De beste gratis rekenmachine-apps in één oogopslag

Wiskunde is een moeilijke onderneming en stelt niet alleen leerlingen en studenten voor uitdagingen. Want ook in het dagelijks werk brengen ingewikkelde berekeningen ons telkens weer tot het uiterste. Hoewel de voorgeïnstalleerde rekenmachine op je …

De beste gratis rekenmachine-apps in één oogopslag

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. De beste gratis rekenmachine-apps in één oogopslag

Wiskunde is een moeilijke onderneming en stelt niet alleen leerlingen en studenten voor uitdagingen. Want ook in het dagelijks werk brengen ingewikkelde berekeningen ons telkens weer tot het uiterste. Hoewel de voorgeïnstalleerde rekenmachine op je smartphone eenvoudige wiskundeproblemen kan oplossen, zijn de standaardfuncties meestal niet voldoende voor complexere problemen. Wij hebben in de app-stores rondgekeken naar alternatieven en presenteren in dit artikel de beste gratis rekenmachine-apps voor iPhone en Android.

Waarom heb ik een rekenmachine-app nodig?

De voorgeïnstalleerde rekenmachine op gewone smartphones is meestal niet voldoende voor complexere taken (bijvoorbeeld wetenschappelijke berekeningen). Rekenmachine-apps bieden een veel groter scala aan functies en kunnen soms zelfs grafieken of natuurkundige en scheikundige vergelijkingen weergeven.

Kan ik met een rekenmachine-app ook eenheden omrekenen?

Ja, alle apps die in dit artikel worden gepresenteerd (behalve de Smart Hide Calculator) kunnen verschillende eenheden omrekenen.

Bieden de gratis tools dezelfde reeks functies als de commerciële programma’s?

De hier gepresenteerde apps doen qua functieaanbod niet onder voor de betaalde concurrentie en sommige bieden zelfs diverse extra functies.

1. NT Calculator: de gratis pro-versie

Met NT Calculator voer je alle berekeningen die je nodig hebt voor het dagelijks leven uit in één app. Het maakt niet uit of de taak een wetenschappelijke functie is, het omzetten van eenheden, hoekfuncties of snelheidsberekeningen.

Er zijn geen extra rechten nodig om de NT Calculator te installeren. De rekentypes zijn verdeeld in de twee categorieën “Calculator” en “Converter”. Alle invoer wordt vastgelegd in de geschiedenis, die standaard wordt geleegd telkens als de app wordt afgesloten. Indien nodig heb je echter ook de mogelijkheid om het automatisch wissen in de instellingen uit te schakelen.

Naast de standaard rekenmachine, die de basisfuncties zoals optellen, aftrekken of vermenigvuldigen ondersteunt, bevat de app ook de volgende functies:

 • In decategorie “Rekenmachine”: Wetenschappelijk, Leen, Radix, Datum, Tijd.
 • In de categorie “Converter”: Oppervlakte, Hoek, Energie, Gegevens, Lengte, Brandstof, Druk, Temperatuur, Snelheid, Tijd, Gewicht, Volume.

Via de instellingen bepaal je welke van deze weergaven je wilt zien als je de app opstart. Je kunt de NT Calculator voor Android en iPhone gratis downloaden in de betreffende store. Nog een pluspunt: de app heeft gelukkig geen reclame.

 • veel verschillende rekenmachines en omrekenaars
 • duidelijk design
 • slechts gedeeltelijk vertaald in het Duits
 • geen tekenen en oplossen van vergelijkingen mogelijk

2 HiEdu wetenschappelijke rekenmachine: He-570: De alleskunner voor Android

HiEdu Scientific Calculator: He-570 is een eenvoudige maar zeer krachtige tool met meer dan 1000 wiskundige formules (voortdurend bijgewerkt en aangevuld). Wanneer je de app voor het eerst start, kies je welk type rekenmachine je wilt gebruiken. Je kunt kiezen tussen de standaard rekenmachine en een wetenschappelijke rekenmachine inclusief een unit converter en fysische en chemische formules. Het is ook mogelijk om vergelijkingen te tekenen en op te lossen, en met de app kun je ook foutieve invoer corrigeren.

U kunt uw invoer en de berekeningsgeschiedenis in HiEdu opslaan en op een later tijdstip opnieuw selecteren en bewerken. De lay-out van de app is bewust wetenschappelijk gehouden om wiskundige invoer zo gemakkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken. Bovendien kan de vormgeving perfect worden aangepast aan je wensen met behulp van verschillende thema’s. Het enige nadeel is dat de HiEdu Scientific Calculator: He-570 momenteel alleen beschikbaar is als versie voor Android.

 • bevat meer dan 1000 verschillende formules
 • fysische en chemische berekeningen mogelijk
 • ontwerp aanpasbaar met behulp van thema’s
 • tekenen en oplossen van vergelijkingen
 • alleen beschikbaar voor Android

3. Kalkules Wetenschappelijke Rekenmachine: De wetenschappelijke rekenmachine

Screenshot der Kalkules Taschenrechner-App
Kalkules rekenmachine app: De elementen binnen het rekenproces kunnen worden aangeklikt en uitdrukkingen of resultaten kunnen zo worden hergebruikt.

Kalkules Scientific Calculator is een uitgebreide wetenschappelijke rekenmachine die vooral gericht is op scholieren en studenten, maar ook softwareontwikkelaars behoorlijk goed van pas komt in hun dagelijkse werk. De app berekent complexe uitdrukkingen met constanten, variabelen, haakjes en functies, tekent grafieken en biedt een geschiedenis voor reeds uitgevoerde berekeningen.

U kunt ook kiezen of u wilt werken met het binaire, decimale, hexadecimale of octale getallenstelsel. Bovendien wordt Kalkules geleverd met een uitgebreide verzameling formules voor twee- en driedimensionale ruimte. De elementen binnen het rekenproces kunnen worden aangeklikt en uitdrukkingen of resultaten kunnen zo opnieuw worden gebruikt. Calcules toont zeer lange resultaten in de vorm van wetenschappelijke notaties. Naast de Android app is de tool ook beschikbaar als versie voor de Windows 10 desktop.

 • Berekeningen in het binaire, decimale, hexadecimale of octale getallenstelsel
 • uitgebreide verzameling formules
 • zonder reclame
 • alleen beschikbaar voor Android

4 Gratis grafische rekenmachine 2: de ongecompliceerde kantoortool

Free Graphing Calculator 2 herunterladen
Naast de gebruikelijke rekenkundige functies en exponentiaties berekent de Free Graphing Calculator 2 onder meer ook wortels, logs, absolute waarden en factorialen en kan hij tot vier (parametrische) vergelijkingen tegelijk plotten.

De Free Graphing Calculator 2 voor iOS en Android is een krachtige, flexibele rekenmachine-app die vooral indruk maakt door zijn gebruiksgemak. Naast de gebruikelijke rekenkundige functies en exponentiaties berekent de tool onder meer ook wortels, logs, absolute waarden en factorialen, en kan hij tot vier (parametrische) vergelijkingen tegelijk opnemen. Het kan ook worden gebruikt om impliciete functies, zoals x ^ 2 + y ^ 2-4 = 0 te grafieken. Alle grafieken zijn duidelijk gelabeld. Indien gewenst kan de Free Graphing Calculator 2 ook wortels en snijpunten vinden.

Bijzonder praktisch is ook de geïntegreerde encyclopedie, die u bereikt via de knop met het boeksymbool. Hier vindt u uitleg over talrijke wiskundige en natuurkundige feiten. De eenheidsconverter rekent snel en eenvoudig waarden om uit de gebieden versnelling, oppervlakte, dichtheid, druk, snelheid, temperatuur, afstand, energie, kracht, massa, tijd en volume. Met behulp van de statistiekfunctie kunt u histogrammen, box-, whisker- of spreidingsdiagrammen en statistische verdelingen maken. Het enige nadeel van de overigens zeer succesvolle app is dat de Free Graphing Calculator 2 momenteel alleen in het Engels beschikbaar is.

 • eenvoudige bediening
 • Tekenen van grafieken mogelijk
 • Geïntegreerd lexicon met wiskundige en natuurkundige feiten
 • App alleen beschikbaar in het Engels
 • Niet compatibel met de Apple Watch

5 Smart Hide Calculator: de app die (ook) kan rekenen

Screenshot der Smart Hide Calculator Taschenrechner App
De Smart Hide Calculator voert niet alleen wiskundige bewerkingen uit, maar dient ook als verstopplek voor je belangrijke documenten, foto’s, wachtwoorden, games en bestanden.

De gratis Smart Hide Calculator is een volledig functionele rekenmachine die een geheim verbergt. Want de app voert niet alleen wiskundige bewerkingen uit, maar dient ook als verstopplek voor je belangrijke documenten, foto’s, wachtwoorden, spelletjes en bestanden. Noch het pictogram, noch de naam “Calculator” doen vermoeden dat dit geen gewone rekenmachine is. De Smart Hide Calculator onthult zijn inhoud alleen aan degenen die de verborgen functies kennen.

Na de eerste start stelt u een wachtwoord naar keuze in, dat u eenvoudig invoert via het numerieke toetsenbord van uw mobiele telefoon (operators worden ook ondersteund) en bevestigt met“=“. Vervolgens voert u de formule opnieuw in, inclusief het “=” teken, om toegang te krijgen tot het geheime menu. Hier kunt u nu uw bestanden, documenten, video’s of foto’s verbergen door op“Hide Files” te tikken. Daarna zijn ze niet meer buiten de app te vinden. Door nogmaals dezelfde code in te voeren, opent het menu en kunt u uw inhoud weer zichtbaar maken via“Unhide Files“.

 • Dubbele functie als rekenmachine en slimme verstopplek voor bestanden, documenten en media
 • Gemakkelijk in gebruik
 • werkt niet met alle Android versies
 • Alleen beschikbaar voor Android

Gerelateerde berichten