd.

Noom biedt elke gebruiker ook een persoonlijke gezondheidscoach om vragen te beantwoorden of tips te geven. Volgens de aanbieder hebben alle coaches een academisch diploma en een geldig gezondheidscertificaat of kunnen ze meer dan 2000 uur aantonen als personal- of groepstrainer of yogadocent. Je hebt ook toegang tot een groepschat waar je je vooruitgang kunt delen met andere gebruikers.

In de gratis versie kun je maaltijden invoeren en de resterende calorieën voor de dag berekenen op basis van activiteit. Voor al het andere moet je echter diep in de buidel tasten. Coaching en gedetailleerde achtergrondinformatie zijn beschikbaar vanaf ongeveer 10 euro per maand, terwijl afslankcursussen beginnen bij iets minder dan 40 euro.

  • gepersonaliseerde plannen met individuele coaching
  • ontworpen voor succes op lange termijn
  • Zeer uitgebreide gewichtsverlies app
  • 24 uur per dag ondersteuning
  • Cursussen relatief duur

Goed om te weten: Het Bondscentrum voor Voeding (BZfE) biedt met “Was ich esse” ook een eigen app aan, die gebaseerd is op de voedingspiramide en werkt met de handmaat als portiemodel.

Meer apps voor gezond leven vindt u hier:

Gerelateerde berichten