De beste gratis dating apps in vergelijking

Online dating werd lang als aanstootgevend beschouwd, maar nu zoeken steeds meer mensen de liefde op internet. Het aanbod van relevante smartphone-apps is schijnbaar grenzeloos, maar ze leveren niet allemaal wat ze beloven. In deze …

De beste gratis dating apps in vergelijking

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Mobiel
 6. »
 7. De beste gratis dating apps in vergelijking

Online dating werd lang als aanstootgevend beschouwd, maar nu zoeken steeds meer mensen de liefde op internet. Het aanbod van relevante smartphone-apps is schijnbaar grenzeloos, maar ze leveren niet allemaal wat ze beloven. In deze vergelijking hebben we verschillende gratis dating apps onder de loep genomen en laten we zien hoe serieus ze zijn en welke je de meeste kans geven op het vinden van een geschikte partner.

Voor wie zijn dating apps geschikt?

Dating apps zijn een praktische oplossing voor singles van alle leeftijden. Volgens een onderzoek van branchevereniging Bitkom in februari 2019 heeft inmiddels één op de drie Duitsers boven de 16 jaar gebruik gemaakt van een dergelijke dienst en heeft één op de twee gebruikers al een partner online ontmoet.

Zijn de hier genoemde singles apps eigenlijk gratis?

De apps in dit artikel zijn allemaal gratis te gebruiken, maar in de meeste gevallen gaat het om een beperkte basisversie. Alleen Finya biedt het complete aanbod gratis aan.

Zijn de andere leden gegarandeerd echte gebruikers?

Helaas hebben dating apps allemaal het probleem dat er altijd zwarte schapen schuilen tussen de talloze naar liefde hunkerende singles. Daarom moet je over het algemeen voorzichtig zijn met flirten en liever te veel dan te weinig vragen.

1. Tinder: Match. Chat. Gegevens.

Tinder is zoiets als de moeder van alle datingapps en brengt sinds 2012 eenzame harten in de buurt bij elkaar. De installatie is meer dan eenvoudig: als gebruiker hoef je geen lange profielen in te vullen, maar geef je de app gewoon toegang tot je Facebook-profiel. Je kunt ook gewoon je mobiele telefoonnummer invoeren om je identiteit te verifiëren. De meeste leden zijn tussen de 18 en 26 jaar oud (en meestal studenten). Er zijn echter ook oudere dames en heren met vaste beroepen (bijvoorbeeld in de mediasector of techniek).

Je kunt je Instagram-profiel ook koppelen aan Tinder, waardoor andere gebruikers nog meer privé-inzicht in je leven krijgen.

Na het starten van Tinder krijg je eerst foto’s te zien van andere gebruikers die bij jou in de buurt zijn. De zoekradius kun je zelf bepalen (tussen de 2 en 160 kilometer is mogelijk). Om de suggesties te optimaliseren analyseert het algoritme van de app de profielinformatie en het gedrag van de gebruiker.

1.1 Partnerkeuze volgens het “hot-or-not” principe

Door middel van het “Hot-or-Not”-principe komen alleen gebruikers die elkaar aantrekkelijk vinden met elkaar in contact. Als je leuk vindt wat je ziet, veeg je de foto naar rechts of druk je op het groene hartje. Als je een gebruiker niet leuk vindt, veeg je naar links of druk je op de rode “X”. Directe communicatie via chat is alleen mogelijk als er sprake is van wederzijdse sympathie.

Beste Dating App Tinder
Vergelijking van gratis dating apps: Tinder werkt volgens het “hot-or-not” principe. Directe communicatie is alleen mogelijk als er aan beide kanten sympathie is.

Singles die je bijzonder leuk vindt, kun je markeren als“Superlike“. In de gratis versie van Tinder kan de functie echter maar één keer per dag worden gebruikt. Meer is beschikbaar in de betaalde versies Tinder Plus en Tinder Gold, die ook extra functies ontgrendelen zoals het Tinder paspoort (waarmee je profielen van elke gekozen locatie kunt zien) en uitgebreide filterfuncties.

 • snelle, ongecompliceerde registratie
 • gratis te gebruiken
 • veel actieve gebruikers wereldwijd
 • filtert potentiële matches
 • contacten en beoordelingen zeer oppervlakkig
 • veel nepprofielen
 • Facebook login of mobiel telefoonnummer verplicht voor gebruik

2. lovoo: het echte leven speelt hier.

Kostenlose Dating Apps: Screenshot der Lovoo App
De geïntegreerde live radar in Lovoo toont je gebruikers in je directe omgeving.

Ook het sociale netwerk Lovoo is al enkele jaren succesvol op de markt. In Duitsland zijn meer dan acht miljoen gebruikers geregistreerd bij de app van het gelijknamige bedrijf uit Dresden. Wereldwijd zijn het er zelfs zo’n 70 miljoen, waarvan ongeveer een derde vrouw is. De gemiddelde leeftijd van de leden ligt tussen de 18 en 35 jaar, maar er zijn ook enkele jongere gebruikers en de 50+ generatie.

Vergelijkbaar met Tinder komt het contact op Lovoo tot stand via zogenaamde match votes, waarbij je je een weg baant door de getoonde gebruikersprofielen volgens het “Hot or Not” principe. Deze worden bepaald op basis van verschillende door jou geselecteerde criteria (bijv. geslacht of leeftijd). U kunt zowel gebruikers van het andere als van hetzelfde geslacht zoeken. Het spectrum varieert van leuke kennissen tot officiële dates. Als u en de Match-Vote elkaar goed hebben gevonden, is het mogelijk om (gratis) contact te leggen. Bijzonder praktisch is ook de geïntegreerde live radar, die u gebruikers in uw directe omgeving laat zien.

Via de functie “Icebreaker” kun je ook leden aanschrijven met wie je geen match hebt. Het aantal van dergelijke verzoeken is echter beperkt in de gratis versie van Lovoo. U kunt ook de live-videofunctie gebruiken om met andere gebruikers zonder match te praten.

Tip: Door te upgraden naar een VIP-account profiteert u niet alleen van reclamevrij gebruik en onbeperkte aanvragen bij de “IJsbreker”, maar ook van de mogelijkheid om contact op te nemen met gebruikers wier inbox al vol is.

Lovoo kan gratis worden gedownload voor iOS en Android in de respectievelijke app store.

 • Eenvoudige bediening
 • goede laadtijden
 • gratis basisversie beschikbaar
 • geverifieerde leden
 • VIP-lidmaatschap wordt automatisch verlengd
 • veel nepprofielen

3. badoo: chatten, flirten, vrienden vinden

Naast Tinder en Lovoo is ook de grote internationale singlesbeurs Badoo een van de aanbieders met de meeste gebruikers. De bijbehorende app scoort in de eerste plaats om zijn gebruiksvriendelijkheid. Je kunt je eenvoudig inschrijven via Facebook of een ander social media account (bijvoorbeeld Google of MSN), maar er is ook de mogelijkheid om je per e-mail in te schrijven.

Screenshots der Badoo App
Badoo berekent dagelijks een populariteitsscore op basis van de likes die je krijgt en het aantal bezoekers op je profiel.

Meteen na de eerste installatie vraagt Badoo je om een profielfoto te uploaden, die volgens de aanbieder op geschiktheid wordt gecontroleerd. Via verschillende menu-items kun je ook interesses, hobby’s en kenmerken aan je profiel toevoegen of zelf geschreven teksten en foto’s toevoegen. Als u niet wilt dat deze gegevens voor iedereen toegankelijk zijn, kunt u ze privé maken voor bevoegde personen.

3.1 Badoo berekent je populariteitscijfer

Je kunt contact opnemen met andere leden door op de knop“Chat Nu” te klikken, die je in de menubalk onder de betreffende profielfoto vindt. Door locatiegegevens te activeren, kun je zien wie er momenteel online is in jouw omgeving. Daarnaast berekent Badoo een dagelijkse populariteitsscore op basis van de ontvangen likes en het aantal bezoekers op je profiel.

Naast allerlei filter- en sorteerfuncties biedt de app ook een aantal leuke spelletjes om je te helpen bij het leggen van contacten. In het“bull’s eye” spel geef je bijvoorbeeld aan of je een lid wilt leren kennen. Als zij jouw foto ook leuk vinden, legt Badoo direct contact.

In de basisversie kun je de app gratis gebruiken. Door te upgraden naar een premium account krijg je naast de al genoemde functies een showcase, waarmee je jezelf nog beter kunt presenteren, en kun je cadeautjes sturen naar andere gebruikers (hoewel daar wel munten voor in rekening worden gebracht).

 • groot aantal leden
 • uitgebreide filter- en sorteerfuncties
 • netwerken met verschillende social media platforms mogelijk
 • importeren van contacten uit adresboeken mogelijk
 • Beperkt aantal contacten per dag en lid
 • Beperkingen door algoritme en fakes

Verliefd worden voor iedereen zonder munten: Finya is de grootste volledig gratis singlesbeurs in Duitsland. Een mobiele versie bestaat helaas nog niet, maar er is wel een webapp die geoptimaliseerd is voor mobiele weergave. Finya wordt volledig gefinancierd door reclame, dus de hele dienst is gratis. Alleen de diensten telefoon, sms en fotoscan zijn tegen betaling, maar die zijn niet absoluut noodzakelijk. Het gratis aanbod heeft echter ook een addertje onder het gras, want het trekt helaas ook veel dubieuze leden aan.

4 Jaumo: Vind je favoriete persoon

Kostenlose Dating-Apps im Test: Profilanzeige bei Jaumo
Gratis dating apps in vergelijking: Om je bij Jaumo in te schrijven hoef je alleen je geboortedatum, geslacht en locatie in te voeren. Alle basisfuncties zijn zonder munten te gebruiken
.

Het dating portaal Jaumo begon in 2011 in de vorm van een online singles uitwisseling die vooral gericht was op 18 – 35 jarigen. De dienst is nu ook beschikbaar als app voor iOS en Android. Jaumo heeft wereldwijd zo’n 64 miljoen leden en is vooral geschikt voor gebruikers onder de 35 jaar. De verhouding tussen mannen en vrouwen is vrij evenwichtig. Om je te registreren hoef je alleen je geboortedatum, je geslacht en je locatie in te voeren. Die laatste wordt naar eigen zeggen echter slechts tot ongeveer 500 meter nauwkeurig weergegeven.

4.1 De resultaten verfijnen op leeftijd, geslacht en afstand

Zodra u zich hebt geregistreerd, kunt u meteen op zoek gaan naar een partner. Naast uw profielfoto kunt u tot acht andere foto’s uploaden en persoonlijke gegevens in uw profiel opnemen die zichtbaar zijn voor andere gebruikers. Uw e-mailadres en geboortedatum blijven echter verborgen. De functie “zappen” toont u foto’s van andere gebruikers die u kunt liken of weg kunt vegen. Dit geeft u een eerste overzicht van de gebruikers in uw omgeving. De weergegeven leden kunnen worden verkleind op geslacht, leeftijd en afstand.

Als standaardgebruiker kun je maximaal 5 leden per dag contacteren en 20 profielen “zappen”. Als VIP-gebruiker kun je niet alleen deze beperking opheffen (tegen betaling in de vorm van munten), maar ook andere speciale diensten ontvangen, zoals meldingen over gemiste matches of een voorkeursweergave voor je profiel en berichten.

In 2013 ontving Jaumo de titel “Best Flirt App” van Android Magazine en kreeg ook het TÜV-zegel voor de naleving van belangrijke voorschriften inzake gegevensbescherming.

 • Registratie per e-mail mogelijk
 • veel actieve leden
 • geschikt voor zowel hetero- als homoseksuele gebruikers
 • alle basisfuncties zijn gratis te gebruiken
 • App laadt en update snel
 • toegang tot foto’s en locatie verplicht
 • veel dubieuze gebruikers
 • relatief weinig informatie over andere gebruikers beschikbaar

https://www.youtube.com/watch?v=dlS4wzlDDUU

Gerelateerde berichten