Terwijl de topper Adobe vrijwel alleen het professionele segment domineert, wedijveren vele beeldbewerkers om de gunst van kopers in de thuissector. Een veelbelovende kandidaat is Serif PhotoPlus, dat veel leent van het grote model Photoshop.
Inhoudsopgave
Eenzame professionele klasse – druk thuissegment
In de professionele beeldverwerkingsmarkt is Adobe erg eenzaam geworden. De laatste jaren hebben verschillende fabrikanten serieuze pogingen ondernomen om met de top dog te concurreren, maar inmiddels hebben ze de strijd waarschijnlijk opgegeven. Corel, bijvoorbeeld, heeft talrijke producten van derden gekocht, zoals Paint Shop Pro voor thuisgebruik, en promoot zijn bekendste product, CorelDraw Graphics Suite, meer voor opmaak en ontwerp dan specifiek voor beeldbewerking. De versie van Corel PhotoPaint die vroeger als zelfstandige versie werd aangeboden, is van de markt verdwenen en is nu alleen nog beschikbaar in de suite.
Door het gebrek aan concurrentie kan Adobe zijn prijs- en licentiebeleid zonder veel weerstand opleggen, hoewel er geen twijfel over bestaat dat Photoshop een uitstekend hulpmiddel is voor digitale beeldbewerking.
In de thuissector ontstaat een heel ander beeld: de markt is hier bijna niet te overzien. Naast een rijk aanbod van freeware of open source (bijv. Gimp of Paint.NET) zijn er talrijke beeldbewerkingsproducten op de markt die qua prijsstructuur meer op thuisgebruikers zijn gericht (bijv. Corel Paint Shop Pro, Photoline 32, maar ook het kleine broertje van de klasseleider Photoshop als Adobe Photoshop Elements) en meestal geen functionaliteit (hoeven te) bieden die in het professionele segment verplicht is, zoals verwerking van zeer grote beeldbestanden, ondersteuning van kleurprofielen, HDRI-ondersteuning, RAW-ondersteuning, enz.
Serif PhotoPlus X4 – een volwassen concurrent
PhotoPlus is geen nieuwkomer op de markt, wat ook blijkt uit het versienummer X4 (intern versie 14). In de waas van bekende namen en merken heeft PhotoPlus zich echter niet kunnen onderscheiden, althans niet in Duitsland. Daar zou met versie X4 verandering in kunnen komen.
Vertrouwde interface?
Na de eerste start lijkt de interface ongelooflijk vertrouwd. Alles is te vinden waar de gebruiker het zoekt. Serif heeft zijn voorbeeld genomen aan Photoshop, waarvan de interface in de loop der jaren zeer praktijkgericht is geworden.
Interface |
Links staan de gereedschappen, rechts de docks voor histogram, kleuren, aanpassingen, objecteigenschappen en het laag/maskerbeheer.
Aanpassingslagen
Wat Photoshop al heel lang biedt, wordt thuis steeds populairder: het werken met lagen. Hierbij worden effecten, filters en andere aanpassingen niet toegepast op het oorspronkelijke beeld, maar op lagen, die op elk moment kunnen worden verwijderd of gedeactiveerd. Het voordeel van het werken met lagen is dat je allerlei mogelijkheden kunt uitproberen en combineren zonder het eigenlijke beeld in het origineel te veranderen.
Om het werken met lagen voor beginners aangenaam te maken, maakt PhotoPlus X4 automatisch een laag aan wanneer de gebruiker correcties instelt onder Aanpassingen.
Aanpassingslaag |
Als u in de Aanpassingen bijvoorbeeld op Contrast verbeteren klikt, maakt PhotoPlus X4 automatisch een aanpassingslaag voor de correctie van de toonwaarden.
Aanpassingslaag |
Aanpassingslagen kunnen ook worden gemaakt via het contrastpictogram in het lagenbeheer.
Filter voor effecten
PhotoPlus X4 biedt ook een rijke selectie filters voor diverse effecten, die via een filtergalerij kunnen worden bekeken en bewerkt.
Filtergalerij |
De filter preview kan alleen op multi-processor systemen, waarvoor PhotoPlus X4 is geoptimaliseerd, zonder grote vertraging worden gebruikt. Anders moet u bij complexe filters helaas wat langer wachten tot het resultaat in de preview aanwezig is.
Als u een filter bevestigt, wordt het toegepast op de op dat moment actieve laag en niet – zoals voorheen bij de aanpassingen – wordt er zelfstandig een filterlaag aangemaakt. Serif had hier dezelfde aanpak kunnen kiezen om beginners nog meer vertrouwd te maken met de laagtechniek. Handmatig maakt men een nieuwe laag aan met de oorspronkelijke afbeelding, zet deze om in een filterlaag en kan vervolgens het filter op deze laag toepassen. Deze manier van werken is consequent. Toch zou een automatisme voor beginners zeker nog een hoogtepunt zijn geweest.
Filterlaag handmatig gemaakt |
Importeren van RAW-bestanden
PhotoPlus X4 biedt een RAW-importassistent, die echter niet aan alle professionele wensen kan voldoen en zeer traag reageert.
RAW-import |
Wizard voor beeldoptimalisatie
Een hoogtepunt van PhotoPlus X4 is PhotoFix. Dit is een module voor het optimaliseren en aanpassen van digitale beelden. Hier kan de gebruiker heel comfortabel verschillende effecten in- en uitschakelen, de belichting en kleuraanpassing met schuifregelaars corrigeren, rode ogen en beeldfouten elimineren en beelden bijsnijden of rechtzetten. In tegenstelling tot programma’s als Picasa herkent PhotoPlus X4 rode ogen echter niet zelf.
Fotofix |
Lasso was gisteren
Het bijsnijden van objecten heeft de laatste jaren een grote sprong voorwaarts gemaakt. De dagen van toverstaf en lasso zijn in het professionele segment allang voorbij en zijn verdrongen door intelligente randdetectie. In plaats daarvan biedt PhotoPlus X4 een studio voor het bijsnijden van afbeeldingen. De gebruiker schildert de contouren met een penseel, terwijl de automatische randdetectie het object zeer goed bijsnijdt.
Bijsnijden |
Conclusie
We hebben in onze presentatie bewust afgezien van het noemen van “basics” en zijn liever ingegaan op de unique selling points van PhotoPlus. Voor de geboden prijs biedt PhotoPlus veel functionaliteit en onderscheidt het zich qua werking duidelijk van veel concurrenten. Het nut van een software staat en valt echter met de kennis van de gebruiker. Veel van de mogelijkheden zijn nauwelijks toegankelijk voor de gelegenheidsgebruiker die alleen rode ogen verwijdert en de toonwaarde corrigeert. Er is zeker genoeg freeware voor deze doelgroep (bijvoorbeeld Picasa). Maar wie zich serieus wil verdiepen in beeldbewerking zou bij de keuze van zijn software ook PhotoPlus moeten overwegen.
Serif PhotoPlus X4Bestel dit product nu via Amazon |
|
Fabrikant: | Serif, Duitse distributeur: Avanquest |
Prijs | ongeveer 70 Euro |
Systeem: | Windows 7, Vista, XP |
Pluspunten: | Niet-destructieve workflow via lagen, zeer goede interface, HDRI ondersteuning, zeer goede tool voor bijsnijden, PhotoFix. |
Negatieven: | Geen automatische filterlagen, RAW import zeer traag. |