Gratis dicteersoftware – Microsoft Dictate

Microsoft heeft in het kader van een project de gratis extensie Microsoft Dictate voor Microsoft Word, Outlook en PowerPoint geïntroduceerd, waarmee je teksten niet alleen in de programma’s kunt dicteren, maar ook direct kunt laten …

Gratis dicteersoftware – Microsoft Dictate

Microsoft Dictate
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Office
  6. »
  7. Gratis dicteersoftware – Microsoft Dictate

Microsoft heeft in het kader van een project de gratis extensie Microsoft Dictate voor Microsoft Word, Outlook en PowerPoint geïntroduceerd, waarmee je teksten niet alleen in de programma’s kunt dicteren, maar ook direct kunt laten vertalen. Wij namen deze spannende uitbreiding onder de loep.

Spraakherkenning komt langzaam in de mode

De droom van alle pc-gebruikers om teksten te kunnen dicteren in software die ze automatisch corrigeert, bestaat al lang. Tot nu toe is geen enkele fabrikant er echter in geslaagd deze droom tot volle tevredenheid te vervullen. De lange leercurve, het hoge foutenpercentage, de omslachtige bediening of de te hoge prijs: met uitzondering van Dragon als fabrikant van spraakherkenningssoftware waren er nauwelijks noemenswaardige producten op de markt.

Met de komst van spraakassistenten in iOS, Android en met Cortana ook in Windows is er enige beweging. De spraakherkenningsdiensten redden zich over het algemeen zonder uitgebreide trainingsteksten en werken betrouwbaar, zij het beperkt tot bepaalde commando’s en handelingen.

Eerste pogingen dankzij Cortana

Microsoft Dictate is ontwikkeld tijdens een Microsoft hackathon, gebruikt de technische basis van Cortana en maakt als add-in voor Office een relatief onspectaculaire dicteerfunctie mogelijk voor Word, Outlook en PowerPoint. Daarvoor gebruikt de software de spraak-API’s van Windows 10 en Bing, zodat ook een internetverbinding absoluut noodzakelijk is voor gebruik. De video van Microsoft beschrijft hoe het werkt.

Microsoft Dictate is gratis te downloaden op http://dictate.ms/. Het vereist ten minste Windows 8.1 en Office vanaf versie 2013. Voor de meeste gebruikers zou de 32-bits versie de juiste moeten zijn, zelfs als u een 64-bits systeem gebruikt, aangezien de bitvraag alleen betrekking heeft op de gebruikte Office-versie.

Na de installatie vindt u in Word, Outlook en PowerPoint een Dicteerbalk. Als u hier op het microfoonsymbool klikt, staat de add-in in de opnamemodus en analyseert hij de gesproken woorden, die vervolgens kort in het antwoordveld worden weergegeven voordat ze in het eigenlijke document of de mail worden opgenomen.

Microsoft Dictate
Microsoft Dictate

Inbegrepen vertaalsoftware

De gewenste talen kunnen worden ingesteld via de velden “Van” en “Naar”. MS Dictate herkent momenteel 20 verschillende talen en kan het herkende dictaat ook in realtime vertalen naar een van de 60 talen. Hiervoor maakt de add-in ook gebruik van de Microsoft Translator API.

De kwaliteit van de vertaling is echter niet voldoende om het resultaat onbewerkt te accepteren.

Microsoft Dictate
Microsoft Dictate

Oefentest

In een korte praktijktest probeerden we een normale tekst te dicteren in Word. Wat opvalt is de lange vertraging waarmee de clouddiensten van Microsoft het gesproken woord vertalen naar geschreven woorden. Bovendien liep de software – ondanks de poging met Hoogduits – vaak uit de pas. De poging met Engels had hier meer succes. Toch kan de gratis oplossing nog niet tippen aan betaalde oplossingen, vooral omdat Dictate in het Engels alleen andere commando’s begrijpt, zoals “nieuwe regel”, “wissen”, “vraagteken”, enz.

Toch is het interessant om te zien wat er nu al mogelijk is vanaf een staande start zonder grote trainingsfasen en een enorme database offline (download net geen 2 MB). Het project toont dus aan dat we op middellange termijn gerust dicteerfuncties in Microsoft-producten mogen verwachten, zij het met een ongemakkelijk gevoel: elk woord gaat naar Microsofts cloud voor verdere verwerking…

Gerelateerde berichten