CyberLink PowerDirector 9 Ultra 64

CyberLink, bekend van vele multimediaproducten, heeft ook PowerDirector al jaren in zijn portfolio als videobewerkingsoplossing, die zich met de beschikbare functies richt op beginners, maar ook op ambitieuze videofans. Wij stellen versie 9 nader voor, …

CyberLink PowerDirector 9 Ultra 64

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Multimedia
  6. »
  7. Videobewerking
  8. »
  9. CyberLink PowerDirector 9 Ultra 64

CyberLink, bekend van vele multimediaproducten, heeft ook PowerDirector al jaren in zijn portfolio als videobewerkingsoplossing, die zich met de beschikbare functies richt op beginners, maar ook op ambitieuze videofans. Wij stellen versie 9 nader voor, die vooral qua prestaties is verbeterd.

Video voor iedereen

De gelegenheidsfilmers van vandaag hebben geen dure videocamera meer nodig: bijna alle digitale camera’s en mobiele telefoons in de gemiddelde prijsklasse bieden opnamemogelijkheden (bijna) in HD-kwaliteit. Natuurlijk zijn ze niet geschikt voor avondvullende vakantiedocumentaires. Maar voor een verzameling grappige korte clips moet het altijd voldoende zijn. Om het afgewerkte videomateriaal op een aantrekkelijke manier te presenteren, is echter speciale software nodig: bewerken, beeldoptimalisatie en exporteren naar verschillende formaten of naar datamedia moeten zodanig beheerd worden dat zelfs beginners hun weg kunnen vinden zonder urenlang handleidingen te bestuderen.

Terwijl sommige fabrikanten zich met hun producten en bijbehorende prijzen alleen op deze groep richten, kiezen fabrikanten als CyberLink voor een andere aanpak: de videobewerkingssoftware PowerDirector is gericht op beginners, maar kan ook meer veeleisende videoliefhebbers tevreden stellen met functies als keyframe-animatie of uitgebreide knip- en fade-effecten.

Functie lijst

CyberLink PowerDirector importeert video’s in de formaten AVCHD, AVI, DVD, Adobe Flash, MOV, MPEG2, MPEG4 en WMV van gegevensdragers of rechtstreeks van (DV) camera’s. Bovendien worden de gangbare audio- en beeldformaten geïmporteerd. De media kunnen afzonderlijk of in mappen in de mediabibliotheek worden geïmporteerd. De export van de voltooide video is mogelijk als AVCD, AVI, HDV, MPEG 1/2/4/H.264, QT en WMV, waarbij de datasnelheid en kwaliteit nog door de gebruiker kan worden beïnvloed. De video’s kunnen ook met menu’s worden gebrand als DVD of BD of worden geüpload naar sociale netwerken.

PowerDirector biedt een tijdlijn met sporen voor video en audio, titelgenerator met keyframe-bewerking, talrijke effecten zoals fades, beeld- en kleuraanpassingen, BiB-functies en chroma-toets, filters en nog veel meer. “Magische” wizards voor automatische videobewerking, passende achtergrondmuziek, beeldoptimalisatie, enz. helpen vooral beginners om de rijkdom aan functies bij te houden en de mogelijkheden van PowerDirector ook als ze onervaren zijn te gebruiken.

CyberLink gebruikt in PowerDirector ook enkele van zijn kerntechnologieën uit andere producten (PowerDVD), zoals de “TrueTheater”-technologie, die optische ruis vermindert, de lichtomstandigheden optimaliseert en SD-video’s in verbeterde kwaliteit naar HD-formaat brengt.

Wat is er nieuw?

Aan het uiterlijk van PowerDirector is weinig veranderd ten opzichte van de vorige versie.

Hauptmaske

Hoofdscherm

De workdesk is in het typische CyberLink-grijs gehouden: helemaal links pictogrammen voor toegang tot de workflow zoals effecten, bewerking en co, daarnaast de geïmporteerde media en helemaal rechts de preview. Daaronder staat de tijdlijn, die tot 100 tracks kan bevatten. Nieuw is hier de mogelijkheid om de video- en audiotracks van een clip direct in de tijdlijn te scheiden.

Voor audiobewerking heeft PowerDirector 9 de nieuwe New WaveEditor, die audiotracks met effecten kan bewerken en voor professionele gebruikers zelfs een VST-plug-in interface biedt, zodat effecten van andere fabrikanten met de WaveEditor kunnen worden gebruikt. De New WaveEditor, gerealiseerd als zelfstandig programma, biedt zo veel functionaliteit dat het geschikt is voor alle taken met betrekking tot audiobestanden en niet beperkt is tot gebruik via PowerDirector.

WaveEditor

WaveEditor

Kracht in overvloed

Net als zijn voorgangers wordt ook versie 9 aangeboden in verschillende edities. De goedkopere Deluxe Edition is minder geschikt voor HD-video’s en beschikt niet over de belangrijkste functies van CyberLink’s versie 9: native 64-bits ondersteuning en TrueVelocity. Dit betekent niet dat de software alleen draait op een 64-bits systeem. Veeleer werd PowerDirector consequent getrimd tot 64-bit en gebruikt niet alleen werkgeheugen van meer dan 4 GByte RAM (indien beschikbaar). Ook de verdeling van threads is voor dergelijke systemen geoptimaliseerd en er zijn routines voor het gebruik van AMD Stream en NVIDIA Cuda in grafische processoren geïmplementeerd. CyberLink noemt dit technologiepakket TrueVelocity (64, Parallel en Accelerator), wat vooral merkbaar is in de soepele real-time preview van HDV- en AVCHD-materiaal met meerdere videosporen.

Met de patch (versie v2405) ondersteunt PowerDirector 9 ook de nieuwste generatie Intel-processoren (Sandy Bridge). Naast 64-bit ondersteuning biedt de ondersteuning nog een prestatieverbetering. CyberLink vertrouwt op Intel Quick Sync Video Technology en kan zo het coderen en decoderen van MPEG2 en H.264 in “hardware” (d.w.z. direct op de processor) toepassen. Net als bij AMD Stream en NVIDIA Cuda heeft CyberLink opnieuw speciale overgangseffecten geselecteerd die rechtstreeks worden versneld.

Het resultaat van deze optimalisaties is indrukwekkend: geen enkele videosoftware in deze prijsklasse is ooit in staat geweest om Full HD-video’s zo soepel weer te geven in real-time preview (uitgaande van de juiste hardware).

Over het algemeen is de software in veel stappen veel sneller dan versie 8 was. Qua stabiliteit en prestaties worden concurrenten als Pinnacle Studio duidelijk verslagen.

Nieuwe effecten

In versie 9 biedt PowerDirector een waar vuurwerk aan effecten. Deeltjeseffecten zoals wolken, bellen, sneeuw, paardenbloemen of sterren kunnen uw eigen clips aanzienlijk verbeteren en passen dankzij de juiste transparantie (bij wolken bijvoorbeeld in het onderste gedeelte) harmonieus in de clips.

Partikeleffekte

Deeltjeseffecten

De nieuwe functie 3D MagicStyle maakt met weinig moeite professionele films met zoom- en bewegingseffecten op en in de foto’s en video’s van foto’s en video’s en diverse 3D-sjablonen. Een voorbeeld van de mogelijkheden vindt u in de videovoorvertoning bij CyberLink.

3D MagicStyle

3D MagicStyle

Mobiel en online

Video’s kunnen in HD-kwaliteit worden geüpload naar sociale netwerken of YouTube. Versie 9 bevat ook een “YouTube Smart Uploader”, die uploads langer dan 15 minuten splitst en er automatisch een afspeellijst voor maakt. Voor het afspelen op mobiele afspeelapparatuur kent PowerDirector 9 verschillende profielen (iPad, PSP, enz.), zodat de gebruiker zelf de resolutie en het formaat kan kiezen.

Produzieren

Produceer

Conclusie

Op het eerste gezicht is er weinig veranderd in PowerDirector van versie 8 naar versie 9. Maar pas bij het werken met HD-materiaal merk je dat CyberLink zijn huiswerk heeft gedaan en de software merkbaar heeft versneld door diverse optimalisaties. Dit blijkt vooral uit het resultaat van de vloeiende real-time preview in HD. De uitbreiding van de maximale sporen is op het eerste gezicht nuttig, maar doet afbreuk aan de overzichtelijkheid, omdat er geen snelle omschakeling is voor de tijdlijn in volledig scherm. De gebruiker moet steeds de verdeling van de gebieden in het programmavenster aanpassen. Het scala aan functies in PowerDirector is op sommige gebieden verder uitgebreid, zodat beginners zonder de vele wizards snel het overzicht verliezen. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom CyberLink een gedrukte handleiding bij zijn PowerDirector levert.

Wie zonder full HD real-time previews en andere vernieuwingen kan, moet overwegen over te stappen. Nieuwe klanten kunnen echter zonder aarzelen kopen. Voor de prijs van net geen 90 euro biedt geen enkele fabrikant momenteel een beter en aantrekkelijker totaalpakket. Laat u overtuigen door de gratis proefversie.

CyberLink PowerDirector 9 Ultra 64

amazon Bestel dit product nu via Amazon

Fabrikant: Cyberlink
Prijs ongeveer 80 Euro
Systeem: Windows 7, Vista, XP
Pluspunten: ute hardware ondersteuning, wizards voor beginners, zeer goede WaveEditor, enorm scala aan mogelijkheden.
Negatief: Onduidelijk bij veel tracks

Gerelateerde berichten