iOS, Android en Windows Phone in vergelijking

Als je een nieuwe smartphone koopt, moet je niet alleen de juiste hardware kiezen. Ook het besturingssysteem speelt een centrale rol: wordt het iOS, Android of toch liever Windows Phone? Windows Phone: cross-platform gebruik nog …

iOS, Android en Windows Phone in vergelijking

Smarthpone
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. iOS, Android en Windows Phone in vergelijking

Als je een nieuwe smartphone koopt, moet je niet alleen de juiste hardware kiezen. Ook het besturingssysteem speelt een centrale rol: wordt het iOS, Android of toch liever Windows Phone?

Windows Phone: cross-platform gebruik nog steeds een droom van de toekomst

Ervaren pc-gebruikers zullen bijzonder gemakkelijk aan de slag kunnen omdat Windows Phone de sinds Windows 8 bekende tegel-look gebruikt – wie er op de desktop al mee werkt, zal zich hier thuis voelen. De tegels kunnen in willekeurige volgorde worden gerangschikt en hun grootte kan worden aangepast, zodat het startscherm heel individueel kan worden vormgegeven. Als je al een Microsoft-account hebt, kun je die koppelen aan Windows Phone en veel diensten op verschillende apparaten gebruiken. Updates komen rechtstreeks van Microsoft en zijn dus meestal vrij snel beschikbaar. Met Windows 10 zouden mobiele apparaten en desktops eindelijk dichter bij elkaar kunnen komen en een quasi naadloos gebruik van Office en co mogelijk maken.

Lumia 950
Lumia 950 met Windows 10 Mobile: Beeldbron Microsoft

De keuze aan toestellen is hier vrij smal, omdat Microsoft strenge hardware-eisen stelt en spaarzaam licenties uitgeeft. Bovendien is er tot nu toe een relatief kleine selectie van apps voor Windows Phone.

Android OS: open en veelzijdig

Dat Android OS zo wijdverbreid is, is deels te danken aan het productbeleid van Google: het gratis besturingssysteem is zo open en flexibel ontworpen dat hardwarefabrikanten het kunnen aanpassen aan veel verschillende toestellen. Voor de klant betekent dit dat de keuze aan Android-smartphones enorm is en dat er voor elke smaak en elk budget wel iets te vinden is. Bovendien kunnen de interface en de functionaliteit zeer individueel worden ingesteld via talloze apps.

Nexus mit Marshmallow Android 6
Google Nexus met Marshmallow Android 6, beeldbron: Google.com

Paradoxaal genoeg is het nadeel van Android OS ook zijn openheid. Bij elke nieuwe release worden de fabrikanten uitgedaagd: Ze moeten het OS optimaliseren voor hun respectievelijke toestellen voordat ze updates kunnen leveren aan hun klanten. Dit leidt tot vertraagde levering, oudere modellen worden soms verwaarloosd. Alleen wie een Nexus-toestel rechtstreeks bij Google koopt, ontvangt de updates tijdig en zonder extra ballast.

iOS: dichtgetimmerd, maar intuïtief

Het mobiele besturingssysteem van Apple draait uitsluitend op de dure apparaten van het merk zelf: iPhone, iPad en iPod Touch. Het duidelijke voordeel hiervan is dat hardware en software uit één hand komen en dus ideaal op elkaar kunnen worden afgestemd. iOS staat vooral bekend om zijn hoge eisen aan intuïtieve en functionele bedieningsconcepten die ook voor nieuwkomers snel te begrijpen zijn. Alle apps moeten daarom voldoen aan de strenge kwaliteitscriteria van Apple en worden anders niet eens gepubliceerd. Het doel is ervoor te zorgen dat software van derden net zo gemakkelijk te gebruiken is als het besturingssysteem zelf. De strenge controles maken de apparaten ook minder vatbaar voor malware zoals virussen.

Smartphone
iPhone, beeldbron: pixabay.com © JESHOOTS

De grootste kritiek is dat het systeem erg gesloten lijkt. Scenario’s die Android OS en Windows Phone toestaan, zijn hier uitgesloten. Zo is de toegang tot het interne geheugen sterk beperkt: Gegevens kunnen niet rechtstreeks van de pc naar het mobiele apparaat worden gekopieerd, maar moeten worden overgezet met de speciale software iTunes.

De verspreiding van de besturingssystemen

Het Kantar Worldpanel publiceert sinds 2012 regelmatig verkoopcijfers van smartphones over de hele wereld en laat zien hoe de belangrijkste besturingssystemen zich in geselecteerde landen verspreiden. De duidelijke trend: Android OS is het meest verspreide besturingssysteem voor smartphones, niet alleen internationaal maar ook in Duitsland, met Apple’s iOS voortdurend op de tweede plaats. Windows Phone blijft echter op veel plaatsen een marginaal fenomeen en heeft meestal een marktaandeel van tussen de 5 en 10 %. Dit beeld wordt bevestigd in Duitsland.

Gedetailleerde vergelijkingstest

Het vakblad connect vergeleek in januari 2016 Android 6, iOS 9 en Windows 10 Mobile en verbaasde zich erover hoe goed Windows 10 Mobile iOS en Android kan bijbenen. Helaas is de kwaliteit en kwantiteit van de app store echter nog steeds slecht, wat we ook bekritiseerden in onze recente test van de Microsoft Surface Pro 4.

Intrografiek: © ra2 studio – Fotolia.com

Gerelateerde berichten