Data Becker Web Graphic Designer – The Banner Factory?

De Web Grafik Designer van Data Becker is een speciaal programma voor het maken van reclamemateriaal voor internet. Of het gereedschap ondanks de lage prijs aan professionele eisen voldoet, wordt in onze korte inleiding duidelijk. …

Data Becker Web Graphic Designer – The Banner Factory?

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Multimedia
 6. »
 7. Beeldbewerking
 8. »
 9. Data Becker Web Graphic Designer – The Banner Factory?

De Web Grafik Designer van Data Becker is een speciaal programma voor het maken van reclamemateriaal voor internet. Of het gereedschap ondanks de lage prijs aan professionele eisen voldoet, wordt in onze korte inleiding duidelijk.

Gisteren, vandaag, morgen

Toen de eerste reclamebanners zich door de modemlijnen worstelden, werden de reclamedragers nog gemaakt met het typische gereedschap van een grafisch ontwerper: Voor de karige 468×60 pixels moest beeldbewerking en eventueel een vectorprogramma worden gebruikt. Enkele fabrikanten, waaronder de toppers Adobe en Corel, brachten vervolgens tools uit die gespecialiseerd waren in het maken van allerlei web graphics, maar ze verdwenen allemaal weer van de markt.

De volgende evolutionaire fase waren programma’s die zowel rasterafbeeldingen als vectorafbeeldingen combineerden en zo het ideale gereedschap bleken voor het maken van webafbeeldingen. De bekendste vertegenwoordiger van dit softwaregenre is Adobe Fireworks (voorheen Macromedia Fireworks), dat ook perfect werkt met andere webproducten zoals Adobe Dreamweaver of Adobe Flash.

Fireworks is echter geen koopje en valt waarschijnlijk ver buiten het budget van veel hobby- of gelegenheidswebmasters. En juist die doelgroep lijkt Data Becker aan te spreken met Web Grafik Designer.

Eigenschappen en functies

De beschrijving van Web Grafik Designer maakte ons nieuwsgierig:

 • Het is eenvoudig om professionele banners, knoppen en meer te maken!
 • In slechts drie stappen naar perfecte webafbeeldingen
 • Meer dan 500 aanpasbare ontwerpsjablonen voor alle belangrijke thema’s
 • Bibliotheek met meer dan 1.000 afbeeldingen en symbolen
 • Moeiteloos aanpassen in de intuïtieve editor met lagenbeheer

Voor slechts 35 euro krijgt de gebruiker hier op het eerste gezicht veel.

Na het opstarten wordt hij begroet door het welkomstscherm.

Eröffnungsbildschirm

Openingsscherm

Sjablonen

Naast de mogelijkheid om uw eigen projecten te openen of een nieuw project aan te maken, is de sjabloonassistent een verleidelijke optie.
Daar vindt u verschillende stijlsjablonen gescheiden volgens campagnes (wedstrijden, nieuwe openingen, enz.), sectoren en andere categorieën. De sjablonen voor een thema worden aangeboden voor verschillende gangbare advertentieformaten. De kwaliteit van de sjablonen is gemengd, maar is zeker voldoende voor kleinere websites.

Vorlagen

Sjablonen

In het voorbeeld is er een Superbanner met 720×90 pixels en een Skyscraper met 200×600 pixels, maar geen Full Banner (468×60) of Medium Rectangle (300×250). De skyscraper komt ook niet overeen met de standaard van 160×600 als brede skyscraper in Duitsland. In andere sjablonen is er opeens wel een Full Banner en een Wide Skyscraper, maar geen Superbanner.
Dit is bij alle templates het geval. Waarom richt de fabrikant zich niet op de formaten die in Duitsland gebruikelijk zijn?

300 × 250 – Medium Rechthoek
728 × 90 – Superbanner
160 × 600 – Brede wolkenkrabber
400 × 400 – Universele Flash-laag
468 × 60 – Fullsize Banner
234 × 60 – Halfgrote banner

blijft een mysterie. De gebruiker zal niet gelukkig zijn met de vele verschillende formaten.

Sjabloon in de editor

Na selectie van het sjabloon worden alle formaten van dit sjabloon geopend in de editor.

Vorlage im Editor

Sjabloon in de editor

Als u nu denkt dat u de teksten die op alle formaten herhaald worden eenmalig op een centraal punt wijzigt, komt u bedrogen uit. Het wijzigen van teksten of stijlelementen heeft alleen invloed op het bewerkte advertentiemateriaal/formaat, niet op alle.

Nieuw project

Als de gebruiker een nieuw project start, krijgt hij een selectie van mogelijke advertentieformaten.

Neues Projekt

Nieuw project

De standaard afmetingen zijn niet beperkt tot de standaard formaten. Er is ook keuze uit icoonformaten, header graphics of graphics voor “web to date”, het web management systeem van Data Becker.

Neues Projekt

Nieuw project

Redacteur

In de editor stelt de gebruiker de achtergrond in, voegt elementen toe zoals grafieken, lijnen, vormen of tekst en bepaalt de eigenschappen.

Editor

Editor

Hier vallen verschillende eigenschappen negatief op:

Er zijn geen hulplijnen voor ordening en uitlijning, die – zoals gebruikelijk – uit de pixelliniaal kunnen worden getrokken. Hoewel de objecten op elkaar en op het beeldvlak kunnen worden uitgelijnd en een variabel raster helpt bij de plaatsing, zou men zeker nog (magnetische) hulplijnen wensen voor complexe composities.

Ook de teksteditor lijkt niet meer van deze tijd. In plaats van de teksten rechtstreeks in de afbeelding te bewerken, wordt een tekstvenster geopend. De effecten van de wijzigingen worden pas zichtbaar als je ze bevestigt met OK. Het kiezen van de juiste lettergrootte kan snel ontaarden in een spelletje geduld.

Texteingabe

Tekstinvoer

In het algemeen lijken de lettertypefuncties erg ouderwets: schaduw, contour en dat is het. Geen 3D-effecten, geen uitlijning met paden, geen kleurverloop enz.

Pictogrammen, clipart

De meegeleverde pictogrammen en afbeeldingen zijn erg wisselend van kwaliteit en bruikbaarheid. Terwijl sommige overtuigend zijn en ook voldoen aan professionele eisen, kunnen andere afkomstig zijn uit goedkope clipart-collecties.

Cliparts

Cliparts en afbeeldingen

Cliparts und Grafiken

Cliparts en afbeeldingen

De gebruiker kan ook zijn eigen afbeeldingen importeren. Het programma ondersteunt echter alleen de typische bitmapformaten zoals PNG, JPG, GIF, TIF. Vectorformaten worden helaas niet geaccepteerd, wat erg vervelend is, vooral vanwege de mogelijkheid tot schalen.

Er gebeurt niets zonder animatie

Ondanks de tot nu toe genoemde tekortkomingen zou Web Graphic Designer een alternatief kunnen zijn voor incidentele banners en webafbeeldingen, als het tenminste animaties toestond.
“Wat is het nut van animaties voor banners?” zullen ongeïnformeerde lezers zich afvragen. Welnu, zelfs een knipperende of veranderende tekst vereist een beeldverandering. Hoe dit in het programma wordt gerealiseerd is niet zo belangrijk, alleen moet die mogelijkheid er zijn. Fireworks werkt bijvoorbeeld met frames. De basisstructuur van de banner staat op elk frame en alleen de elementen die moeten bewegen of veranderen worden van frame naar frame verplaatst (principe van het flipboek). Met tijdspecificaties voor framewisselingen en loops is het relatief eenvoudig om geanimeerde banners te maken met bijvoorbeeld wisselende tekstberichten. De voltooide “film” wordt vervolgens geëxporteerd als een geanimeerde GIF of Flash-animatie.

Helaas beschikt de Web Graphic Designer niet over al deze mogelijkheden. Voor de prijs van 35 euro is dat misschien ook teveel gevraagd.

Conclusie

Wij waren niet echt overtuigd door de Web Graphic Designer. Het scala aan functies is mager, de implementatie is niet erg comfortabel en de clipart en afbeeldingen zijn door elkaar gehusseld. Alleen het aantal sjablonen kon de helft houden van wat de fabrikant beloofde. Als u helemaal geen creatief talent hebt en snel moet vertrouwen op kant-en-klare banners en afbeeldingen, kunt u het product beter bekijken. Voor professionele banners en graphics met eigen ideeën is het product echter veel te inflexibel. Hier zal de gebruiker zeker beter en sneller zijn doel bereiken met een goed beeldbewerkings- of vectorprogramma. Goede clipart kost niets en is zelfs op veel plaatsen op internet vrij verkrijgbaar.

Gegevens Becker Web Grafisch Ontwerper

amazon Bestel dit product nu via Amazon

Fabrikant: Data Becker
Prijs 35 Euro
Systeem: Windows 7, Vista, XP
Positief: Uitgebreide collectie sjablonen
Negatieven: Zwakke editor, zwakke clipart en afbeeldingen

Gerelateerde berichten