Android Beam activeren en gegevens overdragen

Als u door de instellingen van uw Android-smartphone bladert, bent u waarschijnlijk wel eens gestuit op het item“Android Beam“. Maar wat gaat er eigenlijk schuil achter deze obscure naam? Wij vertellen het u. 1. snelle …

Android Beam activeren en gegevens overdragen

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. Android Beam activeren en gegevens overdragen

Als u door de instellingen van uw Android-smartphone bladert, bent u waarschijnlijk wel eens gestuit op het item“Android Beam“. Maar wat gaat er eigenlijk schuil achter deze obscure naam? Wij vertellen het u.

Wat is Android Beam?

Android Beam is een functie voor draadloze overdracht van afbeeldingen en andere gegevens tussen twee Android-toestellen.

Is de functie beschikbaar op elk Android-toestel?

Nee, het toestel moet uitgerust zijn met een NFC-chip en een Android-versie tussen 4.0 en 9.0 hebben.

Is de dienst gemakkelijk te activeren?

Het is heel eenvoudig om Android Beam te activeren met slechts een paar klikken.

1. snelle gegevensoverdracht tussen twee apparaten

android beam geht nicht smartphone übertragen
Met Android Beam kunt u gegevens overdragen tussen twee smartphones.

In dit geval verbergt Android Beam geen besturingssysteem, maar een functie om gegevens over te dragen. De functie staat voor een korteafstandsradio die bestanden, foto’s of zelfs video’s uitwisselt tussen twee apparaten via NFC en Bluetooth.

Hoewel deze functie eigenlijk heel praktisch is, wordt ze heel weinig gebruikt. De meeste smartphonebezitters hebben er waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Daar zijn verschillende redenen voor, want enerzijds hebben niet alle toestellen de functie en anderzijds heeft Android Beam ook een paar zwakke punten.

In het volgende artikel leert u hoe u bestanden met de dienst kunt overbrengen, waar u op moet letten en waarom Android Beam al is vervangen door een andere dienst.

2 Voorwaarden voor Android Beam

Om Android Beam te kunnen gebruiken, moeten je smartphones of tablets aan een paar eisen voldoen: Beide apparaten moeten een NFC-chip hebben en uitgerust zijn met Android-versie 4.0 of hoger.

De functie werd voor het eerst geïntroduceerd in 2011 met het besturingssysteem Ice Cream Sandwich (Android 4.0). Toen hadden echter nog niet alle mobiele telefoons een NFC-chip. Daarom is de functie helaas nooit echt aangeslagen en is sindsdien vervangen door andere transmissiediensten.

2.1 Voordelen van Android Beam

Google ontwikkelde de dienst om verschillende bestanden en media tussen twee mobiele Android-toestellen over zeer korte afstanden te versturen. Het geheel werkt vergelijkbaar met het bekendere Airdrop op de iPhone.

Het voordeel van Android Beam is dat het ook werkt tussen toestellen van verschillende fabrikanten. Het maakt dus niet uit of je de functie wilt gebruiken tussen een Huawei, een Samsung of een andere smartphone. Je hoeft alleen maar Android Beam op beide toestellen te activeren, de toestellen achter elkaar te plaatsen en je kunt je bestanden uitwisselen.

2.2 Hoe Android Beam werkt

android beam windows 10 hilfe
NFC staat voor “Near Field Communication” en maakt gegevensoverdracht over zeer korte afstanden mogelijk.

Android Beam gebruikt NFC en Bluetooth voor gegevensoverdracht. NFC staat voor “Near Field Communication”. Dit is dezelfde technologie die wordt gebruikt voor contactloos betalen met een EC-kaart. Zowel het verzendende als het ontvangende apparaat moet zijn uitgerust met een NFC-chip. Dit maakt dan directe communicatie over een zeer korte afstand mogelijk (enkele centimeters volstaan hier).

NFC is bij Android Beam echter alleen de initiator voor gegevensoverdracht. Het eigenlijke versturen van de bestanden gebeurt via Bluetooth. Die hoef je echter niet vooraf te activeren, want dat gaat via NFC-communicatie. Het nadeel van Bluetooth overdracht is echter dat het niet al te snel is en daarom alleen geschikt voor kleine datapakketjes.

3. Android Beam activeren en gegevens overdragen

Om Android Beam te activeren, open je de instellingen van je smartphone of tablet en ga je naar het menu-item “Wireless & Networks”. Klik op “Meer” en activeer de schakelaar voor “NFC”. Daaronder staat het menu-item “Android Beam”, dat je ook via de schakelaar activeert. Nu is uw toestel klaar om bestanden te verzenden of te ontvangen.

Opmerking: Als u geen overeenkomstig menu-item heeft, ondersteunt uw smartphone NFC niet of is uw Android-versie ouder dan 4.0 of nieuwer dan 9.0.

3.1 Gegevens overdragen

Als u nu twee smartphones met hun achterkant heel dicht bij elkaar houdt, kunt u gemakkelijk gegevens, foto’s of zelfs video’s overdragen. Ga als volgt te werk:

  • Activeer Android Beam op beide toestellen
  • Open het over te dragen medium
  • Plaats de twee toestellen rug aan rug – het scherm moet ontgrendeld zijn
  • De toestellen maken automatisch verbinding
  • Zodra ze verbonden zijn, hoort u een signaaltoon en een korte trilling.
  • Tik nu op het scherm zodra “Touch to beam” (of een soortgelijke formulering) erop verschijnt.
  • De inhoud wordt nu naar het andere apparaat overgedragen
  • De verbinding wordt vervolgens automatisch verbroken

De smartphone geeft in principe door wat er op dat moment op het scherm open staat. Het is daarom het beste als alleen de verzendende mobiele telefoon een document of foto open heeft staan. Het andere toestel kan gewoon het beginscherm open hebben staan. Dan zou de transmissie zonder problemen moeten werken.

Let op: Soms is een speciale app nodig om de verzending te laten werken. In dat geval krijgt u een melding om de software te downloaden uit de Play Store.

In de volgende video wordt het principe van Android Beam nogmaals gepresenteerd:

4. afschaffing van de dienst met Android 10

geht nicht hilfe deutsch samsung
In de toekomst moet gegevensoverdracht via WiFi eenvoudiger en beter worden.

Na acht jaar heeft Google besloten te stoppen met de dienst. Sinds 2019 is de dienst niet meer beschikbaar met Android 10. De reden hiervoor is dat de functie nooit echt aansloeg. Dat komt deels omdat niet alle apparaten zijn uitgerust met een NFC-chip, maar ook omdat de dienst wat omslachtig in gebruik is.

Daarnaast waren er ook enkele beveiligingslekken, waardoor de functie een toegangspoort was voor ongeautoriseerde installatiebestanden, die malware konden verspreiden. Google heeft deze fout echter hersteld met een beveiligingsupdate.

4.1 Fast Share brengt AirDrop naar Android

Als alternatief voor Android Beam heeft Google al de Nearby Sharing-software ontwikkeld, die in 2019 nog werd aangekondigd onder de naam “Fast Share”. De dienst werkt vergelijkbaar met AirDrop op de iPhone. De gegevensoverdracht vindt plaats via Bluetooth, WiFi en GPS. Dit heeft als voordeel dat er geen NFC-chip nodig is, zodat alle toestellen over de functie beschikken. Bovendien hoeven de smartphones niet meer direct tegen elkaar gehouden te worden. De overdracht via WiFi is ook veel sneller dan via Bluetooth.

Het is echter nog niet duidelijk wanneer Nearby Sharing officieel wordt gelanceerd. Wie nu al gegevens op deze manier wil overdragen, kan in de Play Store enkele bijbehorende apps vinden.

Gerelateerde berichten