OBD2-apps voor Android en iPhone in vergelijking

Alle systemen en regeleenheden in uw auto worden gecontroleerd door de boorddiagnose en storingen worden opgeslagen in het storingsgeheugen. Sinds 2004 heeft elke nieuwe auto in Europa een zogenaamde OBD2-poort, waarmee u de meeste functies …

OBD2-apps voor Android en iPhone in vergelijking

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Mobiel
 6. »
 7. OBD2-apps voor Android en iPhone in vergelijking

Alle systemen en regeleenheden in uw auto worden gecontroleerd door de boorddiagnose en storingen worden opgeslagen in het storingsgeheugen. Sinds 2004 heeft elke nieuwe auto in Europa een zogenaamde OBD2-poort, waarmee u de meeste functies van uw auto kunt uitlezen en controleren. U hoeft daarvoor niet per se naar een garage. Met een geschikte adapter en een OBD2-app voor uw smartphone of tablet kunt u dit gemakkelijk thuis doen. In dit artikel laten we je kennismaken met verschillende tools voor iOS en Android en laten we je zien welke gegevens je ermee kunt uitlezen.

Wat is OBD2?

De afkorting OBD2 staat voor “On-Board-Diagnosis 2” en verwijst naar een geïntegreerd voertuigdiagnosesysteem dat alle uitlaatsystemen en alle elektronische systemen controleert.

Welke waarden worden door OBD2 uitgelezen?

Er bestaat een wettelijke regeling voor de emissierelevante foutcodes. De autofabrikant bepaalt echter zelf welke andere gegevens worden verstrekt. In principe worden echter altijd storingen op het gebied van aandrijflijn, carrosserie, chassis en netwerk uitgelezen.

Welke soorten OBD2-adapters zijn er?

OBD2-adapters bestaan inmiddels in de meest uiteenlopende uitvoeringen, als stekker met bijbehorend uitleesapparaat of in combinatie met een smartphone-app.

1. de beste OBD2-apps voor smartphone en tablet in één oogopslag

1.1 Torque OBD2-app: beter dan de boordcomputer

Screenshot der OBD2 App Torque Pro
In Torque kunnen de widgets worden weergegeven als analoge snelheidsmeter, grafische weergave of digitale weergave
.

Torque is een van de populairste OBD2-apps en geeft je zelfs meer informatie dan de eigenlijke boordcomputer zelf. In het hoofdmenu kun je al meer dan dertig basisinstellingen doen, waaronder bijvoorbeeld informatie over de motorinhoud of het voertuiggewicht. Daarnaast zijn er diverse kalibratiefuncties of acties zoals het uitlezen en wissen van het storingsgeheugen.

Centraal in de app staat het dashboard, dat gebaseerd is op het startscherm van een iPhone. In totaal kunnen zeven pagina’s worden voorzien van widgets, die elk in drie verschillende versies beschikbaar zijn: Dial geeft de gegevens weer in de vorm van een analoge snelheidsmeter, terwijl Graph en Display overeenkomen met respectievelijk een grafische weergave en een digitale weergave. De displays kunnen in willekeurige volgorde worden gerangschikt en kunnen elkaar zo nodig ook overlappen.

Uitgebreide diagnosefuncties

Torque bepaalt de snelheid via het GPS-signaal of rechtstreeks uit de voertuiggegevens. Daarnaast leest de software ook het motortoerental en de belasting, de inlaatlucht-, buiten- en koelvloeistoftemperatuur, de spanning van de zuurstofsensor, de inlaatspruitstuk- en brandstofdruk, de olietemperatuur en de gaskleppositie uit en geeft verschillende kilometer- en verbruiksindicaties, afhankelijk van het voertuigtype. U kunt ook het brandstofregelsysteem uitlezen (twee banken van elk 4 sensoren) en de versnellingssensoren van de X-, Y- en Z-as registreren en weergeven.

Goed om te weten: Via de widget “Alle gegevens” kunt u onder meer snelheid, versnelling, motorbelasting, toerental, verbruik en gaspedaal in real time weergeven. Vanwege het kleine display en lettertype kunt u het aflezen echter beter aan de passagier overlaten tijdens het rijden.

De lite-versie van Torque is gratis te downloaden voor iPhone, iPad en Android en bevat al tal van weergave- en beheerfuncties. Je kunt nog meer plugins en widgets krijgen door te upgraden naar de Pro-versie voor een eenmalig bedrag van 3,55 euro. Daarmee kunt u niet alleen meer prestatiegegevens opslaan en Google Maps integreren, maar blijft u ook gespaard van vervelende reclame.

 • Breed scala aan functies
 • Overzichtelijk dashboard met praktische widgets
 • Real-time weergave
 • Compatibel met de meeste OBD2-adapters
 • Duitse vertaling niet volledig geïmplementeerd
 • gratis versie bevat reclame

1.2 Auto OBD2 app: meer dan alleen een diagnoseprogramma

De OBD2-app Carly doet veel meer dan alleen boorddiagnose, want de tool leest ook voertuig- en fabrikantspecifieke functies uit en verwerkt deze verder. Volgens verschillende onderzoeken wordt bij ongeveer een derde van alle gebruikte auto’s de snelheidsmeterstand “vervalst” om de verkoopprijs op te drijven.

Goed om te weten: Carly is beschikbaar in speciale edities voor bepaalde fabrikanten, bijvoorbeeld BMW, Porsche, VW of Mercedes.

Carly helpt u dergelijke manipulaties op te sporen door de weergegeven snelheidsmeterstand te vergelijken met de elders opgeslagen kilometerstand (zoals in de meeste moderne voertuigen gebruikelijk is). Als er met de snelheidsmeter is geknoeid, waarschuwt de app je. U kunt de app ook gebruiken om functies in uw auto in of uit te schakelen (“coderen”), zoals het automatische start-stopsysteem en het waarschuwingssignaal voor de veiligheidsgordel.

Uw auto is uw heiligdom? De Protect-functie van Carly weet altijd waar uw voertuig zich bevindt en slaat alarm als iemand ermee knoeit. De Carly-app voor iOS en Android is gratis te downloaden in de desbetreffende store. Hij werkt echter alleen met de eigen ELM327-adapter van het bedrijf, die voor net geen 60 euro allesbehalve een koopje is.

 • identificeert snelheidsmeter manipulaties
 • maakt hercodering mogelijk
 • functies en codeermogelijkheden zijn modelafhankelijk
 • werkt alleen in combinatie met de Universal Carly Adapter
 • relatief duur

1.3 BlueDriver OBD2 Scan Tool: Krachtig met een breed scala aan functies

De BlueDriver OBD2 Scan Tool is een krachtige autodiagnose-app waarmee je vanaf je smartphone of tablet autocodes kunt uitlezen en storingen kunt wissen. De software werkt op zowel Android als iOS en is gratis verkrijgbaar via de website van de fabrikant of de betreffende App Store. Om het te gebruiken heb je echter ook de BlueDriver-adapter nodig, die ongeveer 100 euro kost. Maar voor de prijs krijg je ook veel.

Screenshot der BlueDriver OBD App
Met BlueDriver kun je onder meer ook smog- en emissietests uitvoeren en storingen in het motorlampje opzoeken en verhelpen.

Naast verbeterde diagnostiek waaronder transmissie-, ABS- en airbagcodes (afhankelijk van het model) kun je met BlueDriver bijvoorbeeld ook smog- en emissietests uitvoeren en storingen aan motorlampjes opzoeken en verhelpen. Bijzonder praktisch is ook de functie “Freeze Frame”: hiermee maakt u een momentopname van uw voertuiggegevens en slaat u de op dat moment heersende omstandigheden in het OBD2-systeem op. Met modus 6 hebt u toegang tot de afzonderlijke sensoren en kunt u controleren of u binnen de gedefinieerde parameters blijft. De live gegevens kunnen als meetstrook, diagram of digitaal worden weergegeven.

Na het uitvoeren van de scanner toont de app het resultaat als een lijst. Als er fouten zijn gevonden, wordt de bijbehorende code als link weergegeven. Tik erop om meer details over de fout te krijgen, zoals mogelijke oorzaken. Als BlueDriver een foutcode detecteert, wordt onmiddellijk een gedetailleerd rapport met mogelijke oplossingen aangemaakt. De app haalt de informatie hiervoor uit een enorme gegevensverzameling met meer dan 4 miljoen geverifieerde reparaties uitgevoerd door gecertificeerde technici. De reparatierapporten kunnen achteraf ook als PDF worden geëxporteerd.

 • Export van PDF-rapporten mogelijk
 • gratis updates
 • volledige functionaliteit zonder abonnement
 • maakt automatisch verbinding met smartphone of tablet via Bluetooth
 • App helaas alleen beschikbaar in het Engels
 • werkt slechts beperkt met iOS 8.0 (en ouder)
 • erg duur

Gerelateerde berichten