Telegram vs WhatsApp: vergelijking van functies en beveiliging

WhatsApp is momenteel de populairste messenger voor smartphones, maar de berichtengigant krijgt concurrentie: Telegram Messenger wordt steeds populairder en is voor veel gebruikers een goed alternatief. Maar is het de moeite waard om over te …

Telegram vs WhatsApp: vergelijking van functies en beveiliging

Person hält smartphone und tippt nachrichten
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. Telegram vs WhatsApp: vergelijking van functies en beveiliging

WhatsApp is momenteel de populairste messenger voor smartphones, maar de berichtengigant krijgt concurrentie: Telegram Messenger wordt steeds populairder en is voor veel gebruikers een goed alternatief. Maar is het de moeite waard om over te stappen? We hebben de twee apps onder de loep genomen en vertellen je in de Telegram vs WhatsApp vergelijking welke functies de twee apps onderscheiden.

  • WhatsApp is voor veel gebruikers de standaard messenger voor het versturen van berichten en media.
  • Vanwege de banden met het Facebook-concern maken veel mensen zich echter zorgen over de bescherming van gegevens.
  • Telegram biedt een alternatief voor WhatsApp met wat meer functies. Maar ook hier is de beveiliging een probleem.

1. scala aan functies: Telegram vs WhatsApp

Frau verwendet Smartphone in der Bahn
Whatsapp is erg populair onder de massa.

WhatsApp is momenteel veruit de populairste en meest gebruikte messanger voor smartphones, zo leert een blik op de gebruikerscijfers: wereldwijd gebruiken zo’n 1,5 miljard mensen de app (vanaf 2018). In een paar jaar tijd heeft WhatsApp SMS min of meer overbodig weten te maken. Het gratis alternatief is eenvoudig in gebruik en biedt bovendien veel praktische functies.

Toch is er altijd kritiek op de messenger, vooral op het gebied van veiligheid en privacy. Sinds Facebook in 2014 WhatsApp overnam, wilden veel gebruikers een onafhankelijk alternatief. En dat is precies waar Telegram mee adverteert: de clouddienst bestaat al sinds 2013 en zet in op veiligheid en gegevensbescherming. Maar presteert de app echt zoveel beter in de Telegram vs Whatsapp vergelijking?

1.1 WhatsApp biedt veel mogelijkheden

WhatsApp werd in 2009 opgericht als een onafhankelijke start-up en werd al snel populair als gratis alternatief voor het betalende sms’je. Het is heel eenvoudig te gebruiken: download het uit de app store, registreer je met je telefoonnummer en je kunt aan de slag. De messenger vergelijkt alle opgeslagen contacten en maakt het zo mogelijk berichten te sturen naar alle mensen die ook WhatsApp hebben geïnstalleerd.

Whatsapp SymboleWhatsApp slaat alle chats en media op de smartphone op, dus regelmatige back-ups zijn noodzakelijk. Deze zijn nodig om bijvoorbeeld de geschiedenis over te zetten naar een nieuwe smartphone. Spraakberichten, videogesprekken en groepschats zijn ook mogelijk.

WhatsApp in één oogopslag:

  • Privé- en groepschats, spraakberichten
  • Spraak- en videogesprekken
  • Alle soorten media versturen zoals foto’s, video’s, documenten, locaties
  • Gratis download voor Android en iOS
  • Standaard end-to-end versleuteling van alle chats (sinds 2016)

1.2 Telegram maakt indruk met enkele extra functies

Telegram is decentraal georganiseerd. Dit betekent dat er geen duidelijk hoofdkantoor is, maar dat de messenger vanuit verschillende locaties wordt georganiseerd. Dit is vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat gegevens worden beschermd tegen zoekopdrachten van de overheid. De dienst werd in 2013 opgericht door twee broers in Rusland als een cloud-based messenger. In tegenstelling tot WhatsApp worden de berichten niet op de smartphone opgeslagen, maar op externe servers. Hierdoor kan de app op meerdere apparaten worden gebruikt en worden chats op smartphone, tablet en laptop automatisch gesynchroniseerd.

Telegram SymbolTelegram heeft verder dezelfde basisfuncties als WhatsApp. Daarnaast zijn zeer grote groepschats met maximaal 1000 contacten mogelijk. Er worden ook openbare groepen aangeboden waar je lid van kunt worden. Daardoor zijn er talloze kanalen over specifieke onderwerpen waarin geïnteresseerde gebruikers informatie kunnen uitwisselen. Telegram biedt ook bots aan die je eenvoudig zelf kunt aanmaken. Om je te registreren moet je, net als bij WhatsApp, een telefoonnummer invoeren.

Telegram in één oogopslag:

  • Groeps- en privéchats, spraakberichten.
  • Media versturen
  • Spraak- en videogesprekken
  • Grote groepschats mogelijk, privé en openbaar
  • Gratis download voor Android en iPhone
  • End-to-end encryptie moet onafhankelijk geactiveerd worden
  • Geheime chat met encryptie

2. beveiliging en gegevensbescherming

Veiligheid is een zeer belangrijk punt bij het versturen van berichten, per slot van rekening wil niemand dat privé-informatie door derden wordt gelezen. Veel mensen maken zich ook zorgen over privacy en gegevensbescherming en willen niet dat hun gegevens worden gebruikt voor gepersonaliseerde reclame en andere doeleinden.

WhatsApp heeft in tests van Stiftung Warentest meermaals zeer slecht gescoord op deze gebieden en is daarvoor herhaaldelijk bekritiseerd. Sindsdien heeft de messenger echter een upgrade ondergaan en end-to-end-encryptie geïntegreerd. Ook Telegram biedt een dergelijk beveiligingsprotocol.

Bij het versturen van berichten zorgt end-to-end-encryptie ervoor dat echt alleen de mensen die betrokken zijn bij de chat het bericht kunnen lezen. Het gebruikt daarom een protocol om het bericht tussen verzenden en ontvangen te versleutelen, zodat niemand anders het kan zien. Zonder een dergelijke versleuteling is het anders gemakkelijk voor hackers, overheidsinstanties of bedrijven om de berichten te onderscheppen en te lezen.

2.1 Veiligheid met WhatsApp

End-to-end-encryptie is permanent geactiveerd op WhatsApp. Er zijn ook andere opties in de beveiligingsinstellingen: Leesbevestiging kan worden gedeactiveerd of geactiveerd. Je kunt kiezen wie je profielfoto en online status kan zien en er is een lijst met geblokkeerde gebruikers beschikbaar. Er is echter geen wachtwoordbeveiliging specifiek voor de app.

Een groot veiligheidsnadeel voor veel gebruikers is echter de aansluiting bij Facebook. De sociale mediagigant staat er namelijk om bekend enorme hoeveelheden gebruikersgegevens te verzamelen. Hoewel de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (DSGVO) heeft voorkomen dat dergelijke gegevens worden doorgegeven, hebben de twee bedrijven mazen in de wet gevonden om toch gegevens te verzamelen. Ook Duitse gebruikers worden hier niet tegen beschermd.

2.2 Veiligheid bij Telegram

Telegram belooft officieel veel veiligheid. Maar wat daar precies achter zit, is door de decentrale structuur erg onduidelijk. Het bedrijf is weinig transparant naar buiten toe. Het is dan ook niet duidelijk wie welke gegevens van je verzamelt en aan wie die worden doorgegeven.

Net als WhatsApp biedt Telegram end-to-end encryptie, maar die moet eerst handmatig geactiveerd worden. Daarnaast zijn er echter geheime chats op basis van een dergelijke versleuteling.

Let op: Geheime chats worden niet in de cloud opgeslagen, maar alleen op het apparaat. Ondanks synchronisatie zijn de berichten van een geheime chat dus niet beschikbaar op een ander apparaat.

Telegram maakt ook het blokkeren van gebruikers, uitnodigingen voor groepschats, spraakoproepen en online status mogelijk in de beveiligingsinstellingen. In tegenstelling tot WhatsApp kan de leesbevestiging echter niet worden uitgeschakeld. In plaats daarvan kan de app worden beveiligd met een wachtwoord.

Conclusie: Telegram vs WhatsApp

Grafik zu Internetsicherheit und Person die Smartphone hält
Gegevensbescherming en cyberveiligheid is een belangrijk onderwerp onder internetgebruikers.

In de vergelijking Telegram vs WhatsApp laten beide messengers voor- en nadelen zien. Qua functionaliteit zijn beide diensten ongeveer gelijk. Voor normale gesprekken met individuen of in groepen zijn beide zonder beperkingen te gebruiken. Je kunt met beide aanbieders emoji’s en media versturen en nu zelf gifs maken en stickers versturen. Telegram daarentegen biedt bots, kleine minigames en openbare chats.

Op deze punten hangt het uiteindelijk van je persoonlijke voorkeuren af welke messenger je meer aanspreekt. WhatsApp heeft zeker het voordeel dat veel meer mensen de dienst gebruiken. Telegram heeft wereldwijd ongeveer 200 miljoen gebruikers – tegenover de 1,5 miljard van WhatsApp.

3.1 De kwestie van de veiligheid

Als het om veiligheid gaat, krijgen beide apps herhaaldelijk kritiek. Bij WhatsApp komen je gegevens terecht bij Facebook. Hoewel in dit geval bekend is naar wie de gegevens gaan, heeft Facebook in het verleden ook negatieve aandacht gekregen met betrekking tot het doorgeven van gegevens aan derden.

Bij Telegram daarentegen is alles erg ondoorzichtig en kan niemand precies zeggen welke gegevens het bedrijf verzamelt en waar ze terechtkomen. Er wordt veel nadruk gelegd op anonieme communicatie, maar niet op transparantie, zoals een artikel in Die Welt ook duidelijk maakt. Experts bekritiseren Telegram ook herhaaldelijk omdat het geen veilige encryptiemethode gebruikt.

Opmerking: Het is helaas onmogelijk te zeggen welke messenger beter is wat betreft veiligheid en privacy. Beide messengers worden keer op keer bekritiseerd. Welke je kiest hangt dus af van wie je persoonlijk betrouwbaarder vindt.

Gerelateerde berichten