Fotojet – beeldbewerking en ontwerp in de browser?

Met Fotojet wil een andere aanbieder voet aan de grond krijgen op het gebied van online beeldbewerking. Wij namen daarom de huidige versie onder de loep en beantwoordden de vraag of de online versie een …

Fotojet – beeldbewerking en ontwerp in de browser?

Fotojet
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Multimedia
  6. »
  7. Beeldbewerking
  8. »
  9. Fotojet – beeldbewerking en ontwerp in de browser?

Met Fotojet wil een andere aanbieder voet aan de grond krijgen op het gebied van online beeldbewerking. Wij namen daarom de huidige versie onder de loep en beantwoordden de vraag of de online versie een geschikt alternatief is voor de klassieke software.

Online diensten in plaats van een lokaal programma

De trend in de pc-sector gaat duidelijk in de richting van browsergebaseerde toepassingen. Zelfs voormalige zwaargewichten als office suites zijn nu beschikbaar in vrijwel dezelfde vormgeving en functionaliteit als hun lokale broertjes en zusjes. Het voordeel ligt voor de hand: geen installatie-inspanning, software altijd klaar voor onmiddellijk gebruik en flexibele licentie- en betalingsmodellen voor de aanbieder. Nadelen zijn echter mogelijke problemen met gegevensbeveiliging, beschikbaarheid alleen met een actieve internetverbinding of prestaties, om er maar een paar te noemen.

En het waren precies deze problemen die in de Fotojet test naar voren kwamen. De online dienst, die naast pure beeldverwerking ook ontwerpsjablonen biedt, bijvoorbeeld voor uitnodigingen, en diverse sjablonen voor fotocollages, werkt alleen met Adobe Flash. Dit betekent dat het niet kan worden gebruikt op bijvoorbeeld iPads, en met het oog op de maandelijkse patch-orgieën van Adobe zullen veiligheidsbewuste gebruikers zich wel twee keer bedenken of ze dit relikwie uit betere tijden wel terug in de browser willen brengen, alleen vanwege een online foto-editor. Wat er al mogelijk is met HTML 5 en moderne browsers is al voldoende aangetoond door andere fabrikanten.

Niettemin, als je deze horde eenmaal hebt overwonnen, krijg je een foto-editor.

Fotojet
Fotojet

Netjes ja, spannend nee. De tool biedt de gebruikelijke functies zoals roteren, bijsnijden, kleur- en afbeeldingseffecten, een paar speciale filters en tekstfuncties in de stijl van WordArt. Al met al niets dat niet wordt aangeboden door betere freeware die lokaal is geïnstalleerd. De editor is dan ook meer gericht op amateurs en beginners die snel foto’s willen bewerken. Het “autofilter” en een paar stickers voor “verfraaiing” zijn voldoende voor dit doel, maar niet voor meer.

Het is ook stom dat foto’s niet rechtstreeks vanuit de cloudopslag kunnen worden geopend of daar kunnen worden opgeslagen. Dat zou je verwachten, zeker bij een webdienst. Maar je kunt de foto’s eigenlijk alleen lokaal openen en weer opslaan, als je de exportfunctie naar sociale netwerken buiten beschouwing laat.

De ontwerpsjablonen zijn een poging om wat desktop publishing in de browser te brengen. De sjablonen zijn echter nogal doorsnee, allemaal in het Engels en uiteindelijk niet beter dan de add-ons voor programma’s als Microsoft Publisher, onderdeel van Office 365.

Vorlagen in Fotojet
Sjablonen in Fotojet

Dan blijft de derde functie over: collages.

Er zijn hier talrijke basissjablonen, waarvan sommige ook zeer aantrekkelijk zijn en foto’s goed neerzetten. Wie echter bekend is met de software van fotodienstverleners zoals CEWE zal ook hier snel gedesillusioneerd zijn, want de fabrikanten van dergelijke diensten kunnen het tenminste bijbenen. Vooral voor de printsector en “fotogeschenken” zijn de sjablonen gewoonweg te karig. Zelfs een eenvoudig kalender-sjabloon ontbreekt bijvoorbeeld. De focus van de sjablonen ligt duidelijk op sociale media. Er zijn bannersjablonen voor Facebook en Google, postsjablonen, YouTube-banners en nog veel meer.

Collagen in Fotojet
Collages in Fotojet

De sjablonen zelf beperken zich meestal tot het slepen van foto’s in de vrije kaders en het aanpassen van teksten of het toevoegen van clipart.

Collagen in Fotojet
Collages in Fotojet

En de prijs?

Voor “gratis” zou wat wordt aangeboden nog acceptabel zijn, als men de incidentele gebruiker aanspreekt. Maar je kunt er geen geld mee verdienen. Voor het “Plus” abonnement met meer sjablonen en functies is 35 dollar per jaar verschuldigd.

Preis für Fotojet
Prijs voor Fotojet

Voor deze prijs kunt u al bruikbare oplossingen van het vorige jaar in de schappen van de elektronische markten krijgen. Vanuit ons oogpunt is dit momenteel de betere keuze, omdat het aantal sjablonen en ook de werking en prestaties spreken tegen de koopversie, die het ook zonder Flash doet.

Data Becker CD/DVD-Druckerei 7

Fotojet

Online service, basisversie gratis te gebruiken

Fabrikant: Fotojet
Prijs Basis gratis, anders 34 US dollar per jaar of maandelijkse betaling van 5 US dollar.
Systeem: Alle met Flash
Positieven: Gemakkelijk te gebruiken
Negatieven: Template selectie alleen Engels, weinig individuele keuze, geen cloud backup van afbeeldingen, gebruikt Adobe Flash

Gerelateerde berichten