Microsoft Sway is een zogenaamde storytelling-app en heeft sinds de release de reputatie een serieuze concurrent te zijn voor het al langer bestaande PowerPoint. De app is beschikbaar in de Windows Store als gratis app voor Windows 8 en Windows 10. Sway maakt ook deel uit van Office 2016 – niet als vervanging, maar als aanvulling op het beproefde PowerPoint. Laten we de app en zijn voordelen eens kort bekijken.
Afbeeldingen in plaats van dia’s
Wat is het verschil tussen het tonen van een beproefde PowerPoint-presentatie en een goed verteld verhaal? Spontaan is het de presentator: een gebruikelijke presentatie bereikt haar doel doordat iemand dia na dia laat zien en de inhoud uitlegt. De elementen van een presentatie zijn dia’s (PowerPoint) of plaatjes. In de ongeveer dertig jaar dat PowerPoint en vergelijkbare presentatieprogramma’s bestaan, is de presentatietechnologie sterk veranderd: Overheadprojectoren en beamers om een computerscherm weer te geven zijn nu vervangen door presentatieschermen met multimediamogelijkheden. Netwerken via internet en sociale platforms creëren nog meer mogelijkheden om de gewenste boodschap bij de doelgroep te krijgen. De technische mogelijkheden bestaan dus tegenwoordig om met elektronische middelen een verhaal te vertellen en audiovisuele stijlmiddelen te gebruiken om een blijvende indruk te maken op degenen die het verhaal laten vertellen.
Met Sway is de oude verteller als het ware terug, die zijn publiek boeide met zijn gave van interpretatie en beelden wist te creëren in de geest. Waar PowerPoint eindigt met zelflopende, interactieve presentaties, gaat Sway verder: verhalen worden op een eenvoudige manier gebundeld en gedeeld met anderen. Sway is dus noch een PowerPoint-killer, noch een kortstondige rage. Beide programma’s hebben hun bestaansrecht voor heel verschillende doeleinden.
Microsoft Sway is een nieuwe digitale storytelling-app voor het maken en delen van interactieve rapporten, presentaties, nieuwsbrieven, persoonlijke verhalen en meer (alle voorbeelden: Microsoft). Sway ondersteunt de creatie van professionele ontwerpen met slechts enkele muisklikken en zorgt er ongemerkt voor dat het resultaat er op alle afspeelapparaten even goed uitziet. Op basis van de handelingen en teksten tijdens de creatie probeert het programma ook te raden wat nuttig kan zijn voor de presentatie van de inhoud.
Terwijl bij PowerPoint alle elementen op afzonderlijke dia’s worden gerangschikt, is het bij Sway een soort (doorlopend) canvas waarop zogenaamde kaarten worden gerangschikt. Ook inhoud van sociale netwerken en diensten kan gemakkelijk worden geïntegreerd. Al met al doet de presentatie van een Sway niet denken aan een PowerPoint-presentatie of een diavoorstelling, maar eerder aan een digitaal tijdschrift waar de kijker zelf doorheen kan bladeren.
Zo interactief als de creatie van het verhaal is, zo interactief kan men ook leren hoe het programma te gebruiken: Microsoft biedt een groot aantal Youtube-tutorials in het Office-kanaal.
Maar ook de app zelf ondersteunt de eerste stappen met voorbeelden in het gedeelte “My Sways”. Wie daar doorheen bladert, krijgt veel ideeën voor zijn eigen verhaal.
Maar voordat je voor de eerste keer op “Nieuw maken” klikt, moet je je bewust zijn van de eigenaardigheid van Sway: Je moet op zijn minst een thema hebben en een basisidee van wat voor verhaal je wilt vertellen. Anders sta je in eerste instantie machteloos tegenover de veelheid aan hulpmiddelen. Eigenlijk is het net als bij het oudje PowerPoint: je wilt immers niet laten zien wat je met het programma kunt, maar je concentreren op het verhaal dat je het publiek wilt vertellen. Sway en PowerPoint moeten altijd worden gezien als een middel om een doel te bereiken.
Het programma helpt zoveel mogelijk bij het samenstellen van de kaarten en ondersteunt je eigen idee met suggesties uit allerlei bronnen, waaronder de gebruikelijke sociale mediakanalen. Maar pas op: Sway wijst in de kleine lettertjes op de gevaren van het samenstellen van afbeeldingen en andere internetcontent: “U bent verantwoordelijk voor het respecteren van de rechten van anderen, waaronder het auteursrecht.” Als dit principe niet wordt nageleefd, kan een oorspronkelijk succesvol verhaal al snel een strafzaak worden.
Voor het voltooide verhaal worden gaandeweg zogenaamde kaarten aan de verhaallijn geniet – niet anders dan de verhaallijn voor een film. Welke kaart welke inhoud krijgt, in welke volgorde ze worden gerangschikt en hoe het geheel in elkaar zit mag niet aan het toeval worden overgelaten, maar moet ondergeschikt zijn aan het verhaal. Dat gegeven bleek het moeilijkste aan Sway: steeds bij het verhaal blijven en je niet laten afleiden door de veelheid aan mogelijke ontwerpelementen.
Conclusie
Presenteren aan een publiek met PowerPoint op de meer feitelijke manier of storytelling met Sway – beide toepassingen hebben hun plaats in de cirkel van kantoortoepassingen. Waar bij presentaties de feiten op de voorgrond staan, is het bij Sway het verhaal dat niet alleen de rode draad vormt voor de gang van zaken, maar ook datgene wat de kijker moet beïnvloeden (engels: aan het wankelen brengen). Dus wie een verhaal in gedachten heeft, vindt met Sway de middelen om zijn boodschap aan de doelgroep over te brengen. Er zijn geen grenzen aan de creativiteit, althans door het programma. De distributiemiddelen zijn vrijwel geïntegreerd: Via het eigen Microsoft-account, het bedrijfsaccount of het account van de school is het verhaal direct na publicatie voor iedereen beschikbaar. Als alternatief kan het verhaal natuurlijk worden voorbereid op een podiumpresentatie en met volledige multimediale impact aan een ademloos publiek worden gepresenteerd. De conclusie van de presentatie van deze interessante app is: doe ideeën op en ga aan de slag!
Intrografisch: Microsoft