BB FlashBack schermrecorder

Schermrecorders zijn een algemeen en populair hulpmiddel in de softwaretoolbox van veel computergebruikers. En: ze zijn een dubbeltje in een dozijn. Met BB FlashBack is er een geweldig product op de markt dat WinTotal zijn …

BB FlashBack schermrecorder

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Multimedia
 6. »
 7. BB FlashBack schermrecorder

Schermrecorders zijn een algemeen en populair hulpmiddel in de softwaretoolbox van veel computergebruikers. En: ze zijn een dubbeltje in een dozijn. Met BB FlashBack is er een geweldig product op de markt dat WinTotal zijn lezers niet langer kan onthouden!

Het grote pluspunt van de software: het brede en duurzame scala aan functies. Bovenaan de lijst met functies staan gemakken als een bewerkingsprogramma en veel nabewerkingsmogelijkheden. In tegenstelling tot andere opnameprogramma’s kunnen gebruikers ook een editie naar eigen behoefte samenstellen en zelfs uitbreiden. BB FlashBack is een hulpmiddel waarmee u niet alleen hoogwaardige schermopnamen kunt maken en opslaan in het formaat van uw keuze, maar waarmee u ook geluid kunt toevoegen en hulpobjecten zoals teksten en notities kunt rangschikken. U kunt er ook uw eigen ideeën in verwerken en scriptbare toepassingen maken. De tijden van het voortdurend testen van talloze screencam-tools zijn voor ons dus tijdelijk voorbij.

BB FlashBack komt van het softwarehuis Blueberry Software en is momenteel al aan zijn vierde versie toe. Zoals bij alle schermrecorders telt voor ons vooral de volgende claim: resource-besparing vanaf de opname tot aan de gepubliceerde video, met een dan slechts minimale bestandsgrootte. Ons doel: installatie en video-opname van onze scherminhoud met zo weinig mogelijk muisklikken en zonder giswerk wat betreft knoppen en functies.

De basisbelofte van de aanbieder: opname van het scherm, geluiden of webcams, met één klik delen van de film met Youtube en andere online portalen, opslaan van de opname als Flash- of AVI-bestand.

De installatie

Naast de gratis BB FlashBack Express is een 30-dagen testversie van zowel de standaard als de pro versie beschikbaar (zie vermelding in het software archief). Voor onze test hebben we de net geen 12 MB grote en volledig ontgrendelde BB FlashBack Standard Edition (V 4.0.1.2421 van 16.10.2012) gedownload van de Duitse distributeur. Gebruikers van Windows 2000 hebben ook een hotfix nodig voor het programma, dat zou moeten draaien onder Windows 2K / XP / XPx64 / 2003 / Vista / Vistax64 / 2008 / Win7 / Win7x64. De installatie vereist iets minder dan 70 MB en voegt ook de BB FlashBack Capture-driver toe aan de Windows-omgeving om de continue audio- en video-opnamen van het scherm te kunnen verwerken. Het programma zelf is zonder uitzondering in het Engels geschreven.

De werking

BB FlashBack spreekt direct aan door de eenvoud waarmee de software is ontworpen. Dankzij het eenrichtingssysteem en de informatieve aanduiding is de vorm van de gebruikersbegeleiding meteen duidelijk voor de gebruiker. De gebruiker werkt doelgericht door verschillende afzonderlijke vensters naar de uiteindelijke opnameknop toe – geheel zonder overbodige of storende optievensters of afleidende keuzelijsten, maar met compromisloos begrijpelijke symbolen en programmasturing.

Helemaal aan het begin geeft het eerste scherm al duidelijke aanwijzingen. Hier kunt u rechts hulp krijgen en levendige instructievideo’s afspelen of links naar een bestaande opname bladeren en deze verder bewerken. De rode knop start het eigenlijke opnameproces.

Bedieningspaneel

De volgende dialoog bevat al de essentiële instellingen. Van boven naar beneden kunt u:

 • het op te nemen gebied definiëren (monitor, regio, enkel subvenster)
 • de audio-opname activeren en de bijbehorende uitgangsbron bepalen
 • optioneel het beeld van uw webcam in de opname integreren

Met behulp van het laatste optievak kunt u ook beslissen hoe de BBFlashBack tool zich gedraagt tijdens de opname – geminimaliseerd in het systray of opzij staand met een bedieningspaneel. De rode knop sluit ook deze dialoog, maar daarvoor kunt u de verschillende opties instellen in de menubalk bovenaan onder Tools. We zullen deze vensters later nader bekijken, voorlopig zijn de standaardinstellingen goed gekozen.

Capture

Zodra de opties zijn geselecteerd en de knop is ingedrukt, wordt de gebruiker naar een laatste dialoog geleid. Hier wordt hem gevraagd de eerder geselecteerde cam-modus nogmaals te kalibreren en de opname te starten.
Wat de schermmodi betreft, gedraagt BB FlashBack zich net als de gebruikelijke cam-tools. U kunt kiezen voor opname op volledig scherm of een specifieke regio definiëren als het te filmen gebied. Het item “Venster” uit de vorige dialoog biedt ook de mogelijkheid om een actieve toepassing of subvenster met de muis te definiëren. Alleen het rood omlijnde gebied wordt daadwerkelijk gefilmd.

.

Selecteer het gewenste punt en start de opname. De opname kan worden gepauzeerd en gestopt via het geminimaliseerde systray-pictogram of met het paneel geactiveerd. Stop de opname en kies voor “Weggooien” of “Bewaren”. Wanneer u tevreden bent met het resultaat, slaat BB FlashBack het bestand voor u op als een intern FlashBack filmbestand (*.fbr) in uw gebruikersruimte.

Aan het einde van het filmen kan de gebruiker kiezen om direct te exporteren naar een van de aangeboden videoformaten of om direct in de postproductie te duiken. BB FlashBack biedt zijn gebruikers een volledige bewerkings- en verwerkingsstudio ter plaatse – waarover dadelijk meer.

Laten we eerst opmerken:
Van het starten van BB FlashBack tot het opnemen is 3 klikken. Binnen de applicatie kan op elk moment een nieuwe opname worden gestart of voortgezet. Zonder de opties te wijzigen, is het nog 4 muisklikken naar de uiteindelijke opname. Dus laten we even kijken naar de opties

Naast het algemene programmagedrag en de uitvoering ervan, springen hier vooral de prestatiemodus en de bestandsgroottelimieten als opties in het oog. Op dit punt biedt Blueberry Software zijn klanten de beslissende parameters voor de verhouding tussen kwaliteit en belasting tijdens de opname, alsmede de keuze van een zo nauwkeurig mogelijke grootte van het voltooide videobestand. In principe geldt: opnames met slechts enkele gebeurtenissen en veranderingen in de beeldstructuur en volgorde leiden tot kleine bestandsgroottes en belasten de hardware slechts in geringe mate.

Opnames van toepassingen met al hoge framerates (zoals computerspelletjes of films) kunnen leiden tot prestatiebeperkingen, vooral op netbooks en oudere PC’s. Uiteindelijk heeft de gebruiker echter altijd een vrije keuze in het hanteren van deze afweging met de beschikbare instellingen. Naast geluidskwaliteit en resolutie kan hij of zij onder meer zijn of haar hardwareprofiel nader specificeren of de opname dichter bij bepaalde grenzen brengen, zoals de maximale bestandsgrootte en de opnameduur. Op deze manier kan de compressiemotor van BB FlashBack op een zeer speelse manier worden gepersonaliseerd en krijgt u altijd de best mogelijke filmkwaliteit ten opzichte van een minimale en toch nog begrijpelijke bestandsgrootte.

De speciale functies achteraf:
Na de eigenlijke productie van een schermopname kan de gebruiker uiteindelijk zijn gemaakte materiaal exporteren of bekijken in de standalone speler die met BB FlashBack wordt meegeleverd. Afhankelijk van de versie zijn verschillende videoformaten beschikbaar voor selectie voor export; in detail kunnen codec- en container-eigenschappen worden opgevraagd.

De formaatspecifieke speler is een absoluut hoogtepunt, omdat deze wordt geleverd met een eigen bewerkingsfase die alles bevat wat nodig is voor eenvoudige professionele videobewerking.

Het speciale video- en audiospoor beschikt over key-frame technologie en stelt u in staat om elke eerder gemaakte opname tot in de puntjes te bewerken en te arrangeren.

Naast de mogelijkheid om meerdere opnamen op het podium te laden en te rommelen met overgangen of vervagingseffecten, kunt u uw eigen favoriete muziek toevoegen of zelfs een mislukte passage volledig opnieuw opnemen of er live commentaar op geven. Dit maakt de gebruiker in hoge mate onafhankelijk van het ad hoc succes van zijn opname en maakt tevens het heen en weer schakelen met een tweede of derde tool overbodig. Met BB FlashBack kunt u naar hartelust opnemen en arrangeren, doorgaan naar de volgende miniscène en vervolgens naar eigen inzicht verder bewerken, opnieuw opnemen en nasynchroniseren. De dagen van een strikt lineaire opstelling vooraf om alles in één keer in het blik te krijgen zijn met dit concept voorbij.

Montage en effecten

De lijst met functies is vele malen langer, maar wat we hier echt willen laten zien is het echte hoogtepunt van de speler, het extra derde objectspoor voor diverse hulpelementen. Met behulp van pijlen, afbeeldingen, tekstballonnen of decoratieve elementen kunnen prachtige presentaties en vooral demo’s worden gemaakt; de introductie van knoppen en Javascript maakt het ook mogelijk om acties uit te voeren binnen de interactieve film. Op dit punt moet het voor iedereen duidelijk zijn dat BB FlashBack niet zomaar een functionerende cam-tool is, maar een werkelijk briljant stukje software voor het maken van absoluut hoogwaardige schermvideo’s die de moeite waard zijn. Voor pure presentatietools zoals PowerPoint met zijn dia- en grafiekkarakter is dit een compleet nieuwe vorm van concurrentie. Qua bedieningsconcept en programmabesturing overtuigt BB FlashBack echter al: informele dialogen en opties die zich altijd openen wanneer de gebruiker dat wil.

Prijzen, versies en licentie

Zoals gezegd bestaat BB FlashBack in de versies Express, Standard en Professional. U kunt alle drie de versies naast elkaar installeren en ze zonder problemen uitproberen:

 • De Express versie is volledig gratis, maar beperkt tot het exporteren als Avi of Flash formaat. Bovendien kunt u alle basisfuncties met betrekking tot beeldscherm-, geluids- of webcamopname gebruiken. Ook de functie delen (bv. YouTube) is beschikbaar. De nabewerkingsfunctie is hier echter niet beschikbaar.
 • De standaardversie vult de express-editie aan met onder meer export in Quicktime, MPEG4, GIF en WMV, het objectspoor met plaatsbare elementen (annotaties) en overgangen tussen afzonderlijke films. U kunt de standaardversie kopen voor 65 euro, en er is ook een gelaagd licentiemodel.
 • De Professional Edition bevat frame-voor-frame bewerkingstechnieken, en u kunt ook een zelflopende applicatie maken van uw opname en verschillende geavanceerde bewerkingsfuncties en effecten toepassen op uw video (Smooth, SpeedUp, Sound Fading, Noise Reduction). Het pakket wordt afgerond met zoom- en panopties en een generieke HTTP- of FTP-upload. De professionele versie is verkrijgbaar als licentie voor één gebruiker voor een forse maar lonende 159 euro.

Wij vermelden ook de beloofde methoden voor zelfimplementatie. Voor iets minder dan 200 euro (of zelfs 300 euro) kunnen intensieve gebruikers van BB FlashBack hun eigen uitgebreide quality-of-service en testomgeving aanschaffen, waarmee elke opname volledig transparant wordt. Dankzij workflow- en geautomatiseerde tests en andere productiehulpmiddelen blijft met de BB TestAssistant-tools geen enkele interne fout verborgen of overmatig geheugengebruik onopgemerkt.

Een ander hoogtepunt van BB FlashBack is de SDK die wordt aangeboden door Blueberry Software. Nogmaals, verdeeld over verschillende edities en licentiemodellen (individuele prijs tussen ca. 2000 en 4000 euro), kan de professionele gebruiker en ontwikkelaar zijn creativiteit de vrije loop laten en zijn eigen BBFlashBack software creëren en ontwerpen.

Voor veel bedrijven is dit bedrijfsmodel al een absolute must, omdat zij op hun beurt de volledige omvang van de CamTool kunnen integreren in hun bestaande productoplossingen. Microsoft-gecertificeerd en gebaseerd op de op ActiveX gebaseerde aanstuurbare functies, kunnen hun eigen oplossingen naar believen worden aangevuld en uitgebreid met de zojuist getoonde BBFlashBack componenten. De BB FlashBack SDK biedt een overeenkomstige Visual Studio integratie, evenals die voor Borland C++ Builder of Delphi. Als eigenaar van de Royaltie runtime licentie, kunt u vervolgens optreden als distributeur van uw BBFlashBack oplossingen zonder het succes van Blueberry Software te hoeven delen.

Conclusie

BB FlashBack is een verrassend elegante software, die als CamTool een eenvoudige gebruikersbegeleiding biedt en het zonder een al te complex besturingssysteem doet. Het uiterlijk van de interface is altijd schoon en netjes, vergelijkbaar met een app, de gebruiker weet altijd waar hij is en wat hij kan doen.

De kern van CamRecorder is ook erg netjes. Het concept van opnemen, bekijken en publiceren werkt hier perfect. Het knelpunt, zoals bij alle schermrecorder software, is het paradigma van bestandsgrootte & kwaliteit versus prestaties, dat goed opgelost lijkt te zijn, maar ook ruimte laat voor vereenvoudiging.

Spannend en een hoogtepunt niet voor professionele high-end gebruikers is zeker de speler of het bewerkingsvenster voor de voorbereiding en nabewerking van de gemaakte geluids- en schermopnamen. Voor zowel thuisgebruikers als professionele auteurs en uitgevers is BB FlashBack dus meer dan een gewone toepassing voor het maken en delen van tutorials, presentaties en demo’s. Met opgenomen bewegende beelden als basis voor informatieoverdracht is dit een geheel nieuwe benadering van het creëren van informatiemateriaal. De alles-in-één oplossing van deze tool is sensationeel handig en verfrissend nieuw tegen de achtergrond van het ontwerpen van frames in plaats van individuele dia’s in PowerPoint.

De inspanningen voor gebruiksvriendelijkheid en de uitgebreide mogelijkheden van de BBFlashBack SDK en de TestAssistant component zijn niet alleen intelligent, maar combineren alles wat nodig is om te produceren in één enkel product. De usual suspects (CamTools zoals Camtasia, Hypercam of zelfs Fraps) moeten hier meer dan warmlopen. Ook al is BB FlashBack nog niet per se in dit land te vinden, in de top 3 van veel downloadranglijsten.

BBFlashback_box-movie4

BB Flashback


Download de demo via WinTotal

Fabrikant: Blueberry SoftwareDuitse distributie ook WinTotal
Prijs Express gratis, anders vanaf 36 Euro
Systeem: Windows vanaf versie 2000
Positieven: Ongecompliceerde bediening, zeer krachtig
Negatieven:

Gerelateerde berichten