De beste rooster-apps voor iOS en Android in vergelijking

Het is hetzelfde spel aan het begin van elk schooljaar of semester: In welk lokaal vindt het college plaats? Is het vak wiskunde alleen op dinsdag of ook op donderdag? En bij welke docent heb …

De beste rooster-apps voor iOS en Android in vergelijking

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. De beste rooster-apps voor iOS en Android in vergelijking

Het is hetzelfde spel aan het begin van elk schooljaar of semester: In welk lokaal vindt het college plaats? Is het vak wiskunde alleen op dinsdag of ook op donderdag? En bij welke docent heb ik Duits? Het is niet verwonderlijk dat je soms gewoon het overzicht verliest. Gelukkig zijn zulke problemen vrij eenvoudig op te lossen met behulp van een rooster-app. In dit artikel presenteren we de beste tools voor Android en iPhone.

Zijn rooster-apps alleen geschikt voor leerlingen en studenten?

Nee. In dit artikel laten we je kennismaken met verschillende tools die ouders en leraren ook kunnen gebruiken om de lesplanning bij te houden.

Is er een app waarmee ik het rooster in het beginscherm kan integreren?

Zowel in de premium versie van TimeTable als in de Untis Mobile App kun je het rooster vastzetten in de vorm van een widget op het startscherm.

Moet ik betalen voor de rooster apps?

Hoewel de hier gepresenteerde programma’s allemaal gratis kunnen worden gedownload, gelden er meestal extra kosten voor inhoud en uitgebreide functies.

1. scoolio: Altijd verbonden blijven

Scoolio is een gratis rooster-app voor iOS en Android, ontwikkeld door de gelijknamige start-up uit Dresden en daarmee onderworpen aan de Duitse verordening gegevensbescherming (DSVGO). Met de tool houden leerlingen en studenten hun eigen rooster (incl. A/B-weken) en de behaalde cijfers bij en kunnen ze op basis van hun locatie contacten leggen met gebruikers uit de omgeving.

In Scoolio kunt u een dagrooster maken en in één oogopslag zien hoeveel lessen en welke vakken er op een bepaalde dag plaatsvinden. U kunt ook pauzetijden invoeren en de betreffende docent en het kamernummer toevoegen. Het cijfergemiddelde voor het betreffende vak en een algemeen cijfergemiddelde worden automatisch berekend in een apart overzicht. Alle gegevens kunnen ook later worden bewerkt en gemarkeerd met kleuren en symbolen. Zo kunt u belangrijke gegevens markeren en het rooster nog beter structureren.

In de praktische takenlijst kun je je huiswerk noteren en dankzij een directe koppeling met het lesrooster zien hoeveel tijd je nog hebt om het af te maken. Het geheel wordt gecompleteerd door een geïntegreerde chat, die je kunt gebruiken voor individuele of groepsgesprekken met je klasgenoten over klaswerk of het volgende schoolfeest. Het is ook mogelijk om foto’s te versturen.

2 TimeTable: helemaal Holo, of wat?

Vergelijkbaar met Scoolio kun je met TimeTable ook roosters maken, huiswerk noteren, cijfers invoeren en zelfs foto’s en geluidsopnames integreren. Het holo-ontwerp maakt de app niet alleen visueel erg aantrekkelijk, maar ook de bediening wijst zichzelf. Via het plusteken in de actiebalk voegt u eenvoudig de lessen toe, inclusief vak, docent, locatie en tijden. TimeTable biedt vervolgens de bijbehorende overzichten, hetzij direct in de app, hetzij met behulp van diverse widgets. Een klein nadeel is echter dat er geen gebeurtenissen kunnen worden ingevoerd die niet gerelateerd zijn aan school of universiteit.

Screenshots der TimeTable Stundenplan App
TimeTable biedt de bijbehorende overzichten ofwel direct in de app ofwel met behulp van diverse widgets.

Heel praktisch zijn ook de optionele notificaties die je onder meer herinneren aan komende uren. Daarnaast kun je de app zo instellen dat je smartphone tijdens de lessen automatisch wordt gedempt. De fabrikant Phylsoft biedt de app aan als gratis download in de App Store (voor iOS) of op Google Play (voor Android). Winsten worden verdiend met behulp van een banner onderaan het scherm. Daar kun je echter vanaf komen door een in-app aankoop te doen (eenmalig 1,99 euro).

Goed om te weten: Een desktopversie van TimeTable, die gesynchroniseerd kan worden met de app, staat volgens de ontwikkelaar al in de planning.

3. timetable deluxe: het multifunctionele pakket van de timetable-app

Screenshot der Stundenplan Deluxe App
In het vakantiebeheer maak je handmatig boekingen aan of download je ze uit de online vakantiedatabase.

Timetable Deluxe is een rooster-app die alles biedt wat je nodig hebt om je dagelijkse school- of universiteitsleven te organiseren. De tool is echter niet alleen geschikt voor leerlingen zelf, maar is ook een geweldige hulp voor ouders die de lesplanning van hun kroost willen bijhouden.

Naast het maken van eenvoudige en overzichtelijke roosters heeft u in Timetable Deluxe ook de mogelijkheid om cijfers en examendata in te voeren, cijfergemiddelden te berekenen en vakantieperiodes op te slaan. U kunt de afzonderlijke vakken met verschillende kleuren aanpassen en de roosters zelfs met andere gebruikers delen. Dankzij het geïntegreerde huiswerkbeheer vergeet u nooit meer een deadline. Want Timetable Deluxe herinnert u tijdig aan de door u ingestelde deadline.

De basisversie van Timetable Deluxe is gratis verkrijgbaar in de Google Play Store of de Apple Store. Je kunt nog meer functies krijgen (zoals uitgebreide meldingen, verbeterde widgets of een exportfunctie voor roosters) door te upgraden naar de Pro-versie voor een eenmalig bedrag van 99 cent. Tegelijkertijd steunt u ook de ontwikkelaars en blijft vervelende reclame bespaard.

Goed om te weten: Timetable Deluxe is ook compatibel met smartwatches zoals de Apple Watch. In dit verband biedt de app onder meer 3D-touch-commando’s, tijdsinformatie per minuut en individuele meldingstonen.

4 Untis Mobile: Uitgebreide oplossing voor scholen en universiteiten

Screenshot der Untis Mobile App
Of het nu gaat om een basisschool of een universiteit: met Untis Mobile krijg je roosters en vervangingsplannen rechtstreeks op je smartphone of tablet.

Untis Mobile is een zeer populaire rooster-app die steeds vaker op scholen en universiteiten wordt gebruikt om roosters en vervangingsplannen te maken. Hiermee krijg je het WebUntis rooster en vervangingsrooster direct op je smartphone of tablet, waardoor het digitaal en altijd in de actuele versie beschikbaar is. Voorwaarde voor gebruik is wel dat uw school of universiteit het WebUntis basispakket in gebruik heeft.

Nadat je de app voor het eerst hebt geopend, selecteer je via de zoekfunctie je school of universiteit en log je in met je inloggegevens. Vervolgens opent het persoonlijke rooster, naar keuze in de dag- of weekweergave. Dit kan eventueel via een widget permanent op je startscherm worden bevestigd. Ook data en cursussen met langere intervallen (bijv. tweewekelijks) kunnen eenvoudig in het rooster worden geïntegreerd.

Docenten kunnen de app gebruiken om hun lessen, klassen en gepland lesmateriaal in te voeren. Via het ringbandsymbool kunt u ook aangeven welke leerlingen of studenten aanwezig, ziek of te laat zijn. Untis Mobile informeert u over belangrijke gebeurtenissen, zoals vervangingen of afwezigheden, desgewenst via een pushmelding.

https://www.youtube.com/watch?v=iGTKfbsU294

Als het voor u voldoende is om de dienstregeling inclusief updates te bekijken, zit u goed met de basisversie van Untis Mobile. Er is ook een premiumversie (jaarabonnement voor ongeveer 5 euro) met extra inhoud, die u hier in detail kunt bekijken.

Meer nuttige apps voor school en universiteit vindt u hier:

Gerelateerde berichten