Android-bestandsbeheer: de beste gratis apps in de test

Elk besturingssysteem gebruikt een voorgedefinieerd bestandssysteem om inhoud te beheren, en Android is daarop natuurlijk geen uitzondering. Een goed bestandsbeheer zou inmiddels standaard moeten zijn op smartphones en tablets, maar soms ontbreekt het zelfs op …

Android-bestandsbeheer: de beste gratis apps in de test

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Android-bestandsbeheer: de beste gratis apps in de test

Elk besturingssysteem gebruikt een voorgedefinieerd bestandssysteem om inhoud te beheren, en Android is daarop natuurlijk geen uitzondering. Een goed bestandsbeheer zou inmiddels standaard moeten zijn op smartphones en tablets, maar soms ontbreekt het zelfs op gloednieuwe toestellen volledig. Gelukkig is er een hele reeks gratis alternatieven van derden waarmee je de controle over je gegevenschaos terug kunt krijgen. In dit artikel laten we je kennismaken met de beste gratis bestandsbeheerders voor Android en laten we je zien welke functies ze bieden.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een bestandsbeheerder op Android?

Android-bestandsbeheerders helpen u niet alleen de bestandsstructuur te visualiseren, maar maken ook een eenvoudig en intuïtief beheer mogelijk.

Waarom zou ik een bestandsbeheerder van derden voor Android gebruiken?

Vooraf geïnstalleerde bestandsbrowsers tonen meestal slechts een deel van de beschikbare bestanden of hebben een beperkt aantal functies. Met een externe bestandsbeheerder kunt u meer uit uw apparaat halen en krijgt u meer controle over uw gegevens.

Heb ik ook toegang tot Windows netwerkbronnen met een bestandsbeheerder voor Android?

Ja, dit is mogelijk. Voorwaarde is wel dat beide apparaten zich in hetzelfde netwerk bevinden en dat de mappen op de pc ook worden gedeeld.

1. wat de eigen bestandsverkenners doen

Sinds versie 6.0 (Marshmallow) heeft Android zijn eigen bestandsbeheerder geïntegreerd. Daarvoor waren altijd tools van derden nodig voor toegang in stock Android. In sommige Android-interfaces is dit bewust goed verstopt of verborgen achter een alternatief van de smartphonefabrikant. In de regel vindt u het programma echter in de systeeminstellingen onder “Geheugen & USB -> Intern geheugen”.

Via het geïntegreerde Android-bestandsbeheer kunt u bestanden kopiëren, verwijderen, verplaatsen of delen met andere gebruikers. Het comfort en de vormgeving zijn echter discutabel.

Samsung’s eigen vooraf geïnstalleerde bestandsbeheerder, die verborgen zit achter het pictogram “Mijn documenten”, isal even rudimentair. Het biedt wel de belangrijkste tools, waaronder een eenvoudige ZIP-functie en cloud-integratie met Samsung, Google en Microsoft, maar daar blijft het bij. U zult tevergeefs zoeken naar een Dropbox-verbinding of lokale Samba-shares, evenals uitgebreide pakketondersteuning.

Goed om te weten: Root-toegang is standaard uitgeschakeld in Android, maar inmiddels kunnen veel bestandsbrowser-apps ook op niet-gerootte toestellen worden geïnstalleerd met de bijbehorende lees- en schrijfrechten.

2 De beste gratis bestandsbeheerders voor Android in vergelijking

Hier vindt u een overzicht van enkele aanbevolen bestandsbeheerders:

2.1 ASTRO File Manager voor Android – Vertrouwd comfort

De ASTRO bestandsbeheerder is een van de bekendste bestandsbeheer-apps voor Android en niet zonder reden een van de populairste. Naast alle belangrijke basisfuncties zijn ook een tekst- en beeldviewer en verschillende weergaven beschikbaar. Daartoe behoren een lijstweergave en een detailweergave waarmee u uitgebreide informatie kunt bekijken (bijvoorbeeld de bestandsgrootte).

De ASTRO File Manager wordt in deze video geïntroduceerd:

https://www.youtube.com/watch?v=UwRuiEHE78c

Het ASTRO-bestandsbeheer biedt het vertrouwde comfort van de Explorer-weergave op de pc. Bestanden kunnen worden verplaatst naar andere mappen of gekopieerd van de SD-kaart, hernoemd of verwijderd door ze simpelweg te verslepen. Daarnaast maakt de tool ook samenwerking mogelijk met verschillende cloudopslagapparaten, zoals Dropbox of Google Drive.

U kunt de opgeslagen bestanden ook gemakkelijk verzenden via e-mail of Messenger. De ASTRO bestandsbeheerder is ook beschikbaar in het Duits. Helaas werkt het, zoals bij de meeste gratis programma’s, niet geheel reclamevrij.

2.2 Meer ruimte op de smartphone met Google Files

Screenshot des Google Files Dateimanager für Android
Files van Google houdt het bestandssysteem ook op minder krachtige apparaten netjes.

Met Files (voorheen bekend als “Google Files Go”) biedt Google zijn eigen Android-bestandsbeheerder voor het beheer van je bestanden. Het praktische hulpje is gemaakt in verband met het werk aan het nieuwe besturingssysteem “Android Go”, dat is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten met weinig RAM en opslag. Met speciaal aangepaste apps zoals Files by Google is meer ruimte te creëren op de smartphone.

De software detecteert niet alleen dubbele bestanden, maar stelt op basis van de gebruiksfrequentie ook toepassingen voor die je eigenlijk zou kunnen verwijderen. U kunt uw bestanden collectief in een lijst laten weergeven en ze vervolgens filteren op basis van verschillende criteria (bijvoorbeeld datum of opslaglocatie). Het pakket wordt gecompleteerd door de praktische “Wi-Fi Direct”-functie, waarmee u ook zonder internetverbinding inhoud tussen twee eindapparaten kunt overbrengen.

2.3 Eenvoudige gegevensuitwisseling met de CX File Explorer

Die Ansicht des Hauptspeichers im CX File Explorer APK
De gereduceerde indruk van de CX File Explorer is bedrieglijk: de tool komt zelfs met een eigen app manager.

Een duidelijke gebruikersinterface, cloudondersteuning en een groot aantal functies: dat zijn de belangrijkste gegevens van CX File Explorer. De Engelstalige tool is volledig gratis te gebruiken en beheerst alle elementaire handelingen voor bestandsbeheer. Gelukkig komt het zelfs met een geïntegreerde inpakfunctie en een eigen app-manager.

Het huidige geheugengebruik wordt standaard weergegeven in het hoofdvenster. Zo weet u in één oogopslag hoeveel ruimte foto’s, video’s of audiobestanden innemen op uw interne geheugen of SD-kaart. Desgewenst toont CX File Explorer u ook een lijst met de grootste geheugenvreters, die u vervolgens kunt verwijderen door er simpelweg op te tikken.

U kunt uw cloudopslag koppelen via FTP, SMB of WebDAV. Bovendien kunt u in een paar eenvoudige stappen de mapstructuur van Android delen met een pc in hetzelfde WLAN. U hebt dan gemakkelijk toegang via de adresbalk van uw browser – perfect voor ongecompliceerde gegevensuitwisseling.

2.4 De naam zegt het al: Eenvoudig bestandsbeheer

Die App "Schlichter Dateimanager" gibt es auch auf deutsch
De naam zegt het al bij de app “Simple File Manager”: het programma bevat alleen de kernfuncties en doet het zonder overbodige toeters en bellen.
.

Bij de gratis app “Schlichter Dateimanager” zegt de naam alles. De software maakt vooral indruk door zijn eenvoud en biedt alleen de kernfuncties zonder veel poespas. Dit is vooral bedoeld om al die gebruikers aan te spreken die geen overbelaste schermen willen of geavanceerde functies zoals toegang op afstand nodig hebben.

De app verwerkt alle gangbare bestandsbewerkingen en kan ook ZIP-archieven in- en uitpakken. Het kan ook tekstdocumenten openen of bestanden en mappen verbergen. U kunt uw favoriete mappen opslaan in de Favorieten voor toegang op . Als u een bestand wilt wijzigen, kan de app er automatisch een back-up van maken voordat u actie onderneemt.

Eenvoudig of niet: u kunt zich uitleven met het kleurenschema volgens uw voorkeuren en uw “Simple File Manager” dat beetje extra geven. Bijzonder praktisch is ook de (un)lock-functie met behulp van de vingerafdruksensor. Zo zorgt u ervoor dat onbevoegden niet in uw privédocumenten kunnen snuffelen.

2.5 Total Commander voor Android – De professionele tool

File mit dem Total Commander für Android zusammenführen
Total Commander for Android verwerkt niet alleen de gebruikelijke basisbewerkingen, maar kan ook bestanden samenvoegen.

De Android-versie van de desktop-bestandsbeheerder Total Commander zou zelfs bij veeleisende gebruikers vrij snel moeten groeien. Naar onze mening is de tool momenteel een van de beste bestandsbeheerders die beschikbaar zijn voor Android. Het is echter minder geschikt voor beginners vanwege de complexiteit.

Natuurlijk worden alle kernbewerkingen (kopiëren, verplaatsen of verwijderen van hele mapstructuren) ondersteund.Een functie voor het comprimeren van bestanden is ook al geïntegreerd . Daarnaast kan Total Commander ook overweg met archieven en heeft het een krachtige zoekfunctie die zelfs zinnen en woorden binnen tekstdocumenten kan vinden.

In tegenstelling tot andere bestandsbeheerders toont Total Commander standaard ook alle verborgen bestanden en mappen met een punt in het bestandssysteem. U hebt ook de mogelijkheid om met twee bestandslijsten te werken, die u afzonderlijk kunt instellen en aanpassen aan de oriëntatie van uw apparaat.

De tool wordt nogmaals gepresenteerd in de volgende video:

E-mail, Bluetooth en diverse sociale media zijn beschikbaar als transmissiekanalen. Met behulp van de talrijke beschikbare plug-ins kan de software bovendien worden uitgebreid met een hele reeks extra functies (bijvoorbeeld diverse cloud-integraties, Windows-interfaces of FTP-overdracht).

Gerelateerde berichten