Apps voor het herkennen van planten: Planten herkennen via smartphone

Heeft u tijdens uw wandeling vaak onbekende planten ontdekt en zich afgevraagd wat daar nu precies groeit? Of misschien wil je gewoon weten of het onkruid waarvan je denkt dat het een onkruid is, ook …

Apps voor het herkennen van planten: Planten herkennen via smartphone

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Apps voor het herkennen van planten: Planten herkennen via smartphone

Heeft u tijdens uw wandeling vaak onbekende planten ontdekt en zich afgevraagd wat daar nu precies groeit? Of misschien wil je gewoon weten of het onkruid waarvan je denkt dat het een onkruid is, ook echt een onkruid is of wat de naam is van de vaste plant die zo mooi bloeit in je bloembed. Een app voor plantenidentificatie helpt je om allerlei planten te identificeren zonder specialistische kennis. In dit artikel laten we je kennismaken met verschillende tools voor Android en iPhone en hun functies.

Hoe werkt een app voor het identificeren van planten?

Om een plant te identificeren, moet je er een foto van maken met de camera van je smartphone. De app vergelijkt de foto vervolgens met een bestaande database.

Kan ik een app ook gebruiken om plantenziekten te identificeren?

Ja. De Plantix-software, die we hieronder presenteren, identificeert plantenziekten met kunstmatige intelligentie (AI) en helpt je de juiste behandeling te vinden.

Hoeveel kost een plantendetectie-app?

De apps uit dit bericht zijn allemaal gratis te downloaden en te gebruiken.

1. Pl@ntNet: planten identificeren met behulp van foto’s

De gratis plantenidentificatie-app Pl@antNet is een gezamenlijk project van verschillende onderzoeks- en onderwijsinstellingen. De tool herkent niet alleen inheemse, maar ook geïntroduceerde nuttige en wilde planten die in ons land groeien. Om een plant te identificeren, maak je er een foto van met de camera van je smartphone. Deze wordt vervolgens vergeleken met een referentiedatabase die momenteel meer dan 4.100 verschillende plantensoorten bevat en voortdurend groeit.

https://www.youtube.com/watch?v=WzkrAldm8CA

Pl@ntNet geeft onder meer informatie over de bloemen, bladeren, stengels en vruchten. Eventueel kun je ook de foto’s van de planten in de app opslaan en ze later identificeren. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld op paden bent zonder internetverbinding. Daarnaast biedt Pl@ntNet ook een uitgebreide encyclopedie en een levendige community, die je graag helpt als je vastloopt bij het identificeren van een plant.

De app is voor iOS en Android te downloaden in de betreffende store en is gelukkig geheel reclamevrij.

  • Uitgebreide database
  • Gebruiksvriendelijke interface
  • reclamevrij
  • bepaling op foto werkt niet altijd

2 AndyGreen: De gemeenschapstool

AndyGreen scoort vooral met zijn zeer actieve community (bestaande uit plantenexperts en leken), die vaak de spreekwoordelijke “redder in nood” blijkt te zijn. Maak een foto van de planten in kwestie en upload die samen met je vraag naar de community. Meestal krijgt u binnen enkele minuten antwoord. Je kunt ook de uitgebreide plantenencyclopedie gebruiken om zelf informatie te zoeken. Selecteer hiervoor de kenmerken van de plant die u zoekt en AndyGreen zoekt in de database naar geschikte treffers.

De app biedt ook een succesvolle leermodus waarmee je je kennis over planten kunt uitbreiden. Om lid te worden van de community en alle functies te gebruiken, moet je je echter wel registreren. AndyGreen is gratis beschikbaar voor iOS en Android en vereist geen vervelende reclame.

  • behulpzame, zeer actieve gemeenschap
  • reclamevrij
  • Registratie vereist voor deelname en gebruik van alle functies

3. kijk op de natuur: De encyclopedie voor flora en fauna

Tiere und Pflanzen erkennen mit der Naturblick App deutsch
De Naturblick-app kan naast planten ook dieren (waaronder zoogdieren, vogels en insecten) identificeren.

Met de Naturblick-app van het Museum für Naturkunde in Berlijn kun je verschillende wilde bloemen, bomen en kruiden identificeren. Daartoe voer je verschillende kenmerken in. Op basis daarvan presenteert de tool een selectie van resultaten, die je vervolgens kunt vergelijken met de plant in kwestie. Net als de vorige apps biedt Naturblick ook een beschrijvende encyclopedie met grote, kleurrijke foto’s, zodat je zelf de plant onder je neus kunt zoeken.

Naast planten kan de app ook dieren (waaronder zoogdieren, vogels en insecten) identificeren. Naturblick identificeert bijvoorbeeld vogels aan de hand van hun getjilp: neem het liedje op en de app vertelt je welke vogel het is. De foto-identificatie is momenteel nog in de ontwikkelings- of testfase en werkt daarom helaas niet altijd betrouwbaar. Naturblick is gratis te downloaden via Google Play en de Apple Store.

  • Gebruiksvriendelijke interface
  • ook geschikt voor kinderen
  • kan dieren en planten identificeren
  • vrij van reclame
  • identificatie door foto werkt niet altijd
  • is voornamelijk beperkt tot Berlijn en omgeving (bijv. wat betreft de gemeenschapsfuncties)

4 Plantix: plantenziekten analyseren via app

Zieke of door ongedierte aangetaste planten zijn de nachtmerrie van elke tuinier of boer. De bekroonde Plantix-app van de in Hannover gevestigde start-up Peat identificeert plantenziekten met kunstmatige intelligentie (AI) en helpt je de juiste behandeling te vinden. Na installatie vraagt de app naar je locatie en het soort planten dat je kweekt. In totaal kun je kiezen uit acht verschillende soorten groenten en fruit, waaronder zowel inheemse gewassen zoals aardappelen of uien als tropische gewassen zoals rijst of bananen.

Goed om te weten: Met de foto’s en informatie die de Plantix AI in de loop der tijd verzamelt, ontstaat geleidelijk de grootste database voor plantenziekten.

De met de smartphonecamera gemaakte beelden worden vervolgens geanalyseerd. Het Plantix neurale netwerk herkent typische patronen en wijst deze toe aan een specifieke ziekte. Het is ook mogelijk om uw groene probleemkind onder het tabblad“Ziekten” te vergelijken met een lijst van de meest voorkomende beschadigingen en ziekten. Daarnaast biedt de app een praktische“bemestingscalculator” voor boeren, waarmee u de optimale hoeveelheid stikstof, fosfor en kalium voor het veld kunt berekenen. Menselijk advies daarentegen is beschikbaar in de teeltgemeenschap.

Plantix is momenteel alleen beschikbaar voor Android. Volgens de ontwikkelaars wordt er al gewerkt aan een versie voor iOS.

  • Grote, voortdurend groeiende database
  • praktische mestcalculator voor boeren
  • momenteel alleen beschikbaar voor Android

Tip: De Natuur- en Biodiversiteitsbeschermingsunie Duitsland (kortweg NABU) stuurt ook een aantal apps om zoogdieren, vogels, insecten, enz. te identificeren. Meer informatie vindt u op de homepage van de NABU.

Gerelateerde berichten