Slaap apps: Val beter in slaap met je mobiele telefoon

We merken meestal pas hoe belangrijk rustgevende slaap is als het ons problemen oplevert. Terwijl sommige mensen in slaap vallen zodra hun hoofd het kussen raakt, liggen anderen nachtenlang te woelen en te draaien. Toch …

Slaap apps: Val beter in slaap met je mobiele telefoon

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Slaap apps: Val beter in slaap met je mobiele telefoon

We merken meestal pas hoe belangrijk rustgevende slaap is als het ons problemen oplevert. Terwijl sommige mensen in slaap vallen zodra hun hoofd het kussen raakt, liggen anderen nachtenlang te woelen en te draaien. Toch is voldoende nachtrust onmisbaar voor de gezondheid en de prestaties. Een slaap-app helpt je te ontspannen door middel van geluiden en zo sneller naar dromenland te glijden. In dit artikel presenteren we de beste tools voor Android en iPhone.

Hoeveel slaap heeft een mens nodig?

Daar is geen vuistregel voor. Voor een gemiddelde volwassene ligt de aanbevolen hoeveelheid slaap echter tussen zeven en negen uur.

Wanneer worden slaapstoornissen gevaarlijk?

Als u slechts sporadisch last hebt van problemen met inslapen of doorslapen, kunt u door enkele gedragsveranderingen voor een rustige nacht zorgen. Als ze echter langere tijd aanhouden, is het raadzaam een arts te raadplegen.

Wat is een slaap-app?

Slaapapps helpen je in slaap te vallen met rustgevende geluiden. Dit kunnen bijvoorbeeld muziek of natuurgeluiden zijn, maar ook een rustgevende stem.

1. waarom is voldoende slaap zo belangrijk?

In een notendop: we kunnen eenvoudigweg niet zonder slaap. Tijdens de slaap verwerken we wat we overdag hebben meegemaakt en nieuwe ervaringen die we hebben opgedaan. Onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat mensen die regelmatig meer dan acht uur slapen een gemiddelde levensverwachting van 5 jaar langer hebben. We reageren op een slaaptekort niet alleen met prikkelbaarheid, een verminderd geestelijk vermogen en concentratiestoornissen. Op middellange termijn kan het zelfs leiden tot aanzienlijke lichamelijke en geestelijke beperkingen (bijvoorbeeld depressie, stofwisselingsstoornissen of hoge bloeddruk).

Voldoende en gezonde slaap heeft daarom over het algemeen een positief effect op ons dagelijks leven en ons leven. Gereguleerde slaap verbetert de algemene lichamelijke en geestelijke conditie. En het beste is dat wie voldoende (maar niet te veel) slaapt, zelfs gemakkelijker afvalt.

Hoe slaapapps kunnen helpen zie je in de volgende video:

2. de beste apps om in slaap te vallen op een rijtje

2.1 Relax Melodies – in slaap vallen en ontspannen met muziek

Mit der Einschlafhilfe-App Relax Melodies besser einschlafen
Muziek om bij in slaap te vallen: isochrone tonen stimuleren hersengolven.

Ontspannende muziek blijkt een positief effect te hebben op slaappatronen. Met de rustige klanken van Relax Melodies laat je het stressvolle dagelijkse leven gewoon achter je. De gratis app bevat verschillende geluiden, waaronder het geluid van de zee, regendruppels, katenspinnen of onweer, waaruit je je eigen persoonlijke ontspanningsgeluid kunt samenstellen. U kunt uw favoriete geluiden gemakkelijk opslaan als favorieten en ze snel openen wanneer u ze nodig hebt.

Op de startpagina van Relax Melodies vind je verschillende geluiden op kleine kaartjes voor een nachtelijke hemel. Je kunt ze aan- en uitzetten door op de betreffende geluidskaart te tikken. Veeg naar links voor toegang tot de isochrone en binaurale geluiden (deze laatste vereisen echter een koptelefoon).

Je kunt je ook gewoon laten verrassen door een willekeurige generator: Je hoeft alleen maar met je smartphone te schudden. Voor iedereen die ’s ochtends graag zachtjes wordt gewekt, biedt Relax Melodies ook een praktische wekker met de functie Alarm & Timer.

Goed om te weten: Isochrone tonen beïnvloeden hersengolven. Ze bestaan uit gepulseerde tonen die zeer snel en met een constante frequentie achter elkaar worden afgespeeld. Daardoor klinkt het geluid en vervaagt het zeer snel. Binaurale tonen daarentegen worden gebruikt om concentratie en slaap te bevorderen.

De app is gratis beschikbaar voor iOS en Android in de respectievelijke stores. Je kunt nog meer geluiden krijgen in de premium versie voor iets minder dan 2,70 euro, en dan heb je geen last van vervelende advertenties.

2.2 Val beter in slaap met Calm – meditatie en slaap

Screenshot der Einschlafhilfe-App Calm
Meer dan alleen een slaap-app: Calm biedt naast verschillende muziekstukken ook verhalen, kinderverhalen en natuurverhalen
.

Calm – Meditatie en Slaap is een van de pioniers in de categorie ontspanningsapps. Zodra je hem opent, word je ondergedompeld in een nieuwe wereld, want in plaats van een kleurrijk en overladen menu, word je begroet met rustgevende sfeerbeelden zoals wolken in de lucht of weidse landschappen. Deze worden akoestisch begeleid door passende geluiden (bijvoorbeeld vogelgezang, een knapperend kampvuur of het ruisen van een beekje). Natuurlijk kunt u alle instellingen naar wens aanpassen of helemaal uitschakelen als dit alles u te veel gedoe oplevert tijdens het ontspannen.

Op de startpagina vindt u naast de knop“Home” ook de onderdelen“Slaap“,“Meditatie“,“Muziek” en“Meer“. Achter die laatste staat het menu waarmee u onder meer kunt aangeven of u ook Engelstalige inhoud wilt openen. De categorieën zijn thematisch gesorteerd. Onder“Slaap” vindt u bijvoorbeeld verschillende muziekstukken, maar ook verhalen, kinderverhalen en natuurverhalen.

Daarnaast biedt Calm diverse meditatie-instructies waarmee u bijvoorbeeld stress kunt beheersen, uw concentratie kunt trainen of gewoon beter kunt slapen. Onder “Calm Body” heb je ook toegang tot verschillende video tutorials en ademhalingsoefeningen.

Calm is geen slaap-app in de ware zin van het woord, maar toch een prachtig programma om in slaap te vallen. Er hangt wel een prijskaartje aan: na een proefperiode van 7 dagen betaal je automatisch 60 USD (ongeveer 53 euro) voor een jaarabonnement.

Goed om te weten: De voorleesstemmen in Calm omvatten zelfs enkele prominente sprekers zoals acteurs Sebastian Koch en Matthew McConaughey.

2.3 Meditatie in plaats van muziek om bij in slaap te vallen: Deep Sleep met Andrew Johnson

Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kun je jezelf in slaap mediteren met Deep Sleep van de Schotse zelfhulpgoeroe Andrew Johnson. Zijn donkere monotone stem zou niet alleen een extreem kalmerend effect hebben, maar de app leidt dus ook tot een diepere en stevigere slaap op de lange termijn.

https://www.youtube.com/watch?v=k5teK0CInkE

Druk gewoon op de afspeelknop wanneer u klaar bent om in slaap te vallen en laat u door meditatieve instructies en ademhalingstechnieken voor spierontspanning leiden naar een goede nachtrust. Volgens Johnson kan met de opname een dieper en natuurlijker slaappatroon worden bereikt. Maar om dit te bereiken moet er minstens drie weken lang elke avond naar geluisterd worden. Voorwaarde hiervoor is natuurlijk dat u in het algemeen openstaat voor meditatieve oefeningen.

Helaas bevat de app tot nu toe slechts één meditatiesequentie, waardoor hij in het begin heel effectief is, maar na verloop van tijd misschien nog maar beperkt helpt. Voor beginners en al diegenen die gemakkelijker in het rijk der dromen kunnen glijden, begeleid door een aangename stem, is Deep Sleep echter precies het juiste.

Gerelateerde berichten