Movavi Video Editor 15 in de test: Eenvoudige videobewerking voor beginners?

Der Movavi Video Editor richtet sich vorrangig an Einsteiger und Anwender, welche gerne mit wenig Aufwand eigene Videosclips und/oder Fotos als fertigen Film mit Vorspann, Abspann, Hintergrundmusik, Filtern und Übergängen schön in Szene setzen möchten.

Movavi Video Editor 15 in de test: Eenvoudige videobewerking voor beginners?

Movavi Video Editor Download
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Multimedia
 6. »
 7. Videobewerking
 8. »
 9. Movavi Video Editor 15 in de test: Eenvoudige videobewerking voor beginners?

Moderne smartphones en digitale camera’s maken niet alleen goede foto’s, maar ook video’s van hoge kwaliteit. De apparaten zorgen echter nog niet voor de presentatie van de vele videoclips als een leuke familie- of vakantievideo. In plaats van uitgebreide videobewerkingsoplossingen die ingewikkeld zijn om te leren, bieden fabrikanten ook minder ingewikkelde videobewerkers aan. Een van die kandidaten is de Movavi Video Editor 15, die dankzij zijn eenvoudige bediening zeer snel mooie videofilms maakt van individuele clips tegen een lage prijs en ook foto’s kan weergeven als geanimeerde diavoorstellingen.

 • Movavi Video Editor is zeer eenvoudig te gebruiken en biedt al veel creatieve vrijheid met filters, thematische sjablonen, titels en soundtracks.
 • Een wizard creëert prachtige video’s in slechts vijf stappen.
 • De uitvoer van de afgewerkte film is mogelijk in verschillende bestandsformaten, en Movavi Video Editor kent ook speciale uitvoerprofielen voor smartphones, tablets, smart TV’s en andere apparaten. Een upload naar YouTube is ook mogelijk rechtstreeks vanuit het programma.

1. Movavi Video Editor als een videobewerkingsoplossing met drag-and-drop operatie

Met zijn eenvoudige interface en een tijdlijn waarop inhoud gemakkelijk kan worden gesleept, is Movavi Video Editor duidelijk gericht op beginners en gebruikers die een paar videoclips willen combineren tot een korte film of foto’s en video’s tot een geanimeerde diavoorstelling zonder veel training.

Software voor het maken van geanimeerde diavoorstellingen: U kunt een inleiding tot speciale software voor foto-diavoorstellingen vinden in onze gids Een geanimeerde diavoorstelling maken onder Windows.

Movavi Video Editor
Gebruikersinterface van de Movavi Video Editor

De functies van de software omvatten een tijdlijn met maximaal zes verschillende video-, audio- of titeltracks. Talrijke overgangen, effecten en filters, mediacollecties met achtergronden, muziek en andere ontwerpelementen bieden veel ruimte voor uw eigen creativiteit. Naast het importeren van bestaand foto-, video- of audiomateriaal in alle gangbare formaten, kunt u ook rechtstreeks vanaf een webcam video’s opnemen of via de microfoon audio opnemen voor commentaar. Andere functies zijn een beeld-in-beeld-functie, videostabilisatie ter compensatie van bewegingsvervorming en audiofuncties zoals normaliseren.

1.1 Video Editor gratis te downloaden als demo

De Movavi Video Editor kan gratis worden gedownload voor Windows uit het WinTotal software-archief of voor Windows en Mac van de Movavi website. De demo heeft echter beperkingen zoals een watermerk in de opgeslagen video’s en audiobestanden worden slechts half opgeslagen. De proefversie kan echter worden ontgrendeld met een licentiesleutel.

Opmerking: We hebben Movavi Video Editor versie 15 getest onder Windows 10.

2 Movavi Video Editor maakt een snelle video in slechts 5 stappen

Direct bij het starten van de Video Editor hebt u de keuze tussen het aanmaken van een nieuw project of het snel maken van een video in vijf stappen, wat vooral gericht is op beginners. Wij probeerden deze functie eerst uit.

Assistent zur Erstellung eines Videos in nur fünf Schritten
Assistent voor het maken van een video in slechts vijf stappen.

In de eerste stap selecteert u uw foto-, muziek- en videomateriaal voor de snelle video. De lijst van ondersteunde video- en audioformaten is aanzienlijk en omvat alle gangbare en ook minder gangbare formaten en codecs zoals 3GPP (.3gp), H.264, MPEG-4, DivX, MPEG-2 of QuickTime (MOV).

Auswahl der Mediendateien für das schnelle Video
U kunt beeld-, audio- en videobestanden selecteren om de video te maken.

Ook voor diavoorstellingen geldt: als je hier bijvoorbeeld alleen foto’s selecteert, maak je een geanimeerde diavoorstelling met achtergrondmuziek en overgangseffecten.

In de volgende stap heb je de keuze tussen vrije creatie of vijf verschillende thema’s zoals reizen, familie, liefde, actie of verjaardag. Elk thema heeft bijpassende achtergrondmuziek, bewerkingssequenties en openings- en eindcredits.

Auswahl des Themas
Het thema voor de snelle video selecteren.

U kunt meer thema’s downloaden in de Movavi Effects Store, die ook toegankelijk is via de browser op https://effects-store.movavi.com/de/. Een themaset bevat veel titels, stickers, achtergronden, overgangen en nieuwe audiobestanden voor elk, maar met iets minder dan 20 euro is het ook niet echt goedkoop.
https://www.youtube.com/watch?v=zALWVPrXXEg

Wanneer u een thema kiest, stelt de video-editor automatisch muziek en overgangen in, past de muziek aan de lengte van het foto- en videomateriaal aan en hoeft in de volgende stap alleen de tekst voor de opening- en eindcredits te worden aangepast en, optioneel, de videoduur aan te passen aan de lengte van de muziek en de volumebalans tussen de muziek en de originele soundtrack van de video’s.

Assistent mit Änderungen von Vorspann und Abspann
Assistent met aanpassingen aan openings- en slottitels.

In de laatste stap kun je vervolgens de voltooide video exporteren naar verschillende formaten zoals AVI, Flash, HD-video, MKV, MPEG-4, QuickTime, Ogg-video, WebM of WMV, bijvoorbeeld, of delen op YouTube voor het internet. Helaas is exporteren als DVD of Blue-Ray met een brandfunctie niet mogelijk.

Exportfunktionen von Movavi Video Editor
De Movavi Video Editor biedt een brede waaier aan exportfuncties.

Voor de export kunt u niet alleen de uitvoerkwaliteit voor elk formaat beïnvloeden tot aan de bitsnelheid of FPS, maar ook terugvallen op kant-en-klare profielen voor smartphones, tablets, spelconsoles of verschillende smart tv’s. Dit zorgt ervoor dat het videomateriaal zonder problemen kan worden afgespeeld op het doelapparaat.

Na afronding van de export is de eerste eigen video klaar!

3 De Movavi Video Editor wordt bediend via een tijdlijn en heeft vele functies.

Als u echter een beetje meer creatieve vrijheid wilt, moet u zich vertrouwd maken met de basisfuncties en bediening van de Movavi Video Editor.

Het bedieningsconcept volgt de klassieke indeling met een tijdlijn met een titeltrack voor teksten, een videospoor voor videomateriaal en foto’s en een audiospoor.

Zeitleiste-Darstellung von Movavi Video Editor
Tijdlijnweergave van Movavi Video Editor

U kunt de elementen in de tijdlijn (ook wel timeline genoemd) naar wens verplaatsen en meer tracks toevoegen. De editor is echter beperkt tot 6 tracks in de standaard editie.

In de werkbalk links vindt u de ontwerpelementen voor uw eigen composities.

3.1 Filtereffecten bieden creatieve mogelijkheden om het bronmateriaal te veranderen.

Uit een grote selectie filters kunt u video- en fotomateriaal nog steeds beïnvloeden en kleurfilters, effectfilters, artistieke filters, vignetten, verstoringen en nog veel meer op de elementen toepassen door ze gewoon te verslepen. Zo kunt u gemakkelijk een film in sepia weergeven of foto’s het til-shift effect geven.

Filtereffekte
Filters kunnen worden toegepast op elementen in de tijdlijn door ze te slepen
.

3.2 Overgangen bieden veel creatieve vrijheid bij het samenvoegen van foto- en videomateriaal

Geen enkele geanimeerde diavoorstelling, geen enkele videobewerking kan tegenwoordig zonder overgangen. Ook hier heeft u een ruime keuze aan verschillende overgangseffecten, zoals zoom, wipe, ken-burns effect, fade in en out en nog veel meer.

Übergänge
Selectie van overgangen die ook automatisch kunnen worden toegewezen.

U hoeft de overgangen voor alle clips en foto’s niet handmatig in te stellen. Een overgangsassistent kan overgangen randomiseren, alleen een specifieke overgang gebruiken en ook de lengte van overgangen instellen. Er is echter geen uitsluitingslijst van overgangen.

3.3 Titelgenerator voor professionele teksteffecten

Voor de openingscredits, eindcredits of tussenteksten in de video biedt de titelgenerator geschikte mogelijkheden. U kunt kiezen uit eenvoudige tekst, de klassieke openings- en eindcredits van onder naar boven, artistieke sjablonen, intro’s, tekstballonnen en nog veel meer. Zowel de positie als het lettertype, de grootte en de kleur kunnen nog worden aangepast.

Titelgenerator
De titel generator is zeer flexibel in het ontwerpen van uw eigen teksten in de video.

3.4 Stickers voor korte effecten

Of stickers, d.w.z. kleine ontwerpelementen zoals palmbomen of een zon, echt nodig zijn in de video is aan de creatieve gebruiker om te beslissen. Dergelijke elementen zijn in ieder geval mogelijk, worden dan op een apart videospoor over de video geplaatst en kunnen nog in grootte en positie worden aangepast. De selectie van stickers is echter niet erg uitgebreid en kan alleen worden uitgebreid door extra sets aan te schaffen via de winkel.

Sticker für Fotos und Videos
Stickers kunnen op een eigen videospoor worden geplaatst en vrij worden gepositioneerd en geschaald.

3.5 Videostabilisatie, chromakey, pannen en zoomen

Een ander hulpmiddel is een videostabilisator, die het schudden dat al in de video aanwezig is, kan verminderen.

Video Stabilisierung
Stabilisatie van onscherp beeldmateriaal is ook mogelijk met de Video Editor.

Metpannen en zoomen kan worden ingezoomd, uitgezoomd of gepand binnen video- en ook fotomateriaal.

Chroma-Key zet een eenkleurig scherm (meestal groen) op transparantie en legt zo de rest van het motief bloot, dat dan weer kan worden samengesteld met een andere achtergrond of video.

Chroma Key
Chroma-Key wordt gebruikt om objecten uit een monochroom scherm te snijden.

3.6 Met de video-editor kunt u ook video’s knippen en samenvoegen

Waarschijnlijk omdat hij gericht is op beginners, biedt de video-editor ook slechts een eenvoudige bewerkingsfunctie voor videomateriaal. Daarvoor verplaatst u de positie-indicator naar het punt in de video dat geknipt moet worden en klikt u vervolgens op de “schaar”. Op dat punt wordt dan geknipt.

Videoschnitt
Eenvoudige bewerkingsfunctie in de menubalk.

U kunt nu naar wens verdere sneden maken. Markeer gewoon de tussenliggende stukken die je niet nodig hebt en verwijder ze. Vervolgens zet u de afzonderlijke stukken weer bij elkaar en fade u eenvoudig over met overgangen of exporteert u een deel als nieuwe video.

In de menubalk kunt u met de functie Clip Properties voor elke gemarkeerde clip het volume, de snelheid en vele andere parameters instellen, zoals kleuraanpassingen, bijsnijden en roteren van videomateriaal en de reeds genoemde pan- en zoomfuncties, stabilisatie en chromasleutel.

Clipeigenschaften
Alle clip eigenschappen zijn beschikbaar in één dialoog.

In de audio-eigenschappen kunt u een equalizer toevoegen, ruisverwijdering activeren, enkele audio-effecten selecteren of een beatdetectie voor achtergrondmuziek tonen.

Audioeigenschaften
Audio-eigenschappen met functies als equalizer of ruisverwijdering.

4. de handleiding en verdere instructies zijn te vinden op de website van de fabrikant.

De werking van de software wijst zich in principe vanzelf met een beetje “spelen”. De handleiding linkt echter naar een helpbestand op het net in het Engels. De fabrikant had hier iets meer moeite kunnen doen en een gelokaliseerde versie van de handleiding ter beschikking kunnen stellen.

englisches Handbuch
De handleiding van de Video Editor is alleen in het Engels.

Beter gedaan zijn daarentegen de korte instructies en artikelen en tips over onderwerpen als hoe je video knipt, hoe je het videozoomeffect doet of hoe je video opneemt. Daarnaast houdt de fabrikant een eigen videoblog bij op Youtube over tal van onderwerpen en ontwerpideeën bij het eigen assortiment.

5. Movavi Video Editor Plus biedt een breder scala aan functies

Met Movavi Video Editor Plus biedt de fabrikant voor 10 euro meer een iets uitgebreidere versie van de eenvoudige video-editor. Naast de functies van Video Editor 15, biedt Video Editor 15 Plus ook functies zoals bijsnijden en knippen van videomateriaal, objecten met keyframe-animatie binnen video’s, tot 99 sporen op de tijdlijn en nog wat details, zoals de volgende overzichtstabel laat zien.

Functies en inhoud Video-editor 15 Video Editor 15 Plus
Videobewerkingsfuncties
Filters, overgangen, titels, effecten
Montage wizard
Maximaal aantal sporen 6 99
Keyframe animatie van titels, video overlays
Tools markeren en verbergen
Kant-en-klare intro’s en outro’s 5 16
Voorbeeld videoclips 10 20
Geïntegreerde muziek 27 39
Sticker 10 86
Snellere verwerking van grote HD-video’s
Snellere verwerking van Full HD-video’s en 4K-video’s
Videobewerking Trimmen Trimmen en knippen

6. video-editor gratis?

In WinTotal’s software-archief in de sectie Video vindt u veel gratis video-editors, waaronder uitgebreide open source oplossingen zoals OpenShot of het iets kleinere Vidiot. Toch zijn beide programma’s niet te vergelijken met Movavi Video Editor. Terwijl OpenShot, met zijn vele functies, enige tijd nodig heeft om te wennen, mist Vidiot bijvoorbeeld teksteffecten of overgangsfuncties – ook goede argumenten om een software als Movavi Video Editor te kopen.

OpenShot
OpenShot als open source alternatief?

7. Movavi Video Suite vs Editor

Als het scala aan functies van de video-editor niet genoeg is voor u, moet u Movavi Video Suite nader bekijken. Voor een instapprijs van net geen 50 euro biedt het niet alleen de reeks functies van de Video Editor Plus, maar ook extra functies en opties zoals Blu-ray, DVD en CD authoring inclusief een brandfunctie, video-opname van het scherm, webcam, VHS en TV-tuner, batchverwerking, verwerking van videomateriaal met behoud van de originele kwaliteit en nog veel meer. Voor iets minder dan 100 euro is ook een zakelijke licentie beschikbaar, die commercieel kan worden gebruikt in een zakelijke omgeving. Net als de Video Editor, kunt u ook de Movavi Video Suite gratis downloaden en uitgebreid testen gedurende 7 dagen, met enkele beperkingen op de export.

8. conclusie

 • Gemakkelijk te gebruiken en snel te leren
 • Goede titel-editor
 • Veel overgangen, effecten en filters
 • Ook geschikt voor geanimeerde diavoorstellingen of video/fotomixen
 • Geen brandfunctie voor DVD of Blue-Ray
 • Alleen de eenvoudigste bewerkingsfuncties
 • Extra sjablonen erg duur
 • Geen Duitse handleiding

In de test levert Movavi Video Editor wat het belooft: eenvoudige bediening en snelle resultaten om uw eigen foto- en videomateriaal mooi te presenteren als een coherente film. De software biedt mooie overgangseffecten, gebruikt ook het Ken-Burns effect voor foto’s en biedt zelfs 5 thematisch mooie sjablonen. Verdere sjablonen en ontwerpelementen kunnen worden gekocht in de Store, maar met net geen 20 euro per stuk zijn ze wel aan de prijs.

Het gebrek aan export als DVD of BlueRay om te branden is een tekortkoming die Movavi Video Editor Plus ook heeft. Alleen Movavi Video Suite biedt deze functie, maar die lijkt bijna overbelast voor een snelle vakantievideo. Niettemin is de beoordeling van Movavi Editor overtuigend, zolang u niet te veel eisen stelt aan geavanceerde functies.

Gerelateerde berichten