Wondershare PDFelement – De universele tool voor PDF?

Terwijl Adobe Acrobat steeds minder belangrijk wordt voor het maken en bewerken van PDF-bestanden, verschijnen er steeds meer programma’s op de markt die “meer” bieden dan de gebruikelijke weergave van PDF-bestanden. Een van die programma’s …

Wondershare PDFelement – De universele tool voor PDF?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Multimedia
  6. »
  7. Converter
  8. »
  9. Wondershare PDFelement – De universele tool voor PDF?

Terwijl Adobe Acrobat steeds minder belangrijk wordt voor het maken en bewerken van PDF-bestanden, verschijnen er steeds meer programma’s op de markt die “meer” bieden dan de gebruikelijke weergave van PDF-bestanden. Een van die programma’s is Wondershare PDFelement, dat door zijn vele functies de nieuwsgierigheid heeft gewekt.

Adobe Reader was gisteren

Tot enkele jaren geleden was de Adobe Reader van de uitvinder van het PDF-formaat op bijna elke PC te vinden en verantwoordelijk voor de weergave van PDF-bestanden. De aanvankelijk kleine Reader werd in de loop der jaren echter steeds meer resource-hongerig, werd aangevuld met functies voor de Adobe Cloud en kwam ook qua beveiliging niet positief in het nieuws. Inmiddels zijn er tal van gratis alternatieven voor het eenvoudig weergeven of zelfs invullen van PDF-documenten, bijvoorbeeld Sumatra PDF, Foxit Reader of PDF-XChange Viewer. Moderne webbrowsers kunnen ook PDF-bestanden weergeven.

Verdere functies alleen voor geld

Zelfs het maken van PDF-documenten is nu eenvoudig mogelijk vanuit elk kantoorpakket en zelfs vanuit het besturingssysteem zelf, omdat gratis PDF-printers de functie die bijvoorbeeld Windows 10 out of the box biedt, achteraf inbouwen: afdrukken naar een PDF-bestand.

Wie meer functionaliteit wil, is echter nog steeds aangewezen op betaalde oplossingen. Adobe Acrobat DC valt met zijn abonnementsproduct buiten het bereik van elk “privébudget” en is alleen de moeite waard voor commerciële omgevingen met een aangepaste workflow of waar vooral vraag is naar de grafische mogelijkheden van de PDF-standaard, bv. 3D PDF en aansluiting van andere Adobe-producten zoals Photoshop en Co.

Voor de meeste gebruikers gaat het echter vooral om “tekstdocumenten”, zodat ook andere fabrikanten deze markt kunnen bedienen met tools waarmee PDF-documenten kunnen worden gemaakt, bewerkt, ondertekend en becommentarieerd, gedeeld, samengevoegd, geïmporteerd en geëxporteerd.

Functioneel wonder Wondershare PDFelement?

Wondershare is niet bepaald een pionier op het gebied van PDF-creatie en heeft ook een zeer breed portfolio, van “mobile phone doctor” tot videoformaat converter. Des te nieuwsgieriger waren we om te zien wat PDFelement in detail te bieden had. Er is veel:

Naast de pure weergave van PDF-documenten en een geïnstalleerde PDF-printer voor het exporteren vanuit alle programma’s naar PDF-formaat, laat de start van het programma al in detail zien wat er allemaal mogelijk is:

PDFelement Startdialog
PDFelement startdialoog

Wondershare PDFelement kan PDF-documenten maken van Office-documenten en behoudt ook zoveel mogelijk de opmaak ervan. Het omgekeerde pad, van een PDF naar een Office-bestandsformaat, is ook mogelijk, waarbij naast exporteren in het bestandsformaat van Microsoft Word, Excel of PowerPoint ook exporteren als EPUB, in diverse grafische formaten, als HTML en universeel als RTF mogelijk is. De opmaak blijft soms meer en soms minder goed behouden, afhankelijk van het type bronbestand.

Meerdere PDF-bestanden kunnen ook tot één bestand worden gecombineerd. Hierbij kunt u de volgorde aangeven en ook de pagina’s die u uit het document wilt overnemen.

Kombinieren von Seiten
Pagina’s combineren

Voor alle andere bewerkingen is de functie “PDF bewerken” beschikbaar, waarmee u, in tegenstelling tot het normaal openen van PDF-bestanden, direct het tabblad “Bewerken” selecteert.

Wat helaas ontbreekt is een optionele integratie in Microsoft Office om Office-documenten rechtstreeks om te zetten in PDF-formaat met verdere opties (handtekening, compressie, bescherming, enz.). De door PDFelement geleverde PDF-printer biedt helaas geen geavanceerde functies zoals watermerken, wachtwoordbeveiliging, compressie, enz. De gebruiker moet eerst Word afsluiten en vervolgens het document afdrukken. De gebruiker moet dus eerst Word afsluiten en vervolgens het document opnieuw openen met PDFelement en daar verder werken. Vooral voor bijvoorbeeld het versturen van facturen als PDF vanuit Word zou integratie in Word wenselijk zijn. PDF-XChange PRO van Tracker-Software laat bijvoorbeeld zien hoe het beter kan.

Veel mogelijkheden in het programma zelf

U kunt PDF-documenten annoteren, stempels en grafische elementen toevoegen, gebieden markeren en nog veel meer. De “redactiefunctie” vindt u daarentegen in het tabblad Bescherming, waar ook handtekeningen kunnen worden opgeslagen en wachtwoorden voor verschillende machtigingen kunnen worden toegekend.

Anmerkungen und mehr
Annotaties en meer

Het tabblad “Pagina” kan pagina’s verwijderen, invoegen, uitpakken, splitsen, vervangen, aangepaste kop- en voetteksten toevoegen of voorzien van een watermerk.

Het tabblad “Bewerken” bevat functies om bijvoorbeeld eigen tekst, afbeeldingen of links in de documenten op te nemen.

Editieren von Inhalten
Inhoud bewerken

Tekst in PDF-documenten kan worden geselecteerd, bewerkt, het lettertype en de grootte gewijzigd en nog veel meer.

Editieren von Text
Tekst bewerken

Bij het bewerken van bestaande teksten stuit men echter op beperkingen bij gescande teksten, want de OCR-functie die nodig is voor het selecteren en bewerken van dergelijke teksten kost 20 euro extra.

OCR
OCR

Normale teksten (bijv. gegenereerd via de “PDF-printer” of opgeslagen vanuit bijv. Word) kunnen echter ook zonder de OCR-plug-in worden bewerkt. Of de aanschaf van de OCR überhaupt de moeite waard is, hangt dus af van de documenten die met PDFelement worden bewerkt. Alleen als de uitbreiding is geactiveerd, kan ook “grafische tekst” worden geselecteerd, gekopieerd en bewerkt.

OCR
OCR

Verschillende edities

De fabrikant maakt het potentiële klanten niet gemakkelijk om de juiste editie te vinden. Naast een versie met en zonder OCR zijn beide weer beschikbaar voor commercieel gebruik tegen aanzienlijk hogere prijzen. De in het begin genoemde 70 euro geldt alleen voor de persoonlijke editie, ook zonder OCR-plug-in. Voor zakelijk gebruik met OCR-plug-in is daarentegen al 180 euro verschuldigd. Een fors prijsverschil dat we niet kennen van vergelijkbare producten.

Toch onderscheidt PDFelement zich enigszins van andere producten doordat het een zeer handige formuliereneditor heeft. U kunt met het programma niet alleen bestaande formulieren invullen, maar ook wijzigen of eigen formulieren maken.

Formulare
Formulieren

Omdat het proces erg tijdrovend is, verwijst de hulp naar de website van de fabrikant, waar talrijke sjablonen kunnen worden gedownload op https://pdf.wondershare.com/templates/. Helaas zijn deze sjablonen allemaal in het Duits. Helaas zijn deze sjablonen allemaal in het Engels en moeten ze worden aangepast voor Duitse gebruikers. Dit is tenminste mogelijk zonder OCR-plug-in.

De formulieren ondersteunen ook interactieve velden voor bv. automatische totalen of belastingberekening, maar vereisen enige vertrouwdheid met de syntaxis. Hier helpt het inderdaad om je te laten inspireren door de sjablonen.

Formularfelder
Formuliervelden

Ook bestaande PDF-documenten kunnen qua bestandsgrootte worden geoptimaliseerd. PDFelement biedt hiervoor 3 verschillende presets, voornamelijk met hogere compressie voor ingesloten afbeeldingen.

Conclusie

PDFelement is een goed, functioneel product, biedt een moderne interface en een goede formuliereneditor. De OCR, die alleen tegen meerprijs beschikbaar is, en de niet-bestaande integratie in Microsoft Office doen echter afbreuk aan het totaalbeeld. Samen met de prijsstelling voor commercieel gebruik rijst de vraag of men niet beter af is met andere producten. Aangezien de software gratis kan worden getest, moet de geïnteresseerde gebruiker zich een beeld vormen van de functionaliteit en deze vergelijken met concurrerende producten.

PDFelement Box

Wondershare PDFelement

Download de demo via WinTotal

Fabrikant: Wondershare
Prijs vanaf 70 Euro
Systeem: Windows XP en hoger
Pluspunten: Zeer goede PDF viewer en editor, formulier editor.
Negatieven: Gebrek aan integratie in Office

Gerelateerde berichten