CyberLink MediaEspresso 6 – Nauwkeurige formaatomzetter

Met de mediaconverter MediaEspresso 6 brengt multimediaspecialist CyberLink de opvolger van MediaShow Espresso 5.5 op de markt. Het nieuwe product zou zich kenmerken door een eenvoudige bediening en een enorme snelheid. Wij namen de formaatconverter …

CyberLink MediaEspresso 6 – Nauwkeurige formaatomzetter

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Multimedia
 6. »
 7. Converter
 8. »
 9. CyberLink MediaEspresso 6 – Nauwkeurige formaatomzetter

Met de mediaconverter MediaEspresso 6 brengt multimediaspecialist CyberLink de opvolger van MediaShow Espresso 5.5 op de markt. Het nieuwe product zou zich kenmerken door een eenvoudige bediening en een enorme snelheid. Wij namen de formaatconverter onder de loep.

Standaarden niet gewenst

Toen we de tool Format Converter 3 van S.A.D. introduceerden, legden we al uit waarom er zo’n chaos aan formaten bestaat in de video- en audiosector. Terwijl de wereld vrij rustig lijkt als het gaat om beeldverwerking, is er een hopeloze verwarring van formaten en specificaties, vooral in de videosector. De PC kan in principe alle bekende formaten afspelen (zij het met een beetje hulp van geschikte spelers of codecs). Moeilijker wordt het wanneer je verschillende eindapparaten wilt vullen, zoals consoles, streaming clients, smartphones of mobiele spelers. Het converteren van de videoformaten is soms de enige oplossing.

De freeware en open source markt biedt hiervoor een veelheid aan programma’s en oplossingen, die echter soms veel trainingstijd vergen en meestal slechts een klein deel van de gewenste mogelijkheden vertegenwoordigen. Voor gebruikers die dit te ingewikkeld vinden, zijn er producten als MediaEspresso 6: selecteer bestanden, bepaal het doelapparaat en de software doet de rest.

Functies en formaten

MediaEspresso heeft veel van de functies van zijn voorganger geërfd, maar heeft ook nieuwe functies gekregen. Zo kan MediaEspresso niet alleen videobestanden converteren, maar ook audiobestanden en afbeeldingen; dit kan nu ook in batchmodus en met meerdere bestanden tegelijk. Een andere functie biedt de mogelijkheid om alleen het audiospoor uit een videobestand te halen. Voor gebruikers van Windows Vista en Windows 7 is er een desktop gadget waarmee het programma ook kan worden bediend en automatisch aangesloten apparaten detecteert (en vervolgens indien nodig inhoud converteert en direct kopieert). Videobestanden kunnen niet alleen worden geconverteerd, maar ook automatisch worden geüpload naar YouTube of Facebook.

De spannendste innovatie is echter de optimalisatie op het gebied van prestaties en beeldkwaliteit: MediaEspresso gebruikt zowel de GPU-ondersteuning NVIDIA CUDA als ATI Stream. De processor van de grafische kaart helpt het systeem aanzienlijk bij het hercoderen van video’s en bereikt zo een aanzienlijk hogere verwerkingssnelheid. Multi-core processoren zoals Intel Core™ i3, i5 & i7 worden ook effectief gebruikt, zodat tot 6 coderingen parallel kunnen draaien in batchmodus.

Voor de beeldkwaliteit gebruikt CyberLink zijn eigen TrueTheater-technologie, bestaande uit TrueTheater™ Denoise en TrueTheater™ Lighting. Deze filters verwijderen optische ruis, verbeteren de lichtomstandigheden en produceren rijkere kleuren.

De volgende formaten worden ondersteund:

 • Video importeren: MKV, RM/RMVB, FLV, AVI, MPEG, MPEG-2, MOV (H.264), WMV, MP4, DVR-MS,TS, MPG, ASF, M2T, M2TS, MTS, DV-AVI, TiVo, VOB, VRO, MOD, DAT, TOD, WTV.
 • Video exporteren: MPEG-2, MPEG-4, MPEG-4 AVC, WMV, DivX
 • Audio importeren en exporteren: WMA, MP3, M4A
 • Beeld importeren en exporteren: BMOP, JPG, PNG

Onder de ondersteunde apparaten zijn iPad, iPod, iPhone, iPhone 4, PSP, PS3 of Xbox 360 en vele huidige mobiele telefoons. Een gedetailleerde lijst vindt u op de website van de fabrikant.

Interface en bediening

Na het starten van het programma presenteert MediaEspresso zich met een leeg hoofdvenster waarin de gebruiker de te converteren bestanden moet slepen.

Programmfenster

Programmavenster

Bestanden die naar het venster voor conversie zijn gesleept, worden door MediaEspresso weergegeven met een voorbeeldafbeelding. Het contextmenu geeft verdere informatie over het betreffende bestand.

Informationen zur Datei

Informatie over het bestand

Om een bestand te converteren, selecteert u het betreffende bestand met een vinkje links onder het bestand en klikt u vervolgens op de pictogrammen voor Consoles, Mobiele telefoons, Media Player of Upload. Achter elk van de knoppen staan profielen voor verschillende eindapparaten, zoals profielen voor mobiele telefoons van Sony Ericsson, Nokia, HTC, Apple, enz. Upload bedient de internetdiensten YouTube of Facebook met de video na conversie. De instellingen van het betreffende profiel worden vóór de conversie weergegeven en kunnen binnen bepaalde grenzen worden gewijzigd.

Profil zur Konvertierung

Profiel voor conversie

In de standaardinstelling probeert MediaEspresso op basis van het bronmateriaal en het doelapparaat zelf de juiste instelling voor video’s te bepalen. De gebruiker kan de instellingen binnen grenzen aanpassen, maar is niet geheel vrij in bijvoorbeeld het videoformaat. Dit ligt – afhankelijk van het gekozen profiel – al vast op het uitvoerapparaat.

Profil editieren

Profiel bewerken

Iets meer flexibiliteit wordt dus geboden door de laatste knop van de pictogrammen in het hoofdvenster, met als kop “Converteren”. Dit start echter niet de conversie (zoals men zou verwachten), maar er is een editor voor zelfgemaakte profielen zichtbaar. De gebruiker moet voor elk type conversie een apart profiel aanmaken. Er is geen mogelijkheid om gewoon een formaat en de verdere instellingen daarvoor direct voor de conversie te selecteren.

Eigenes Profil

Eigen profiel

Terwijl beginners goed uit de voeten kunnen met de aangeboden functies, zullen professionals veel gedetailleerde instellingen missen. Het is bijvoorbeeld erg vervelend dat de resolutie niet vrij gekozen kan worden, vooral omdat de PAL-resolutie van 720×576 niet voor alle formaten beschikbaar is.

Verfügbare Auflösungen je nach Format

Beschikbare resoluties afhankelijk van het formaat

Voordat u de conversie start, kunt u in de instellingen aangeven of de in het begin beschreven TrueTheater-filters en hardwareversnelling moeten worden gebruikt. Ook het aantal gelijktijdige coderingen kan hier worden opgegeven. In onze test werd het systeem voor 100 procent gebruikt met 2 WMV-conversies tegelijk (Win 7 x64, I Core 5 750, 8 GB RAM).

Konvertierung

Conversie

Rechtsonder ziet u welke technieken worden gebruikt voor de conversie (hier ATI Stream en TrueTheater).

Conclusie

MediaEspresso 6 vertoonde in de test geen crashes, dus het is zeer robuust te noemen. Wij hebben heel andere ervaringen met programma’s van hetzelfde type. De verwerkingssnelheid is zeer goed, maar de bediening is slechts goed, omdat het niet mogelijk is “snel” een ander uitvoerformaat te kiezen. Daarvoor moet altijd een nieuw profiel worden aangemaakt of een bestaand profiel worden gewijzigd. Ook de beperking van de uitvoerresoluties is niet altijd begrijpelijk. Voor de prijs van 40 euro misten we een uitvoerfunctie voor videomateriaal op DVD om het (eventueel met een ander programma) te kunnen branden.

Als u een formaatconverter nodig hebt en geen gratis speciale oplossing kunt vinden, moet u de demo van 30 dagen eens bekijken.

CyberLink MediaEspresso 6

Download de demoversie

Producent: Cyberlink
Prijs 40 Euro, Update 20 Euro
Systeem: Windows 7, Vista, XP
Pluspunten: Veel profielen, ondersteunt veel formaten, zeer snel en stabiel.
Negatieven: Geen export voor DVD’s, ondersteunt niet altijd PAL resoluties

Gerelateerde berichten