Het mysterie van de 100 MByte Windows 7-partitie

Op bijna alle Windows 7-systemen is er naast de systeempartitie nog een partitie met een capaciteit van 100 MByte. We leggen uit waar deze partitie vandaan komt, welk doel ze dient en hoe je het …

Het mysterie van de 100 MByte Windows 7-partitie

Partition, CrystalIcons, everaldo
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Het mysterie van de 100 MByte Windows 7-partitie

Op bijna alle Windows 7-systemen is er naast de systeempartitie nog een partitie met een capaciteit van 100 MByte. We leggen uit waar deze partitie vandaan komt, welk doel ze dient en hoe je het aanmaken van deze partitie soms ongedaan kunt maken.

Zie ook onze aanvulling over Windows 8 aan het eind.

Aanvankelijke situatie

Bij de installatie van Windows 7 op een lege harde schijf maakt het installatieprogramma automatisch een andere partitie aan met een grootte van 100 MByte bij het instellen van de partities.

U krijgt echter alleen een melding over het zelfstandig aanmaken van deze partitie als u tijdens de installatie “Aangepast” selecteert en vervolgens “Stationsopties (uitgebreid)” bij de vraag“Waar wilt u Windows installeren?” en hier vervolgens een partitie aanmaakt met “NIEUW”.

Aangepaste installatie

Na het opgeven van de grootte van de nieuwe partitie verschijnt bovenstaand bericht:

Er is zelf een andere partitie aangemaakt

Het resultaat ziet er zo uit (afhankelijk van het systeem):

Er bestaan nu 2 partities

Als de harde schijf waarop Windows 7 moet worden geïnstalleerd al is voorzien van een of meer partities (bijvoorbeeld als een vorig Windows-systeem al op een partitie staat), wordt de bootmanager naar de eerste partitie van de harde schijf geschreven en hoeft de 100 MByte partitie daarna niet meer te worden aangemaakt.

U kunt controleren of een dergelijke partitie op uw eigen systeem is aangemaakt, bijv. via het gegevensdragerbeheer.

Schijfbeheer

Zin en doel van deze partitie

De 100 MByte partitie “System-reserved” bevindt zich aan het begin van de eerste harde schijf. Enerzijds herbergt ze de bootmanager. Het andere doel is de ondersteuning van de BitLocker-schijfversleuteling op de besturingssysteempartitie. Om het systeem te kunnen opstarten vanaf een met BitLocker versleutelde systeemschijf, moet de BitLocker-routine na de bootloader nog worden geladen vanuit het niet-versleutelde gebied van 100 MB.

Hoewel BitLocker alleen beschikbaar is voor bezitters van Windows 7 Ultimate (en Enterprise), is het toch verstandig om de 100 MB-partitie te behouden, omdat u te allen tijde kunt upgraden naar een hogere versie via de Anytime Upgrade.

Opnieuw verwijderen

Als u last hebt van de 100 MB ruimte-eis en de BitLocker-versleuteling zeker niet nodig hebt voor de systeempartitie, kunt u deze partitie veilig verwijderen tijdens de stap“Waar wilt u Windows installeren?

Verwijder hiervoor de primaire partitie die U op dit punt hebt aangemaakt.

Verwijderen van de primaire partitie

U kunt de volgende waarschuwing negeren.

Waarschuwingsbericht

Selecteer vervolgens opnieuw de systeempartitie met de 100 MB en klik op “Uitbreiden”.

Partitie uitbreiden

In het veld Grootte selecteert Windows automatisch de niet-toegewezen ruimte. U kunt deze waarde echter ook wijzigen. De grootte moet worden geselecteerd zodat het systeem later op de totale ruimte kan worden geïnstalleerd.

Ook hier krijgt u een waarschuwing.

Volgende waarschuwingsmelding

Na OK heb je de systeempartitie uitgebreid.

Nu nog maar één partitie

Het systeem kan echter niet op deze partitie worden geïnstalleerd totdat deze is geformatteerd.

Klaar voor installatie

Pas nu is de gereserveerde systeempartitie veranderd in een normale partitie en kan deze worden gebruikt voor de installatie.

Achteraf knoeien met de 100 MB partitie

U hoopt nu misschien een manier te vinden om de 100 MB partitie te verwijderen uit een reeds bestaand systeem.

Wij raden dit niet aan om verschillende redenen – eerst en vooral omdat de bootmanager niet langer beschikbaar zou zijn als de partitie zou worden verwijderd (en Windows 7 dus niet langer zou opstarten). Bovendien zouden er wijzigingen moeten worden aangebracht in de bestaande partities. Het besparen van 100 MB ruimte is het risico van gegevensverlies en beschadigde Windows niet waard.

U moet ook afzien van het verkleinen van de partitie. De in Windows 7 geïntegreerde image back-up, die naast de systeempartitie ook een back-up maakt van de 100 MB opstartpartitie, mislukt bijvoorbeeld door onvoldoende ruimte op de harde schijf als de grootte van deze 100 MB partitie wordt verkleind. De reden hiervoor is dat de image back-up tijdens het gebruik plaatsvindt en de shadow copy service hiervoor vrije ruimte op de harde schijf nodig heeft. Microsoft heeft hier een minimum van 50 MB ingesteld, dat mogelijk niet meer beschikbaar is als de 100 MB-partitie wordt verkleind tot bijvoorbeeld 50 MB.

Tot slot een opmerking: Als een brandprogramma al meer dan een GByte aan ruimte op de harde schijf nodig heeft, moet men zich niet storen aan de 100 MB hier. De mogelijke problemen staan niet in verhouding tot de gewonnen ruimte op de harde schijf.

Aanvulling voor Windows 8

Bij Windows 8 is de partitie al 350 MB groot, maar deze bevat ook de noodomgeving Windows Recovery Environment, die tot Windows 7 ook op de Windows-partitie stond in de map “Recovery”.

Meer informatie hierover vindt u in het Technet-artikel Basisinformatie over gegevensdragerpartities.

Verdere bronnen

ct Hotline & FAQ – Windows 7 Imager mislukt

My Digital Life – Hack om 100 MB systeemgereserveerde partitie te verwijderen bij het installeren van Windows 7

Microsoft BitLocker-schijfversleuteling

Windows 7 BitLocker Uitvoerend Overzicht

Gerelateerde berichten