SoftMaker Office 2012 – Een alternatief voor gebruikers van Microsoft Office?

Microsoft Office is de marktleider op het gebied van kantoorapplicaties. Wie een alternatief zoekt, moet eens kijken naar “SoftMaker Office 2012” of “SoftMaker Office Professional 2012”. Het kantoorpakket is compatibel met MS Word, Excel, PowerPoint …

SoftMaker Office 2012 – Een alternatief voor gebruikers van Microsoft Office?

SoftMaker Office 2012
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Office
 6. »
 7. SoftMaker Office 2012 – Een alternatief voor gebruikers van Microsoft Office?

Microsoft Office is de marktleider op het gebied van kantoorapplicaties. Wie een alternatief zoekt, moet eens kijken naar “SoftMaker Office 2012” of “SoftMaker Office Professional 2012”. Het kantoorpakket is compatibel met MS Word, Excel, PowerPoint en de Pro-versie, met 3 licenties, is ook goed geprijsd in vergelijking met MS Office Standard of Professional. Wij namen een kijkje bij de nieuwe proefversie, die 30 dagen onbeperkt gebruikt kan worden.

De ongecompliceerde installatie

De Professional Edition wordt als proefversie aangeboden om te downloaden. Het downloadbestand is 286 MB groot. Aangezien deze versie compatibel is met Windows 8, hebben we hem meteen op het besturingssysteem (Consumer Preview) geïnstalleerd.

Alle bestandsextensies van Microsoft Office kunnen aan SoftMaker Office worden gekoppeld, maar de suite is terughoudend met het toekennen van bestandstypen, zoals in eerdere versies. Alleen wat de gebruiker activeert wordt gekoppeld. De office suite is compatibel met Microsoft Office versies 2010, 2007, 2003, 2002, 2000 en 97 en met het eigen Wordpad (*.rtf). Zelfs als er geen Microsoft Office is geïnstalleerd, kunnen MS Office-formaten worden opgeslagen en gelezen.

Dateierweiterungen zuordnen
Bestandsextensies toewijzen

Welke editie bevat wat?

Er zijn 2 edities van SoftMaker Office 2012.

De Standaard editie:
Deze bevat TextMaker, PlanMaker, Presentations en BasicMaker, en een 3-gebruikerslicentie die u bijvoorbeeld kunt gebruiken voor uw bedrijf, voor uw privé desktop PC en voor uw notebook.

De Professionele Editie:
Deze omvat TextMaker, PlanMaker, Presentaties, BasicMaker, eM Client Pro (Personal Information Manager – PIM) en de Duden corrector voor grammaticacontrole, spellingcontrole en automatische woordafbreking. Voor teksten in vreemde talen is er een spellingcontrole in 20 talen, synoniemenwoordenboeken in 10 talen en automatische woordafbreking voor 33 talen.

Ook inbegrepen in de Pro editie, die ook wordt aangeboden met een 3-pack licentie, zijn:

 • 1 Duitse Duden in de nieuwste 7e editie met meer dan 500.000 trefwoorden, idiomen, betekenissen en voorbeelden.
 • 1 buitenlands woordenboek met meer dan 85.000 buitenlandse woorden en vaktermen
 • 4 Langenscheidt woordenboeken (Engels, Frans, Italiaans, Spaans), waarmee u telkens ongeveer 130.000 trefwoorden en zinnen uit het Duits in de vreemde taal of uit de vreemde taal in het Duits kunt vertalen.

Verder kunnen nieuwe open source woordenboeken in Hunspell formaat gratis worden gedownload van SoftMaker.de.

SoftMaker Office 2012 kan worden gebruikt met Microsoft Windows vanaf XP (32 of 64 bit). Nieuw is dat Windows 8 (Consumer Preview) nu wordt ondersteund.

De suite draait ook op applicatieservers zoals Citrix XenApp en Microsoft Terminal Server. Het is ook beschikbaar voor Linux, Windows Mobile en Windows CE. Een Android-versie bevindt zich nog in de bètafase.

Sinds versie 2010 kunnen de programma’s ook vanaf een USB-stick worden uitgevoerd. Een WinTotal rapport uit 2011 gaat hier al op in, daarom doen we dat hier niet verder. Hier concentreren we ons op de presentatie van de vernieuwingen en verbeteringen in versie 2012.

Nieuw, extra, verbeterd…

TextMaker

In versie 2012 zijn er nog steeds geen linten, geen lintbalk of het menulint zoals bekend van Microsoft Office (vanaf versie 2007). Dit is bewust weggelaten. De menubalken en werkbalken en de gereedschappen zijn net als in eerdere versies overzichtelijk en vanzelfsprekend. U kunt een document opslaan in TextMaker’s eigen formaat (*.tmd, *.tmv) of in Microsoft Word formaat (*.doc, *.docx, *.dot, *.dotx, *.dotm, *.docm). Formaten van OpenOffice, StarOffice, LibreOffice (*.odt, *.ott), Word 6.0 (Wordpad), Rich Text (*.rtf), Pocket Word, Windows CE (*.psw) en Word-Handheld (*.pwd, *.pwt) worden ook ondersteund.

TextMaker
TextMaker

Alle AutoShapes die zijn toegevoegd in MS Office 2007 en 2010 worden ook ondersteund in TextMaker. Nieuw zijn de grafische objecten in Office Open XML formaat. Dit betekent dat u AutoShapes en tekeningen kunt uitwisselen met Microsoft Office 2010 wanneer u nieuwe tekenfuncties van MS Office 2010 gebruikt. Chinese, Japanse en Arabische nummering voor alinea’s, paginanummers of het aantal pagina’s is mogelijk. TextMaker is dus ook uitermate geschikt voor Arabische of Perzische teksten waarvan de letters van rechts naar links lopen.

Onder “Bestand/Nieuw” is er nu een voorbeeld van de documentsjablonen met een vergrootglasfunctie “groter”/”kleiner” en knoppen voor de weergave van de paginabreedte of de volledige pagina.

Dokumentenvorlagen-Vorschau
Voorbeeld van documentsjabloon

Ook nieuw is dat de letters van rangnummers(2e,3e) desgewenst automatisch in superscript worden weergegeven. De nieuwe zijbalk, die alle koppen, tekstmarkeringen, voetnoten, tabellen, afbeeldingen, enz. weergeeft, kan worden getoond of verborgen.

Seitenleiste eingeklappt
Sidebar collapsed
Seitenleiste ausgeklappt
Zijbalk uitgeklapt

Ander nieuws is onder andere:

 • kruisverwijzingen naar tekst en rubrieken
 • automatische omzetting van URL’s in hyperlinks
 • overzichtelijke lettertypenlijsten door het verbergen van ongewenste geïnstalleerde lettertypen
 • correcties ook voor voetnoten

PlanMaker

PlanMaker ondersteunt nu ook afzonderlijke grafiekbladen. Beursgrafieken en boxplots worden ondersteund als nieuwe grafiektypes. Naast PlanMaker’s eigen formaat (*.pmd, *.pmv) kunnen andere formaten zoals Microsoft Excel (*.xlsx, *.xls, *.xltx, *.xlt, *.xlsm, *.xltm), Excel Symbolic Link (*.slk) en Database (*.dbf, *.dif) worden opgeslagen.

SoftMaker PlanMaker
SoftMaker PlanMaker

Nieuw is het celformaat “Tekst” (onder “Opmaak/Cel/Tekst”), waarmee u cellen als tekst kunt opmaken, ook als u numerieke waarden invoert, wat de invoer van lange gegevensreeksen vereenvoudigt.
De nieuwe opdracht “Tekst in kolommen” splitst tekst in cellen op basis van een geselecteerd scheidingsteken en verdeelt de inhoud over meerdere kolommen.

De nieuwe functie “Gegevensconsolidatie” heeft de leiding:

 • voor het splitsen van cellen in verschillende kolommen
 • voor nieuwe grafiektypes
 • voor grote tabellen met veel koppelingen
 • voor het verwijderen van dubbele of lege rijen.
Konsolidieren
Consolideren

Ander nieuws zijn:

 • diagrammen opslaan als grafische bestanden
 • nieuwe berekeningsfuncties “MeanIf” en “IfError
 • Excel-compatibele functies “Kopiëren naar beneden” en “Kopiëren van links”.
 • de nieuwe zijbalk

Presentaties

Presentaties kan geluiden afspelen in meerdere presentaties zonder dat de muziek stopt. Naast het eigen formaat van Presentations (*.prd, *.prs, *.prv) kan het ook opslaan in Microsoft PowerPoint-formaten (*.pptx, *.pptm, *.ppt, *.pot, *.potm, *.potx, *.ppsx, *.pps, *.ppsm). Met een wachtwoord beveiligde PPT- en PPTX-bestanden kunnen nu opnieuw worden gelezen en opgeslagen.

SoftMaker Presentations mit Seitenleisten
SoftMaker Presentaties met sidebars

Andere nieuwtjes zijn:

 • eenvoudig kopiëren van design masters in de master page view
 • nieuwe ontwerpsjablonen
 • ondersteuning van de nieuwe AutoShapes van Microsoft Office 2010
 • extra TextArt-varianten
 • de nieuwe zijbalk

BasicMaker

Met BasicMaker kunt u BASIC-macro’s schrijven die terugkerende taken in TextMaker en PlanMaker uitvoeren. Qua syntax volgt BasicMaker Visual Basic for Applications (VBA), en qua OLE-automatiseringsmodel is het gebaseerd op Microsoft Office. TextMaker en PlanMaker kunnen worden bestuurd met bijna alle programmeertalen, bijvoorbeeld Python, Perl, Ruby, C/C++ en Delphi. Hier is niets veranderd.

SoftMaker BasicMaker
SoftMaker BasicMaker

eM Client Pro 4.0

SoftMaker eM Client Professional heeft POP3, SMTP, IMAP, Exchange en combineert e-mails, taken, afspraken, agenda en contacten. De PIM is een soort tegenhanger van MS Outlook, maar dan zonder groupware. De client bevat chatprogramma’s van MSN, ICQ en Facebook, maar ook Google Talk en Jabber (XMPP). De lokale kalender kan de weersverwachting in de dag- of weekweergave tonen met een klein pictogram. De kalender kan worden uitgewisseld voor Google, Yahoo! of CalDAV (client of server). Ook compatibel zijn CardDAV-kalenders van Zimbra, Kerio en Oracle.

eM Client Pro
eM Client Pro

Bekende e-mailaccounts zoals GMail, Hotmail, Yahoo! en AOL zijn al vooraf ingesteld zodat alleen het e-mailadres en het wachtwoord moeten worden ingevoerd (er hoeven geen servergegevens te worden ingevoerd). De rest wordt gedaan door de “automatische setup”. Het programma ondersteunt echter alle gangbare mailproviders.

Automatische Konteneinrichtung
Automatische account setup

De importfunctie haalt e-mails, contacten, accountinstellingen enz. op, zowel van Microsoft Outlook (vanaf 2002), Outlook Express, Windows Mail (Vista), Windows Live Mail, The Bat!, Thunderbird enz. Zelfs eml, csv, ics, vcf gegevens en contacten van Facebook worden geïmporteerd. Contacten hoeven niet per se op naam te worden gesorteerd, maar kunnen ook op locatie of toegewezen bedrijf worden gesorteerd. De e-mailclient is verdeeld in globale mappen, voor meerdere e-mailaccounts, en lokale mappen. Een automatische vertaling van uw e-mails in een andere taal is inbegrepen, evenals diverse andere functies: RSS-lezer, uitnodiging volgens de iMIP/iTIP-standaard, full-text zoeken in e-mails, taken en afspraken, regels maken, handtekeningen en e-mailsjablonen. Last but not least is alles wat een e-mail client moet bieden inbegrepen, van automatische synchronisatie en delen tot Skype integratie. Meer functies vindt u bij SoftMaker – eM Client Pro.

Andere nieuwtjes zijn:

 • Het ServicePack (revisie 663), waarmee het hele Office-pakket automatisch wordt bijgewerkt, zorgt er ook voor dat SoftMaker eM Client Professional naar versie 4.0 gaat.
 • een volledig nieuwe bediening voor de Google-agenda (inclusief Google-taken).
 • Voor het eerst is het ook mogelijk toegang te krijgen tot Google-taken.
 • Een directe import van PST-bestanden uit Microsoft Outlook is mogelijk zonder dat Outlook is geïnstalleerd. Voorheen was dit alleen mogelijk als Outlook parallel op de computer was geïnstalleerd.
 • Verschillende e-mailclients kunnen centraal in het bedrijf worden beheerd.
 • Automatische import van feestdagen in de kalender
 • Import van gebeurtenissen en taken uit Mozilla Lightning

SoftMaker Office 2012 biedt ook PDF-export, automatische updates en gratis ondersteuning en heeft verbeterde ondersteuning voor systemen met meerdere monitoren. Ook de import- en exportfilters en de export van PDF-formulieren zijn verbeterd. Ook zijn er diverse kleine correcties aangebracht.

Conclusie

Het is (nog) geen volwaardige Microsoft Office-vervanger, want het scala aan functies van Microsoft Excel is nog te krachtig en de nieuwe PIM mist in de commerciële omgeving nog een serveroplossing naar analogie van Exchange. Wie Office-producten echter alleen voor de gebruikelijke standaardtaken gebruikt of zich nog niet prettig voelt bij de ribbon-interface van Microsoft, vindt in SoftMaker Office een redelijk geprijsd, praktisch en goed doordacht alternatief, dat vooral in de Professional-versie ook erg interessant is vanwege de vele woordenboeken en de Duden-corrector.

SoftMaker Office 2012

SoftMaker Office 2012 Standaard & SoftMaker Office 2012 Professional

amazon Bestel dit product nu via Amazon
Proefversie downloaden via WinTotal

Fabrikant: Softmaker
Prijs Standaard editie (3 licenties) 69,95 €, Prof. editie (3 licenties) 99,95 € – Upgrade 59,95 €
Systeem: Windows 7, Vista, XP, Windows 8
Positief: Uniforme interface, snel te leren, goede reeks functies, zeer goede PDF export, gratis ondersteuning, prijs.
Negatieven: Omvang van de diensten komt nog niet in de buurt van Microsoft Office

Gerelateerde berichten