Een vergelijking van nuttige waarschuwingsapps

Of het nu gaat om overstromingen, grote branden of terreur: wanneer zich in Duitsland een ramp voordoet, zijn radio en televisie natuurlijk de eerste plaatsen waar men terecht kan voor informatie. Maar met de toenemende …

Een vergelijking van nuttige waarschuwingsapps

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Een vergelijking van nuttige waarschuwingsapps

Of het nu gaat om overstromingen, grote branden of terreur: wanneer zich in Duitsland een ramp voordoet, zijn radio en televisie natuurlijk de eerste plaatsen waar men terecht kan voor informatie. Maar met de toenemende digitalisering worden ook smartphones en computers steeds belangrijker voor officiële gevarenmeldingen. Dankzij GPS kunnen ze worden gebruikt om waarschuwingen met grote nauwkeurigheid te verspreiden. Er zijn momenteel vier grote waarschuwingsapps in dit land, die wij u in dit artikel voorstellen.

Wat is een waarschuwingsapp en waarom heb ik die nodig?

Een waarschuwingsapp houdt je op de hoogte van actuele gevaren en dreigende situaties en is een nuttige aanvulling op televisie, radio en sirenes.

Over welke gevaar- en rampsituaties kunnen waarschuwingsapps informeren?

Afhankelijk van de app die u gebruikt, ontvangt u niet alleen meldingen over grote rampen zoals overstromingen of stormen, maar ook over andere relevante onderwerpen zoals schooluitval, verkeersongevallen, bommen of klopjachten.

Wat kost een waarschuwingsapp?

De vier hulpmiddelen in dit artikel zijn allemaal gratis te gebruiken. De DWD waarschuwingsweer app heeft echter functionele beperkingen vanwege een lopende rechtszaak, die alleen omzeild kunnen worden door een in-app aankoop.

1. NINA (Emergency Information and News App)

NINA is een gratis waarschuwingsapp van het Bureau voor civiele bescherming en rampenbestrijding (BKK) waarmee u in heel Duitsland noodberichten ontvangt (bijvoorbeeld over zwaar weer, overstromingen of andere gevaarlijke situaties zoals grote branden of verspreiding van gevaarlijke stoffen). De app is een uitgangskanaal van het satellietgebaseerde “MoWaS” (“Modular Warning System”), waardoor bijvoorbeeld ook radiostations uw berichten ontvangen.

Goed om te weten: MoWaS wordt beheerd door het Federaal Bureau voor Burgerbescherming en Rampenbestrijding voor landelijke waarschuwingen voor burgerbescherming. Sinds 2013 kunnen echter ook alle situatiecentra van de deelstaten en vele reeds aangesloten controlecentra van steden en gemeenten het modulaire waarschuwingssysteem gebruiken.

Het systeem is door de federale overheid (die alleen bij grote nationale gevaren waarschuwingen afgeeft) aan de deelstaten ter beschikking gesteld om zelfstandig waarschuwingen af te geven. Hieronder valt bijvoorbeeld de rampenbestrijding, waarvoor de deelstaten zelf verantwoordelijk zijn. NINA ontvangt de weerwaarschuwingen rechtstreeks van de Duitse weerdienst.

Goed om te weten: In sommige deelstaten waarschuwt NINA ook voor minder wijdverbreide gevaren, zoals het onschadelijk maken van onontplofte munitie uit de Tweede Wereldoorlog. De bevoegdheden verschillen per deelstaat. Op de website van BKK vindt u een kaart met de steden en districten die via hun eigen brandweer- en reddingscentrales of het ministerie van Binnenlandse Zaken lokale gevarenwaarschuwingen via NINA kunnen afgeven.

1.1 Meer dan alleen een waarschuwingsapp

De app kan echter veel meer dan alleen waarschuwingen. Via de categorie “Noodtips” kunt u zich informeren over het juiste gedrag en maatregelen in geval van nood, ongeacht een acuut gevaar. Daar vindt u bijvoorbeeld tips waar u op moet letten bij overstromingen of stormschade en kunt u zich zo proactief beschermen tegen ongelukken en hoge kosten.

NINA Warn App
U kunt zich in de NINA-app abonneren op Favoriete Plaatsen, zodat u altijd automatisch op de hoogte blijft.

Activeer de locatiediensten op je tablet of smartphone om nauwkeurige informatie te krijgen over je directe omgeving. Je kunt je ook abonneren op favoriete locaties zodat je altijd automatisch op de hoogte blijft. De geabonneerde locaties worden altijd gesynchroniseerd met de huidige locatie, zodat er geen dubbele waarschuwingen zijn.

NINA is beschikbaar voor iOS en Android en kan gratis worden gedownload via Google Play of de Apple Store.

2. catwarn

De Katwarn-app voor iPhone en Android is sinds oktober 2012 beschikbaar. Hij is ontwikkeld door het Fraunhofer Instituut voor Open Communicatie Systemen (kortweg FOKUS) en waarschuwt je voor rampen en ongevallen (bijvoorbeeld zwaar weer of grote branden) in heel Duitsland . Net als NINA geeft Katwarn berichten van de Duitse weerdienst en publiceert het in sommige deelstaten (voor bepaalde districten en steden) ook regionale of rijksbrede meldingen.

https://www.youtube.com/watch?v=bfQbGXUdLZ0

Ansicht der Katwarn App
Naast je eigen omgeving kun je met de Katwarn-app ook nagaan of familieleden in andere steden gevaar lopen en hen zo nodig vroegtijdig informeren.

Katwarn stuurt gevaren naar de postcode als pushberichten, e-mails of tekstberichten voor maximaal acht vrij te kiezen locaties. Behalve je eigen omgeving kun je bijvoorbeeld ook nagaan of familieleden in andere steden gevaar lopen en hen zo nodig tijdig informeren. De waarschuwingsteksten zijn met kleuren gecodeerd, zodat u in één oogopslag het waarschuwingsniveau kunt zien. Daarnaast staat er ook veel informatie in, zoals het soort gevaar, in welk gebied het zich voordoet en hoe u zich het beste kunt gedragen. In het geval van een radio black-out stuurt de app de relevante boodschap(pen) opnieuw zodra u weer online bent.

Een bijzonder praktische functie is ook de “real-time monitoring”, die uw huidige locatie binnen een bepaalde straal in de gaten houdt. Als u een bedreigd gebied binnengaat dat niet tot een van de acht geselecteerde locaties behoort, krijgt u ook een waarschuwing. De lokale dekking is echter zelfs met Katwarn nog beperkt, omdat lokale brandweer- en reddingscentrales niet overal met de dienst verbonden zijn.

Goed om te weten: Katwarn biedt samenwerking met organisatoren van evenementen en thema-abonnementen, zodat je als bezoeker van beurzen, muziekfestivals of stadsfeesten altijd op de hoogte bent van veiligheidsrelevante incidenten.

3. BIWAPP (burger info en waarschuwing app)

BIWAPP verstuurt ook actuele gevarenwaarschuwingen voor uw locatie en andere geselecteerde plaatsen. De waarschuwingen hebben echter niet uitsluitend betrekking op grote rampen. U ontvangt bijvoorbeeld ook meldingen over schooluitval, verkeersongelukken, bomvondsten of klopjachten. Voorwaarde is wel dat de verantwoordelijke instanties, autoriteiten of scholen de app van de nodige informatie voorzien.

U kunt de afzonderlijke categorieën eenvoudig via een lijst activeren of deactiveren, en zo zelf bepalen over welke onderwerpen u actief geïnformeerd wilt worden:

 • Brand
 • Chemisch ongeval
 • Afgelasting school
 • Epidemie
 • Aardverschuiving / Lawine
 • Verkeersongeval
 • Grote noodsituatie
 • Waarschuwing
 • Overstroming
 • Storm
 • Bommelding
 • Informatie

Goed om te weten: De berichten en rampenwaarschuwingen in BIWAPP worden rechtstreeks verzonden door de verantwoordelijke autoriteiten en instellingen en hun controlecentra.

Biwapp App Regeln Alarm
Via een lijst in de BIWAPP-app kunt u zelf bepalen over welke onderwerpen u actief geïnformeerd wilt worden
.

Daarnaast kun je via BIWAPP ook noodoproepen sturen naar politie en brandweer, waarvoor de app automatisch je huidige positie en adres doorgeeft. Desgewenst kun je alle berichten ook direct naar je toestel laten sturen als push-notificatie of sms.

4 DWD Warnwetter (Duitse weerdienst)

DWD Warnwetter warnt auch vor Tsunami
Het dagelijkse overzicht geeft u de weersverwachting voor de locatie van uw favoriet voor de huidige en de volgende dagen.

Zoals de naam al doet vermoeden, waarschuwt DWD Warnwetter je voor allerlei soorten weergevaren, waaronder storm, onweer, hitte, vorst, sneeuw, regen, mist en zelfs UV-straling. Naast het grote publiek biedt de uitgebreide app ook hulpdiensten actuele informatie over de weersituatie. Het overzicht bestrijkt heel Duitsland, maar kan optioneel ook worden uitgesplitst naar gemeenteniveau.

U krijgt gedetailleerde informatie en waarschuwingstrends over gevaarsituaties op uw huidige locatie en andere geselecteerde locaties. U kunt zelf bepalen bij welk gevaarniveau u pushmeldingen wilt ontvangen. Deze kunnen ook worden ingesteld voor elke afzonderlijke gebeurtenis op een locatiespecifieke basis.

Maar DWD Warnwetter kan nog meer. De app heeft onder andere ook een neerslagradar en biedt locatiegebonden meetwaarden en voorspellingen. Daarnaast kunnen gegevens over onweerscellen, actuele satellietbeelden of de weersverwachting (met actuele en verwachte gegevens voor neerslag, temperatuur en wind) voor de komende dagen worden weergegeven.

Een hoogtepunt zijn de geanimeerde kaartweergaven waarin de temperatuur en de verwachting voor de loop van de dag grafisch worden weergegeven. De voorspellingen zijn gebaseerd op het speciaal ontwikkelde en zeer gedetailleerde ICON-weermodel, maar beperken zich uitsluitend tot Duitsland. U kunt ook voorspellingen combineren met waarschuwingen via de widget.

Goed om te weten: Oorspronkelijk waren alle functies van de DWD Warnwetter app gratis te gebruiken. Na een rechtszaak van de commerciële aanbieder Wetter Online en de daaruit voortvloeiende rechtszaak voor de regionale rechtbank van Bonn heeft de Duitse weerdienst echter besloten om de voorspellingsfuncties niet langer gratis aan te bieden tot de definitieve uitspraak. Tot die tijd kun je ze echter activeren via een in-app aankoop voor een eenmalig bedrag van 1,99 euro.

Gerelateerde berichten