Yoga-apps: blijf thuis fit met deze tools

Terwijl yoga tot een paar jaar geleden nog een marginale sportactiviteit was, is de Indiase lichaamskunde nu uitgegroeid tot een van de toptrends op fitnessgebied. Alleen al in Duitsland rollen meer dan vijf miljoen mensen …

Yoga-apps: blijf thuis fit met deze tools

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Mobiel
 6. »
 7. Yoga-apps: blijf thuis fit met deze tools

Terwijl yoga tot een paar jaar geleden nog een marginale sportactiviteit was, is de Indiase lichaamskunde nu uitgegroeid tot een van de toptrends op fitnessgebied. Alleen al in Duitsland rollen meer dan vijf miljoen mensen regelmatig hun matje uit. In het stressvolle dagelijkse leven is er echter vaak geen tijd om een relevante studio te bezoeken. Met een yoga-app kun je voortaan thuis sequenties en houdingen oefenen en na het sporten direct thuis op de bank ontspannen. In dit artikel presenteren we een vergelijking van de beste tools voor Android en iPhone.

Wat is yoga?

Yoga is een Indiase leer die meer dan 5000 jaar oud is en bedoeld is om lichaam, geest en ziel in harmonie te brengen. Daartoe wordt krachttraining gecombineerd met ademhalings-, ontspannings- en meditatieoefeningen.

Wat maakt een goede yoga-app?

Een goede app moet zoveel mogelijk gevarieerde lessen bieden voor verschillende niveaus en idealiter ook offline bruikbaar zijn.

Zijn de hier gepresenteerde apps ook geschikt voor beginners?

Bijna alle hier gepresenteerde programma’s bieden ook verschillende lessen om het voor beginners makkelijker te maken om te beginnen. Als je echter helemaal geen ervaring hebt met het correct uitvoeren van asana’s, moet je jezelf eerst in de handen leggen van een gekwalificeerde yogadocent voordat je aan de training begint.

Screenshot der Yoga Vidya App
Na het starten van de app land je direct in het hoofdmenu.

1. Yoga Vidya App

Met de gratis Yoga Vidya App voor Android smartphones en iOS, krijg je een scala aan yoga en meditatie oefeningen voor het uitvoeren van individuele yoga workouts. Voor gebruik is geen registratie nodig, je komt na het starten direct in het hoofdmenu terecht.

De oefeningen zijn onderverdeeld in de categorieën yogalessen, pranayama en mantra en kunnen met behulp van de filterfunctie gemakkelijk worden gezocht op lengte of verschillende parameters (bijvoorbeeld beginner of gevorderde). Daarnaast bevat Yoga Vidya ook een asana-woordenboek, verschillende mantra’s om naar te luisteren en mee te chanten, en een overzicht van de seminars. Het menu-item“Yoga Vidya Centra” bevat ook een praktische kaart van Duitsland met alle studio’s van het bedrijf.

Goed om te weten: “Vidya” is Sanskriet en betekent “kennis”.

Verschillende timers zorgen ervoor dat je het overzicht niet verliest, bijvoorbeeld tijdens de alternatieve ademhaling of meditatie. Alle eenheden kun je eventueel ook downloaden en als favoriet opslaan. Zo hoef je ook op reis of op plaatsen met een slechte internetverbinding je oefeningen niet te missen. Ook heel prettig: ondanks het grote aantal gratis functies heeft de app geen reclame nodig.

 • veel verschillende cursussen
 • talrijke filtermogelijkheden
 • offline gebruik mogelijk
 • gebruikersinterface enigszins verwarrend

2. dagelijkse yoga

Daily Yoga is een aanbevolen app voor alle yoga newbies, want het biedt meer dan 70 (deels begeleide) yogalessen in verschillende lengtes en niveaus. Hiermee leer je de basis voordat je doorgaat naar meer geavanceerde lessen en routines. In totaal zijn er meer dan 500 asanas en yoga-, Pilates- en meditatielessen om uit te kiezen, plus de app biedt ook de grootste bibliotheek van yogahoudingen die momenteel beschikbaar is, aldus de ontwikkelaar. De lessen zijn gegroepeerd volgens individuele voorkeuren en duren tussen de 5 en 45 minuten. Zo is er bijvoorbeeld kantooryoga of rugyoga, of combinaties voor zwangere vrouwen, om af te vallen, om kracht op te bouwen of om in slaap te vallen en te mediteren.

Zoals de meeste yoga-apps gebruikt Daily Yoga oefenvideo’s met audio-instructies begeleid door zachte achtergrondmuziek. De workouts moeten echter worden gedownload voordat ze kunnen worden afgespeeld, streamen is helaas niet mogelijk. Ook moet je een gratis account aanmaken om de app te kunnen gebruiken. Je hebt dan toegang tot enkele gratis workouts, maar het volledige scala aan functies is alleen beschikbaar tegen betaling in de vorm van een premium pakket. Dat bestaat in twee versies:

 • Met het zilveren pakket voor net geen 1,90 euro per maand (looptijd 1 jaar) ontgrendel je alle pro trainingen en blijf je tegelijkertijd gespaard van vervelende reclame. Bovendien kun je de app op maximaal 5 apparaten tegelijk gebruiken.
 • Het Gold-pakket voor ongeveer 3,50 euro per maand (looptijd 1 jaar) biedt ook een op jou afgestemd yogaplan, uitgebreide gezondheidsgegevens en laat je de app op maximaal 8 apparaten gebruiken.
 • aantrekkelijk, modern ontwerp
 • veel goed gestructureerde instructies
 • registratie vereist
 • geen offline gebruik mogelijk
 • gratis versie bevat reclame

3 YogaEasy: Yoga & Meditatie

De YogaEasy app voor de gelijknamige online yogastudio biedt meer dan 1000 video’s met de populairste yogadocenten in Duitsland. Het aanbod omvat zowel lessen voor beginners als voor gevorderde yogi’s die nieuwe stijlen willen uitproberen of hun beoefening willen verdiepen. De video’s kunnen worden gestreamd of gedownload. Zo kun je niet alleen datavolume besparen, maar indien nodig ook offline je oefeningen doen zonder internet of WLAN.

https://www.youtube.com/watch?v=NYspSe06FkM

Naast korte yogaclips kunt u ook kiezen uit middellange of lange sessies, die zijn ingedeeld volgens verschillende stijlrichtingen (bijv. Ashtanga, Hatha, Vinyasa, Yin of Iyengar), moeilijkheidsgraden en de betreffende docent. Via de gedetailleerde zoekfunctie kunt u de oefeningen ook selecteren op tempo, muziek, mentaal effect, gezondheid, enz. Daarnaast biedt YogaEasy ook meditatieoefeningen, Pilates, partneryoga en speciale zwangerschapscursussen.

Volledig scala aan functies alleen met een Yoga Pass waarvoor kosten in rekening worden gebracht

Voor toegang tot alle content is een zogenaamde Yoga Pass nodig, die verkrijgbaar is vanaf 15,99 euro (voor één maand). Wie meteen aan de slag wil, kan kiezen voor een pas van 6 maanden of 1 jaar, die respectievelijk ongeveer 80 en 130 euro kost.

 • talrijke cursussen voor verschillende niveaus
 • professionele yogadocenten
 • video’s van hoge kwaliteit
 • offline gebruik mogelijk
 • gratis versie bevat reclame
 • volledige reeks functies alleen in de premium versie

4. asana rebel

Screenshot der Asana Rebel App
Yoga to Go met een systeem: Asana Rebel houdt alle uitgevoerde workouts bij in het praktische kalenderoverzicht.

Als je serieus met yoga bezig bent, is Asana Rebel precies de tool voor jou. De app biedt aansprekende video’s met asana’s op alle moeilijkheidsniveaus en laat je ook een persoonlijk trainingsplan maken. In totaal kun je kiezen uit meer dan 400 asana’s en meer dan 100 korte workouts in HD-kwaliteit van yoga-experts en atleten. Daarnaast zijn er tien programma’s, waaronder bijvoorbeeld detox, full-body en vetverbrandende yoga.

Een sessie duurt gemiddeld zo’n 15 tot 20 minuten, de workout wordt net als in de studio doorlopend aangekondigd en de oefeningen en posities worden stap voor stap uitgelegd. Geef persoonlijke doelen op en beoordeel elke sessie om aanbevelingen te ontvangen en Asana Rebel perfect aan te passen aan uw behoeften en schema. Alle uitgevoerde workouts worden bijgehouden in het handige kalenderoverzicht.

Goed om te weten: De ontwikkelaar van Asana Rebel, Robin Pratap, heeft zelf Indiase roots en een yogalerares voor een zus.

Gratis in de basisversie

De basisversie van Asana Rebel is gratis te downloaden via Google Play en de App Store, maar bevat slechts 6 workouts. Als dat niet genoeg is, kun je tegen betaling extra programma’s aanschaffen (bijvoorbeeld Core Strenght, Yoga voor Reizigers, Easy Flow, Beach Body, Warrior Way, Energy Booster of Yoga voor Hardlopers). Het Pro-lidmaatschap is verkrijgbaar vanaf 4,91 euro per maand (bij een jaarabonnement).

 • interessante, gevarieerde workouts
 • korte trainingseenheden voor strakke schema’s
 • ook geschikt voor beginners
 • compatibel met smart watches (bijv. de Apple Watch)
 • gratis versie bevat slechts 6 workouts
 • uitleg deels niet nauwkeurig genoeg
 • geen offline gebruik mogelijk

Goed om te weten: Actrice en zelfbenoemd yoga ambassadeur Ursula Karven lanceert ook haar eigen app, “Yoga Everyday”, en belooft dat je “je leven kunt veranderen met slechts 15 minuten yoga per dag”. De tool biedt in totaal 7 sequenties voor een kwartier yoga per dag voor een prijs van net geen 3 euro. Helaas is “Yoga Everyday” momenteel noch in de Google Play Store, noch in de Apple Store beschikbaar, zodat we geen geldige test konden uitvoeren.

https://www.youtube.com/watch?v=nI_Z2StmUqQ

Gerelateerde berichten